Jaki jest termin wydania potwierdzenia rejestracji w podatku VAT (VAT-5) oraz potwierdzenia rejestracji w VAT-5/UE od dnia złożenia przez podatnika wniosku VAT-R, VAT-R/UE?
Dzięki za odpowiedź:)
05 sty 2008, 21:17
Jeśli zgłoszenia są o.k., to wydawane są niezwłocznie
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
06 sty 2008, 11:10
Niezwłocznie czyli co do zasady :wsciekly: mozliwie jak najbardziej odległy w czasie
07 sty 2008, 07:41
Pytam o ten termin gdyż spotkałem sie ze stwierdzeniem, że to potwierdzenie VAT-5/UE należy trakotowć tak samo jak zaświadczenie i że należy je wydać max do 7 dni.
Jeśli chodzi o procedurę wydania takiego potwierdzenia wiadomo, że wiąże się ono z weryfikacją w KEP i dopiero po pozytywnej weryfikacji jest możliwość wydrukowania potwierdzenia. Więc wydruk tego potwierdzenia w takim terminie i wysłanie do podatnika w 90% przypadków jest niewykonalny. Mogłoby się to udać wtedy gdyby druk VAT-R/UE został wprowadzony do systemu w tym samym dniu co go podatnik złożył i w tym właśnie dniu pracownik U.S. przygotowałby dane do wysłania do KEP. (A dane są wysyłane w okresach max 5 dni i dopiero po odebraniu weryfikacji można dokonać kolejnej wysyłki do KEP). Czyli w innych przypadkach czas na samą weryfikację może się wydłużyć od 6 do 10 dni.
Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy należy się stosować do......
Załatwienie sprawy powinno nastąpić bez zbędnej zwłoki, jednak nie później niż w ciągu miesiąca a sprawy szczególnie skomplikowanej – nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia złożenia zgłoszenia identyfikacyjnego. O każdym przypadku nie załatwienia sprawy we właściwym terminie organ podatkowy zawiadamia stronę, podając przyczyny nie dotrzymania terminu i wskazując nowy termin załatwienia sprawy. czyli Art. 139 par.1 Ordynacji podatkowej
czy należy te potwierdzenia trakotować jako zaświadczenia o stosować Art. 306a par. 5.?
07 sty 2008, 19:50
Trzeba zgłosić sprawę wydrukowywania tych nikomu niepotrzebnych papierków do Palikota. A on je potarga. :zygi:
08 sty 2008, 09:45
MrMatrix
Pytam o ten termin gdyż spotkałem sie ze stwierdzeniem, że to potwierdzenie VAT-5/UE należy trakotowć tak samo jak zaświadczenie i że należy je wydać max do 7 dni.
Jeśli chodzi o procedurę wydania takiego potwierdzenia wiadomo, że wiąże się ono z weryfikacją w KEP i dopiero po pozytywnej weryfikacji jest możliwość wydrukowania potwierdzenia. Więc wydruk tego potwierdzenia w takim terminie i wysłanie do podatnika w 90% przypadków jest niewykonalny. Mogłoby się to udać wtedy gdyby druk VAT-R/UE został wprowadzony do systemu w tym samym dniu co go podatnik złożył i w tym właśnie dniu pracownik U.S. przygotowałby dane do wysłania do KEP. (A dane są wysyłane w okresach max 5 dni i dopiero po odebraniu weryfikacji można dokonać kolejnej wysyłki do KEP). Czyli w innych przypadkach czas na samą weryfikację może się wydłużyć od 6 do 10 dni.
Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy należy się stosować do......
Załatwienie sprawy powinno nastąpić bez zbędnej zwłoki, jednak nie później niż w ciągu miesiąca a sprawy szczególnie skomplikowanej – nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia złożenia zgłoszenia identyfikacyjnego. O każdym przypadku nie załatwienia sprawy we właściwym terminie organ podatkowy zawiadamia stronę, podając przyczyny nie dotrzymania terminu i wskazując nowy termin załatwienia sprawy. czyli Art. 139 par.1 Ordynacji podatkowej
czy należy te potwierdzenia trakotować jako zaświadczenia o stosować Art. 306a par. 5.?
Wydanie potwierdzenia jest załatwieniem wniosku o wpisanie podatnika do rejestru podatników VAT i VAT-UE i urząd powienien załatwić taki wniosek w terminie określonym w art. 139 par. 1 Ordynacji podatkowej. Raz w życiu zdarzyło mi się wysłać wezwanie w trybie art. 169 Op i ponieważ podatnik nie uzupełnił zgłoszenia (wniosku) VAT-R - brak opłaty skarbowej - wniosek pozostawiono bez rozpatrzenia.
Dopiero po zarejestrowaniu podatnika w rejestrze podatników VAT, jeżeli zwróci się z wnioskiem o wydanie zaświadczenia, że w takim rejestrze figuruje, w terminie 7 dni wydaje sie stosowne zaświadczenie.
08 sty 2008, 17:49
Kasik
...Wydanie potwierdzenia jest załatwieniem wniosku o wpisanie podatnika do rejestru podatników VAT i VAT-UE i urząd powienien załatwić taki wniosek w terminie określonym w art. 139 par. 1 Ordynacji podatkowej...
A dlaczego nie w trybie art. 139 par. 2 ?
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
08 sty 2008, 19:24
wjawor
<!--quoteo(post=21884:date=08. 01. 2008 g. 17:49:name=Kasik)--><div class='quotetop'>(Kasik @ 08. 01. 2008 g. 17:49) [snapback]21884[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> ...Wydanie potwierdzenia jest załatwieniem wniosku o wpisanie podatnika do rejestru podatników VAT i VAT-UE i urząd powienien załatwić taki wniosek w terminie określonym w art. 139 par. 1 Ordynacji podatkowej...
A dlaczego nie w trybie art. 139 par. 2 ? <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> A czy ja tak napisałam? :unsure:
Przekomarzasz się czy nie lubisz blondynek? :zeby:
08 sty 2008, 19:57
Kasik
A czy ja tak napisałam? :unsure:
Nie, to ja tak napisałem
Kasik
Przekomarzasz się czy nie lubisz blondynek? :zeby:
Nie przekomarzam się i uwielbiam blondynki. :piwo:
08 sty 2008, 20:41
wjawor
<!--quoteo(post=21899:date=08. 01. 2008 g. 19:57:name=Kasik)--><div class='quotetop'>(Kasik @ 08. 01. 2008 g. 19:57) [snapback]21899[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> A czy ja tak napisałam? :unsure:
Nie, to ja tak napisałem <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
To sobie odpisz i :czytaj: .
08 sty 2008, 23:46
Kasik
...To sobie odpisz i :czytaj: .
Ja już odpowiedziałem sobie w niedzielę.
wjawor
09 sty 2008, 08:25
wjawor
<!--quoteo(post=21915:date=08. 01. 2008 g. 23:46:name=Kasik)--><div class='quotetop'>(Kasik @ 08. 01. 2008 g. 23:46) [snapback]21915[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> ...To sobie odpisz i :czytaj: .
Ja już odpowiedziałem sobie w niedzielę.
wjawor
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Czy zgłoszenie jest ok. możemy stwierdzić dopiero po przeprowadzeniu postępowania dowodowego w postaci weryfikacji KEP, a to już jest (moim skromnym zdaniem) art. 139 par. 1 Op. Ale co tam. Mogę się mylić, jestem tylko słabą kobietą. :blink:
09 sty 2008, 18:22
Kasik
...Ale co tam. Mogę się mylić, jestem tylko słabą kobietą. :blink:
Faktycznie możesz się mylić. Ale nie dlatego, że jesteś słabą kobietą, a dlatego, że jak każdemu człowiekowi może się to i Tobie zdarzyć. Podobno tylko tym co nic nie robią nie zdarzają się pomyłki:D
Ostatnio edytowano 09 sty 2008, 18:54 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz