Teraz jest 07 wrz 2025, 21:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Spadki i darowizny - postanowienie o 7-dniowym terminie 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2007, 20:36

POSTY        8
Ciekawi mnie czy w Waszych urzędach, przed wydaniem decyzji ustalającej podatek od spadków i darowizn,tylko na podstawie danych zawartych w zeznaniu, wyznacza się stronie siedmiodniowy termin do zapoznania z materiałem dowodowym w sprawie???

13 kwi 2008, 16:59

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Ciekawi mnie ...

A gdzieś nie obowiązuje art. 200  § 2 pkt 3) OP ?

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Art. 200
§ 1 Przed wydaniem decyzji organ podatkowy wyznacza stronie siedmiodniowy termin do wypowiedzenia się w sprawie zebranego materiału dowodowego.

§ 2 Przepisu § 1 nie stosuje się:
1) w przypadkach przewidzianych w art. 123 § 2 oraz w art. 165 § 5;

2) w sprawach zabezpieczenia i zastawu skarbowego;

3) w przypadku przewidzianym w art. 165 § 7, jeżeli decyzja ma zostać wydana wyłącznie na podstawie danych zawartych w złożonym zeznaniu.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Ostatnio edytowano 13 kwi 2008, 19:59 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

13 kwi 2008, 19:58
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 maja 2007, 13:21

POSTY        13
jeżeli postepowanie wszczynam na wniosek strony / spadkobiercy bez wezwania składają SD-3/ , nie podwyższam wartości składników masy spadkowej, to nie wydaję postanowienia w trybie art. 200 uop

14 kwi 2008, 08:50
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2008, 08:48

POSTY        2
A mnie ciekawi czy podatek od darowizny spisanej w formie aktu notarialnego ustala się tak jak  od spadków czy określa się tak jak podatek od czynności cywilnoprawnej także spisanej u notariusza?? Czy  naliczone będą odsetki ? Jaki jest okres na przedawnienie zobowiązania od umowy darowizny nieruchomości ??  :wacko:

Ostatnio edytowano 10 cze 2008, 23:17 przez mersedes00, łącznie edytowano 1 raz

10 cze 2008, 22:07

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

A mnie ciekawi czy podatek od darowizny spisanej w formie aktu notarialnego ustala się tak jak  od spadków czy określa się tak jak podatek od czynności cywilnoprawnej także spisanej u notariusza?? Czy  naliczone będą odsetki ? Jaki jest okres na przedawnienie zobowiązania od umowy darowizny nieruchomości ??  :wacko:

Mam nadzieję, że chcesz ścigać notariusza ( płatnika )?  :D

Ostatnio edytowano 10 cze 2008, 23:17 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

10 cze 2008, 23:16
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 gru 2006, 20:02

POSTY        33
W moim us nie wydajemy zawiadomień z art.200 w sytuacji gdy decyzja wydawana jest wyłącznie na podstawie danych zawartych w złożonym zeznaniu podatkowym. Następnie w decyzji zaznacza się, że niniejsza decyzja została wydana wyłącznie na podstawie danych zawartych w zeznaniu.

11 cze 2008, 06:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]