Teraz jest 06 wrz 2025, 15:52

Ten tematjest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 173 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona
Szukamy miliardów dla Tuska ! 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

To na podsumowanie wątku RYSIU zaproponował  pomysł nr (014) "Dokonanie cudu".  W jednym z postów ten pomysł miał nawet konkretną implementację. Była to propozycja likwidacji Ministerstwa Finansów i powołanie w to miejsce Ministerstwa Cudu i Statystyki. Wiadomo statystyka może dużo pomóc w realizacji tego cudu :D .

Być może nie zauważyłeś, ale ta transformacja już dawno miała miejsce :D

27 lis 2007, 22:01
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

<!--quoteo(post=19362:date=27. 11. 2007 g. 21:44:name=tranqilo)--><div class='quotetop'>(tranqilo @ 27. 11. 2007 g. 21:44) [snapback]19362[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
To na podsumowanie wątku RYSIU zaproponował  pomysł nr (014) "Dokonanie cudu".  W jednym z postów ten pomysł miał nawet konkretną implementację. Była to propozycja likwidacji Ministerstwa Finansów i powołanie w to miejsce Ministerstwa Cudu i Statystyki. Wiadomo statystyka może dużo pomóc w realizacji tego cudu :D .

Być może nie zauważyłeś, ale ta transformacja już dawno miała miejsce :D
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Bożesztymój! Kiedy?! Człowiek już nie nadąża za tymi zmianami  :(
A to KAS, a to czystki, to likwidacja Ministerstwa Finansów, to znowu utworzenie Ministerstwa Cudu i Statystyki :o

Ostatnio edytowano 27 lis 2007, 22:09 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

27 lis 2007, 22:09
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Przypominam
(015)
supersaper                    

Zlikwidować konieczność dołączania biletów do delegacji. Wydatki bez zmian a ile mniej kosztów na przechowywanie tego bałaganu.

28 lis 2007, 07:43
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
(016) dodatkowe wpływy z VAT po reformie ustawy VAT tak by objęła wszytkich , dla zachęty przy niższej stawce VAT.

28 lis 2007, 16:01
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

(016) dodatkowe wpływy z VAT po reformie ustawy VAT tak by objęła wszystkich , dla zachęty przy niższej stawce VAT.

Znaczy mam VAT-owcem zostać i fakturować moje usługi na US ?

Ostatnio edytowano 29 lis 2007, 18:43 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

29 lis 2007, 09:41
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

<!--quoteo(post=19399:date=28. 11. 2007 g. 16:01:name=tranqilo)--><div class='quotetop'>(tranqilo @ 28. 11. 2007 g. 16:01) [snapback]19399[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
(016) dodatkowe wpływy z VAT po reformie ustawy VAT tak by objęła wszystkich , dla zachęty przy niższej stawce VAT.

Znaczy własna działalność gospodarcza, cuś a la komornicy? Czy MF nas czyta?

Ostatnio edytowano 29 lis 2007, 18:43 przez Drago, łącznie edytowano 1 raz

29 lis 2007, 17:20
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

<!--quoteo(post=19399:date=28. 11. 2007 g. 16:01:name=tranqilo)--><div class='quotetop'>(tranqilo @ 28. 11. 2007 g. 16:01) [snapback]19399[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Jak lubisz takie świadczyć .....  Codziennie do urzędu z przenośną kasą fiskalną przerzuconą przez ramię i do nieodzownego uśmiechu do klienta dodasz jedynie "paragonik proszę" lub dla znajomych "weź swój paragon"  :D

Ostatnio edytowano 29 lis 2007, 18:42 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

29 lis 2007, 18:42
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 mar 2007, 22:31

POSTY        29
<a href="http://www.rp.pl/artykul/73037.html" target="_blank">http://www.rp.pl/artykul/73037.html</a>

Rząd Tuska znalazł 3,5 mld oszczędności, obcinając m.in. wydatki Kancelarii Prezydenta
ks 29-11-2007, ostatnia aktualizacja 29-11-2007 22:07
Rządu Tuska obciął Kancelarii Prezydenta 2 miliony złotych. Rząd na nieformalnym posiedzeniu znalazł 3,5 miliarda złotych oszczędności. Informacje potwierdził Grzegorz Schetyna.

Cięcia w wydatkach będą najmniejsze w resortach Zdrowia, MSWiA, Infrastruktury i Sprawiedliwości. Zaoszczędzone 2 miliardy pójdą na podwyżki dla nauczycieli, półtora miliarda złotych zaś na zmniejszenie deficytu budżetowego.

Główna część oszczędności pochodzić będzie z obcięcia rezerw celowych i zmniejszenia przyszłorocznej dotacji do ZUS.

Źródło : ROL

...i stał sie CUD, rząd "znalazł" 3.5 mld złotych, zwykli śmiertelnicy moga co najwyzej znaleźć grzyby, jagody itp.
W informacji podstepnie nie podano w jakich resortach cięcia będą najwieksze :D mam złe przeczucia...

17 Nie ma bowiem nic ukrytego, co by nie miało być ujawnione, ani nic tajemnego, co by nie było poznane i na jaw nie wyszło. 18 Uważajcie więc, jak słuchacie.  Bo kto ma, temu będzie dane; a kto nie ma, temu zabiorą i to, co mu się wydaje, że ma   (Łk 8,16-18)

29 lis 2007, 23:53
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

<a href="http://www.rp.pl/artykul/73037.html" target="_blank">http://www.rp.pl/artykul/73037.html</a>

Rząd Tuska znalazł 3,5 mld oszczędności, [...]

...i stał sie CUD, rząd "znalazł" 3.5 mld złotych, zwykli śmiertelnicy moga co najwyzej znaleźć grzyby, jagody itp.
W informacji podstepnie nie podano w jakich resortach cięcia będą najwieksze :D mam złe przeczucia...

Kto wie, może najpierw znaleźli grzyby, a po ich konsumpcji cudownie objawiło im się owe 3,5 mld ?

30 lis 2007, 10:21
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2006, 21:26

POSTY        17

LOKALIZACJAze szklanego okienka
(017) A może całkowita likwidacja podatku dochodowego od osób fizycznych ( tych bez działalności i tych z działalnością, karty podatkowej, ulg podatkowych dla fizoli bez względu na dochód, żadnych tam podatków liniowych, dopłat, zwrotów itp), który tak naprawdę "generuje" największe koszty w Urzędach ( wymiar, księgowość, egzekucja - co sama się wyżywi)  i zastąpienie go sensownym podatkiem (np. od towarów i usług - pomysł generalnie nie jest mój, ja go tylko publicznie podsuwam, który byłby łatwiejszy i prostszy do ściągnięcia; słowo "sensowny" oznacza odpowiednio dobraną skalę podatkową). Na płatniku/podatniku ciążyłby wyłącznie obowiązek złożenia "jakiejś?! na razie nie określonej informacji" o osiągniętych dochodach podatnika w ciągu roku, ale wyłącznie w formie informacyjnej!!!. Wystarczyłby do tego celu jeden Urząd Skarbowy na całą Polskę!!! Podatki gminne ( w tym także karta podatkowa, powinny zostać oddane w kompetencje gmin, a urzędy skarbowe powinny przestać się nimi zajmować.) Wszyscy podatnicy prowadzący działalność powinni zostać vatowcami bez względu na dochody i zobligowani do ewidencjonowania dochodów na kasie fiskalnej.  ( w myśl konstytucji,że wszyscy są równi i nie ma równiejszych). Kwestią otwartą byłyby subwencje i dotacje dla mało dochodowej ale potrzebnej działalności oraz np. ginących zawodów. Pitowców/płatników należałoby przenieść do innych komórek: vatu, kontroli (absolutnie nie widzę potrzeby zwalniania pracowników). Również kwestią otwartą pozostaje sensowny podział w tym przypadku podatników vatu na zwolnionych/uśpionych/i jeszcze różnych innych oraz kwestia ciężaru wagi spraw przydzielana pracownikom.
To na razie dość uproszczony opis jeżeli chodzi o likwidację podatku dochodowego od osób fizycznych, nie mniej jestem bardzo zainteresowany waszymi opiniami zwłaszcza tymi najbardziej skrajnymi.
Jak rozumiem po tym pomyśle pozostaje mi popełnić tylko  <_<
Jeżeli uda mi się uzyskać zgodę dotyczącą praw autorskich to umieszczę pełne lub chociaż cząstkowe materiały dotyczące skutków likwidacji podatku dochodowego od osób fizycznych.
Sądzę ( jest to wyłącznie moje subiektywne zdanie), że sam pomysł mógłby się przełożyć na początek gdzieś w rząd kilku miliardów złotych oszczędności, ale wymagałby naprawdę przeprowadzenia przynajmniej kilkuletnich dość dokładnych i obiektywnych badań (najbardziej kulawą kwestią jest sprawa organizacji, biorąc pod uwagę dotychczasowe działania MF).

Ostatnio edytowano 01 gru 2007, 18:14 przez Warden, łącznie edytowano 1 raz

01 gru 2007, 11:42
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA01 wrz 2007, 11:18

POSTY        29

<!--quoteo(post=19478:date=29. 11. 2007 g. 09:41:name=elsinore)--><div class='quotetop'>(elsinore @ 29. 11. 2007 g. 09:41) [snapback]19478[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Jak lubisz takie świadczyć .....  Codziennie do urzędu z przenośną kasą fiskalną przerzuconą przez ramię i do nieodzownego uśmiechu do klienta dodasz jedynie "paragonik proszę" lub dla znajomych "weź swój paragon"  :D

We Włoszech to nic nowego, Policja Finansowa pilnuje aby paragon został wydany dla klienta, inaczej karze sprzedawcę (za nie wydanie) i klienta (za nie przechowywanie dokumentu zakupu).

01 gru 2007, 12:32
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465

We Włoszech to nic nowego, Policja Finansowa pilnuje aby paragon został wydany dla klienta, inaczej karze sprzedawcę (za nie wydanie) i klienta (za nie przechowywanie dokumentu zakupu).
<!--sizeo:5--><span style="font-size:18pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->To są PISSSSSSS-owskie metody!!!<!--sizec--></span><!--/sizec-->  :za2:

01 gru 2007, 12:41

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176

<!--quoteo(post=19604:date=01. 12. 2007 g. 12:32:name=Kropelka)--><div class='quotetop'>(Kropelka @ 01. 12. 2007 g. 12:32) [snapback]19604[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

<!--sizeo:5--><span style="font-size:18pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->To są PISSSSSSS-owskie metody!!!<!--sizec--></span><!--/sizec-->  :za2:
Rozczaruję Cię ale nie. Taką procedurę w Italii wprowadzono na długo przed tym, nim nasze "Słoneczko Żoliborza" pomyślało o powołaniu aktualnej partii.

Ostatnio edytowano 02 gru 2007, 00:19 przez helvet, łącznie edytowano 1 raz

01 gru 2007, 14:57
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465

Rozczaruję Cię ale nie. Taką procedurę w Italii wprowadzono na długo przed tym, nim nasze "Słoneczko Żoliborza" pomyślało o powołaniu aktualnej partii.

Wcale nie naPISałem że PIS je stworzył, tylko że je stosował  :(  
Ale było minęło. Nadchodzi odwilż!  
Już nie ma czego się bać :D

Ostatnio edytowano 02 gru 2007, 00:20 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz

01 gru 2007, 15:43
Ten tematjest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 173 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona