Teraz jest 06 wrz 2025, 00:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 241 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
Wartościowanie stanowisk pracy 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 09:24

POSTY        91
Różnica między identycznymi stanowiskami jest możliwa, jesli jedno stanowisko ma dodatkowe upoważnienia. W każdym innym przypadku jest to błąd zespołu wartościującego. Chciałbym też obalić mit o bezpośrednim przeliczaniu punktów na pieniądze. Według moich obliczeń byłoby to co najmniej 30zł za punkt (najmniejsza mozliwa liczba punktów do uzyskania i najniższa krajowa). Wcale bym sie nie obraził. Po drugie obciążenie pracą praktycznie nie wpływa na wynik wartościowania. Czy masz 10 wymiarów miesięcznie czy jeden wynik powinien być podobny, a różnica świadczy jedynie o złej organizacji pracy. Poza tym większość członków zespołu nie potrafi oderwać się od osób zajmujących wartościowane stanowiska (sam temu ulegałem, a nieskromnie dodam " żem w tej dziedzinie m.in. kształcony"). Niższa ocena powinna być sygnałem, że zajmuje je niewłaściwa osoba.

20 cze 2008, 07:45
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 lip 2007, 17:03

POSTY        11

Różnica między identycznymi stanowiskami jest możliwa, jesli jedno stanowisko ma dodatkowe upoważnienia. W każdym innym przypadku jest to błąd zespołu wartościującego. Chciałbym też obalić mit o bezpośrednim przeliczaniu punktów na pieniądze. Według moich obliczeń byłoby to co najmniej 30zł za punkt (najmniejsza mozliwa liczba punktów do uzyskania i najniższa krajowa). Wcale bym sie nie obraził. Po drugie obciążenie pracą praktycznie nie wpływa na wynik wartościowania. Czy masz 10 wymiarów miesięcznie czy jeden wynik powinien być podobny, a różnica świadczy jedynie o złej organizacji pracy. Poza tym większość członków zespołu nie potrafi oderwać się od osób zajmujących wartościowane stanowiska (sam temu ulegałem, a nieskromnie dodam " żem w tej dziedzinie m.in. kształcony"). Niższa ocena powinna być sygnałem, że zajmuje je niewłaściwa osoba.

To faktycznie jest mit. Nie ma mowy o żadnym przeliczaniu. To tylko sztuka dla sztuki.

20 cze 2008, 17:23
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 lut 2007, 14:49

POSTY        47

Przedział V od 207 do 233 punktów
• stanowisko ds. kontroli podatkowej

Dlaczego komisarz w UKS ma mniej :angry2:

Może co innego robi <_<

Przedział VIII od 287 do 315 punktów
• stanowisko kierownika działu ogólnego
• stanowisko radcy prawnego

Tyle samo oba powyższe stanowiska?
Ale jaja :lol:

A u nas odszedł kolejny radca prawny (już chyba piąty) gdy oceniono go znacznie niżej od NIPowca. :rotfl:

23 cze 2008, 20:33
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2006, 07:31

POSTY        25
Na stronie internetowej służby cywlilnej pojawiły się bardzo ciekawe 2 dokumenty dotyczące "Wykorzystanie wartościowania w zarządzaniu kapitałem ludzkim":
- Zalecenia dotyczące kształtowania polityki wynagrodzeń w urzędach z uwzględnieniem
wyników wartościowania stanowisk pracy w służbie cywilnej,
- WARTOŚCIIOWANIIE STANOWIISK PRACY,, A SYSTEM WYNAGRODZEŃ ZASADNIICZYCH W KORPUSIIE
SŁUŻBY CYWIILNEJ
<a href="http://www.usc.gov.pl/strona.php?id=147&id2=107" target="_blank">Czytaj tutaj... </a>
Miłej lektury

26 cze 2008, 12:30
Znawca

REJESTRACJA23 paź 2006, 17:05

POSTY        164

Na stronie internetowej służby cywlilnej pojawiły się bardzo ciekawe 2 dokumenty dotyczące "Wykorzystanie wartościowania w zarządzaniu kapitałem ludzkim":
- Zalecenia dotyczące kształtowania polityki wynagrodzeń w urzędach z uwzględnieniem
- WARTOŚCIIOWANIIE STANOWIISK PRACY,, A SYSTEM WYNAGRODZEŃ ZASADNIICZYCH W KORPUSIIE
SŁUŻBY CYWIILNEJ
<a href="http://www.usc.gov.pl/strona.php?id=147&id2=107" target="_blank">Czytaj tutaj... </a>
Miłej lektury

Czy autor tego opracowania (wykonanego na zamówienie Kancelarii Prezesa Rady Ministrów)
Dr Tomasz Rostkowski ma coś "wspólnego" z moim "ulubieńcem" Jackiem Rostowskim :lol: ?

26 cze 2008, 14:51
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

SŁUŻBY CYWIILNEJ
Miłej lektury

Po dokonaniu wartościowania stanowisk pracy, ustalając wynagrodzenie należy brać przede wszystkim pod uwagę pensje umożliwiające dokonanie naboru.

Więc po kiego było robione wartościowanie?

Pomijając fakt, że nie będzie dodatkowych pieniędzy, więc jak ustalać nowe, lepsze wynagrodzenie?

26 cze 2008, 15:20
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 08:45

POSTY        2
Kurna ale głupoty ! Zamiast dać ludziom pieniądze, wymyślają ****oły żeby je wyciągnąć dla siebie. Koszty tego wartościowania są niebotyczne, a zarobki nasze... na poziomie leniwego studenta I roku bliżej nieokreślonego kierunku, otaczajacego się zielonymi butelkami :)

26 cze 2008, 17:16
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 gru 2007, 22:40

POSTY        26
Właściwie to ja nie rozumiem co ma oznaczać  stosowanie zasady równej płacy za pracę o tej samej wartości lub wymagającej tych samych kwalifikacji w powiązaniu z całkowitym subiektywizmem pracodawcy w przyznawaniu wynagrodzeń zasadniczych; jasne i przejrzyste kryteria awansu a jednocześnie niesprecyzwanie żadnych konkretnych zasad ?

26 cze 2008, 21:50
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2006, 07:31

POSTY        25

Właściwie to ja nie rozumiem co ma oznaczać  stosowanie zasady równej płacy za pracę o tej samej wartości lub wymagającej tych samych kwalifikacji w powiązaniu z całkowitym subiektywizmem pracodawcy w przyznawaniu wynagrodzeń zasadniczych; jasne i przejrzyste kryteria awansu a jednocześnie niesprecyzwanie żadnych konkretnych zasad ?

Moim zdaniem chodzi im o to, że każdy Dyrektor Generalny urzędu (Naczelnik, etc.) sam powinnien taką politykę wynagradzania i awansu stworzć, a każdy pracownik będzie wiedział gdzie awansując powinnien więcej zarabiać.
Choć należy podkreślić, że wartościowanie ma być narzędziem pomocniczym szefa, a pensja ma być tylko w części od niego zależna:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Wynagrodzenie zasadnicze członka korpusu służby cywilnej ustala się na podstawie rozporządzenia w sprawie określenia stanowisk urzędniczych. Tworzone w urzędach tabele płac mają charakter pomocniczy i stanowią jedynie narzędzie dla reprezentujących pracodawcę do zapewnienia realizacji zawartego w art. 183c § 1 Kodeksu pracy obowiązku zapewnienia jednakowego wynagrodzenia za jednakową pracę lub pracę o jednakowej wartości. Różnice w wynagrodzeniu zasadniczym członków korpusu służby cywilnej zajmujących stanowiska pracy zakwalifikowane na podstawie wyników wartościowania do danej kategorii zaszeregowania powinny wynikać z:
- różnego poziomu kwalifikacji, doświadczenia i kompetencji posiadanych przez poszczególnych członków korpusu służby cywilnej;
- zróżnicowanej oceny wykonywanej pracy przez członków korpusu służby cywilnej.
Wartościowanie stanowisk pracy tylko w części determinuje poziom wynagrodzenia zasadniczego poprzez wskazanie kategorii zaszeregowania (a zatem przedziału mnożników wyznaczających potencjalny poziom wynagrodzenia zasadniczego na stanowisku pracy).<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Co raz bardziej się boję co to będzie  :(

27 cze 2008, 14:05
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Wspomniany wyżej przez AGA <a href="http://www.usc.gov.pl/pliki/zalecenia_10062008.pdf" target="_blank">dokument</a>
mówi iż wynikiem wartościowania będą  ( czyżby nienaruszalne??) i rozłączne przedziały punktowe , do których są przyporządkowane stanowiska w urzędzie tworząc  pewną hierarchię.

Czy dostaliście już "hierarchie stanowisk w urzędzie" w oparciu o przedziały punktowe ?  Jakoś nie wszystkie urzędy wykonały to zalecenie i pewno będą miały problemy z hierarchią ;-))  Ja jeszcze nie widziałem takiej tabelki w swoim urzędzie.  Może zamieścicie swoje tabelki podziału stanowisk albo prześlijcie je do mnie a ja to zrobię na forum.

<a href="http://www.usc.gov.pl/pliki/TRostkowski_Wynagrodzenia_w_SC_ver_2.0.pdf" target="_blank">Drugi dokument wskazany przez AGA na forum</a> jest jeszcze ciekawszy i powinien być wnikliwie przeczytany przez pracowników kadr jak i komisje wartościujące.  Ciekawe jakie są wasze opinie  o nim ?

Ostatnio edytowano 10 lip 2008, 21:16 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

10 lip 2008, 21:08
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

Wspomniany wyżej przez AGA <a href="http://www.usc.gov.pl/pliki/zalecenia_10062008.pdf" target="_blank">dokument</a>
mówi iż wynikiem wartościowania będą  ( czyżby nienaruszalne??) i rozłączne przedziały punktowe , do których są przyporządkowane stanowiska w urzędzie tworząc  pewną hierarchię.

Czy dostaliście już "hierarchie stanowisk w urzędzie" w oparciu o przedziały punktowe ?  Jakoś nie wszystkie urzędy wykonały to zalecenie i pewno będą miały problemy z hierarchią ;-))  Ja jeszcze nie widziałem takiej tabelki w swoim urzędzie.  Może zamieścicie swoje tabelki podziału stanowisk albo prześlijcie je do mnie a ja to zrobię na forum.

<a href="http://www.usc.gov.pl/pliki/TRostkowski_Wynagrodzenia_w_SC_ver_2.0.pdf" target="_blank">Drugi dokument wskazany przez AGA na forum</a> jest jeszcze ciekawszy i powinien być wnikliwie przeczytany przez pracowników kadr jak i komisje wartościujące.  Ciekawe jakie są wasze opinie  o nim ?

No to jest problemik. Część stanowisk w pewnym sensie wyższych w hierarchii z uwagi na durnowate kryteria zostało ocenione znacznie niżej. Teraz awans do tej kategorii będzie oznaczał faktyczna degradację (np. działy obsługi prawnej w UKS).

10 lip 2008, 22:05
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Co do pierwszego Tranqilo - to jeszcze u nas go plebejuszom nie ukazano...

10 lip 2008, 22:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2007, 07:18

POSTY        61
Mianowicie było tak: stanowisko zostało zwartościowane, pracownik zapoznany z wynikami, przydzielony do przedziału punktowego. Po czym pracownik stwierdził, że znalazł się w zbyt niskim przedziale i poszedł do szefostwa i zażądał dowartościwania i zwartościowali go, przepraszam, jego stanowisko, jeszcze raz i przydzieli go do wyższego przedziału i można było. Czy takie działanie jest zgodne z przepisem? Na jakiej zasadzie go dowartościowali?

Ostatnio edytowano 11 lip 2008, 07:31 przez ratatuj2, łącznie edytowano 1 raz

11 lip 2008, 07:29
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 mar 2008, 18:43

POSTY        120
par. 20 ust. 1 Zarządzania nr 81 Prezesa Rady Ministrów  w sprawie zasad dokonywania opisow  i wartościowania stanowisk pracy w słuzbie cywilnej - aktualizacja  wyników wartościowania stanowisk pracy   przeprowadzana jest na wniosek kierującego komórka organizacyjna urzędu, któremu podlega dane stanowisko, lub reprezentującego pracodawcę

11 lip 2008, 07:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 241 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona