Teraz jest 07 wrz 2025, 11:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1110 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 80  Następna strona
Co z prowizjami? 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Oj Wjawor, przecież wiem, że na chleb mam od pracodawcy, a na dodatek do chleba dzieki Tobie, dlatego zaproponowałam 1 % więcej, niż chciałeś, ale nie ma sprawy, może być pół na pół, tylko nie oszukuj. ;)

09 gru 2007, 19:16
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Dlaczego inspektor powinien mieć prowizję? Z tego samego powodu, co poborca. Motywacja. Jeden argument wystarczy.
Wbrew obiegowym opiniom, uparcie powtarzanym na tym forum przez poborców, "zajęcie zza biurka" nie jest "mechaniczną czynnością". Więcej, śmiem twierdzić, że bardziej mechaniczą czynnością jest pobranie pieniędzy. W bazie danych są informacje o zatrudnieniu czy pobieranym świadczeniu emerytalno-rentowym, są też rachunki bankowe, ale często nie wszystkie, a rzadko aktualne. Najczęściej trzeba wykorzystać "własne żródła informacji" lub skorzystać z możliwości, jakie daje art. 36 upea. O czasochlonnej "obsłudze" dokonanego już zajęcia pisać nie będę. Inspektorzy wiedzą, co mam na myśli, a zbulwersowani faktem pobierania prowizji przez inpektorów poborcy niech zadadzą sobie trochę trudu i dowiedzą się sami. Podpowiem: wystarczy poczytać upea w tym zakresie i o środkach zaskarżenia lub porozmawiać z inspektorem we własnym dziale.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Tak, w zakresie niezbędnym do prowadzenia egz. godnie z Art. 36. § 1  piszesz pisemko do organów administracji publicznej i otrzymujesz nieodpłatnie informację, wyjaśnienie. Fakt, kopertę trzeba zaadresować i zanieść, piętro wyżej lub niżej, by list został wysłany.
Za te czynności masz płacone zgodnie z zaszeregowaniem (jest takie jak pozostałych pracowników – małe). Jakie „własne źródła informacji”, wszystko wraz z nr. rachunku masz podane.

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Ja wiem jedno. Jeżeli zabiorą prowizje inspektorom, nie zwolnię się z pracy. Finansowo stracę niewiele, bo w moim urzędzie prowizje inspektorów nie są duże, zyskam natomiast na czasie dla siebie, ponieważ będę pracować 8 godzin, a nie 10-11.
Wyniki przy takim rozwiązaniu na pewno nie ulegną pogorszeniu, ponieważ poborcy, zmotywowani tym, że tylko im należy się prowizja, zwiekszą swoją skuteczność do 100 %.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

I tu w pełni się z Toba zgadzam, te pieniądze z prowizji nie są warte tego stresu jaki przeżywacie, złych relacji z poborcami, pracy po 10 godzin. Odebranie prowizji zwiększy może nie o 100%, ale na pewno o kilkadziesiąt skuteczność egzekucji. Miło mi, że mamy wspólne zdanie w tym temacie.
Pozdrawiam

09 gru 2007, 19:19
Specjalista

POSTY        488

Jakie „własne źródła informacji”, wszystko wraz z nr. rachunku masz podane.

Widzisz Zielonka. Wszystkim, ktorzy w tym nie pracują, wydaje się, że mamy podane, a tak nie jest. PIT-11, jak już zostanie wprowadzony do Poltaxu, najczęściej jest nieaktualny, o rachunkach bankowych nawet nie warto wspominać.

zielonka                    

I tu w pełni się z Toba zgadzam, te pieniądze z prowizji nie są warte tego stresu jaki przeżywacie, złych relacji z poborcami, pracy po 10 godzin. Odebranie prowizji zwiększy może nie o 100%, ale na pewno o kilkadziesiąt skuteczność egzekucji. Miło mi, że mamy wspólne zdanie w tym temacie.
Pozdrawiam

Nie wiem, jak inni, ale ja się nie stresuję. Dodatkowe parę złotych zawsze się przyda, ale, jak wiadomo, nie ma nic za darmo. W tym przypadku jest to cena prywatnego czasu. Relacje z poborcami są u nas dobre, chyba że o czymś nie wiem. A czy skuteczność się zwiększy? Być może, chociaż w niektórych przypadkach nawet najbardziej skuteczny poborca głową muru nie przebije.
Również pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 09 gru 2007, 19:33 przez mera, łącznie edytowano 1 raz

09 gru 2007, 19:29
Specjalista

POSTY        808

Nie wiem, jak inni, ale ja się nie stresuję. Dodatkowe parę złotych zawsze się przyda, ale, jak wiadomo, nie ma nic za darmo. W tym przypadku jest to cena prywatnego czasu.

Czasu nie można cofnąć, zatrzymać i marnować na dodatkową pracę. Trzeba go jak najwięcej poświęcać najbliższym.

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Spacer z tatą

A kiedy będzie słońce i lato,
pójdziemy sobie na spacer z tatą.
Ja będę miała nową sukienkę,
tato mnie będzie trzymał za rękę
Pójdziemy wolno, prosto przed siebie,
będziemy liczyć chmury na niebie,
będziemy liczyć drzewa przy drodze,
będziemy skakać na jednej nodze.
Miniemy kino, szkołę, aptekę
jeszcze spojrzymy z mostu na rzekę,
jeszcze okruchy rzucimy falom,
kupimy w kiosku różowy balon.
Kiedy już będę bardzo zmęczona,
tato posadzi mnie na ramiona
(tacy będziemy jak nikt, szczęśliwi).
A wokół ludzie będą się dziwić
i wszyscy będą patrzyli na to
jak na barana niesie mnie tato.

(M. Mrózek – Dąbska)<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Ilu, od wielu lat nie widziało (nie zauważało), że jest słońce i lato…

09 gru 2007, 21:00

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...
Ilu, od wielu lat nie widziało (nie zauważało), że jest słońce i lato…

A kiedy ostatni raz było ? :(

09 gru 2007, 21:03
Specjalista

POSTY        808

09 gru 2007, 21:06
Specjalista

POSTY        488
Zielonka? Pożycz mi tych różowych okularów chociaż na chwilę. Obiecuję, że oddam;) Albo powiedz, gdzie je kupić, szukałam wszędzie, ale widocznie słabo się starałam. Póki jeszcze mam prowizję, myślę , że mogę sobie pozwolić na ten wydatek ekstra;)

09 gru 2007, 21:12
Specjalista

POSTY        808

Zielonka? Pożycz mi tych różowych okularów chociaż na chwilę. Obiecuję, że oddam;) Albo powiedz, gdzie je kupić, szukałam wszędzie, ale widocznie słabo się starałam. Póki jeszcze mam prowizję, myślę , że mogę sobie pozwolić na ten wydatek ekstra;)

Przez te, kupione za prowizję nie zobaczysz ani lata, ani słońca…
Musisz sobie je sama zrobić, ale trzeba na to poświęcić cały swój czas i serce…

09 gru 2007, 21:26
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:26

POSTY        247
I jeszcze taki uczuciowy. Zielonka kim Ty jesteś?

09 gru 2007, 22:03

REJESTRACJA07 gru 2006, 11:28

POSTY        99

LOKALIZACJAMazowsze
Jak zwykle dyskusja mocno zjechała z tematu...

10 gru 2007, 09:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2007, 22:17

POSTY        61
Właściwie to niech zabiorą prowizję wtedy napewno będzie motywacja - do zmiany pracy. Jesli dodatki będą dzielone tak jak teraz np 3% i inne pieniadze w urzędzie to na 100 % będzie to robione rzetelnie i sprawiedliwie!!! Zanikną konflikty w dziale i będzie sielanka. Komornik napewno szczególowo co miesiąc będzie analizował wyniki naszej pracy. Ciekawe jaką miarką wyceni ile jest warte zlikwidowanie mandatu z zajęcia inspektora i poprzez zapłatę u poborcy. Może będzie jakiś przelicznik? może 1 mandat poborcy = 10 inspektora? Może odwrotnie? Zyczę powodzenia.

14 gru 2007, 14:04
Specjalista

POSTY        808
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->» Psy ogrodnika...

Ministerstwo Finansów nalega na likwidację wynagrodzeń prowizyjnych w egzekucji. Oto kolejne pismo do którego udało się nam dotrzeć  i pismo interwencyjne RSK w tej sprawie.
.....

<a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=2958" target="_blank">Czytaj całość</a><!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->  ....Zaproponowane dodatki egzekucyjne będą rekompensatą za specyficzne warunki pracy oraz za środki finansowe uzyskiwane w związku z wykonywaniem czynności w zakresie egzekucji administracyjnej. Jednocześnie, proponowane regulacje wychodzą naprzeciw postulatom zgłaszanym przez dyrektorów izb skarbowych oraz organizacje związkowe....

Z  upoważnienia Ministra Finansów

SEKRETARZ STANU Elżbieta Suchocka-Roguska<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->...Nadmieniam, że Sekcja Krajowa Pracowników Skarbowych NSZZ „Solidarność” jest jedynym reprezentatywnym związkiem zawodowym funkcjonującym w służbach podległych Ministrowi Finansów, a we wszystkich naszych opiniach przekazywanych do tej pory do Ministerstwa Finansów w sprawie wynagrodzeń w egzekucji, postulowaliśmy utrzymanie wynagrodzenia prowizyjnego. Skąd zatem Pani twierdzenie, że o likwidację wynagrodzenia prowizyjnego wnosiły związki zawodowe? Czy jest to manipulacja i wprowadzanie w błąd Urzędu Rady Ministrów, czy faktycznie dysponuje Pani opinią jakiegoś niereprezentatywnego związku zawodowego potwierdzającego Pani słowa. Jeżeli tak, prosimy o jej przekazanie do naszej wiadomości, jeżeli nie, domagamy się wystosowania stosownego sprostowania i powiadomienia nas o tym fakcie niezwłocznie.  

z up. Rady Sekcji Krajowej   PRZEWODNICZĄCY                                                                                                                                Tomasz Ludwiński<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->...Szanowny PANIE Przewodniczący popieramy w całości pismo w sprawie wynagrodzenia prowizyjnego.

GIENAS (Eugeniusz Matusiak Przewodniczący RK ZZPEA)<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Ktoś tu też,  łże jak pies! (lub jego "lepsza" połowa) :nonono:

Ostatnio edytowano 27 gru 2007, 23:03 przez zielonka, łącznie edytowano 1 raz

27 gru 2007, 22:44

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> Psy ogrodnika...

...
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
To może i ktoś coś odszczeka :D

Ostatnio edytowano 27 gru 2007, 23:16 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

27 gru 2007, 23:15
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

<!--quoteo(post=21336:date=27. 12. 2007 g. 22:44:name=zielonka)--><div class='quotetop'>(zielonka @ 27. 12. 2007 g. 22:44) [snapback]21336[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> Psy ogrodnika...

...
To może i ktoś coś odszczeka :D
O ile ta "lepsza" połowa to od żołądka do pyska! A nie odwrotnie :lol:

28 gru 2007, 07:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1110 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 80  Następna strona