Teraz jest 11 wrz 2025, 13:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2107 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 ... 151  Następna strona
Czystki,czystki (PiS), zmiany,zmiany (PO) 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2007, 18:33

POSTY        15

07 lut 2008, 21:58
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Już lepiej w poprzednim cytacie raziło"niech mi"i dalej "byle mi"
Nadir ale dalej nie wiem, skąd ten cytat pochodzi, pomóż

Mam w swoich zbiorach, poza mnóstwem muzyki, rónież wszelkie ciekawe wiersze, sentencje, itd. Wśród nich i ta. Jako Mickiewicza! Ale widzę, że też się dałem nabrać.
Chociaż te "miejskie rury" najbardziej nie pasują do Mickiewicza.
Okazuje się, że jest to cytat ze "Zdań i uwag" Jakuba Bema. Mickiewicz pisał własne przemyślenia filozoficzne i religijne też w formie "zdań i uwag". Komuś się pomyliło i tak zostało rozpowszechnione. To tak jak ktoś  zamieścił np. "Kawiarenki" Jarockiej jako Anny Jantar czy "Tyle słońca w całym miescie" jako np. Ireny Santor. I tak to krąży po świecie i żyje swoim życiem. :D
Mickiewicz napisał w "Zdaniach i uwagach" na przykład:
"Wierzysz, ze sie Bog zrodzil w Betlejemskim zlobie,
Lecz biada ci, jezeli nie zrodzil sie w tobie".

albo
"Krzyż, wbity na Golgocie, tego nie wybawi,
Kto sam na sercu swojem krzyża nie wystawi".

czy
"Bóg sam może świat zniszczyć i drugi wystawić
A bez naszej pomocy nie może nas zbawić."

Ale też i np. (w związku ze źdródłem)
O czymkolwiek rozprawa, im dłużej się wiodła,
Tym dalsza od prawdy, jak woda od źródła.

Czy:
Na głębszych fundamentach wyższy mur stać może,
I wyższy rozum tylko na głębszej pokorze.

Ostatnio edytowano 07 lut 2008, 22:05 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

07 lut 2008, 22:03

REJESTRACJA15 lis 2007, 21:14

POSTY        141

Sądzę, że Nimitz stwierdził po prostu fakt.
Z drugiej strony skoro DIS był na stołku przez 15-20 lat i więcej to jakaś patologia( napatrzyłam  na swoim podwórku  na te dożywocia ).Wymiana kadr co 5 np. lat w drodze konkursów to jest to.
A praca w jednym urzędzie przez 15, 20 lat to też patologia czy nie ? Też uważam że konkursy to najlepsze rozwiązanie, ale to PiS forsował ustawę o zasobie skarbowym, ażeby zaklepać  swoich nominatów, chyba nie wierzyli ,że potrafią przejść procedurę konkursową. Bóg nad nami czuwał bo zabrakło 2 dni ażeby tą ustawę zaklepali a wtedy przez rok można by zapomnieć o jakichkolwiek zmianach. Gdyby nie przyspieszone wybory, które były gwoździem do trumny PiS-u, to w cle i skarbowości po wprowadzeniu KAS-u zostaliby sami miłośnicy PiS-u, dobrze kombinowali ,ale przekombinowali nie doceniając przyszłości każdego narodu /młodych wyborców/

Nadir                    

<!--quoteo(post=23924:date=07. 02. 2008 g. 20:38:name=aligator1)--><div class='quotetop'>(aligator1 @ 07. 02. 2008 g. 20:38) [snapback]23924[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Już lepiej w poprzednim cytacie raziło"niech mi"i dalej "byle mi"
Nadir ale dalej nie wiem, skąd ten cytat pochodzi, pomóż

Mam w swoich zbiorach, poza mnóstwem muzyki, rónież wszelkie ciekawe wiersze, sentencje, itd. Wśród nich i ta. Jako Mickiewicza! Ale widzę, że też się dałem nabrać.
Chociaż te "miejskie rury" najbardziej nie pasują do Mickiewicza.
Okazuje się, że jest to cytat ze "Zdań i uwag" Jakuba Bema. Mickiewicz pisał własne przemyślenia filozoficzne i religijne też w formie "zdań i uwag". Komuś się pomyliło i tak zostało rozpowszechnione. To tak jak ktoś  zamieścił np. "Kawiarenki" Jarockiej jako Anny Jantar czy "Tyle słońca w całym miescie" jako np. Ireny Santor. I tak to krąży po świecie i żyje swoim życiem. :D
Mickiewicz napisał w "Zdaniach i uwagach" na przykład:
"Wierzysz, ze sie Bog zrodzil w Betlejemskim zlobie,
Lecz biada ci, jezeli nie zrodzil sie w tobie".

albo
"Krzyż, wbity na Golgocie, tego nie wybawi,
Kto sam na sercu swojem krzyża nie wystawi".

czy
"Bóg sam może świat zniszczyć i drugi wystawić
A bez naszej pomocy nie może nas zbawić."

Ale też i np. (w związku ze źdródłem)
O czymkolwiek rozprawa, im dłużej się wiodła,
Tym dalsza od prawdy, jak woda od źródła.

Czy:
Na głębszych fundamentach wyższy mur stać może,
I wyższy rozum tylko na głębszej pokorze.

<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
No to już zaczynamy nadawać
 na tych samych falach :D Ze zdań i uwag: .
W ustach jest otwór duszy
Najdroższe balsamy
Prędko zwietrzeją, gdy je często otwieramy

07 lut 2008, 22:35

REJESTRACJA24 paź 2007, 19:35

POSTY        255

<!--quoteo(post=23916:date=07. 02. 2008 g. 17:27:name=outsider)--><div class='quotetop'>(outsider @ 07. 02. 2008 g. 17:27) [snapback]23916[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=23914:date=07. 02. 2008 g. 16:28:name=nesti)--><div class='quotetop'>(nesti @ 07. 02. 2008 g. 16:28) [snapback]23914[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Outsider Twoja wypowiedź trąci mi subiektywnym spojrzeniem na odwołanego. Podobnie jak Ty już za nim tęsknię. Wiedział chłopina jak "uporządkowac" szereg spraw. Gratulacje!!!!

Nesti - bez urazy, ale chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Chodziło mi o lokalne myślenie E. EXSPERTA, trochę takie, jak;
"Niech  mi źródło wyschnie w górach,  byle mi płynęła woda w miejskich rurach".
A. Mickiewicz
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->To częstochowskie rymy a nie Mickiewicz -wskaż źródło, chyba że pisał to w przedszkolu? Pierwszy raz to słyszę.

Trochę poszedłem na skróty, ale cytowałem to zdanie z pamięci i, to w pośpiechu. Jeśli ktokolwiek czuje się dotknięty/urażony szczególnie - Nadir - biję pokłony.  Natomiast dla ciebie - Aligatorze1 - mam niespodziankę;

Adam Mickiewicz:
ZDANIA I UWAGI
Z DZIEŁ JAKUBA BEMA,
ANIOLA ŚLĄZAKA (ANGELUS SILESIUS)
I SĘ-MARTENA
[I]
ŹRÓDŁA

Mam nadzieję Aligatorze1, że choć trochę mogłem przysłużyć się do pogłębienia Twojej wiedzy.  :D

Ostatnio edytowano 07 lut 2008, 22:37 przez outsider, łącznie edytowano 1 raz

07 lut 2008, 22:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 lis 2006, 21:03

POSTY        43
Aigatorze 1, praca przez 15 -20 lat w jednym miejscu to nie patologia. Są zawody, że nie trzeba się wstydzić. Patologia to brak awansów poziomych pionowych dla zwykłego pracownika bez układu.Patologia
to nepotyzm i układy , dożywotnie synekury.
Można się z PISem nie zgadzać i nie lubić ale w kotle  "układów" zamieszał i coś z tego będzie.

07 lut 2008, 22:37

REJESTRACJA15 lis 2007, 21:14

POSTY        141

Aigatorze 1, praca przez 15 -20 lat w jednym miejscu to nie patologia. Są zawody, że nie trzeba się wstydzić. Patologia to brak awansów poziomych pionowych dla zwykłego pracownika bez układu.Patologia
Można się z PISem nie zgadzać i nie lubić ale w kotle  "układów" zamieszał i coś z tego będzie.

Irka ale ja też jestem za tym żeby coś było , ale nie dla pojedynczych osób i ich znajomych  , ale dla wszystkich

07 lut 2008, 22:44
Zaawansowany

REJESTRACJA15 maja 2007, 06:32

POSTY        55

O,ku.de! To ja się chyba muszę leczyć, bo nie wiedziałem , że to patologia tylko zboczenie przez zasiedzienie......

08 lut 2008, 07:34
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 mar 2007, 23:20

POSTY        189

Ciekawa jestem, czy nowy Dyrektor DAP - p. Świniarski wprowadzi swoje mierniki "funkcjonalne" obowiązujące za "jego czasów" tylko w woj. śląskim. Pracownicy innych woj. nie mają pojęcia o czym mówimy, ale - być może - będą mieli tą możliwość :(.
Nie wspomniałam jeszcze o jednej ważnej rzeczy.
Pan Dyrektor, kierując się wspomnianymi miernikami, dzielił, różnicował urzędy skarbowe na trzy grupy: lepsi, gorsi i najgorsi lub jak kto woli najlepsi, dobrzy i gorsi. Tym podziałem kierował się przy podziale środków finansowych np. fundusz motywacyjny (premie, nagrody).
Teraz ma większe możliwości stosowania swoich mierników (ocen), szersze pole do popisu i większe pieniądze do podziału. Przed nami podział środków na podwyżki (słynne 205 milionów).
Ciekawe, czy będzie chciał zastosować swoje metody (wspomniane wyżej) przy podziale kwoty przypadającej na IS i US...

tamara ty o prozie życia a widzisz,że na forum króluje poezja .................. a za chwilę będzie dramat!!!!!!!!!!!!!!!

08 lut 2008, 07:52
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA01 gru 2006, 18:35

POSTY        192
Osobiście bardzo się cieszę z powrotu Pana Bączyka do Izby, wiem że podziela moją opinię wielu pracowników IS oraz podległych im us-ów. Jest to równy facet, dobry fachowiec i jest rozsądnym człowiekiem, nie ma fobii podsłuchiwania, podglądania itd. Co z tego, że 15 kat rządził izbą - popatrz kiedy rządził, wtedy, gdy rządziła prawica (Buzek,Olszewski) i lewica (Cimoszewicz, Miler). Może to równie dobrze świadczyć o tym, że jest to bardzo dobry fachowiec, bo takim jest.

08 lut 2008, 07:54
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 mar 2007, 23:20

POSTY        189

<!--quoteo(post=23931:date=07. 02. 2008 g. 21:58:name=Tamara)--><div class='quotetop'>(Tamara @ 07. 02. 2008 g. 21:58) [snapback]23931[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Ciekawa jestem, czy nowy Dyrektor DAP - p. Świniarski wprowadzi swoje mierniki "funkcjonalne" obowiązujące za "jego czasów" tylko w woj. śląskim. Pracownicy innych woj. nie mają pojęcia o czym mówimy, ale - być może - będą mieli tą możliwość :(.
Nie wspomniałam jeszcze o jednej ważnej rzeczy.
Pan Dyrektor, kierując się wspomnianymi miernikami, dzielił, różnicował urzędy skarbowe na trzy grupy: lepsi, gorsi i najgorsi lub jak kto woli najlepsi, dobrzy i gorsi. Tym podziałem kierował się przy podziale środków finansowych np. fundusz motywacyjny (premie, nagrody).
Teraz ma większe możliwości stosowania swoich mierników (ocen), szersze pole do popisu i większe pieniądze do podziału. Przed nami podział środków na podwyżki (słynne 205 milionów).
Ciekawe, czy będzie chciał zastosować swoje metody (wspomniane wyżej) przy podziale kwoty przypadającej na IS i US...

tamara ty o prozie życia a widzisz,że na forum króluje poezja .................. a za chwilę będzie dramat!!!!!!!!!!!!!!!
jak ktoś dobrze czyta to widzi,że jesteś członkiem rady sekcji krajowej i dlatego nie pisz skrótowo tylko napisz coś wiecej co nam grozi,może wtedy ludzi to bardziej zainteresuje chyba, że faktycznie na tej stronie piszą sami naczelnicy i kierownicy, a pracownicy już do końca stracili nadzieje na jakiekolwiek zmiany.... wyglada na to,że związki starają się.... z przynajmniej ty,ale przy takiej reakcji pracowników  trudno liczyć na jakieś efekty ale potem wszyscy  będą obwiniać związkowców.............. chciało by sie napisać szkoda twojego czasu i zapału............ mądrzy z komisji palikota ustalili,że w polsce nie ma  sprecyzowanej polityki podatkowej i docelowego modelu podatkowego.............. nie ma i nie będzie w najblizszym czasie

08 lut 2008, 09:04
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA31 paź 2006, 07:46

POSTY        38
08 Lut 2008
Rozumiem twoją frustrację Niuniak, ale proszę mi wierzyć, szczytem marzeń PO na to stanowisko nie jest kandydatura Henryka Świniarskiego. Jeżeli nie jest to pomyłka, a ktoś z premedytacją podstawił Tuskowi to "zgniłe jajo" na pewno za to zapłaci. Znam Henryka Świniarskiego osobiście i te negatywne opinie o nim są prawdziwe. Nie złorzecz politykom Platformy, w innych partiach takie pomyłki również miały miejsce. Myśl pozytywnie.

Ostatnio edytowano 08 lut 2008, 18:50 przez Tamara, łącznie edytowano 1 raz

08 lut 2008, 12:48

REJESTRACJA24 paź 2007, 19:35

POSTY        255

Oli
08 Lut 2008
Rozumiem twoją frustrację Niuniak, ale proszę mi wierzyć, szczytem marzeń PO na to stanowisko nie jest kandydatura Henryka Świniarskiego. Jeżeli nie jest to pomyłka, a ktoś z premedytacją podstawił Tuskowi to "zgniłe jajo" na pewno za to zapłaci. Znam Henryka Świniarskiego osobiście i te negatywne opinie o nim są prawdziwe. Nie złorzecz politykom Platformy, w innych partiach takie pomyłki również miały miejsce. Myśl pozytywnie.

Tamaro - rozumiem, że miałaś na myśli stan nieprzyjemnego napięcia emocjalnego Niuniaka, czyli frustrację.
Natomiast bardzo autorytatywnie wypowiadasz się w kwestiach personalnych, wybacz, ale nie byłbym sobą, gdybym w takim razie nie zapytał, jakie są plany w stosunku do ścisłego kierownictwa poznańskiej IS?
Tamaro - cieszymy się?  :D

Ostatnio edytowano 08 lut 2008, 18:50 przez outsider, łącznie edytowano 1 raz

08 lut 2008, 13:51
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2007, 11:17

POSTY        9
No Tamara, do  odpowiedzi, wielkopolska czeka.

08 lut 2008, 14:44
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 lut 2008, 17:08

POSTY        36

Oli
08 Lut 2008
Znam Henryka Świniarskiego osobiście i te negatywne opinie o nim są prawdziwe.

Ja również znam osobiście Henryka Świniarskiego i mam trochę odmienne zdanie. Stale pracował nad tym aby usprawnić działanie US. Wprawdzie było to dla pracowników uciążliwe bo nie obchodziło Go jakim kosztem się to wykona ale po jakimś czasie okazywało się że jego pomysły faktycznie usprawniały pracę.

Ostatnio edytowano 08 lut 2008, 18:50 przez basienka, łącznie edytowano 1 raz

08 lut 2008, 17:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2107 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 ... 151  Następna strona