Tabelki - 6. Wykresy - kilkanaście. Sylogizmy plus nierówności plus logika - z 20. Raveny, analogie słowne - po ok 10.
A czy można poprosić o zadanie z tabelkami takie jakie są na egzaminie,
25 mar 2022, 11:55
Re: Gimnastyka umysłu
Hej
Podczas nauki natknąłem się na tego typu zadanie:
Wskaż wniosek wynikający z przesłanek: nieprawda, że zarazem Piotr stoi przy tablicy i nauczycielka nie odpytuje Piotra. Tymczasem nauczycielka rzeczywiście nie odpytuje Piotra. a. Piotr stoi przy tablicy. b. Jeśli nauczycielka nie odpytuje Piotra, to Piotr stoi przy tablicy. c. Piotr nie stoi przy tablicy lub nauczycielka odpytuje Piotra. d. Piotr stoi przy tablicy oraz nauczycielka nie odpytuje Piotra. e. Piotr nie stoi przy tablicy wtedy i tylko wtedy, gdy nauczycielka go odpytuje.
Nie w ząb nie wiem, jak to ugryźć. Podstawy logiki znam, ale co dalej? Kawałek przesłanki to p/q, co znaczy "tymczasem" w przesłance nie wiem. Jak porównać przesłankę do odpowiedzi nie wiem. Jeśli ktoś może choćby hasłowo podpowiedzieć, co z tym zrobić, będę wdzięczny.
17 kwi 2022, 01:31
Cześć, mam pytanie do tych, którzy mają doświadczenie w podchodzeniu do egzaminu. Jak zazwyczaj ułożone są pytania w teście umiejętności? Wiem, że są zadania z tabelek i wykresów, sylogizmy, analogie słowne i raveny, relacje liczbowe.... 1. Czy test jest ułożony tematycznie, tzn czy jest tak, że najpierw jest jakiś typ zadań, potem następny typ zadań, czy jednak jest to przemieszane, np. raveny z sylogizmami itp.? 2. Jeżeli zadania są ułożone tematycznie, to w jakiej kolejności? 3. Jeżeli są ułożone tematycznie, to czy dana część zadań, np. sylogizmy, są ułożone od łatwiejszych sylogizmów do trudniejszych, następnie, np. od łatwiejszych ravenów do trudniejszych, czy jest to raczej przemieszane?
Pozdrawiam
27 maja 2022, 08:32
Ad. 1 są bloki tematyczne Ad 2 kolejności nie pamiętam Ad 3 jeśli dobrze kojarzę to raczej pomieszane
30 maja 2022, 16:28
Nie są pomieszane (dla jednej osoby zad 1 może być trudne, a 5 z tej samej grupy łatwe, dla innej na odwrót, trudność to rzecz względna). Z tego co pamiętam najpierw jest 1o tabelek do uzupełnienia, potem 10 wykresów do odczytania, zadania typu ania jest starsza od basia, basia starsza od kasi itd. 10 szt, zadania A<B, B<C (10 szt.), sylogizmy (10 sztuk) i 10 sztuk analogi typu kwiatek do korzucha ma się jak wół do karety w sumie 60 zadań na 60 min.
____________________________________ Murzyn zrobił swoje, Murzyn może odejść (Friedrich von Schiller).
07 cze 2022, 11:56
Jeśli jest ktoś zainteresowany to na stronie cityschool dostępne są już terminy kursów i karty zgłoszeniowe na 2023 rok
06 gru 2022, 13:29
Hej,
Książka City, proszę i podpowiedź w tej pajęczynie.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
03 lut 2023, 19:35
Sorry, ale po co to komu?
05 lut 2023, 07:06
Monka1
Jeśli jest ktoś zainteresowany to na stronie cityschool dostępne są już terminy kursów i karty zgłoszeniowe na 2023 rok
Witam. Tak się zastanawiam czy grupa przygotowująca się do egzaminu gdzieś się przeniosła na inne forum, bo tu taka cisza...
22 mar 2023, 12:47
Witam, czy byłby ktoś chętny do podzielenia się materiałami do egzaminu. Jestem zainteresowana wszelkimi materiałami.
13 kwi 2023, 07:45
CZEŚĆ, jeśli przygotowujesz się do egzaminu napisz do mnie magdaweg@wp.pl - może wzajemnie coś sobie podpowiemy
30 kwi 2023, 12:27
Aneri
Monka1
Witam. Tak się zastanawiam czy grupa przygotowująca się do egzaminu gdzieś się przeniosła na inne forum, bo tu taka cisza...
A ja mam dla wszystkich sugestię - materiały, które NADIR tak wspaniałomyślnie przesyła, to zaledwie kropla wiedzy na temat testu umiejętności, którą można zdobyć przekopując się przez to forum, więc serdecznie POLECAM WSZYSTKIM przejrzeć forum - to kopalnia wiedzy! A ponadto czytając je od kilku dni, zdążyłam się już "zaprzyjaźnić" z bywalcami i chętnie otworzyłabym na nowo "egzaminacyjną burzę mózgów". Odwiedzających forum, zwłaszcza aktywnie komentujących, uprzejmie proszę o pomoc dla nowicjuszy w temacie i jakże cenne wskazówki Na początek, może mała gimnastyka zwojów?
Każda kropka przedstawia literę lub liczbę, którą musisz wstawić, aby uzupełnić serię: 10 1 101 1111; D J S .... ? Ktoś ma jakiś pomysł?
25 lis 2024, 14:08
annaoj
robaczek1
Każda kropka przedstawia literę lub liczbę, którą musisz wstawić, aby uzupełnić serię: 10 1 101 1111; D J S .... ? Ktoś ma jakiś pomysł?