Teraz jest 05 wrz 2025, 22:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 315 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 23  Następna strona
Pomoc publiczna - odroczenia, raty, umorzenia 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 21:26

POSTY        118

Z dniem 26.10.2006 r. wchodzi w życie rozporządzenie Rady Ministrów z 19.09.2006 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczególnego sposobu obliczania wartości pomocy publicznej udzielanej w różnych formach ( Dz. U. nr 183 poz. 1355 ).
Nie miałem sposobności porównania nowych przepisów ze starymi ale wydaje mi się, że lepiej będzie wydać decyzje pomocowe do środy i ewentualnie poczekać na nową wersję programu "Raty". Chociaż ... zawsze zostaje możliwość odmowy udzielenia ulgi. Tylko trzeba jeszcze przekonać naczelnika.

Od Twojego postu, Helvet, i od zmiany wzorów do dzisiaj upłynęło sporo czasu, bo już półtora roku. A my w naszym urzędzie w końcu mamy zainstalowany program RATY wersję 2.0.9.0. Czy jest to ostatnia wersja?! Bo wiesz, nie podoba mi się parę rzeczy w tym programie. Przede wszystkim Twoje obawy są nadal zasadne. Wyliczyłam EDB w arkuszu kalkulacyjnym Open Office'a, ale z drugiej strony puściłam też wyliczenie tą właśnie aplikacją. Jestem taka, że do wszystkiego mam ograniczone zaufanie, szczególnie do czegoś nowego. Były znaczne różnice. Okazało się, że aplikacja RATY liczy według starego wzoru, obowiązującego do 26.10.2006 r. ??? Dlatego kontynuujemy wyliczanie EDB w Open Office.

Następna rzecz, to chciałabym oprócz należności głównej w racie edytować również odsetki za zwłokę. Czy można to zrobić? Tylko ja nie wiem jak się do tego zabrać?
Dobra rzecz związana z programem RATY, po ręcznych poprawkach na wydruku, to możliwość wprowadzenia rat do systemu tak by wprowadzić RAT-P na każdy okres i powiązać z dokumentem związanym.

Napiszcie jeżeli coś wiecie o aktualizacji programu.

03 kwi 2008, 18:27
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 10:33

POSTY        169
Jeżeli byłyby jakiekolwiek zmiany, to informatycy w twoim urzędzie już by je zainstalowali. Twórcy tego programu widać nie śledzą zmian w przepisach i czekają na nasze (użytkowników) uwagi. :D

04 kwi 2008, 07:14
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 09:58

POSTY        95

...
Od Twojego postu, Helvet, i od zmiany wzorów do dzisiaj upłynęło sporo czasu, bo już półtora roku. A my w naszym urzędzie w końcu mamy zainstalowany program RATY wersję 2.0.9.0. Czy jest to ostatnia wersja?! Bo wiesz, nie podoba mi się parę rzeczy w tym programie. Przede wszystkim Twoje obawy są nadal zasadne. Wyliczyłam EDB w arkuszu kalkulacyjnym Open Office'a, ale z drugiej strony puściłam też wyliczenie tą właśnie aplikacją. Jestem taka, że do wszystkiego mam ograniczone zaufanie, szczególnie do czegoś nowego. Były znaczne różnice. Okazało się, że aplikacja RATY liczy według starego wzoru, obowiązującego do 26.10.2006 r. ??? Dlatego kontynuujemy wyliczanie EDB w Open Office.

akacja                    

Jeżeli byłyby jakiekolwiek zmiany, to informatycy w twoim urzędzie już by je zainstalowali. Twórcy tego programu widać nie śledzą zmian w przepisach i czekają na nasze (użytkowników) uwagi. :D

Zamiast "jęzolić" warto zainteresować się czy US pracuje na aktualnej wersji programu RATY. Na serwery dystrubucyjne wersja 2.0.9.5 trafiła 6.11.2006 roku i data ta dowodzi, że czekano ze zmianami AŻ CAŁE DWA TYGODNIE...

Wersja 2.09.5 wylicza EDB dla rozłożenia na raty kwot wynikających z zaległości podatkowych zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 19 września 2006 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie szczegółowego sposobu obliczania wartości pomocy publicznej udzielanej w różnych formach (Dz. U. Nr 183 z dnia 11 października 2006 r. poz. 1355).

04 kwi 2008, 08:47
Znawca

POSTY        118
_ksu_, ależ się uśmiałam, gdy w piątek przeczytałam Twoją odpowiedź, naprawdę, szczerze, z tego "jęzolić", dobre!  :D Dziękuję za wskazówki odnośnie istniejącej wersji 2.0.9.5. To dowodzi, że aż tak źle nie jest z MF.
Muszę Cię poinformować, że przeprowadziłam tego samego dnia rozmowę z moim informatykiem, który sprawdził to i przyznał się do błędu, że zainstalował nam starą wersję 2.0.9.0., choć miał upgrade 2.0.9.5. Szybko to jednak odkręcił i mamy już wersję, o której pisałeś. Szkoda tylko, że nie można zaokrąglać odsetek za zwłokę!

07 kwi 2008, 17:39
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        95

(...)
Szybko to jednak odkręcił i mamy już wersję, o której pisałeś. Szkoda tylko, że nie można zaokrąglać odsetek za zwłokę!

1. Jeśli chodzi o odsetki policzone do zaległości to zaokragleniami steruje kolumna wskaźnikowa TNO i przycisk Tryb naliczania odsetek.
2. Jeśli chodzi o odsetki już w racie - to na cholerę Ci to?! Poczytaj Helpdesk 46758 - jest na stronie WHTAX.

08 kwi 2008, 06:37
Znawca

POSTY        118
Hej, dziękuję Ci _ksu_! Ustawiłam sobie tryb naliczania odsetek na opcję 1 i "gra gitara". Dzięki!

Natomiast ta odpowiedź z Help Desk jest mi znana, choć przyznam, że od niedawna. Dyskutowaliśmy na jej temat w naszej komórce i uważamy ją za niekorzystną dla wnioskującego o raty. Często u nas się tak zdarza, że występuje niedopłata w racie o 1,00 zł i z tego tylko powodu rata już upada ( nadmienię, iż staramy się wszystko zaokrąglać w racie ). Tym bardziej podatnik może pogubić się w groszach, a wtedy nikt go nie będzie żałował. Pomimo tego pisma chcemy dalej zaokrąglać odsetki w racie, bo z pewnością byłaby taka jego wola, w końcu to on ma je płacić.

08 kwi 2008, 17:45
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        95

Hej, dziękuję Ci _ksu_! Ustawiłam sobie tryb naliczania odsetek na opcję 1 i "gra gitara". Dzięki!

... można było jeszcze F1 nadusic i poczytać ...
Soltimerka                    

Pomimo tego pisma chcemy dalej zaokrąglać odsetki w racie, bo z pewnością byłaby taka jego wola, w końcu to on ma je płacić.

:nonono: Skoro wyjaśnienia AP można "pomijać" to ja Resortowi Finansów zbyt dużych szans na przeżycie kolejnej komisji Palikota nie daję...
Ale do rzeczy ...
Co innego znaczy tak dobierać kwotę zaległosci w racie i adekwatne do niej odsetki aby (wraz z opłatą prolongacyjną) wyszła do zapłaty kwota bez groszy a co innego zaokraglać odsetki w racie...
Mam nadzieję że chodzi o to pierwsze a zapis w post'cie to tylko "skrót myslowy" ...

08 kwi 2008, 20:51
Zaawansowany

REJESTRACJA28 paź 2006, 08:50

POSTY        54
Hej koleżanki i koledzy! Czy ktoś z Was słyszał już o zmianach w zakresie stopy referencyjnej? Znalazłam coś takiego na stronie UOKiK-u: <a href="http://www.uokik.gov.pl/pl/pomoc_publiczna/stopa_referencyjna/" target="_blank">Stopa referencyjna</a>
Zapraszam do dyskusji.

22 lip 2008, 19:15
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        95

Hej koleżanki i koledzy! Czy ktoś z Was słyszał już o zmianach w zakresie stopy referencyjnej? Znalazłam coś takiego na stronie UOKiK-u: <a href="http://www.uokik.gov.pl/pl/pomoc_publiczna/stopa_referencyjna/" target="_blank">Stopa referencyjna</a>
Zapraszam do dyskusji.

no to minął miesiąc dyskusji ...
Czy ktoś wie jak MF radzi ze stopy bazowej dochodzić do referencyjnej? i skąd audyty sprawdzać? :blink:

02 wrz 2008, 11:22
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2006, 21:39

POSTY        291
może ktoś podzieli się wiedzą jak oblicza tą stopę w sytuacji gdy wydaje pozytywną decyję. Przecież są chyba wydawane pozytywne decyzje dla wnioskodawców jeśli są ku temu przeslanki

Ostatnio edytowano 03 wrz 2008, 21:19 przez czeresnia, łącznie edytowano 1 raz

03 wrz 2008, 21:19
Amator

REJESTRACJA25 lis 2006, 19:48

POSTY        25
W załączeniu pismo MF z dnia 29.08.2008 r. GN5/4435/7/JPR/MHJ/KBV/60/2008, które pewnie niedługo wpłynie do DIS i DIC.

04 wrz 2008, 07:20
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA04 wrz 2008, 08:17

POSTY        1
Czy ktoś może wie, jak postępować w przypadku małych firm opodatkowanych  PPE ?

05 wrz 2008, 07:11
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 10:33

POSTY        169
Czy ktoś spotkał sie z problemem pomocy de minimis w przypadku jednorazowej amortyzacji stosowanej przez spółki cywilne i jawne? Kto jest beneficjentem pomocy? Na kogo wydawać zaświadczenia o pomocy? :D

05 wrz 2008, 10:13
Zaawansowany

REJESTRACJA01 gru 2006, 14:38

POSTY        68
Ja sie wybiore na studia podyplomowe bo na szkolenia w tym zakresie to nie ma co liczyć. Zresztą tu zwykłe szkolenia nie pomogą.
Wartość pomocy jest zawarta w uzasadnieniu a decyzja pełni rolę zaświadczenia. Chyba nie bardzo mozna zaskarżyć takie rozstrzygniecie z tego powodu że przedsiebiorca sie nie zgadza z wielkością pomocy.Teraz będzie duza uznaniowość w przyporządkowywaniu marży danemu przedsiębiorcy.

05 wrz 2008, 20:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 315 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 23  Następna strona