Likwidują stanowiska poborcy skarbowego i przenoszą do biura . Tak ma być w naszym urzędzie.Ciekawi mnie czy jeszcze w którymś US wpadli na taki swietny pomysł. <_<
09 lut 2008, 23:08
Konkretne osoby, czy stanowiska ? <_<
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
10 lut 2008, 11:27
paolcia2
Likwidują stanowiska poborcy skarbowego i przenoszą do biura . Tak ma być w naszym urzędzie.Ciekawi mnie czy jeszcze w którymś US wpadli na taki swietny pomysł. <_<
Paolcia2, coś usłyszałaś, ale nie do końca jesteś pewna, co! Spróbuj dowiedzieć się, jak to jest naprawdę, czy na pewno tak, jak piszesz. Może to będzie, taki super poborca/inspektor w jednym, jak myślisz? Słyszałem już o takim wynalazku, aby nie powiedzieć wytworze nowoczesności, ale w tych tzw. specjalnych urzędach, jak np: PWUS w Poznaniu i, tam się to sprawdza. Nie mam wiedzy natomiast, czy w innych zwykłych urzędach taki system funkcjonuje, a jeśli tak, czy zdaje egzamin. Pozdrawiam!
10 lut 2008, 14:30
Też o tym słyszałem i dotyczy to zwykłych us. Podobno wiąże się to z nową wersja instrukcji, która przewiduje zestawienie: inspektor+poborca=egzekutor (kiedyś był szampon 2 w 1). Nie słyszałem natomiast żeby gdzieś to już funkcjonowało?!
10 lut 2008, 19:16
bardzo to mądre , uffffffffffffffffffffff no powodzenia . Wyjdzie z tego wielkie nic
10 lut 2008, 21:47
wjawor
Konkretne osoby, czy stanowiska ? <_<
Możesz konkretniej :blink:
10 lut 2008, 22:43
paolcia2
<!--quoteo(post=24082:date=10. 02. 2008 g. 11:27:name=wjawor)--><div class='quotetop'>(wjawor @ 10. 02. 2008 g. 11:27) [snapback]24082[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Konkretne osoby, czy stanowiska ? <_<
Możesz konkretniej :blink: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Czy dotyczy to wszystkich poborców, czy tylko konkretnej osoby ? Nie wiem jak można jeszcze konkretniej.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
11 lut 2008, 08:23
Jakoś sobie nie wobrażam poborcę w biurze a inspektora w terenie tym bardziej gdy jest to kobieta. W tych urzędach gdzie zastosowano ten system Panie inspektorki z duszą na ramieniu z płaczem idą w teren. Tem system wcale nie jest taki doskonały jak niektórzy sobie wyobrażają. Kto poniesie odpowiedzialność za przydział tytułów, za zapisy w EGAPOLTAX itp. itd. Zazwyczaj jestem zwolennikiem nowoczesności, ale nie takiej by niektórym pracownikom zgotować piekło. Nie wierzycie zastosujcie to w małych US. Bowiem wydaje mi się, że w tych US gdzie zastosowano ten system to jest tylko pogoń za pieniędzmi. Życzę powodzenia. Jak zastosujecie u siebie system inspektoro-poborców wrócimy do tematu. Obym się mylił!!! Temat znam z pierwszej ręki.
11 lut 2008, 09:12
U nas swego czasu było więcej poborców niż inspektorów. Poborcy się wykruszyli (z różnych przyczyn), w ich miejsce zatrudniono nowych inspektorów (obecnie jest ich dwa razy więcej niż poborców).
Skutek jak u Paolici2, tzn. stanowiska poborców zlikwidowano i przeniesiono do biura.
Ostatnio edytowano 11 lut 2008, 14:13 przez Macho, łącznie edytowano 1 raz
11 lut 2008, 14:12
Kolego relacja się zmieniła ze względu na EGAPOLTAX. Onego czasu było w zwyczaju 1 inspektor na 2-ch poborców. Teraz w zasadzie w wiekszości US jest 1 na 1. Jest to potrzebne do lepszej obróbki tytułów i lepszego przygotowania przydziałówki. Uważam, że poborca powinien tak mieć przygotowaną przydziałówkę, że nie powinien się zastanawiać co ma zrobić, tyko winno być wiele rzeczy ustalone wcześniej w biurze. Do tego służą róznego rodzaju zbieranie informacje przed przydzieleniem służby. Dobra relacja inspektor i poborca to jest droga do sukcesu w egzekucji. Tylko trochę dobrej woli a nie kłótni. Spróbujcie a zobaczycie, ze mam rację. Pracownik poborca czy inspektor nie powinien się bać również komornika. Winien nie bać się do niego pójść po radę nawet jak coś źle zrobił, ale po poradę a nie po karę. Nie rozumiem strachu przed przełożonym, strachu za państwowe pieniądze? Przełożony przyjazny dla podatnika ale również przyjazny dla pracownika. "Przy zgranej harmoni można ładnie tanczyć nie tepcząc na odciski"
11 lut 2008, 14:37
Poborco-inspektor, to mi przypomina Termionatora lub Rambo - chłop z jajami o gołębim sercu. Za taki genialny pomysł to już bym tego Naczelnika podp... do kontroli. Po pierwsze jaki nadzór nad takimi tworami sprawuje komornik (kto to cudo rozlicza?). A gdzie tu stosowanie przepisów ustawy i rozporządzeń związanych z egzekucją administracyjną. Jestem komornikiem i jest mi potrzebny i inspektor i poborca. Ludzie nie dajcie się na takie plewy. Znowu komuś przychodzą kretyńskie pomysły do głowy. Przerost formy nad treścią. Pozdrawiam "inteligentnych" Naczelników i jeszcze "inteligentniejszych" Komorników, którzy się dają wrobić w takie manewry.
Ostatnio edytowano 12 lut 2008, 19:31 przez uczciwy, łącznie edytowano 1 raz
12 lut 2008, 19:29
Dlaczego nie niech taki poborco-inspektor bierz sprawy we w łasne ręce i zarabia(kwitariusz i w teren).Może skończ się gadanie,że poborcy zarabiają nieadekwatnie do wykonywanej pracy.
12 lut 2008, 23:39
uczciwy
Poborco-inspektor, to mi przypomina Termionatora lub Rambo - chłop z jajami o gołębim sercu. Za taki genialny pomysł to już bym tego Naczelnika podp... do kontroli. Po pierwsze jaki nadzór nad takimi tworami sprawuje komornik (kto to cudo rozlicza?). A gdzie tu stosowanie przepisów ustawy i rozporządzeń związanych z egzekucją administracyjną. Jestem komornikiem i jest mi potrzebny i inspektor i poborca. Ludzie nie dajcie się na takie plewy. Znowu komuś przychodzą kretyńskie pomysły do głowy. Przerost formy nad treścią. Pozdrawiam "inteligentnych" Naczelników i jeszcze "inteligentniejszych" Komorników, którzy się dają wrobić w takie manewry.
Proszę wyjaśnij ale konkretnie w którym momencie poborco-inspektor czyli egzekutor będzie przyczyną nie stosowania przepisów ustawy i rozporządzeń związanych z egzekucją administracyjną ? W chwili obecnej nie ma skutecznej egzekucji , inspektor i poborca nie są zainteresowani sprawnością postępowania egzekucyjnego tylko ,, dobrymi '' tytułami wykonawczymi . W działach egzekucyjnych panuje chaos , na tzw. rejonach jak w hotelu robotniczym , o nic się nie dba , bo kto ma sprzątać wspólną łazienkę ( rejon egz. - przeważająca ilośc o małej wartości tytułów wykonawczych ) W systemie egzekutor na rejonie poprawi się odpowiedzialność i skuteczność działania , a komornik będzie mógł w każdym momencie ocenić kto ponosi winę za błędy i złe wyniki pracy na rejonie ( jedna osoba prowadzi sprawy i stosuje wszystkie dostępne środki egzekucyjne )
13 lut 2008, 06:05
janeki
Proszę wyjaśnij ale konkretnie w którym momencie poborco-inspektor czyli egzekutor będzie przyczyną nie stosowania przepisów ustawy i rozporządzeń związanych z egzekucją administracyjną ? W chwili obecnej nie ma skutecznej egzekucji , inspektor i poborca nie są zainteresowani sprawnością postępowania egzekucyjnego tylko ,, dobrymi '' tytułami wykonawczymi . W działach egzekucyjnych panuje chaos , na tzw. rejonach jak w hotelu robotniczym , o nic się nie dba , bo kto ma sprzątać wspólną łazienkę ( rejon egz. - przeważająca ilośc o małej wartości tytułów wykonawczych ) W systemie egzekutor na rejonie poprawi się odpowiedzialność i skuteczność działania , a komornik będzie mógł w każdym momencie ocenić kto ponosi winę za błędy i złe wyniki pracy na rejonie ( jedna osoba prowadzi sprawy i stosuje wszystkie dostępne środki egzekucyjne )
Przetłumaczmy na polski .Czy "sprawnośc" nie powinna polegać na szybkim i całkowitym ściągnięciu przede wszystkim dużych zaległości ? Czy "dobre tytuły " to nie duża zaległość ujęta na jednym tytułe szybko wystawionym przez wierzyciela ( co jest zresztą jego obowiązkiem a nie uznaniowym prawem ).Czy pojawienie się w hotelu kelnero-sprzataczek lub recepcjonisto-konserwatorów na pewno usprawni prace hotelu .Jeżeli obecnie inspektor mający rejon ma luzy czasowe to co zabrania wystąpienie do NUS o kwitariusz, zaś poborca co w trymiga obleciał rejon i ma luzy pewnie może wystąpić o prawo do dokonywania zajęć w komputerze(oczywiście z całym dobrodziejstwem inwentarza innych obowiazków inspektorskich ).Tylko gdzie obecnie egzekutorzy terenowi i biurowi mają luzy czasowe? Czy niektóre pomysły Min .Fin. i niestety pracowników w terenie nie przypominają maksymy : NIE WIEM CO ZROBIĆ ZROBIĘ REFORMĘ .