Różnica między identycznymi stanowiskami jest możliwa, jesli jedno stanowisko ma dodatkowe upoważnienia. W każdym innym przypadku jest to błąd zespołu wartościującego. Chciałbym też obalić mit o bezpośrednim przeliczaniu punktów na pieniądze. Według moich obliczeń byłoby to co najmniej 30zł za punkt (najmniejsza mozliwa liczba punktów do uzyskania i najniższa krajowa). Wcale bym sie nie obraził. Po drugie obciążenie pracą praktycznie nie wpływa na wynik wartościowania. Czy masz 10 wymiarów miesięcznie czy jeden wynik powinien być podobny, a różnica świadczy jedynie o złej organizacji pracy. Poza tym większość członków zespołu nie potrafi oderwać się od osób zajmujących wartościowane stanowiska (sam temu ulegałem, a nieskromnie dodam " żem w tej dziedzinie m.in. kształcony"). Niższa ocena powinna być sygnałem, że zajmuje je niewłaściwa osoba.
20 cze 2008, 07:45
danny
Różnica między identycznymi stanowiskami jest możliwa, jesli jedno stanowisko ma dodatkowe upoważnienia. W każdym innym przypadku jest to błąd zespołu wartościującego. Chciałbym też obalić mit o bezpośrednim przeliczaniu punktów na pieniądze. Według moich obliczeń byłoby to co najmniej 30zł za punkt (najmniejsza mozliwa liczba punktów do uzyskania i najniższa krajowa). Wcale bym sie nie obraził. Po drugie obciążenie pracą praktycznie nie wpływa na wynik wartościowania. Czy masz 10 wymiarów miesięcznie czy jeden wynik powinien być podobny, a różnica świadczy jedynie o złej organizacji pracy. Poza tym większość członków zespołu nie potrafi oderwać się od osób zajmujących wartościowane stanowiska (sam temu ulegałem, a nieskromnie dodam " żem w tej dziedzinie m.in. kształcony"). Niższa ocena powinna być sygnałem, że zajmuje je niewłaściwa osoba.
To faktycznie jest mit. Nie ma mowy o żadnym przeliczaniu. To tylko sztuka dla sztuki.
20 cze 2008, 17:23
Wodnik
Przedział V od 207 do 233 punktów • stanowisko ds. kontroli podatkowej
Dlaczego komisarz w UKS ma mniej :angry2:
Może co innego robi <_<
Przedział VIII od 287 do 315 punktów • stanowisko kierownika działu ogólnego • stanowisko radcy prawnego
Tyle samo oba powyższe stanowiska? Ale jaja
A u nas odszedł kolejny radca prawny (już chyba piąty) gdy oceniono go znacznie niżej od NIPowca. :rotfl:
23 cze 2008, 20:33
Na stronie internetowej służby cywlilnej pojawiły się bardzo ciekawe 2 dokumenty dotyczące "Wykorzystanie wartościowania w zarządzaniu kapitałem ludzkim": - Zalecenia dotyczące kształtowania polityki wynagrodzeń w urzędach z uwzględnieniem wyników wartościowania stanowisk pracy w służbie cywilnej, - WARTOŚCIIOWANIIE STANOWIISK PRACY,, A SYSTEM WYNAGRODZEŃ ZASADNIICZYCH W KORPUSIIE SŁUŻBY CYWIILNEJ <a href="http://www.usc.gov.pl/strona.php?id=147&id2=107" target="_blank">Czytaj tutaj... </a> Miłej lektury
26 cze 2008, 12:30
Aga
Na stronie internetowej służby cywlilnej pojawiły się bardzo ciekawe 2 dokumenty dotyczące "Wykorzystanie wartościowania w zarządzaniu kapitałem ludzkim": - Zalecenia dotyczące kształtowania polityki wynagrodzeń w urzędach z uwzględnieniem wyników wartościowania stanowisk pracy w służbie cywilnej, - WARTOŚCIIOWANIIE STANOWIISK PRACY,, A SYSTEM WYNAGRODZEŃ ZASADNIICZYCH W KORPUSIIE SŁUŻBY CYWIILNEJ <a href="http://www.usc.gov.pl/strona.php?id=147&id2=107" target="_blank">Czytaj tutaj... </a> Miłej lektury
Czy autor tego opracowania (wykonanego na zamówienie Kancelarii Prezesa Rady Ministrów) Dr Tomasz Rostkowski ma coś "wspólnego" z moim "ulubieńcem" Jackiem Rostowskim ?
26 cze 2008, 14:51
Aga
Po dokonaniu wartościowania stanowisk pracy, ustalając wynagrodzenie należy brać przede wszystkim pod uwagę pensje umożliwiające dokonanie naboru.
Więc po kiego było robione wartościowanie?
Pomijając fakt, że nie będzie dodatkowych pieniędzy, więc jak ustalać nowe, lepsze wynagrodzenie?
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
26 cze 2008, 15:20
Kurna ale głupoty ! Zamiast dać ludziom pieniądze, wymyślają ****oły żeby je wyciągnąć dla siebie. Koszty tego wartościowania są niebotyczne, a zarobki nasze... na poziomie leniwego studenta I roku bliżej nieokreślonego kierunku, otaczajacego się zielonymi butelkami
26 cze 2008, 17:16
Właściwie to ja nie rozumiem co ma oznaczać stosowanie zasady równej płacy za pracę o tej samej wartości lub wymagającej tych samych kwalifikacji w powiązaniu z całkowitym subiektywizmem pracodawcy w przyznawaniu wynagrodzeń zasadniczych; jasne i przejrzyste kryteria awansu a jednocześnie niesprecyzwanie żadnych konkretnych zasad ?
26 cze 2008, 21:50
Mruczka
Właściwie to ja nie rozumiem co ma oznaczać stosowanie zasady równej płacy za pracę o tej samej wartości lub wymagającej tych samych kwalifikacji w powiązaniu z całkowitym subiektywizmem pracodawcy w przyznawaniu wynagrodzeń zasadniczych; jasne i przejrzyste kryteria awansu a jednocześnie niesprecyzwanie żadnych konkretnych zasad ?
Moim zdaniem chodzi im o to, że każdy Dyrektor Generalny urzędu (Naczelnik, etc.) sam powinnien taką politykę wynagradzania i awansu stworzć, a każdy pracownik będzie wiedział gdzie awansując powinnien więcej zarabiać. Choć należy podkreślić, że wartościowanie ma być narzędziem pomocniczym szefa, a pensja ma być tylko w części od niego zależna: <!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Wynagrodzenie zasadnicze członka korpusu służby cywilnej ustala się na podstawie rozporządzenia w sprawie określenia stanowisk urzędniczych. Tworzone w urzędach tabele płac mają charakter pomocniczy i stanowią jedynie narzędzie dla reprezentujących pracodawcę do zapewnienia realizacji zawartego w art. 183c § 1 Kodeksu pracy obowiązku zapewnienia jednakowego wynagrodzenia za jednakową pracę lub pracę o jednakowej wartości. Różnice w wynagrodzeniu zasadniczym członków korpusu służby cywilnej zajmujących stanowiska pracy zakwalifikowane na podstawie wyników wartościowania do danej kategorii zaszeregowania powinny wynikać z: - różnego poziomu kwalifikacji, doświadczenia i kompetencji posiadanych przez poszczególnych członków korpusu służby cywilnej; - zróżnicowanej oceny wykonywanej pracy przez członków korpusu służby cywilnej. Wartościowanie stanowisk pracy tylko w części determinuje poziom wynagrodzenia zasadniczego poprzez wskazanie kategorii zaszeregowania (a zatem przedziału mnożników wyznaczających potencjalny poziom wynagrodzenia zasadniczego na stanowisku pracy).<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Co raz bardziej się boję co to będzie
27 cze 2008, 14:05
Wspomniany wyżej przez AGA <a href="http://www.usc.gov.pl/pliki/zalecenia_10062008.pdf" target="_blank">dokument</a> mówi iż wynikiem wartościowania będą ( czyżby nienaruszalne??) i rozłączne przedziały punktowe , do których są przyporządkowane stanowiska w urzędzie tworząc pewną hierarchię.
Czy dostaliście już "hierarchie stanowisk w urzędzie" w oparciu o przedziały punktowe ? Jakoś nie wszystkie urzędy wykonały to zalecenie i pewno będą miały problemy z hierarchią ) Ja jeszcze nie widziałem takiej tabelki w swoim urzędzie. Może zamieścicie swoje tabelki podziału stanowisk albo prześlijcie je do mnie a ja to zrobię na forum.
<a href="http://www.usc.gov.pl/pliki/TRostkowski_Wynagrodzenia_w_SC_ver_2.0.pdf" target="_blank">Drugi dokument wskazany przez AGA na forum</a> jest jeszcze ciekawszy i powinien być wnikliwie przeczytany przez pracowników kadr jak i komisje wartościujące. Ciekawe jakie są wasze opinie o nim ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
Ostatnio edytowano 10 lip 2008, 21:16 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz
10 lip 2008, 21:08
tranqilo
Wspomniany wyżej przez AGA <a href="http://www.usc.gov.pl/pliki/zalecenia_10062008.pdf" target="_blank">dokument</a> mówi iż wynikiem wartościowania będą ( czyżby nienaruszalne??) i rozłączne przedziały punktowe , do których są przyporządkowane stanowiska w urzędzie tworząc pewną hierarchię.
Czy dostaliście już "hierarchie stanowisk w urzędzie" w oparciu o przedziały punktowe ? Jakoś nie wszystkie urzędy wykonały to zalecenie i pewno będą miały problemy z hierarchią ) Ja jeszcze nie widziałem takiej tabelki w swoim urzędzie. Może zamieścicie swoje tabelki podziału stanowisk albo prześlijcie je do mnie a ja to zrobię na forum.
<a href="http://www.usc.gov.pl/pliki/TRostkowski_Wynagrodzenia_w_SC_ver_2.0.pdf" target="_blank">Drugi dokument wskazany przez AGA na forum</a> jest jeszcze ciekawszy i powinien być wnikliwie przeczytany przez pracowników kadr jak i komisje wartościujące. Ciekawe jakie są wasze opinie o nim ?
No to jest problemik. Część stanowisk w pewnym sensie wyższych w hierarchii z uwagi na durnowate kryteria zostało ocenione znacznie niżej. Teraz awans do tej kategorii będzie oznaczał faktyczna degradację (np. działy obsługi prawnej w UKS).
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
10 lip 2008, 22:05
Co do pierwszego Tranqilo - to jeszcze u nas go plebejuszom nie ukazano...
____________________________________ always look on the bright side of life
10 lip 2008, 22:09
Wyjaśnijcie mi proszę jedną rzecz. Mianowicie było tak: stanowisko zostało zwartościowane, pracownik zapoznany z wynikami, przydzielony do przedziału punktowego. Po czym pracownik stwierdził, że znalazł się w zbyt niskim przedziale i poszedł do szefostwa i zażądał dowartościwania i zwartościowali go, przepraszam, jego stanowisko, jeszcze raz i przydzieli go do wyższego przedziału i można było. Czy takie działanie jest zgodne z przepisem? Na jakiej zasadzie go dowartościowali?
Ostatnio edytowano 11 lip 2008, 07:31 przez ratatuj2, łącznie edytowano 1 raz
11 lip 2008, 07:29
par. 20 ust. 1 Zarządzania nr 81 Prezesa Rady Ministrów w sprawie zasad dokonywania opisow i wartościowania stanowisk pracy w słuzbie cywilnej - aktualizacja wyników wartościowania stanowisk pracy przeprowadzana jest na wniosek kierującego komórka organizacyjna urzędu, któremu podlega dane stanowisko, lub reprezentującego pracodawcę