Teraz jest 05 wrz 2025, 22:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Termin Wydawania potwierdzenia VAT-5 i VAT-5/UE 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 lis 2007, 16:06

POSTY        35

Jaki jest termin wydania potwierdzenia rejestracji w podatku VAT (VAT-5) oraz potwierdzenia rejestracji w VAT-5/UE od dnia złożenia przez podatnika wniosku VAT-R, VAT-R/UE?

Dzięki za odpowiedź:)

05 sty 2008, 21:17

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Jeśli zgłoszenia są o.k., to wydawane są niezwłocznie :D

06 sty 2008, 11:10
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA31 paź 2007, 14:38

POSTY        63
Niezwłocznie czyli co do zasady  :wsciekly: mozliwie jak najbardziej odległy w czasie  :D

07 sty 2008, 07:41
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 lis 2007, 16:06

POSTY        35
Pytam o ten termin gdyż spotkałem sie ze stwierdzeniem, że to potwierdzenie VAT-5/UE należy trakotowć tak samo jak zaświadczenie i że należy je wydać max do 7 dni.

Jeśli chodzi o procedurę wydania takiego potwierdzenia wiadomo, że wiąże się ono z weryfikacją w KEP i dopiero po pozytywnej weryfikacji jest możliwość wydrukowania potwierdzenia. Więc wydruk tego potwierdzenia w takim terminie i wysłanie do podatnika w 90% przypadków jest niewykonalny. Mogłoby się to udać wtedy gdyby druk VAT-R/UE został wprowadzony do systemu w tym samym dniu co go podatnik złożył i w tym właśnie dniu pracownik U.S. przygotowałby dane do wysłania do KEP. (A dane są wysyłane w okresach max 5 dni i dopiero po odebraniu weryfikacji można dokonać kolejnej wysyłki do KEP). Czyli w innych przypadkach czas na samą weryfikację może się wydłużyć od 6 do 10 dni.     

Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy należy się stosować do......

Załatwienie sprawy powinno nastąpić bez zbędnej zwłoki, jednak nie później niż w ciągu miesiąca a sprawy szczególnie skomplikowanej – nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia złożenia  zgłoszenia identyfikacyjnego. O każdym przypadku nie załatwienia sprawy we właściwym terminie organ podatkowy zawiadamia stronę, podając przyczyny nie dotrzymania terminu i wskazując nowy termin załatwienia sprawy.  czyli Art. 139 par.1 Ordynacji podatkowej

czy należy te potwierdzenia trakotować jako zaświadczenia o stosować Art. 306a par. 5.?

07 sty 2008, 19:50
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Trzeba zgłosić sprawę wydrukowywania tych nikomu niepotrzebnych papierków do Palikota.
A on je potarga. :zygi:

08 sty 2008, 09:45
Zobacz profil WWW
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:46

POSTY        315

Pytam o ten termin gdyż spotkałem sie ze stwierdzeniem, że to potwierdzenie VAT-5/UE należy trakotowć tak samo jak zaświadczenie i że należy je wydać max do 7 dni.

Jeśli chodzi o procedurę wydania takiego potwierdzenia wiadomo, że wiąże się ono z weryfikacją w KEP i dopiero po pozytywnej weryfikacji jest możliwość wydrukowania potwierdzenia. Więc wydruk tego potwierdzenia w takim terminie i wysłanie do podatnika w 90% przypadków jest niewykonalny. Mogłoby się to udać wtedy gdyby druk VAT-R/UE został wprowadzony do systemu w tym samym dniu co go podatnik złożył i w tym właśnie dniu pracownik U.S. przygotowałby dane do wysłania do KEP. (A dane są wysyłane w okresach max 5 dni i dopiero po odebraniu weryfikacji można dokonać kolejnej wysyłki do KEP). Czyli w innych przypadkach czas na samą weryfikację może się wydłużyć od 6 do 10 dni.     

Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy należy się stosować do......

Załatwienie sprawy powinno nastąpić bez zbędnej zwłoki, jednak nie później niż w ciągu miesiąca a sprawy szczególnie skomplikowanej – nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia złożenia  zgłoszenia identyfikacyjnego. O każdym przypadku nie załatwienia sprawy we właściwym terminie organ podatkowy zawiadamia stronę, podając przyczyny nie dotrzymania terminu i wskazując nowy termin załatwienia sprawy.  czyli Art. 139 par.1 Ordynacji podatkowej

czy należy te potwierdzenia trakotować jako zaświadczenia o stosować Art. 306a par. 5.?

Wydanie potwierdzenia jest załatwieniem wniosku o wpisanie podatnika do rejestru podatników VAT i VAT-UE i urząd powienien załatwić taki wniosek w terminie określonym w art. 139 par. 1 Ordynacji podatkowej.
Raz w życiu zdarzyło mi się wysłać wezwanie w trybie art. 169 Op i ponieważ podatnik nie uzupełnił zgłoszenia (wniosku) VAT-R - brak opłaty skarbowej - wniosek pozostawiono bez rozpatrzenia.

Dopiero po zarejestrowaniu podatnika w rejestrze podatników VAT, jeżeli zwróci się z wnioskiem o wydanie zaświadczenia, że w takim rejestrze figuruje, w terminie 7 dni wydaje sie stosowne zaświadczenie.

08 sty 2008, 17:49

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Wydanie potwierdzenia jest załatwieniem wniosku o wpisanie podatnika do rejestru podatników VAT i VAT-UE i urząd powienien załatwić taki wniosek w terminie określonym w art. 139 par. 1 Ordynacji podatkowej...

A dlaczego nie w trybie art. 139 par. 2 ?  :D

08 sty 2008, 19:24
Specjalista

POSTY        315

<!--quoteo(post=21884:date=08. 01. 2008 g. 17:49:name=Kasik)--><div class='quotetop'>(Kasik @ 08. 01. 2008 g. 17:49) [snapback]21884[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
...Wydanie potwierdzenia jest załatwieniem wniosku o wpisanie podatnika do rejestru podatników VAT i VAT-UE i urząd powienien załatwić taki wniosek w terminie określonym w art. 139 par. 1 Ordynacji podatkowej...

A dlaczego nie w trybie art. 139 par. 2 ?  :D
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
A czy ja tak napisałam? :unsure:

Przekomarzasz się czy nie lubisz blondynek?   :zeby:

08 sty 2008, 19:57

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Nie, to ja tak napisałem :D
Kasik                    

Przekomarzasz się czy nie lubisz blondynek?   :zeby:

Nie przekomarzam się i uwielbiam blondynki. :piwo:

08 sty 2008, 20:41
Specjalista

POSTY        315

<!--quoteo(post=21899:date=08. 01. 2008 g. 19:57:name=Kasik)--><div class='quotetop'>(Kasik @ 08. 01. 2008 g. 19:57) [snapback]21899[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Nie, to ja tak napisałem :D

To sobie odpisz i  :czytaj: .

08 sty 2008, 23:46

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...To sobie odpisz i  :czytaj: .

Ja już odpowiedziałem sobie w niedzielę. :D
wjawor                    

09 sty 2008, 08:25
Specjalista

POSTY        315

<!--quoteo(post=21915:date=08. 01. 2008 g. 23:46:name=Kasik)--><div class='quotetop'>(Kasik @ 08. 01. 2008 g. 23:46) [snapback]21915[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
...To sobie odpisz i  :czytaj: .

Ja już odpowiedziałem sobie w niedzielę. :D
wjawor                    

Czy zgłoszenie jest ok. możemy stwierdzić dopiero po przeprowadzeniu postępowania dowodowego w postaci weryfikacji KEP, a to już jest (moim skromnym zdaniem) art. 139 par. 1 Op.
Ale co tam. Mogę się mylić, jestem tylko słabą kobietą.  :blink:

09 sty 2008, 18:22

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Ale co tam. Mogę się mylić, jestem tylko słabą kobietą.  :blink:

Faktycznie możesz się mylić. Ale nie dlatego, że jesteś słabą kobietą, a dlatego, że  jak każdemu człowiekowi może się to i Tobie zdarzyć.  
Podobno tylko tym co nic nie robią nie zdarzają się pomyłki:D

Ostatnio edytowano 09 sty 2008, 18:54 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

09 sty 2008, 18:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]