Teraz jest 05 wrz 2025, 23:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Kwantum czy Lex? 
Autor Treść postu
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Do mojegu urzędu wpadli przedstawiciele producenta Systemu Informacji Prawnej i Księgowej „Kwantum”. Zrobili prezentację, dali link i hasła do serwera, na którym program jest zaistalowany z prośbą o przetestowanie i rozważenie możliwości zmiany Lexa na Kwantum. Na pierwszy rzut oka programy niewiele sie różną, a cena Kwantum, to mniej niż połowa Lexa (przy takich samych opcjach aktualizacji). "Na pierwszy rzut oka" to jednak za mało, żeby coś na ten temat poowiedzic. Czy ktoś z Was miał do czynienia z tym programem? Jeżeli tak, proszę o podzielenie się swoją opinią na jego temat i o porównanie do Lexa.

Link do strony producenta: <a href="http://www.kwantum.gda.pl/" target="_blank">http://www.kwantum.gda.pl/</a>

06 gru 2007, 15:36
Zobacz profil WWW

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

...Zrobili prezentację, dali link i hasła do serwera, na którym program jest zaistalowany z prośbą o przetestowanie i rozważenie możliwości zmiany Lexa na Kwantum...

Chętnie bym przetestował, ale nie mam hasła :(

06 gru 2007, 19:42
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA11 lis 2006, 20:46

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A

Do mojegu urzędu wpadli przedstawiciele producenta Systemu Informacji Prawnej i Księgowej „Kwantum”. Zrobili prezentację, dali link i hasła do serwera, na którym program jest zaistalowany z prośbą o przetestowanie i rozważenie możliwości zmiany Lexa na Kwantum. Na pierwszy rzut oka programy niewiele sie różną, a cena Kwantum, to mniej niż połowa Lexa (przy takich samych opcjach aktualizacji). "Na pierwszy rzut oka" to jednak za mało, żeby coś na ten temat poowiedzic. Czy ktoś z Was miał do czynienia z tym programem? Jeżeli tak, proszę o podzielenie się swoją opinią na jego temat i o porównanie do Lexa.

Link do strony producenta: <a href="http://www.kwantum.gda.pl/" target="_blank">http://www.kwantum.gda.pl/</a>

Na razie mam nie miłe doświadczenie z Panią z działu sprzedaży...
Była namolna i w dodatku posunęła się do "drobnego" oszustwa...

Na razie nie widziałem jeszcze programu, ale takie zachowanie już mnie na "dzień dobry" do niego uprzedza...

Poza tym w sytuacji gdy mamy umowę na kolejny rok z Lex-em zawartą i opłaconą to jest to raczej "musztarda po obiedzie".

07 gru 2007, 09:36
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Czy ta firma nie obdzwania aktualnie wszystkich urzędów w Polsce ?

07 gru 2007, 10:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2006, 12:46

POSTY        121
a ja się zastanawiam, czy nie można zatrudnić 20 (50) osób, które wyprodukują konkurencyjny program do LEXa, i który to program zostanie udostępniony bezpłatnie dla wszystkich organów rządowych i samorządowych....?
Pensje można pokryć z zaoszczędzonych przez wszystkie urzędy wydatków na zakup licencji.

07 gru 2007, 11:54
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

a ja się zastanawiam, czy nie można zatrudnić 20 (50) osób, które wyprodukują konkurencyjny program do LEXa, i który to program zostanie udostępniony bezpłatnie dla wszystkich organów rządowych i samorządowych....?
Pensje można pokryć z zaoszczędzonych przez wszystkie urzędy wydatków na zakup licencji.

Jeśli chodzi o publikacje przepisów ( ustawy i rozporządzenia ) to taki program miał istnieć już od 1 lipca 2007 i.., zmieniono ustawę.  LEX ma jeszcze dużo wartości dodanej - publikacje wyroków. W tym  zawiera również publikacje "wyroków niepublikowanych" . Taką kategorię to tylko prawnicy potrafią wymyślić.

Nikt nie napisze programu za darmo , ani nie będzie za darmo uzupełniać bazy i go rozwijać. Kwestią do dyskusji jest jedynie cena jaką chcemy za taką zapłacić.

07 gru 2007, 14:15
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2006, 12:46

POSTY        121
Więc dlatego nie piszę o "bezkosztowym" rozwiązaniu - takie rzeczy tylko w Erze.
Ale gdyby wszystkie wydatki, wszystkich urzedow na ten cel zebrać do kupy i z tego wydzielić połowę (albo i 1/10) na stworzenie takiego systemu (a potem na jego aktualizację) to i tak ekipa tam zatrudniona żyła by jak rodzynki w cieście.
To może by pchnąć teraz nowy projekcik takiej ustawy. Bądź co bądź pozmieniało się na górze od 01.01.2007, a oszczędności zawsze mile widziane.

07 gru 2007, 14:38
Specjalista
Własny awatar

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A

Czy ta firma nie obdzwania aktualnie wszystkich urzędów w Polsce ?

Tak dokładnie, i ponoć już jakieś US się zdecydowały.
Ale, że akurat robiłem co innego i poprzez namolność ów Pani chciałem ją spławić jak najszybciej, nie usłyszałem dokładnie które...

W każdym razie zastanawiam się czemu ma służyć nieodzowna obecność informatyka, podczas prezentacji...

07 gru 2007, 21:29
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 16:38

POSTY        808

A ja się nie zastanawiam, ja wiem, że „Tanie mięso, to psy jedzą”.

A rozumując tym tokiem to:
- złożyć firmę porządkową „Miotełka i szmatka” sprzątać bezpłatnie wszystkie urzędy, pensje pokryć z wydatków na obecnie sprzątające firmy
- założyć firmę ochraniarską i chronić….
- założyć firmę budowlaną i budować i remontować urzędy …
- itd.itp

No i najważniejsze, zatrudnić nowych pracowników do US, a pensje ich pokryć z ….

07 gru 2007, 21:41
Specjalista
Własny awatar

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A

A ja się nie zastanawiam, ja wiem, że „Tanie mięso, to psy jedzą”.

A rozumując tym tokiem to:
- złożyć firmę porządkową „Miotełka i szmatka” sprzątać bezpłatnie wszystkie urzędy, pensje pokryć z wydatków na obecnie sprzątające firmy
- założyć firmę ochraniarską i chronić….
- założyć firmę budowlaną i budować i remontować urzędy …
- itd.itp

No i najważniejsze, zatrudnić nowych pracowników do US, a pensje ich pokryć z ….

I mamy cud gospodarczy, i antidotum na wszystkie nasze problemy!!!
Zielonka na prezydenta !!!
:)

07 gru 2007, 22:10
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

Pomysł dobry, szkoda tylko że nierealny. Wystarczy popatrzeć na inne systemu budowane w MF lub innych urzędach. Praktycznie bez wyspecjalizowanej firmy zewnętrznej zbudowanie takiego programu nie jest możliwe.
A naszych warunkach taka "reforma" przebiegała by tak:
1. wypełnianie na wczoraj ankiet dotyczących korzystania z programów prawniczych w każdym urzędzie, przez każdego pracownika, ze szczegółowym podaniem czasu korzystania, przeglądanych dokumentów, ilości kliknięć, przekątnej monitora, długości kabla do klawiarury itp.
2. powołanie komisji do spraw opracowania projektu (ale kasa dla MF!!!).
3. ponowienie ankiety + dodatkowe pytania
4. zatrudnienie ekspertów doradających komisji.
5. zmiana terminu zakończenia prac
6. zatrudnienie kolejnych ekspertów.
7. pismo do wszystkich urzędów z kategorycznym zakazem zakupu programów prawniczych oraz książek, dzienników ustaw, prasy jakiejkolwiek i tp.
8. nakaz przekazanie środków z pkt. 7 aby zapewnić środki na prace komisji.
9. obrady komisji, oceny, kolejne ankiety
10. zmiana koncepcji, powołanie nowej komisji, wysłanie nowych ankiet.
11 itd, itd.

07 gru 2007, 22:22
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834
Supersaper minąłeś ważny etap - 1a - wysłanie polecenie do urzędów z żądaniem przesłania propozycji do ankiet. Przerabialiśmy to kiedyś jak ministerstwo budowało opisy na swoje stronie. Stanęliśmy na jeden dzień żeby przedstawić swoje propozycje w zakresie podatku xxxx.

07 gru 2007, 22:31
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
SUPERSAPER - prawie dobrze ale używasz jakiegoś archaicznego słownictwa.

powinno być

1. Wysłanie ankiet evaluacyjnych  do urzędów ( co by to nie znaczyło)
2.Utworzenie projektu ds i powołanie kierownika projektu
3.Utworzenie projektu ds zarządzania zmianą i wysłanie ankiet ds...
3. itd...
4.Monitorowanie projektu
5...
...
10 Ocena skutków ryzyka wewnętrznego i zewnętrznego  niewykonania  projektu na czas określony w projekcie
11. Modyfikacja celów projektu i budżetu ....

07 gru 2007, 22:38
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Wystarczy zredukować Sejm do 50 osób, LEX nie będzie wtedy niezbędnym narzędziem codziennej pracy. Gdyby prawo było zmieniane raz na 2-3 lata (i to w sytuacjach koniecznych) ehhh...

07 gru 2007, 22:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona