Ciekawe kiedy ślubowanie będzie, gratuluję wszystkim
05 wrz 2024, 13:34
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Gratuluję szczęśliwcom. Jak się przygotowywaliście?
06 wrz 2024, 06:39
Limit wyraźnie nie wyczerpany w tym roku, a kiedyś brakowało mianowań.
06 wrz 2024, 11:06
Może po prostu trudniejsze te testy są albo normalizacja robi swoje. Nie chcę być złośliwy, ale może jest tak, że z jednej strony zachęcają do zgłaszania się do postępowania i zwiększają limit mianowań, co powoduje, że sporo osób podejmuje rękawicę, zwiększając przychody KSAP (z samych opłat mają grubo ponad 500 tys. zł), a z drugiej wcale nie chcą za dużo osób przyjąć, więc to takie działania trochę pozorowane, choć do statystyk idzie wzrost mianowań (choćby w porównaniu z ubiegłym rokiem), więc PR-owo wychodzą na plus.
06 wrz 2024, 12:02
Czy każdy już otrzymał maila z informacja o uzyskanej licznie pkt? W tamtym roku było to zaraz na drugi dzień podobno.
07 wrz 2024, 07:55
nono2020
Czy każdy już otrzymał maila z informacja o uzyskanej licznie pkt? W tamtym roku było to zaraz na drugi dzień podobno.
Nie mam żadnego mejla ani żadnej informacji w systemie. Po testach byłem załamany, byłem pewien że nie zdam. Podchodziłem pierwszy raz, po 2 latach pracy za zgodą DG. Nie wiem jakim cudem to się udało! Wszystkim gratuluję!
08 wrz 2024, 22:02
W GP jest artykuł, w którym wysnuwa się teorie na temat przyczyn tak niskiego wyniku postępowania. Moim zdaniem dość niedorzeczne. Bardzo dziwi mnie to, osoby to piszące nie widzą lub nie chcą zauważyć tego, że korzyści z mianowania zdezawuowaly się ostatnio. Vide kwota dodatku, która nominalnie niewiele wzrosła w ciągu ostatnich 10 lat. Głównie za sprawą wieloletniego zmrożenia kwoty bazowej. Waloryzację kwot dodatków można załatwić zmiana jednego rozporządzenia. Na kariery nie liczcie. Większość urzędników mianowanych jest pomijana przy awansach i odsuwana od odpowiedzialnych zadań. Szefowa SC łatwo może sprawdzić kto jakie stanowiska zajmuje i kto awansuje. Bicia piany końca nie widać. Chciałoby się zacytować klasyka: " Ciszej nad tą trumną..."
W GP jest artykuł, w którym wysnuwa się teorie na temat przyczyn tak niskiego wyniku postępowania. Moim zdaniem dość niedorzeczne. Bardzo dziwi mnie to, osoby to piszące nie widzą lub nie chcą zauważyć tego, że korzyści z mianowania zdezawuowaly się ostatnio. Vide kwota dodatku, która nominalnie niewiele wzrosła w ciągu ostatnich 10 lat. (...)
Wszystko to prawda, ale w tym roku kandydatów było sporo (804), więc chęci są. Zagadnieniem będzie najpewniej to, dlaczego egzamin zdało tylko 28% kandydatów, co dopiero w jakimś dalszym rozrachunku może prowadzić do rozważań kogo przyciąga służba cywilna i czy korzyści z mianowania mają dostatecznie pozytywny wpływ na przyciąganie do służby właściwych osób.
09 wrz 2024, 08:04
Czy macie wrażenie, że wyniki z umiejętności są jakieś dramatyczne?! Ja mam w tym roku 11 pkt mniej niż w zeszłym, a miałam wrażenie, że umiejętności w tym roku były prostsze!
09 wrz 2024, 09:24
ja właśnie dostałam e-maila z punktami, 89/90 ......... jestem załamana, jeden punkt
09 wrz 2024, 09:56
szarybekas
W GP jest artykuł, w którym wysnuwa się teorie na temat przyczyn tak niskiego wyniku postępowania. Moim zdaniem dość niedorzeczne. Bardzo dziwi mnie to, osoby to piszące nie widzą lub nie chcą zauważyć tego, że korzyści z mianowania zdezawuowaly się ostatnio. Vide kwota dodatku, która nominalnie niewiele wzrosła w ciągu ostatnich 10 lat. Głównie za sprawą wieloletniego zmrożenia kwoty bazowej. Waloryzację kwot dodatków można załatwić zmiana jednego rozporządzenia. Na kariery nie liczcie. Większość urzędników mianowanych jest pomijana przy awansach i odsuwana od odpowiedzialnych zadań. Szefowa SC łatwo może sprawdzić kto jakie stanowiska zajmuje i kto awansuje. Bicia piany końca nie widać. Chciałoby się zacytować klasyka: " Ciszej nad tą trumną..."
To prawda, porównałem dodatek dla urzędnika z przeciętnym wynagrodzeniem i obecnie stanowi 14,68 %, a 10 lat temu było to blisko 22 %. Realna wartość znacznie spadła.