Praca w US, a działalność gospodarcza nierejestrowana
Autor
Treść postu
Praca w US, a działalność gospodarcza nierejestrowana
Cześć, rozważam podjęcie dodatkowej pracy zarobkowej w formie nierejestrowanej działalności gospodarczej, po analizie art.80 ustawy o służbie cywilnej uważam, że nie muszę zgłaszać owego faktu DIAS-owi, a jak Państwo uważacie? Ponadto zastanawiam się czy rozpoczęcie takiej działalności wymaga zgłoszenia? z informacji jakie zebrałem wynika, że nie trzeba natomiast wymaga wykazania w picie 36 jako inne źródła dochodu. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
01 cze 2021, 20:00
Re: Praca w US, a działalność gospodarcza nierejestrowana
Niektóre rodzaje działalności nierejestrowej wymagają używania kasy fiskalnej.
04 cze 2021, 08:21
Pracownik123
Cześć, rozważam podjęcie dodatkowej pracy zarobkowej w formie nierejestrowanej działalności gospodarczej, po analizie art.80 ustawy o służbie cywilnej uważam, że nie muszę zgłaszać owego faktu DIAS-owi, a jak Państwo uważacie? Ponadto zastanawiam się czy rozpoczęcie takiej działalności wymaga zgłoszenia? z informacji jakie zebrałem wynika, że nie trzeba natomiast wymaga wykazania w picie 36 jako inne źródła dochodu. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
Rozważ również zagadnienie opłacalności , czy gra warta świeczki ( implikacje mogą być nieciekawe) Może lepiej zmienić pracę ?
06 cze 2021, 08:31
Spytaj u siebie w urzędzie osoby które zajmują się tym tematem... chociaż może się okazać, że przez braki kadrowe nikt tego nawet nie rusza...
OT: Nie wiem jaki rodzaj pracy chciałbyś dodatkowo wykonywać ale raczej ciężko jest mi sobie wyobrazić np: sprzedawać coś żeby nie przekroczyć 1400zł obrotu. A gdzie dochód ? to chyba ślepa uliczka. Ewentualnie jakieś drobne usługi albo malowanie, tapetowanie. Ale skoro to potrafisz to się zajmij tym na poważnie na działalności i zarobisz więcej niż w KAS.