Teraz jest 06 wrz 2025, 14:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 241 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Następna strona
Wartościowanie stanowisk pracy 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
No to przy permanentnych nieudanych egzaminach na iks-a należy rozważyć przesunięcie z automatu osby chętne zajmujące stanowisko takie jak Wodnik.

30 maja 2008, 19:02
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA09 gru 2007, 15:14

POSTY        2
hej!! a czy gdzieś stanowiska zostały podzielone na merytoryczne i niemerytoryczne??? i czy stanowiska merytoryczne muszą być obsadzone osobami z wyższym wykształceniem???
bo u mnie w urzędzie jest o to największa dyskusja.

30 maja 2008, 19:59
Znawca

REJESTRACJA23 paź 2006, 17:05

POSTY        164

No to przy permanentnych nieudanych egzaminach na iks-a należy rozważyć przesunięcie z automatu osby chętne zajmujące stanowisko takie jak Wodnik.

Nie wiem czy z automatu chciałbym zostać iks-em.
No chyba że dla tych 317 pkt. i wynagrodzenia o połowę wiekszego niż moje :D

30 maja 2008, 20:03
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:20

POSTY        296
Stosunek punktów przyznanych starszym komisarzom skarbowym z dużym stażem pracy  do punktów przyznanych  iks , w przybliżeniu oscyluje wokół wskaźnika 50%.
Zakładając, że powyższy wskaźnik skonkretyzuje się w poziomie wynagrodzeń, całość działań w powyższym zakresie (mam na uwadze długotrwały proces miernikowania i opisu) ma za zadanie utrwalenie aktualnego stanu rzeczy.  
Dysproporcje pogłębia funkcjonujący w UKS system premiowania, gdzie często premia iks to cztero lub pięciokrotność premii sks.
Moim zdaniem, dotychczasowe (zakładane)  dysproporcje w poziomie wynagrodzeń (premiowania) nie mają uzasadnienia na gruncie stanu prawnego jak również faktycznego , co łatwo można ustalić poddając analizie pragmatykę wykonywania czynności kontroli skarbowej.
Widzę, że  IKS, w świetle dokonanej oceny czują się dostatecznie dowartościowani jednak ta satysfakcja będzie miała gorzki smak gdy ludzie z wiedzą i wieloletnim  doświadczeniem zaczną masowo odchodzić z UKS, a im przyjdzie pracować z pracownikami stawiającymi w tym zawodzie pierwsze kroki. Nie jest to bynajmniej scenariusz futurologiczny, gdyż poziom wynagrodzeń pracowników merytorycznych nie będących iks jest niejednokrotnie mniejszy od wynagrodzenia kierowcy czy pielęgniarki.

31 maja 2008, 08:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 06:31

POSTY        74
Wiecie co, ja Wam szczerze powiem, że mnie to to lotto, czy stanowisko, do którego mnie przyporządkowano ma 100, 200, czy 300 punktów, ja tylko mam życzenie zarabiać przyzwoicie :)). I zgadzam się z którymś przedmówcą, że wypadałoby, ba, nawet należałoby poinformować wszystkich pracowników o zasadch wartościowania, o warunkach możliwego awansu, a przede wszystkim o pieniądzach jakie się przełożą z punktów, bo nie czarujmy, nie o punkty nam chodzi :)).

31 maja 2008, 09:51
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

Wiecie co, ja Wam szczerze powiem, że mnie to to lotto, czy stanowisko, do którego mnie przyporządkowano ma 100, 200, czy 300 punktów, ja tylko mam życzenie zarabiać przyzwoicie :)). I zgadzam się z którymś przedmówcą, że wypadałoby, ba, nawet należałoby poinformować wszystkich pracowników o zasadch wartościowania, o warunkach możliwego awansu, a przede wszystkim o pieniądzach jakie się przełożą z punktów, bo nie czarujmy, nie o punkty nam chodzi :)).

Co do zarobków dla IKS 2 x większych niż dla SKS, to lekka przesada. Sam znałem do niedawna przepadki (nie wiem czy są dalej) zarobków IKS niższych niż SKS.
Pracownicy merytoryczni w UKS-ach zarabiają faktycznie niewiele, a czy słusznie (bo są słabi i leniwi), czy tez zbyt wiele do umiejętności (bo znają królika), to jak zwykle sprawa osobnicza i bywa z tym różnie.
Zarobki jak w całej skarbówce ogólnie są nędzne, nagrody wypłacane niskie i bez wskazania jasnych kryteriów, praca podła itp. Nie czas sie licytować, kto ma gorzej, ale działać aby wszyscy mieli lepiej. Czy IKS z dużym stażem poszukujący 10-letniego samochodu (bo tylko na taki go stać), niezbędnego do wykonywania pracy, to według Was szczyt marzeń? Jak każdy chciałbym mieć dużo punktów, czy tam czegoś w tym rodzaju. Jak każdy oddam je chętnie za kasę. Obie te sprawy są chyba oczywiste?

31 maja 2008, 20:14
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

I zgadzam się z którymś przedmówcą, że wypadałoby, ba, nawet należałoby poinformować wszystkich pracowników o zasadch wartościowania, o warunkach możliwego awansu, a przede wszystkim o pieniądzach jakie się przełożą z punktów, bo nie czarujmy, nie o punkty nam chodzi :)).

A nie ma takiego obowiązku?

01 cze 2008, 00:00
Znawca

POSTY        164

<!--quoteo(post=30334:date=31. 05. 2008 g. 09:51:name=onao)--><div class='quotetop'>(onao @ 31. 05. 2008 g. 09:51) [snapback]30334[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
I zgadzam się z którymś przedmówcą, że wypadałoby, ba, nawet należałoby poinformować wszystkich pracowników o zasadch wartościowania, o warunkach możliwego awansu, a przede wszystkim o pieniądzach jakie się przełożą z punktów, bo nie czarujmy, nie o punkty nam chodzi :)).

<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

A kogo to obchodzi, bo naczelników w UKS napewno NIE  :za2:
"Macie podpiszcie listę, że was zapoznałem z ilością punktów " <_<

01 cze 2008, 08:02

REJESTRACJA24 paź 2007, 19:35

POSTY        255

<!--quoteo(post=30345:date=01. 06. 2008 g. 09:00:name=Drago)--><div class='quotetop'>(Drago @ 01. 06. 2008 g. 09:00) [snapback]30345[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=30334:date=31. 05. 2008 g. 09:51:name=onao)--><div class='quotetop'>(onao @ 31. 05. 2008 g. 09:51) [snapback]30334[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

A kogo to obchodzi, bo naczelników w UKS napewno NIE  :za2:
"Macie podpiszcie listę, że was zapoznałem z ilością punktów " <_<

Biorąc powyższe pod uwagę, to audyt jest wręcz niezbędny, ale nie tylko w UKS-ach, lecz także w pozostałych jednostkach organizacyjnych, gdyż tam dopiero jest ...

01 cze 2008, 10:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 lut 2008, 17:45

POSTY        84
Zgadzam się audyt jest konieczny , bo okazuje się że najważniejszym stanowiskiem w US-ach i UKS-ach przeważnie są Kadry i reszta  komisji  bo oni najbardziej udzielają się w wartościowaniu.  :piwo:

Ciekawe jakie będą różnice na tych samych stanowiskach pracy w różnych US.
Już teraz różnice w pensjach na tych samych stanowiskach pracy, w urzędach o podobnej wielkości ,przy tym samym wykształceniu, stażu pracy  i obowiązkach przekraczały często 30%
Może powinien zbadać tę sprawę NIK ?
Np. Nauczyciele mają konkretne taryfikatory.
Może należy takie przypadki oddawać do sądu pracy ??? :angry:

Ostatnio edytowano 01 cze 2008, 11:11 przez meloman, łącznie edytowano 1 raz

01 cze 2008, 11:10
Znawca

POSTY        164
"Ciekawe jakie będą różnice na tych samych stanowiskach pracy w różnych US".

Jakoś nie widzę na forum chęci do podawania ilości punktów na poszczególnych stanowiskach  :(
Skąd będziemy wiedzieć jakie są różnice bez takich informacji :mur:
Dyrektor/Naczelnik napewno ich nie poda <_<

01 cze 2008, 11:49
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 lut 2008, 17:45

POSTY        84

"Ciekawe jakie będą różnice na tych samych stanowiskach pracy w różnych US".

Jakoś nie widzę na forum chęci do podawania ilości punktów na poszczególnych stanowiskach  :(
Skąd będziemy wiedzieć jakie są różnice bez takich informacji :mur:
Dyrektor/Naczelnik napewno ich nie poda <_<

Bo każdemu mówią iż wyjątkowo go docenili.
Stary trick , ale jak widać skuteczny. :czytaj:

01 cze 2008, 13:04
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:20

POSTY        296

i jeszcze jedno, widzę potrzebę utworzenia ZZ pracowników UKS, podkreślam pracowników - z wyłączeniem IKS, gdyż ZZ działajace w UKS zdominowane są przez IKS i reprezentują interesy tej uprzywilejowanej kasty, tyle pewnie dostanę bana.

01 cze 2008, 13:21
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

ZZ działajace w UKS zdominowane są przez IKS i reprezentują interesy tej uprzywilejowanej kasty, tyle pewnie dostanę bana.

Czyżby sks nie mogli przystąpić do organizacji zakładowej? W którym uksie tak jest?

01 cze 2008, 13:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 241 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Następna strona