Teraz jest 05 wrz 2025, 23:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona
300.000 za Sawicką - opodatkować czy nie? 
Autor Treść postu
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Adwokat Sawickiej wpłacił za nią 300.000 kaucji. Jak to potraktować: pożyczka, darowizna, a może jeszcze coś innego?

26 lis 2007, 20:41
Zobacz profil WWW

REJESTRACJA28 wrz 2007, 20:50

POSTY        104
Jasne, że pożyczka... chyba, że obecnie to adwokaci płacą swoim klientom za możliwość ich obrony... no to w takim wypadku byłaby to zaliczka na poczet wynagrodzenia p. Sawickiej za to, że adwokat dostąpił godności jej obrony  :lol:

Ostatnio edytowano 26 lis 2007, 22:06 przez Kanadyjczyk, łącznie edytowano 1 raz

26 lis 2007, 20:44
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

Adwokat Sawickiej wpłacił za nią 300.000 kaucji. Jak to potraktować: pożyczka, darowizna, a może jeszcze coś innego?

Udział w zyskach

26 lis 2007, 20:57
Site Admin

POSTY        2059

A jeżeli Sawicka nie godziła się na to albo nawet nie wiedziała o wpłacie? Przecież kasa wpłynęła nie do Sawickiej, która następnie wpłaciła poręczenie, ale bezpośrednio na konto prokuratury.

26 lis 2007, 21:43
Zobacz profil WWW
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Na pewno pożyczka?
A jeżeli Sawicka nie godziła się na to albo nawet nie wiedziała o wpłacie? Przecież kasa wpłynęła nie do Sawickiej, która następnie wpłaciła poręczenie, ale bezpośrednio na konto prokuratury.

Aleś nam zabił ćwieka!!!
Chyba jest konieczna szybka nowelizacja prawa :lol:

26 lis 2007, 21:53
Site Admin

POSTY        2059

Sprawę wyjaśniłoby postępowanie właściwego urzędu skarbowego. Również w kontekście źródeł pochodzenia tej niebagatelnej kwoty. A na marginesie: ludzie to mają farta. Zamiast płacić mecenasowi, otrzymują od  mecenasa wsparcie :)
Jeszcze żeby jakaś atrakcyjna laska z niej była...

Ostatnio edytowano 26 lis 2007, 22:07 przez inspektor, łącznie edytowano 1 raz

26 lis 2007, 22:04
Zobacz profil WWW

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Za mało mamy wiedzy na temat tej kwoty i wzajemnych relacji pomiędzy adwokatem i klientem. Czy faktycznie są to osobiste pieniążki adwokata czy nie, narazie wiemy tylko to co ktoś, komuś powiedział...
Wpłacenie kaucji ( znalezienie kasy ) może być  jednym z elementów czynności w ramach reprezentowania klienta, wtedy nie będziemy mieli ani darowizny, ani pożyczki. A podatek tylko od honorarium ( wszystko zależy od warunków umowy którą zawarli, niekoniecznie pisemnej ).  :D
To bardzo częsta praktyka, że nie wpłaca podejrzany, oskarżony. Sąd nie może się wtedy z kaucji zaspokoić jeśli zasądzi jakieś koszty, nawiązki itp.

Ostatnio edytowano 26 lis 2007, 22:11 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

26 lis 2007, 22:08

REJESTRACJA22 paź 2006, 09:29

POSTY        123
A jeżeli znana osoba za kogoś poręczy, to mamy do czynienia z nieodpłatnym świadczeniem usług na cele nie zwiazane z prowadzonym przedsiębiorstwem...

A potem dziwicie się, że w społeczeństwie jesteście traktowani jak pasożyty...

27 lis 2007, 09:49
Site Admin

POSTY        2059

Porównanie nietrafne w tej konkretnej sytuacji.
A przy okazji: czyżby posłowie i ich adwokaci według Ciebie nie podlegali opodatkowaniu na tych samych zasadach, co inni obywatele (juz samo to, że Sawicka nie jest aresztowana daje dużo do myślenia zwłaszcza w kontekście aresztowanych urzędników niższego szczebla za łapówki w wysokości np. 50 złotych)? Czy prawo obowiązujące należy stosować, czy też nie (przypomina mi się debata o karach za nieewidencjonowanie przy pomocy kas fiskalnych przy niezaewidencjonowaniu kwoty np. 1 zł)? Czy urzędnik ma prawo do odstępowania od opodatkowania w przypadkach, gdzie obowiązek podatkowy wynika z ustawy? Czy nie podlegałby w tych przypadkach sankcjom karnym? Czy tłumaczeniem może być np. to, że podatnik to osoba uboga?

27 lis 2007, 11:25
Zobacz profil WWW
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
A może ten adwokat to jej najbliższa rodzina, wystarczy więc, że złoży na czas deklarację i przeleje pieniądze na konto, tylko najpierw Sawickiej ;). No chyba, że prokuratura tez jest z nią spokrewniona ;)

A tak na marginesie, to bardzo miły facet z tego adwokata (o jego bogactwie nie wspominając), może się zakochał. Ona uległa oficerowi CBA, on posłance PO. W przyrodzie widać nic nie ginie :)

27 lis 2007, 11:47
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

Porównanie nietrafne w tej konkretnej sytuacji.
A przy okazji: czyżby posłowie i ich adwokaci według Ciebie nie podlegali opodatkowaniu na tych samych zasadach, co inni obywatele (juz samo to, że Sawicka nie jest aresztowana daje dużo do myślenia zwłaszcza w kontekście aresztowanych urzędników niższego szczebla za łapówki w wysokości np. 50 złotych)? Czy prawo obowiązujące należy stosować, czy też nie (przypomina mi się debata o karach za nieewidencjonowanie przy pomocy kas fiskalnych przy niezaewidencjonowaniu kwoty np. 1 zł)? Czy urzędnik ma prawo do odstępowania od opodatkowania w przypadkach, gdzie obowiązek podatkowy wynika z ustawy? Czy nie podlegałby w tych przypadkach sankcjom karnym? Czy tłumaczeniem może być np. to, że podatnik to osoba uboga?

Adwokat działa "pro bono" i tak też zapłacił kaucję.

27 lis 2007, 11:56

POSTY        123

proszę zwrócić uwagę na treść powyższego postu. Z góry potraktowano sprawę jako wymagającą interwencji organów skarbowych. Pożyczka, darowizna, czy inny kij, który przecież zawsze się znajdzie. Takie zawodowe podejscie wielu długoletnich skarbowców - X kupił sobie samochód - ciekawe skąd ukradł na niego pieniądze.

Jestem przewrażliwiony, bo niedawno straciłem kilka godzin życia na udowadnianie na co wydałem 70 tysięcy ze sprzedanego 5 lat temu mieszkania. Jakby porównanie aktu notarialnego sprzedaży mieszkania i zawartej 2 dni potem umowy przedwstępnej kupna nowego mieszkania nie mówiło samo za siebie... Musiałem donieść i rozliczyć x dowodów przelewów na konto developera, bo pani inspektor podejrzewała, że przecież mogłem zapłacić za nowe mieszkanie jeszcze przed sprzedażą starego. A tłumaczenie, że nikt nie płaci takich kwot bez podpisania umowy przedwstępnej jakoś jej nie przekonało...

27 lis 2007, 12:01
Zaawansowany

REJESTRACJA25 paź 2006, 22:07

POSTY        73
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Musiałem donieść i rozliczyć x dowodów przelewów na konto developera, bo pani inspektor podejrzewała, że przecież mogłem zapłacić za nowe mieszkanie jeszcze przed sprzedażą starego. A tłumaczenie, że nikt nie płaci takich kwot bez podpisania umowy przedwstępnej jakoś jej nie przekonało...
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
... i słusznie Pani inspektor sprawdziła, stosując zasadę ograniczonego zaufania...jak by ona nie sprawdziła, to ją by ktoś sprawdził dlaczego nie sprawdziła...

Ostatnio edytowano 27 lis 2007, 12:32 przez lisek, łącznie edytowano 1 raz

27 lis 2007, 12:29

POSTY        123
Gdybym ja był przełozonym tej Pani, to sprawdziłbym dlaczego nie załatwila sprawy na podstawie przesłanej jej dokumentacji tylko marnowała czas w czasie którego mogła zrobić coś pożytecznego. Ale wiem, ja nie pracuje w słuzbie publicznej, to sie nie znam...

27 lis 2007, 13:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona