Teraz jest 04 wrz 2025, 14:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Prefiksy urzędów skarbowych 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją

Zanim doczekamy się nowego KEP-online można skorzystać z nowej wersji aplikacji MW aby odszukać szybko właściwy urząd podatnika z obowiązkiem VAT znając jego NIP . Szkoda, że te dane się jednak dezaktualizują  tak szybko.

To czyba nie jest kryptoreklama własnego wytworu?  :blink:
Ten kolor na twarzy lekko mylącym się zdaje.  :glare:
A do zastosowania w/w to raczej ten program się nie nadaje.  B)))

19 sty 2008, 22:47
Zobacz profil WWW
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

A dlaczegoż to nie ! :angry2:  jakieś problemy ?

A w zielonym mi do twarzy i to by było na tyle !

Ostatnio edytowano 26 sty 2008, 12:45 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

19 sty 2008, 23:09

REJESTRACJA16 wrz 2007, 18:54

POSTY        1

<!--quoteo(post=22319:date=15. 01. 2008 g. 22:27:name=tranqilo)--><div class='quotetop'>(tranqilo @ 15. 01. 2008 g. 22:27) [snapback]22319[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Zanim doczekamy się nowego KEP-online można skorzystać z nowej wersji aplikacji MW aby odszukać szybko właściwy urząd podatnika z obowiązkiem VAT znając jego NIP . Szkoda, że te dane się jednak dezaktualizują  tak szybko.

To czyba nie jest kryptoreklama własnego wytworu?  :blink:
Ten kolor na twarzy lekko mylącym się zdaje.  :glare:
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Czyżby tranqilo to autor WM  P. Zielonka? ;)
Nie, to niemożliwe …. w rzeczywistości P. Zielonka wygląda trochę lepiej niż na avatarze trangilo.
Choć charakter to ma okropny … taki mały bufon.

04 lut 2008, 17:40
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
NIEZDARA36  - oj brzydko.  Nie jestem autorem WM  ale z twórcą tej aplikacji znamy się od dawna i wiem , że nigdy nie zostawia swoich klientów w potrzebie ale wymaga również bardzo konkretnych informacji , co może nie każdemu odpowiada.  A  jego opisy instalacyjne są czytelne dla każdego admina podobnie jak opisy programów i procedur przetwarzania.

04 lut 2008, 19:34
Specjalista

POSTY        788

Przepraszam, zachowałem się jak.....nie zauważyłem ,że wezwano mnie do odpowiedzi.

Stwierdziłem, że znajomość NIP w żaden sposób nie umożliwia jednoznacznego określenia, który US jest właściwym z tytułu jakiegokolwiek podatku, ze szczególnym uwzględnieniem VAT (bo o nim była mowa).

Wystarczy że spółka zmieni trzy razy siedzibę, albo OF prowadzi dgos po drugiej stronie Alei Jerozolimskich (w odniesieniu do adresu zamieszkania) i psińco. NIP pomaga jedynie w określeniu, który urząd był właściwy w momencie nadawania NIP. A kogo to obchodzi?  Program ten najbardziej przydaje się przy przesyłaniu N-3 zg z właściwością miejscową zwłaszcza do miast wielourzędowych. Niewątpliwie jest to znaczący krok cywilizacyjny w stosunku do zasłyszanej kiedyś wypowiedzi pracownika MF, który stwierdził, że nie ma problemu bo jest przepis. Tylko że ja osobiście nie znam obrębu miasta wyznaczanego przez ulicę Krótką, Długą, Wąską i Szeroką. A tego rodzaju sformułowania zawarte są w przepisie o zasięgu terytorialnym działania US-ów. I trzeba było dzwonić i pytać.
A wogóle to chwała za istnienie tego programu. Dziękuję p. Zielonka. Był Pan przedstawiany w różnym świetle, naogół jako żądny pieniędzy wyzyskiwacz, ale ja po cichu Panu kibicowałem.

Ostatnio edytowano 04 lut 2008, 22:10 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz

04 lut 2008, 22:09
Zobacz profil WWW

REJESTRACJA24 lis 2006, 17:52

POSTY        23

NIEZDARA36  - oj brzydko.  Nie jestem autorem WM  ale z twórcą tej aplikacji znamy się od dawna i wiem , że nigdy nie zostawia swoich klientów w potrzebie ale wymaga również bardzo konkretnych informacji , co może nie każdemu odpowiada.  A  jego opisy instalacyjne są czytelne dla każdego admina podobnie jak opisy programów i procedur przetwarzania.

Może i nie zostawia swoich klientów w potrzebie (klient za coś zapłacił) ale to  nie świadczy przecież o jego charakterze ...
Ja też miałam niezbyt miłe rozmowy z P. Zielonką :(

05 lut 2008, 06:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 maja 2007, 20:42

POSTY        33

...
Stwierdziłem, że znajomość NIP w żaden sposób nie umożliwia jednoznacznego określenia, który US jest właściwym z tytułu jakiegokolwiek podatku, ze szczególnym uwzględnieniem VAT (bo o nim była mowa).
Wystarczy że spółka zmieni trzy razy siedzibę, albo OF prowadzi dgos po drugiej stronie Alei Jerozolimskich (w odniesieniu do adresu zamieszkania) i psińco. NIP pomaga jedynie w określeniu, który urząd był właściwy w momencie nadawania NIP.

Oczywiście Krychu ma rację pisząc powyższe. Ale Tranqillo miał zapewne na myśli wykorzystanie funkcji "Sprawdzenie NIP", która istnieje w moim programie WM. Podaje ona wykaz urzędów skarbowych, w których dany podatnik ma otworzony obowiązek podatkowy VAT. Jeżeli np. podatnik przeszedł z "normalnego" do wyspecjalizowanego urzędu, to program przedstawi zarówno informację o tym pierwszym US (który NIP mu nadał) jak i o tym drugim (w którym obecnie płaci VAT).

Przyznaję, że jest to jawna reklama mojego produktu WM (za co przepraszam, ale zostałem wywołany do tablicy), a Tranqillo nie jest jego autorem.

I dziękuję za miłe słowe pod moim adresem  :blush:

05 lut 2008, 13:22
Specjalista

POSTY        788

Nie omieszkam sprawdzić tej opcji. Przyznam, że najwyraźniej nie zgłębiłem do końca możliwości dawanych przez WM. Jak tylko przestanę strajkować. :)

05 lut 2008, 16:23
Zobacz profil WWW
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 gru 2006, 09:28

POSTY        22

...
Wystarczy że spółka zmieni trzy razy siedzibę, albo OF prowadzi dgos po drugiej stronie Alei Jerozolimskich (w odniesieniu do adresu zamieszkania) i psińco. NIP pomaga jedynie w określeniu, który urząd był właściwy w momencie nadawania NIP.

Najpewniejsze źródło to aplikacja Serce (aczkolwiek niedoskonałe ;)). W opcji CB KEP widać gdzie podatnik byl/jest odnotowany/zaewidencjonowany  :rolleyes:  :rolleyes: Polecam! Nie ma sensu wymyślać koła, gdy już ktoś wczesniej je wymyślił!
A co do wlaściwości do Vat-u  ---> jw.
Ustawa o NIP jasno okresla właściwość naczelnika, do którego wpływa jakie zgłoszenie.

Ostatnio edytowano 06 lut 2008, 16:58 przez kocica, łącznie edytowano 1 raz

06 lut 2008, 16:57
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 maja 2007, 20:42

POSTY        33

Najpewniejsze źródło to aplikacja Serce (...)

To prawda, ale końcówki systemu SeRCe nie da się wziąć na laptopa i zabrać na kontrolę do podatnika, któremu chcemy sprawdzić podejrzane faktury  :blush:

07 lut 2008, 10:00
Znawca

REJESTRACJA26 paź 2006, 08:26

POSTY        107
Ustawa o NIP jasno okresla właściwość naczelnika, do którego wpływa jakie zgłoszenie.

Jakieś nieporozumienie - ustawa o NIP nie określa włąściwości większości podatników, tylko w zależności od statusu podmiotu odsyła do właściwości określonej w przepisach podatkowych! W ustawie o NIP określono wyłącznie właściwość ( i to niezbyt precyzyjnie!) dla niewielkiej grupy podatników (nie VAT-owców i nie dochodowców) oraz płatników nie będących równocześnie podatnikami.

07 lut 2008, 11:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 67 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5