Macie rację ta polemika powinna znależc się na priv. chciałem tylko przedstawić pewne fakty wszystkim forumowiczom i czytajacym. Mam nadzieję ,że potrafiącym właściwie ocenić zachodzące zmiany.Co do spotkania w palarni zdecydowanie jest mi za daleko.
18 sty 2008, 09:55
robot60
Do ARTOO To postępowanie przygotowawcze w prokuraturze to mały Pikusio,bo po prostu za nic,za cudze grzechy.Poczekamy na zupełnie inne,o wiele wazniejsze postępowanie wobec zupełnie innej ,ważnej osoby w sprawie tego, co wino wytwarzał.Czemu i w jaki sposób mu uszło na sucho? Wtedy dopiero pogadamy na forum.A będzie o czym.A panią N. pocałuj w :dupa:
Czyli to postepowanie w prokuraturze jednak się toczy. Wszyscy sądzili, że to tylko blef. A czy ktoś wie, czy wiedzia o tym Generalny Inspektror Kontroli Skarbowej powołujac pewną osobę na stanowisko wice w UKS Łódź ? :angry:
18 sty 2008, 16:39
Mam nadzieję, że macie pojecie, co to jest postepowanie przygotowawcze. Do tego wystarczy by obojętnie jaki oszołom złożył zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestepstwa. Dopiero jak w wyniku tego postepowania prokuratura uzna taki świstek za wiarygodny cokolwiek można będzie powiedzieć. A dalej do postawienia zarzutów, wniesienia oskarżenia i uznannia winnym to ... Rzucanie hasla "prokuratura" jest chwytliwe. Ale niewiele ma z wina kogokolwiek wspólnego, a zostaje czesto "łatka" na cale życie. Może warto trochę powściągliwiej ferować wyroki.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
18 sty 2008, 17:23
A dlaczego tylko Łódź tak wszystkich na forum interesuje? Jak przeprowadzą konkursy to będą i zmiany albo chociaż p.o. im zlikwidują. Myślę, że najwyższa pora przeprowadzić konkursy. Troszeczkę tych czystek i zmian p.o. na następnego p.o. mamy dość. Niczego to nie załatwia. Każdy nowy p.o. chce zrobić coś nowego, wykazać że poprzedni zarządzał nienajlepiej, a więc zazwyczaj zmienia strukturę organizacyjną, wizję działania itp i jak jest w połowie drogi to przychodzi nowy p.o. i sytuacja powtarza się od początku. A ile razy w roku można się reorganizować, a kto nadrobi zaległości?
18 sty 2008, 18:39
Marta
... A ile razy w roku można się reorganizować, a kto nadrobi zaległości?
Nawet i 2 razy w roku (regularnie co 0,5 roku) jak to w 1 us-ie zarządzanym przez p.o.nus-a. W swojej kadencji już utworzył trzeci regulamin - to się nazywa płodność.
18 sty 2008, 19:02
Marta
A dlaczego tylko Łódź tak wszystkich na forum interesuje? Jak przeprowadzą konkursy to będą i zmiany albo chociaż p.o. im zlikwidują. Myślę, że najwyższa pora przeprowadzić konkursy. Troszeczkę tych czystek i zmian p.o. na następnego p.o. mamy dość. Niczego to nie załatwia. Każdy nowy p.o. chce zrobić coś nowego, wykazać że poprzedni zarządzał nienajlepiej, a więc zazwyczaj zmienia strukturę organizacyjną, wizję działania itp i jak jest w połowie drogi to przychodzi nowy p.o. i sytuacja powtarza się od początku. A ile razy w roku można się reorganizować, a kto nadrobi zaległości?
Konkursy to trzeba zrobić we wszystkich urzędach (US, IS i UKS) i to niezależnie czy jest p.o., cz też nie. Banasie powoływali "swoich" i to szybciutko, żeby im chociaż odprawy zagwarntować. Ale aby oddać sprawiedliwość wcześniejsze ekipy robiły podobnie. No, a te ich Bansiowe konkursy .... :mur: No i jest jeszcze kryteria jakie należy przjmować dle ewentualnych kandydatów powinny być "rozsądne". Nie chcę się wypowiadać za US i IS, ale kandydat na Dyr.UKS z 3 letnim stażem (inspektorskim) to faktycznie farsa i wiedzą to wszystko te osoby, które w UKS pracują. I potem jest Dyrektorem osoba, która nie potrafi przeprowadzić porządnie (rzetelnie) kontroli i nie do końca "łapie" funkcjonowanie nie tylko o.k.s, ale i Urzędu. Nie chodzi o stawianie przed kimkolwiek barier, przeszkód w karierze, ale o to aby byli to faktycznie ludzie kompetentni.
18 sty 2008, 19:56
aligator1
Oj, co to by było, Kali czyli PiS wytoczyłby działa używając swych populistycznych argumentów, jakie to PO wredne ,że wywala ich ludzi.
Kali czyli PiS? Czyżby!
Urodziłeś się wczoraj czy jak? A ten topik <!--coloro:#009900--><span style="color:#009900"><!--/coloro--> "Czystki,czystki (PiS) <!--colorc--></span><!--/colorc--> - <!--coloro:#CC0000--><span style="color:#CC0000"><!--/coloro-->Zmiany,zmiany ("wyrzynanie watahy", "odpolitycznianie" (PO)" <!--colorc--></span><!--/colorc--> To co <!--sizeo:4--><span style="font-size:14pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->?<!--sizec--></span><!--/sizec-->
Mówi sam za siebie: PO czyli Kali.
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
19 sty 2008, 11:33
Mohikanin Q
[...] No i jest jeszcze kryteria jakie należy przjmować dle ewentualnych kandydatów powinny być "rozsądne". Nie chcę się wypowiadać za US i IS, ale kandydat na Dyr.UKS z 3 letnim stażem (inspektorskim) to faktycznie farsa i wiedzą to wszystko te osoby, które w UKS pracują. I potem jest Dyrektorem osoba, która nie potrafi przeprowadzić porządnie (rzetelnie) kontroli i nie do końca "łapie" funkcjonowanie nie tylko o.k.s, ale i Urzędu. Nie chodzi o stawianie przed kimkolwiek barier, przeszkód w karierze, ale o to aby byli to faktycznie ludzie kompetentni.
tak, a najlepiej żeby dyrektorem szpitala był lekarz, wybitny specjalista najlepiej. skutki widać, szczególnie wyraźnie w ostatnich dniach. jeżeli ktoś ma trzyletni staż inspektorski to w sumie powinien mieć przynajmniej 6 letni w uks (wymóg trzech lat przy egz. na iks). moim zdaniem, jeżeli ma staż inspektorski i jest dobrym managerem, to niech będzie dyrektorem. imho dyrektor ma więcej roboty z zarządzaniem finansami, kadrami itd niż z podatkami - to robią przecież wice. oczywiście nie ma mowy o tym, żeby był zupełnym "lajkonikiem" a kwestia wyboru odpowiednich ludzi i sprawdzenia ich kompetencji to naprawdę trudna sprawa i sztuka sama w sobie. wie to każdy, kto chociaż raz prowadził rozmowy kwalifikacyjne lub szukał pracownika na odpowiedzialne stanowisko.
19 sty 2008, 12:52
Ja mówię o faktach popartych setkami przykładów, ty natomiast(kominiarzu) starasz się wyciągać jakieś wnioski na podstawie rozkładu na czynniki jednego z tematów forum. Ja nie mam pretensji do PiS-u że wymienił połowę kadry w skarbówce na swoich ludzi , rządzili mogli robić co chcą i robili. Ale czemu kto inny ma nie mieć tego prawa? A tak właśnie podchodzi do tego PiS ,jak my to cacy jak inni to be.
Ostatnio edytowano 19 sty 2008, 12:59 przez aligator1, łącznie edytowano 1 raz
19 sty 2008, 12:57
aligator1
Ja mówię o faktach popartych setkami przykładów, ty natomiast(kominiarzu) starasz się wyciągać jakieś wnioski na podstawie rozkładu na czynniki jednego z tematów forum. Ja nie mam pretensji do PiS-u że wymienił połowę kadry w skarbówce na swoich ludzi , rządzili mogli robić co chcą i robili. Ale czemu kto inny ma nie mieć tego prawa? A tak właśnie podchodzi do tego PiS ,jak my to cacy jak inni to be.
Ja też mówie o faktach. Właśnie choćby w tym temacie jest pełno faktów - przykładów że PO ( i nie tylko, bo i Sld, jakby było inne) - oskarżało PIS o czystki. Teraz PO robi to samo (1 przykład z brzegu: ZUS) ale nazywa to "zmianami". A jedzie mi tu czołg? Nie twierzdzę że PIS nie robił czystek!. Robił. Choćby w skarbówce. Ale PO robi to samo. Tylko inaczej nazywa. PO co ta hiPOkryzja ???????????????????
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
Ostatnio edytowano 19 sty 2008, 13:14 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz
19 sty 2008, 13:13
kominiarz
<!--quoteo(post=22567:date=19. 01. 2008 g. 12:57:name=aligator1)--><div class='quotetop'>(aligator1 @ 19. 01. 2008 g. 12:57) [snapback]22567[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Ja mówię o faktach popartych setkami przykładów, ty natomiast(kominiarzu) starasz się wyciągać jakieś wnioski na podstawie rozkładu na czynniki jednego z tematów forum. Ja nie mam pretensji do PiS-u że wymienił połowę kadry w skarbówce na swoich ludzi , rządzili mogli robić co chcą i robili. Ale czemu kto inny ma nie mieć tego prawa? A tak właśnie podchodzi do tego PiS ,jak my to cacy jak inni to be.
Ja też mówie o faktach. Właśnie choćby w tym temacie jest pełno faktów - przykładów że PO ( i nie tylko, bo i Sld, jakby było inne) - oskarżało PIS o czystki. Teraz PO robi to samo (1 przykład z brzegu: ZUS) ale nazywa to "zmianami". A jedzie mi tu czołg? Nie twierzdzę że PIS nie robił czystek!. Robił. Choćby w skarbówce. Ale PO robi to samo. Tylko inaczej nazywa. PO co ta hiPOkryzja ??????????????????? <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
To wszystko jest prawdą i chyba musimy do tego przywyknąć. Amerykański "system łupów" w administracji jest czymś naturalnym i nikogo nie bulwersuje w takim stopniu jak u nas.
19 sty 2008, 14:25
DonPedro
<!--quoteo(post=22539:date=18. 01. 2008 g. 19:56:name=Mohikanin Q)--><div class='quotetop'>(Mohikanin Q @ 18. 01. 2008 g. 19:56) [snapback]22539[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
[...] .
tak, a najlepiej żeby dyrektorem szpitala był lekarz, wybitny specjalista najlepiej. skutki widać, szczególnie wyraźnie w ostatnich dniach. jeżeli ktoś ma trzyletni staż inspektorski to w sumie powinien mieć przynajmniej 6 letni w uks (wymóg trzech lat przy egz. na iks). moim zdaniem, jeżeli ma staż inspektorski i jest dobrym managerem, to niech będzie dyrektorem. imho dyrektor ma więcej roboty z zarządzaniem finansami, kadrami itd niż z podatkami - to robią przecież wice. oczywiście nie ma mowy o tym, żeby był zupełnym "lajkonikiem" a kwestia wyboru odpowiednich ludzi i sprawdzenia ich kompetencji to naprawdę trudna sprawa i sztuka sama w sobie. wie to każdy, kto chociaż raz prowadził rozmowy kwalifikacyjne lub szukał pracownika na odpowiedzialne stanowisko. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
No chyba nie do końca zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Pociesze Cię...prowadziłem już w swojej "karierze zawodowej" rozmowy kwalifikacyjne, też także szukałem pracowników na odpowiedzialne stanowisko. A Twoje poglądy (a może postrzeganie stanowiska dyrektora) odpowiadają aktualnie tym "Banasiowcom", którzy je aktualnie piastują. To twierdienie "...jeżeli ma staż inspektorski i jest dobrym managerem, to niech będzie dyrektorem. imho dyrektor ma więcej roboty z zarządzaniem finansami, kadrami itd niż z podatkami - to robią przecież wice...". Faktycznie z takim podejściem to w ogóle nie musi być IKS, a nawet może bez studiów - w końcu po maturze też można być dobrym menadżerem - reszte zrobią wicki, księgowa i kadrowa. Mam takiego Dyrektora - menadżera po RIC-u, który nie wie jaka jest różnica między decyzją ostateczną, a prawomocna o innych kwestiach nie wspomnę, większość wickówi naczelników jest IKS, ale mają 0 kontroli, 0 decyzji, a zatem 0 spraw wygranych przed IS, o sądach nie wsponę - i to od powstania UKS. Oni też spełniają kryteria, ale wiążących informacji "merytorycznych" nigdy nie otzrymaałem (pomocy również). To ma być kadra....! Ale Tobie życzę powodzenia w szpitalu...tam też potrzeba menadżera , a nie lekarza...nawet z 3 letnim stażem <_<
19 sty 2008, 15:53
Mohikanin Q
Mam takiego Dyrektora - menadżera po RIC-u, który nie wie jaka jest różnica między decyzją ostateczną, a prawomocna o innych kwestiach nie wspomnę,
A jaka jest różnica?
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
19 sty 2008, 16:33
No właśnie Mohikanin wytłumacz nam to co nie wiemy my i twój dyrektor a wiesz ty?