Ja myślę że pójdą dalej i zlikwidują problem u źródła, tzn. kontrolę podatkową
____________________________________ always look on the bright side of life
21 gru 2007, 07:52
elsinore
Ja myślę że pójdą dalej i zlikwidują problem u źródła, tzn. kontrolę podatkową
To nawet niezły pomysł. Zlikwidować kontrolę, zostawić dodatki
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
21 gru 2007, 07:59
Słuszna koncepcja. :brawa: Wszak od zawsze dążymy do uproszczenia przepisów i zmniejszenia biurokracji. Komisja nawet jakaś chyba jest czy cuś ?
21 gru 2007, 08:01
Tuż PO zmianie wadzy można było przeczytać, że partia Donaldu Tusku nie dopuści do sytuacji, aby urzędy wszczynały kontrole podatkowe bez uprzedniego powiadomienia W.Sz. Podatnika o udokumentowanych zarzutach, które na nim ciążą. Jeśli US-y takim udokumentowaniem nie dysponują - nie będą mogły lustrować przedsiębiorcy. :nonono:
Odnośnie terminu wypłaty dodatku: od 1994 roku RAZ wpłacono nam go już w styczniu. Zawiść reszty urzędu (szczególnie osób z wymiaru, które chodziły w teren) sięgnęła zenitu, więc szybko powrócono do starych, sprawdzonych zasad: wypłaty w marcu-kwietniu. Mijający rok był za to pierwszym od bodajże siedmiu, gdy wysokość przyznanego "od stycznia" dodatku nie uległa zmianie do grudnia. Dotychczas zazwyczaj w połowie roku (a przynajmniej w grudniu) otrzymywaliśmy 5-10% podwyżki.
Nasza kadrowa (przepraszam - Kierownik Dz. Ogólnego), twierdzi, że nie ma najmniejszych szans na "uchwalenie" przez MF dodatków kontrolerskich na 2008 r. Nie wiem, czy to tylko złośliwość, czy wie więcej od przeciętnego skarbowca?
21 gru 2007, 10:19
beann
[...] Nasza kadrowa (przepraszam - Kierownik Dz. Ogólnego), twierdzi, że nie ma najmniejszych szans na "uchwalenie" przez MF dodatków kontrolerskich na 2008 r. Nie wiem, czy to tylko złośliwość, czy wie więcej od przeciętnego skarbowca?
A cóż tu uchwalać ? Póki co obowiązują przepisy, na mocy których dodatek należy się kontrolującym jak psu kość i tyle. Kwestia postawienia do dyspozycji środków na ich wypłatę.
21 gru 2007, 10:29
praktyk1945
.... Inna sprawa. Z dodatkami to może być taka sytuacja, że będą tam rezerwy (choroby pracowników dz. kontroli, odebrano komuś dodatek itp.). I wtedy NUS może: 1) podwyższyć do końca roku dodatki pozostałym w dziale kontroli, 2) przyznać dodatki innym pracownikom, 3) zwrócić nadwyżkę do IS. W tym ostatnim przypadku to d-pa nie NUS - to moje zdanie o NUS-ie! <_< Tyle na okrągło o dodatkach. PS. Na temat przyznawania dodatków pani X lub panu Y nie wypowiadam się.
czy to znaczy, że NUS może z zaoszczędzonych dodatków nagrodzić osoby, które nigdy nie uczestniczyły w kontroli
28 gru 2007, 13:18
j23krecia
[...] czy to znaczy, że NUS może [...]
Nie może.
Ostatnio edytowano 28 gru 2007, 13:31 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz
28 gru 2007, 13:30
j23krecia
<!--quoteo(post=14713:date=02. 09. 2007 g. 16:07:name=praktyk1945)--><div class='quotetop'>(praktyk1945 @ 02. 09. 2007 g. 16:07) [snapback]14713[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> .... Inna sprawa. Z dodatkami to może być taka sytuacja, że będą tam rezerwy (choroby pracowników dz. kontroli, odebrano komuś dodatek itp.). I wtedy NUS może: 1) podwyższyć do końca roku dodatki pozostałym w dziale kontroli, 2) przyznać dodatki innym pracownikom, 3) zwrócić nadwyżkę do IS. W tym ostatnim przypadku to d-pa nie NUS - to moje zdanie o NUS-ie! <_< Tyle na okrągło o dodatkach. PS. Na temat przyznawania dodatków pani X lub panu Y nie wypowiadam się.
czy to znaczy, że NUS może z zaoszczędzonych dodatków nagrodzić osoby, które nigdy nie uczestniczyły w kontroli <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
OOOO przegapiłem come back Praktyka?
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
28 gru 2007, 16:29
Wątpię... po tym jak się mianował Strasznym Komisarzem, zakończył jako user aktywny żywot 1 października. No chyba że jest w innym wcieleniu... taka "rozumicie" Drago reaktywacja...
28 gru 2007, 18:51
Drago
...OOOO przegapiłem come back Praktyka?
Praktyk, jak Lenin - wiecznie żywy. :piwo: dla StrasznegoKomisarza.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 28 gru 2007, 18:53 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
28 gru 2007, 18:53
wjawor
<!--quoteo(post=21372:date=28. 12. 2007 g. 16:29:name=Drago)--><div class='quotetop'>(Drago @ 28. 12. 2007 g. 16:29) [snapback]21372[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> ...OOOO przegapiłem come back Praktyka?
Praktyk, jak Lenin - wiecznie żywy. :piwo: dla StrasznegoKomisarza. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Ja podejrzewam najgorsze! Mógł wyjechać do Irlandii
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
Ostatnio edytowano 28 gru 2007, 21:20 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz
28 gru 2007, 21:19
elsinore
<!--quoteo(post=21356:date=28. 12. 2007 g. 13:18:name=j23krecia)--><div class='quotetop'>(j23krecia @ 28. 12. 2007 g. 13:18) [snapback]21356[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> [...] czy to znaczy, że NUS może [...]
Nie może. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Wprost nie może. Bo mu przepisy zabraniają. Ale dla chcącego nic trudnego...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
29 gru 2007, 10:43
Dodatek kontrolerski u mnie jest skłdnikiem wynagrodzenia. Dlatego też uważam, że nie można go znieść - a nawet zmienić jego wysokości - bez zmiany warunków płacy. Oczywiście wiem, że jego wysokość w każdym urzędzie kształtuje się różnie. Dodam, że u mnie ten dodatek wynosi 100% wynagrodzenia zasadniczego, które jest na beznadziejnym poziomie. Bez tego dodatku zarabiałbym tyle, co sprzedawca marketu albo sprzątaczka w kopalni! :mur: Jaka u was jest procentowa wysokość tego dodatku w stosunku do wynagrodzenia zasadniczego??? :excl: Pozdrawiam
29 gru 2007, 21:01
Maxer2007
Dodam, że u mnie ten dodatek wynosi 100% wynagrodzenia zasadniczego, które jest na beznadziejnym poziomie. Bez tego dodatku zarabiałbym tyle, co sprzedawca marketu albo sprzątaczka w kopalni! :mur:
Chyba pomyliłeś się! Miałeś na myśli chyba 10%! 50% jest max.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 29 gru 2007, 21:10 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz