Teraz jest 07 wrz 2025, 11:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1110 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 80  Następna strona
Co z prowizjami? 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA05 lut 2007, 17:29

POSTY        52

1. Inspektorzy w ogóle nie będą robić zajęć (brak motywacji) i zajmą się inną papierkową robotą, której   
   nie  brak.

Dodałabym, że nie tylko nie brakuje papierkowej roboty (m. in. odpowiedzi na zapytania ) ale jest jej w nadmiarze, wręcz nie sposób zrobić wszystko w terminie....

06 gru 2007, 21:25
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA31 sty 2007, 19:34

POSTY        12

<!--quoteo(post=19971:date=05. 12. 2007 g. 22:53:name=mera)--><div class='quotetop'>(mera @ 05. 12. 2007 g. 22:53) [snapback]19971[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Załóżmy hipotetycznie, że propozycja Zielonki została przyjęta.
...

Ad 1
Zakres obowiązków – dokonać zajęcia rachunku, świadczenia, wynagrodzenia ustalonego przez poborcę lub w bazie danych

Reszta nie godna komentarza, to jest nie możliwe byś wierzyła w to co napisałaś.
MF jest wprowadzane w błąd, przez osoby chcące zapewnić sobie prowizję. Myślę tu o komornikach i inspektorach. Prowizja dla dokonujących zajęcia rachunków, wynagrodzeń itp jest bezzasadna. To jest naciąganie Skarbu Państwa na nieuzasadnione wypłaty kasy, ludziom, którym się ona nie należą, a która to powodują, że egzekucja staje się mniej skuteczna.

Propozycja Zielonki

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->1. Prowizja tylko dla poborcy

Uzasadnienie
Motywuje do pracy, za znalezienie majątku, „zmuszenie” do spłaty zobowiązania ma prowizję. Wcześniej było zajęte „z automatu” konto wynagrodzenie, egzekucja bezskuteczna, a ON znalazł.

2. Odebrać prowizję za zajęcie rachunku, wynagrodzenia, świadczeń emerytalnych itp.

Uzasadnienie
Takie zajęcie to czysta formalność. Sprawdzasz w bazie gdzie pracuje, pobiera świadczenia, gdzie ma konto. Czynność tą może wykonywać stażysta.
Skarb państwa zarabia dwakroć:
- nie płaci prowizji bez potrzeby, za wykonywanie mechanicznych czynności
- egzekucja jest prowadzona bardziej skutecznie (nikt nikomu nie „wydziera” tytułów)

Ps

Komornik nie ma możliwości uzyskania jakiejkolwiek prowizji. Za dobre efekty uzyskane przez egzekucję otrzymuje podwyższoną premię.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

jest jak do tej pory najlepszą zarówno dla Skarby Państwa, jak i dla bezkonfliktowej pracy w egzekucji.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Zielonka bije z ciebie taka skromność ze aż strach. Jednak wg mnie Mera ma racje. poza tym poborcy tez dostaja wynagrodzenie które niczym nie rózni się od wynagrodz inspektorów.

07 gru 2007, 11:30
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą

Zielonka, matołku czytaj ze zrozumieniem, chodziło mi o tańsze w przypadku gdy inspektor nie ma już nic z zajęcia tzn. prowizji, oczywiście także zgadzam się z szerszeniem.

Powiedz Zielonka czy Ty się wygłupiasz czy naprawdę nie masz zielonego :) pojęcia o pracy inspektora w egzekucji?

No dobra przychylamy się do rozwiązania Zielonki, Ja od razu dziękuję za pracę, ciekawe czy jeszcze kilka osób by się znalazło.

Zielonce można na pewno zarzucać różne rzeczy ale uważam,że epitet "matołku " niewątpliwie jest niestosowny !

Ps.PRAWO JANA
Zaprzestanie wszelkich czynności egzekucyjnych z redukcją stanu zatrudnienia i likwidacją prowizji dla pozostałych w pracy przyniesie największe oszczędności ( etatowe i pienięzne )dla Ministra Finansów - nie mylić z budżetem europejskiego kraju w XXI wieku .
Jednoosobowa Egzekucja niech tylko przejmuje nadpłaty i informuje namolnego dłużnika o możliwości wpłaty na konto.PONADTO NIE NALEŻY ROBIĆ NIC DO CZASU PRZEDAWNIENIA NALEŻNOŚCI !

washi dziękując za prace "idziesz" na rękę Ministrowi - oszczędzi na odprawie dla Ciebie .

Ostatnio edytowano 07 gru 2007, 15:49 przez jan, łącznie edytowano 1 raz

07 gru 2007, 15:41

REJESTRACJA24 paź 2007, 19:35

POSTY        255

<!--quoteo(post=19970:date=05. 12. 2007 g. 22:51:name=washi)--><div class='quotetop'>(washi @ 05. 12. 2007 g. 22:51) [snapback]19970[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Zielonka, matołku czytaj ze zrozumieniem, chodziło mi o tańsze w przypadku gdy inspektor nie ma już nic z zajęcia tzn. prowizji, oczywiście także zgadzam się z szerszeniem.

Powiedz Zielonka czy Ty się wygłupiasz czy naprawdę nie masz zielonego :) pojęcia o pracy inspektora w egzekucji?

No dobra przychylamy się do rozwiązania Zielonki, Ja od razu dziękuję za pracę, ciekawe czy jeszcze kilka osób by się znalazło.

Zielonce można na pewno zarzucać różne rzeczy ale uważam,że epitet "matołku " niewątpliwie jest niestosowny !

Ps.PRAWO JANA
Zaprzestanie wszelkich czynności egzekucyjnych z redukcją stanu zatrudnienia i likwidacją prowizji dla pozostałych w pracy przyniesie największe oszczędności ( etatowe i pienięzne )dla Ministra Finansów - nie mylić z budżetem europejskiego kraju w XXI wieku .
Jednoosobowa Egzekucja niech tylko przejmuje nadpłaty i informuje namolnego dłużnika o możliwości wpłaty na konto.PONADTO NIE NALEŻY ROBIĆ NIC DO CZASU PRZEDAWNIENIA NALEŻNOŚCI !

washi dziękując za prace "idziesz" na rękę Ministrowi - oszczędzi na odprawie dla Ciebie .

Washi - spróbuj z łaski swojej prześledzić wszystkie swoje posty, chociażby w tym konkretnym wątku, to zrozumiesz, że prawie w każdym z nich wchodzisz w dyskusję z takim pyszałkowatym nastawieniem.
Jesteś w stanie nad sobą popracować, czy to jest zbyt duży wysiłek dla Ciebie?
Washi - bez urazy, ale to nie jest w najlepszym stylu  :(
Washi, jeśli się z kimś nie zgadzasz, to przedstaw swoje zdanie w sposób przejrzysty, klarowny, ale nie ubliżaj nikomu, bo jakie Ty masz uprawnienia, aby stosować taki belferski styl!!!
A tak w ogóle, to mam wrażenie, że w realnej rzeczywistości jesteś diametralnie inny.
Pozdrawiam!

07 gru 2007, 17:14
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808

...
Zielonka bije z ciebie taka skromność ze aż strach. Jednak wg mnie Mera ma racje. poza tym poborcy tez dostaja wynagrodzenie które niczym nie rózni się od wynagrodz inspektorów.

O czy Ty do mnie rozmawiasz?
Podaj jakieś argumenty, to że każdy chce mieć prowizje nie jest argumentem. Wklepywaczom ona powinna być zabrana.

Emma                    

To twój argument, by zostawić inspektorom prowizję?

Jak do tej pory to nikt nie przedstawił żadnej logicznej argumentacji, dla czego inspektor ma mieć płaconą prowizję, nie wspomnę o komornikach. Tak więc śmiem twierdzić, Propozycja Zielonki powinna być przedstawiona przez ZZ do MF jako zajefajna.

07 gru 2007, 22:30

REJESTRACJA07 gru 2006, 11:28

POSTY        99

LOKALIZACJAMazowsze
Dlaczego inspektor powinien mieć prowizję? Wg mnie to motywator do zwiększania swojej efektywności, ponieważ obecnie nie ma nałożonych żadnych limitów, co do ilości zajęć wykonanych przez referenta egzekucyjnego.

Prawda jest taka, że poborca nie załatwi wszystkich spraw, z różnych powodów, (choćby, dlatego że ludzie pracują od 8 do 17 do pracy wyjeżdżają o 7 albo wcześniej, często wracają z niej ok. 20, a przecież zielonka upiera się, że można pracować tylko w godzinach pracy US-u!!!).
Często zdarza się, że zob. są tylko zameldowani na terenie działania US-u i egzekucja jest tylko możliwa z rachunku, pracy itp., itd.

W naszym wypadku ilość ma znaczenie, chciałbym także przypomnieć i podkreślić, że prowizja dla inspektora od ściągniętej kwoty to 1,85% brutto, można sobie łatwo obliczyć jak to jest niewiele (pomijając oczywiście US w dużych miastach).

Co będzie, jeżeli nie będzie prowizji, czy inspektorzy zostaną zmuszeni regulaminem do wykonywani określonej ilości zajęć a może poborcy zaczną tak dobrze pracować i w końcu dostaną te wszystkie wspaniałe tytuły, że się wyrówna. Czy myślicie, że ludzie w egzekucji będą pracować za podstawową pensje - pewnie większość tak. Jest też spora grupa ludzi takich jak ja, których zmniejszenie wynagrodzenia pobudzi do znalezienia lepszego zajęcia.

Co do w/w postów o mojej pyszałkowości itp. to powiem, że może faktycznie w wielu przypadkach poborcy są źle traktowani - lecz krew mnie zalewa jak słyszę czasami narzekania poborców - pomimo wynagrodzenia netto ok. 3500 i wyżej, pomimo tego, że mają pełny zwrot kasy za paliwo, nienormowany czas pracy...

08 gru 2007, 11:30
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą

Co do w/w postów o mojej pyszałkowości itp. to powiem, że może faktycznie w wielu przypadkach poborcy są źle traktowani - lecz krew mnie zalewa jak słyszę czasami narzekania poborców - pomimo wynagrodzenia netto ok. 3500 i wyżej, pomimo tego, że mają pełny zwrot kasy za paliwo, nienormowany czas pracy...

Dalej troche się zagalopowałeś w końcowej części wypowiedzi.Pisz pozytywnie i bez podtekstów .
- 3500 plz  to znaczy ile jakim kosztem wypracował prowizji ?
- pełny zwrot kasy za paliwo - gdzie i ile ? Ja znam egzekutorów terenowych co w ogóle nie dostają kilometrówki lub na przykład tylko ok.100plz na miesiąc netto (za 150 km na mc )
- nie normowany czas pracy to znaczy twoim zdaniem mniej godzin w tygodniu pracują niż pracownik biurowy ? gdzie i kiedy ?
Ja zawsze proponuje takie ćwiczenie umysłowe : pomyśl czy pracując pare lat mogłeś i  czy chciałeś lub chcesz zmienić stanowisko  na inne -lepsze twoim zdaniem ? Jeżeli chciałeś to to teraz Twoja chwila - co raz więcej ludzi się zwalnia ,idzie na wcześniejsze emerytury e.t.c.

08 gru 2007, 19:55
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA09 paź 2007, 14:46

POSTY        10
Oj, doczekaliśmy się "uznaniówki". Pozostało nam kilkanaście dni do zakończania roku. A potem...
Emigracja.
Siemka

08 gru 2007, 20:33

REJESTRACJA07 gru 2006, 11:28

POSTY        99

LOKALIZACJAMazowsze

<!--quoteo(post=20174:date=08. 12. 2007 g. 11:30:name=washi)--><div class='quotetop'>(washi @ 08. 12. 2007 g. 11:30) [snapback]20174[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Dalej troche się zagalopowałeś w końcowej części wypowiedzi.Pisz pozytywnie i bez podtekstów .
- 3500 plz  to znaczy ile jakim kosztem wypracował prowizji ?
- pełny zwrot kasy za paliwo - gdzie i ile ? Ja znam egzekutorów terenowych co w ogóle nie dostają kilometrówki lub na przykład tylko ok.100plz na miesiąc netto (za 150 km na mc )
- nie normowany czas pracy to znaczy twoim zdaniem mniej godzin w tygodniu pracują niż pracownik biurowy ? gdzie i kiedy ?
Ja zawsze proponuje takie ćwiczenie umysłowe : pomyśl czy pracując pare lat mogłeś i  czy chciałeś lub chcesz zmienić stanowisko  na inne -lepsze twoim zdaniem ? Jeżeli chciałeś to to teraz Twoja chwila - co raz więcej ludzi się zwalnia ,idzie na wcześniejsze emerytury e.t.c.
Tak się składa, że faktycznie chce zmienić, nie tylko stanowisko ale zupełnie zawód...
Co do wynagrodzenia poborców pensja 1000 zł netto + 4% z 55000 (przeciętna kwota ściągana w moim US przez poborców zdarzają się mniejsze i większe +/-20000) faktycznie nie daje kwoty którą podałem.
U mnie poborcy dostają pełny zwrot kwoty w zależności od przejechanych kilometrów i pojemności silnika, oczywiście jest tam jakaś górna granica (chyba 700zł, w każdym razie zgodna z rozporządzeniem).  

Co do nienormowanego czasu pracy - nigdzie nie napisałem że poborcy pracują mnie niż biurowcy!!! Lecz mogą sobie go sami zaplanować!!! W ciągu dnia mogą załatwić kilka swoich spraw, choćby odebrać dzieci ze szkoły, zjeść obiad itp. itd. (nich mi ktoś napisze że tak nie jest to go wyśmieje).

08 gru 2007, 23:39
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Dlaczego inspektor powinien mieć prowizję? Wg mnie to motywator do zwiększania swojej efektywności, ponieważ obecnie nie ma nałożonych żadnych limitów, co do ilości zajęć wykonanych przez referenta egzekucyjnego.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Sprzątaczce też można by dać, nie ma limitów ile razy ma przetrzeć biurko szmatką, no i na sali obsługi,  jeśli by mieli prowizję, to też mieli by większą efektywność i ....

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Prawda jest taka, że poborca nie załatwi wszystkich spraw, z różnych powodów, (choćby, dlatego że ludzie pracują od 8 do 17 do pracy wyjeżdżają o 7 albo wcześniej, często wracają z niej ok. 20, a przecież zielonka upiera się, że można pracować tylko w godzinach pracy US-u!!!).
Często zdarza się, że zob. są tylko zameldowani na terenie działania US-u i egzekucja jest tylko możliwa z rachunku, pracy itp., itd.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Rachunki maja być zajmowane, lecz prowizji za tą czynność nie powinno być! To czynność czysto mechaniczna, tak jak wklepywanie zeznań, wystawianie tytułów itp.
Zielonka się nie upiera, a stwierdza co mówi prawo. POBORCA MOŻE WYKONYWAĆ CZYNNOŚCI EGZEKUCYJNE W GODZINACH PRACY US, W KTÓRYM JEST ZATRÓDNIONY.

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Co będzie, jeżeli nie będzie prowizji, czy inspektorzy zostaną zmuszeni regulaminem do wykonywani określonej ilości zajęć a może poborcy zaczną tak dobrze pracować i w końcu dostaną te wszystkie wspaniałe tytuły, że się wyrówna. Czy myślicie, że ludzie w egzekucji będą pracować za podstawową pensje - pewnie większość tak. Jest też spora grupa ludzi takich jak ja, których zmniejszenie wynagrodzenia pobudzi do znalezienia lepszego zajęcia. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Pracownicy US pracujący w biurze, wykonujący o wiele bardziej odpowiedzialne i wymagające większej wiedzy czynności, pracują bez dodatkowego wynagrodzenia. W czym są oni gorsi od Ciebie?

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->U mnie poborcy dostają pełny zwrot kwoty w zależności od przejechanych kilometrów i pojemności silnika, oczywiście jest tam jakaś górna granica (chyba 700zł, w każdym razie zgodna z rozporządzeniem).

Co do nienormowanego czasu pracy - nigdzie nie napisałem że poborcy pracują mnie niż biurowcy!!! Lecz mogą sobie go sami zaplanować!!! W ciągu dnia mogą załatwić kilka swoich spraw, choćby odebrać dzieci ze szkoły, zjeść obiad itp. itd. (nich mi ktoś napisze że tak nie jest to go wyśmieje).<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Zwrot kasy za paliwo? Co Ty wypisujesz, ma za wykonywanie pracy w terenie płaconą delegację, tak jak każdy z pracowników.
CZAS PRACY POBORCY JEST NORMOWANY!!!
No chyba że „u Ciebie” stosowane są inne zasady zatrudniania poborców. Bardzo bym prosił byś taką umowę umieściła na forum. Z wielkim zainteresowaniem przeczytam.
Jeżeli jednak są to jedynie Twoje „bo mi się tak zdawało”, lub „wszyscy poborcy tak robią” to przeproś i więcej nie pisz takich bzdur, bo to wstyd by pracownik egzekucji nie posiadał elementarnej wiedzy z zakresu KP i powtarzał jedynie brednie.

09 gru 2007, 18:34
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Dlaczego inspektor powinien mieć prowizję? Z tego samego powodu, co poborca. Motywacja. Jeden argument wystarczy.
Wbrew obiegowym opiniom, uparcie powtarzanym na tym forum przez poborców, "zajęcie zza biurka" nie jest "mechaniczną czynnością". Więcej, śmiem twierdzić, że bardziej mechaniczą czynnością jest pobranie pieniędzy. W bazie danych są informacje o zatrudnieniu czy pobieranym świadczeniu emerytalno-rentowym, są też rachunki bankowe, ale często nie wszystkie, a rzadko aktualne. Najczęściej trzeba wykorzystać "własne żródła informacji" lub skorzystać z możliwości, jakie daje art. 36 upea. O czasochlonnej "obsłudze" dokonanego już zajęcia pisać nie będę. Inspektorzy wiedzą, co mam na myśli, a zbulwersowani faktem pobierania prowizji przez inpektorów poborcy niech zadadzą sobie trochę trudu i dowiedzą się sami. Podpowiem: wystarczy poczytać upea w tym zakresie i o środkach zaskarżenia lub porozmawiać z inspektorem we własnym dziale.
Ja wiem jedno. Jeżeli zabiorą prowizje inspektorom, nie zwolnię się z pracy. Finansowo stracę niewiele, bo w moim urzędzie prowizje inspektorów nie są duże, zyskam natomiast na czasie dla siebie, ponieważ będę pracować 8 godzin, a nie 10-11.
Wyniki przy takim rozwiązaniu na pewno nie ulegną pogorszeniu, ponieważ poborcy, zmotywowani tym, że tylko im należy się prowizja, zwiekszą swoją skuteczność do 100 %.

09 gru 2007, 18:45

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Dlaczego inspektor powinien mieć prowizję? Z tego samego powodu, co poborca. Motywacja. Jeden argument wystarczy...

Też poproszę. Wystarczy 4% od przypisu. Zgodzę się nawet na 4% od przypisu "prawomocnego" ( bez odwołania, czy po utrzymaniu w II instancji, sądzie ). Pójdę nawet dalej - wystarczy mi 4% od przypisu utrzymanego i do tego wpłaconego przez podatnika z własnej woli lub ściągniętego  przez inspektora lub poborcę  :D

09 gru 2007, 18:59
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Wjawor, przypis ściągnięty przez egzekucję jest egzekucji, ale nie mam nic przeciwko temu (jestem nawet za;)), żeby od przypisu dobrowolnie wpłaconego przez zobowiązanego była prowizja nawet 5%. ;)

09 gru 2007, 19:07

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Wjawor, przypis ściągnięty przez egzekucję jest egzekucji, ale nie mam nic przeciwko temu (jestem nawet za;)), żeby od przypisu dobrowolnie wpłaconego przez zobowiązanego była prowizja nawet 5%. ;)

Mera, bez mojego przypisu g... by egzekucja miała w tym przypadku do ściągnięcia. Ale nie jestem pazerny możemy się podzielić po połowie :)

Ostatnio edytowano 09 gru 2007, 19:11 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

09 gru 2007, 19:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1110 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 80  Następna strona