Pytanko, bo często kupuję na Allegro (sprzedaje baaardzo sporadycznie). Kupuję coś (np. maskę do Lanosa za 450 zł, od sprzedawcy części, nową). Przychodzi pocztą bez paragonu (ani faktury). Co byście zrobili z tym dalej (ale serio, a nie co powinno się). Ja tylko wysłałem gościowi maila z uprzedzenie, że za takie coś może dużo zapłacić, bo np. ja pracuję w US, a to naruszenie przepisów.
Oczywiście więcej dowodów nie mam, nie wiem czy to zrobił umyślnie itd itp.
Co do wpłat własnych - na Allegro dokonałem ze 100 zakupów i nikt nigdy nie prosił o jakieś nietypowe opisywanie dowodu wpłat - zawsze podaje się od kogo.
Pa
Ps. obiecuje, że to pierwszy i ostatni wpis w pracy, ale wczoraj wieczorem dzieciaki mnie oderwały, a później zapomnę.
Zapakuj to co masz w kopertę (najlepiej wydruk aukcji i kwity od przesylki np. nragment opakowania z danymi nadawcy), podaj nick sprzedawcy e-maila, nr konta na który dokonałeś wpłaty (i dane do przelewu) i przekaż to do UKS (najbliższego lub właściwego dla siedziby sprzedawcy). W każdym UKS jest osoba, która takimi rzeczami się zajmuje i jeżeli po zbadaniu wyjdzie, że coś może z tego być, prześle dalej lub ustawi w kolejce do realizacji. Za efekty nie gwarantuję ale skoro cię to wk... to sobie ulżyj, masz takie prawo. Ten przypadek nie oznacza, że sprzedawca jest przstępcą podatkowym (może ma specjalną ewidencję lub z innych przyczyn nie dołaczył paragonu) ale podatnicy (w tym Mozeanglia) płacąc podatek dochodowy oczekują, iż będziemy również pilnować uczciwej konkurencji. Zrób mu przyjemność, niech zobaczy jekie fajne z nas ludziska. :piwo:
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
05 gru 2007, 21:50
Wjawor - spójrz w przepisy - przy częściach samochodowych ZAWSZE trzeba mieć kasę fiskalną, niezależnie od obrotów - kupowałem w tym roku. Poza tym facet w sprzedaży wystawionych miał ze 3 str. części.
Ale donosów pisać nie zamierzam.
____________________________________ www.humanitarni.pl - polecam - pajacyk i reszta razem zebrane "Gdyby Pan Bóg nie chciał, by ludzie latali, dałby im korzenie"
06 gru 2007, 19:19
Łyszkowski K.
Wjawor - spójrz w przepisy - przy częściach samochodowych ZAWSZE trzeba mieć kasę fiskalną, niezależnie od obrotów - kupowałem w tym roku. Poza tym facet w sprzedaży wystawionych miał ze 3 str. części.
W przepisy spoglądam, gdy mam do oceny konkretny stan faktyczny do którego można je zastosować. Na poziomie abstrakcji Twojej poprzedniej wypowiedzi nie mialo to żadnego sensu. Teraz trochę uszczegółowiłeś okoliczności.
A co do donosów - jak zawał tak zwał; zgodnie z art. 304. § 1 kpk jest to społeczny obowiązek. :piwo:
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 06 gru 2007, 19:36 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
06 gru 2007, 19:34
Łyszkowski K.
Szkoda, że nic nie zrozumiałeś. Informacje od ciebie mogą być bezcenne dla kontroli. Jeżeli siedzisz w pomieszczeniu bez okien i nikt ci nie powie, że leje deszcz, to skąd masz wiedzieć, że leje? Ty masz początek nici. Do kłębka daleko. Jeżeli nie chcesz popierać oszustów, niezależnie od wszelkich przepisów, tego wymaga sumienie uczciwego człowieka. Informacje możesz zachować dla siebie ale stracisz jakiekolwiek prawo (i formalnie, i moralnie) do narzekania na wysokość twojej płacy (jeżeli faktycznie pracujesz w US - a teraz mam wątpliwości). Swoją drogą to ciekawe, jak w Polsce podchodzi się do obowiązków publicznych. Chciałbym przeczytać komentarz Amerykanina do twojej wypowiedzi.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
06 gru 2007, 20:23
Ja bym to chętnie skomentował ale szkoda słów... Donosów pisać to się nie chce a domiary i wyniki to już chce się?
Ale cóż najważniejsze, że część którą chciałeś kupiłeś tanio. Mam nadzieje, że chociaż masz świadomość dlaczego tanio ją kupiłeś.
a wystarczyło by naprzykład wprowadzić ustawe umożliwiającą każdej osobie fizycznej zwrot np 3% VATu na podstawie paragonu... VAT 19% byłby na poziome europejskim i napewno zmieniejszyło by to szarą strefe, wtedy gdybyś nie dostał paragonu pierwszy leciałbyś z donosem... Ale to tylko taki luźny pomysł. Pomysłów takich jest wiele ale coż. Daleko mi do rządzenia
06 gru 2007, 20:44
Jak zwykle polemizuję z Wjaworem, co wskazuje, na kłopoty w dogadywaniu się ludzi przez internet : ).
W pierwszym wpisie pisałem o masce do Lanosa (taki samochodzik marki Deawoo ; ). Niewątpliwie jest to część do samochodu, więc wymagana przy sprzedaży jest kasa fiskalna (tak już ponad rok, to nie w tym roku wprowadzono). Dalsze okoliczności nie mają znaczenia dla obowiązku kasy fiskalnej.
Ale chyba na Allegro wstawię sobie w opisie swojej osoby zastrzeżenie, że od handlarzy zawsze żądam faktury/paragonu, a w przypadku jej braku wystawiam negatywa (i tak 98% transakcji to zakupy, a pozytywów mam już full).
Ps - do oburzonych nie donoszeniem. Tak mnie wychowano. I ciekawe ilu z Was pisało donos gdy nie dostało paragonu np. w prywatnym busie czy w sklepie.
____________________________________ www.humanitarni.pl - polecam - pajacyk i reszta razem zebrane "Gdyby Pan Bóg nie chciał, by ludzie latali, dałby im korzenie"
Ostatnio edytowano 06 gru 2007, 22:26 przez girjic, łącznie edytowano 1 raz
06 gru 2007, 21:56
Łyszkowski K.
Kupuję coś (np. maskę do Lanosa za 450 zł, od sprzedawcy części, nową). Przychodzi pocztą bez paragonu (ani faktury).
Łyszkowski K.
...kupowałem w tym roku. Poza tym facet w sprzedaży wystawionych miał ze 3 str. części...
Łyszkowski K.
Jak zwykle polemizuję z Wjaworem, co wskazuje, na kłopoty w dogadywaniu się iludzi przez internet : ).
W pierwszym wpisie pisałem o masce do Lanosa (taki samochodzik marki Deawoo ; ). Niewątpliwie jest to część do samochodu, więc wymagana przy sprzedaży jest kasa fiskalna ( tak już ponad rok, to nie w tym roku wprowadzono ). Dalsze okoliczności nie mają znaczenia dla obowiązku kasy fiskalnej.
Nie chce mi się dalej polemizować. Nadal uważam, że dopiero po uzupełnieniu przez Ciebie informacji pojawił się obowiązek zaewidencjonowania tej transakcji w kasie rejestrującej. Oczywiście nie będę się bronił, że nie wiedziałem iż Lanos to taki samochodzik marki Deawoo.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 06 gru 2007, 23:17 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
06 gru 2007, 22:18
Łyszkowski K.
Ps - do oburzonych nie donoszeniem. Tak mnie wychowano. I ciekawe ilu z Was pisało donos gdy nie dostało paragonu np. w prywatnym busie czy w sklepie.
Ja. Nazywa się to "protokół ujawnienia przestępstwa/wykroczenia skarbowego". No owszem, czasem kara był natychmiastowa - mandat.
Nie myl "donoszenia" (SB, UB itp.), z obowiązkiem! W stanach za sem ten post byłbyś poszukiwany. Czyżby kraj donosicieli, bez śladów demokracji?
07 gru 2007, 07:48
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> Ludzie ja nie mogę ale osiągnięcia, a czy ktoś pomyślał ile kosztuje 1 dzień pracy kontrolera urzędu skarbowego ???
Przypomina mi to stare dobre czasy gdy władza ludowa walczyła ze spekulantami
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Kontrola trwająca 2 dni i 10 czy 20 tysięcy samego VAT-u plus sprawy karnoskarbowe z niezgłoszonej działalności to mało i sie nie opłaca twoim zdaniem. tylko że takich kontroli jeden urzędnik może zrobić w roku 200. pomnóż sobie to i dodaj działanie prewencyjne to zobaczysz czy sie opłaca
07 gru 2007, 08:11
rybkaWanda
Witam
Kilka dni temu przerabiałam ten temat. W trakcie kontroli zwróciliśmy się do Allegro o informacje o transakcjach naszego kontrolowanego, gdyż wszytkie "znaki na niebie i ziemi" wskazywały że takowe były... tylko jakoś tak przypadkiem nie odzwierciedliły się w prowadzonej ewidencji...
Negocjacje z Alegro trwały ponad 2 miesiące. Na pierwsze zapytanie Allegro (porzez Kancelarię Prawną) odpowiedziało, że informacje których żądamy wykraczają poza zakres uregulowań znajdujących się w OP (a dotyczączych czynności sprawdzających). Do tego zaznaczono, że zebranie tych informacji jest dla portalu bardzo pracochłonne, gdyż nie mają odrębnego działu, który tym się zajmuje (co oczywiście może zająć bardzoooooo dużo czasu).
Argumentacja ta nas nie zraziła. W odpowiedzi na pismo, teoria Kancelarii w zakresie OP została na tyle skutecznie obalona, że dostaliśmy żądane informacje w postaci bardzo czytelnego zestawienia: rodzaj przedmiotu, data wystawienia przedmiotu, data zakończenia aukcji, kwota za jaką został sprzedany przedmiot plus faktury za pośrednictwo Allegro.
pozdrawiam
właśnie dostaliśmy odpowiedź z Allegro, że nie udzielą nam informacji. Może koleżanka uchyli rąbka tajemnicy na temat szczegółów "negocjacji"
21 sty 2008, 10:21
Tyle razy to już było wałkowane. Szkoda czasu na pisanie do Allegro zwrócić się należy do Naczelnika I Wielkopolskiego US o udzielenie informacji w związku z prowadzonym postępowaniem kontrolnym i po około 3 miesiącach wszystko dostaniecie na CD, trzeba tylko wysłać szczegółowe dane identyfikacyjne takiego pacjenta np nazwę użytkownika, którą posługuje się na Allegro (a to już jest możliwe do ustalenia).
21 sty 2008, 13:21
Allegro a dokładnie firma QML w Poznaniu która jest właścicielem Allegro, udostępnia na cele kontroli dane które - wraz z ewidencją bankową i pocztową - wystarczają do przeprowadzenia skutecznej kontroli. Ministerstwo Finansów opracowało druk i zasady występowania do Spółki QML. Tam znajdziesz wszystkie niezbędne dane .... Polecam bo warto, Pozdrawiam
21 sty 2008, 18:54
Maxer2007
[...]Ministerstwo Finansów opracowało druk i zasady występowania do Spółki QML. Tam znajdziesz wszystkie niezbędne dane .... [...]
Kto opracował takie procedury w MF ? Cóż to spółka ta podlega innemu reżimowi prawnemu że trzeba coś takiego opracowywać ?
____________________________________ always look on the bright side of life
21 sty 2008, 19:20
elsinore
<!--quoteo(post=22667:date=21. 01. 2008 g. 18:54:name=Maxer2007)--><div class='quotetop'>(Maxer2007 @ 21. 01. 2008 g. 18:54) [snapback]22667[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> [...]Ministerstwo Finansów opracowało druk i zasady występowania do Spółki QML. Tam znajdziesz wszystkie niezbędne dane .... [...]
Kto opracował takie procedury w MF ? Cóż to spółka ta podlega innemu reżimowi prawnemu że trzeba coś takiego opracowywać ? <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Co to za spółka QML? Jeżeli tak jest we wzorach to niczego o Allegro sie nie dowiecie. Właścicielem (jeszcze) Allegro jest QXL Poland. Daj wzorek na prv.