Teraz jest 07 wrz 2025, 21:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2
zawyżenie straty a art. 56 par. 2 kks 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 lip 2007, 17:02

POSTY        111
"Wysokie prawdopodobieństwo" i "narażenie" umożliwiają karanie w sytuacji wykrytych naruszeń prawa.

Jeśli ktoś w deklaracji wskazuje niewłaściwe kwoty do wpłaty, co wykrywa kontrola podatkowa, w wyniku czego egzekucja ściąga podatek, to wskutek tych działań odpadłoby znamię "uszczuplenia podatku". I dlatego wpisano w znamiona czynu "narażenie" czyli stworzenie "wysokiego prawdopodobieństwa".  Podobnie przy zwrocie i wykryciu nieprawidłowości przed dokonaniem zwrotu.

Wobec powyższego "wysokiego prawdopodobieństwa" nie można interpretować rozszerzająco jako równego "prawdopodobieństwu". I właśnie dlatego samego zaniżenia straty bez przyszłych zdarzeń (odliczenie od zysku) nie można uznać za czyn z art. 56 k.k.s.

Zresztą wątpiącym polecam spacer do jakiegoś pobliskiego Sądu Grodzkiego i przedyskutowanie z kilkoma sędziami. Młodzi sędziowie z chęcią z takiej wymiany myśli korzystają.

14 lis 2007, 20:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 mar 2007, 12:00

POSTY        87
Wjawor nie przeczę, że są przypadki karalności przygotowania. Możemy się spierać czy jest ich mało czy dużo. Jednak są one tylko wyjątkami od reguły, określonej w art. 16 par. 2 kk - co do zasady przygotowanie nie jest karalne chyba, że przepis ustawy stanowi, że w danym przypadku jest ono karalne.

Co do podanych przez Ciebie przypadków zawyżania strat, to w mojej praktyce (a nie jest ona zbyt długa :) nie zdarzyły mi się jeszcze takie duże różnice pomiędzy stratą wykazaną przez podatnika a stratą ustaloną w trakcie kontroli. Nie mam też przypadków wykazywania dużych strat a w następnym roku dochodów.

Moim zdaniem uszczerbek finansowy jest wysoce prawdopodobny w przypadku zawyżenia nadwyżki podatku naliczonego nad należnym VAT, co wynika z techniki obliczania tego podatku. Natomiast przy zawyżeniu straty prawdopodobieństwo wydaje mi się dużo mniejsze...

Jeżeli zawyżenie straty wypełnia znamiona czynu z art. 56 par. 1-3 kks to pojawia się odwieczne pytanie o moment przedawnienia jego karalności.

15 lis 2007, 20:48

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Wjawor nie przeczę, że są przypadki karalności przygotowania...

Właściwie to nie ma między nami sporu i czy tych wyjątków jest 5, 10 nie ma to większego znaczenia.
Osobiście zresztą bardziej mi przy ewentualnym porównywaniu "narażenia" z kks bardziej w KK pasuje "usiłowanie". Nie bez przyczyny zresztą cytując KK przywołałem także przepisy o usiłowaniu.
ogórek                    

...Co do podanych przez Ciebie przypadków zawyżania strat, to w mojej praktyce (a nie jest ona zbyt długa :) nie zdarzyły mi się jeszcze takie duże różnice pomiędzy stratą wykazaną przez podatnika a stratą ustaloną w trakcie kontroli. Nie mam też przypadków wykazywania dużych strat a w następnym roku dochodów...

Przykład ( niezależnie od realności ) celowo jest tak skonstruowany - pod potrzeby naszych rozważań. :D
ogórek                    

...Jeżeli zawyżenie straty wypełnia znamiona czynu z art. 56 par. 1-3 kks to pojawia się odwieczne pytanie o moment przedawnienia jego karalności.

A to faktycznie ciekawy problem. :piwo:

15 lis 2007, 21:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2