Byłem na egzaminie w 7 grupie - było przyzwoicie. Pytania jak pytania są lepsze dni i gorsze ja miałem lepszy i jestem dobrej myśli- 3 miesiące pakowania ustaw do głowy może odbije sie niewielką podwyżką - Pozdrawiam.
Mam prośbę!!! Jeżeli jesteś z pytań i odpowiedzi zadowolony, to znaczy że do dzisiaj wiesz jak brzmiały pytania i odpowiedzi. Podziel się z innymi, bo ja za cholerę wiekszości z nich ze znajomymi nie potrafię powtórzyć. SALADIN zaraz po teście opracował 29 pytań i odpowiedzi, po naszym wtorkowym może sobie przypomnę około 15-20 ale pewności nie mam. zatem o czymś to świadczy.... Jeszcze jedna prośba nie omieszkaj powiadomić za ok. 2 tygodnie jak Tobie - szczęśliwcu poszło koniec końcem... Pytania i info możesz nawet podać na priv...
07 lis 2007, 18:30
ja pamiętam kilka tych łatwych z zestawu 6 np: - czy akcjonariusze spółki akcyjnej odpowiadają za zob. podatkowe spóki: a) całum swoim majątkiem, b) do wysokości udziałów, C) nie odpowiadają
- czy inspektor UKS może w ramach kontroli przeprowadzić przeprowadzić czynności sprwdzające u: a ) kontrahentów prowadzących dział. gosp. b) kontrahentów c) niepamiętam
ach jak sobie przypomne to jeszcze napiszę.....
07 lis 2007, 19:09
Nie komentuję wcześniejszych zestawów, wystarczy porównać ile pytań z majowych egzaminów się tam powtórzyło. Szkoda mówić(:
Zestaw nr 8 lub 7 z dnia 06.11.2007 (oczywiście tylko te pytania, które w miarę jakoś tam zapamiętałem i nie wg kolejności)
1. Z czynności zatrzymania i przeszukania samochodu sporządza się: a) notatkę służbową b) protokół c) ? 2. Wspólnicy spółki partnerskiej mają udziały w zysku w spółce: a) w wysokości udziałów każdego z nich b) w wysokości wkładu własnej pracy c) równo, po połowie 3. Za gospodarkę finansową gminy odpowiada” a) burmistrz b) wójt c) skarbnik 4. Zobowiązanie podatkowe powstaje z chwilą: a) doręczenia decyzji ustalającej … b) doręczenia decyzji określającej … c) wystawienia decyzji ustalającej … 5. Bank państwowy (lub NBP- nie pamiętam ) tworzony jest przez: a) RM b) Prezesa RM c) Ministra SP 6. mandat karny uprawomocnia się: a) po 7 dniach od wystawienia b) po 14 dniach od w….. c) z chwilą podpisania 7. ”utrudnianie kontroli” to: a) przestępstwo b) przestępstwo lub (i- nie pamiętam) wykroczenie c) nie jest karane 8. Przy osobach powiązanych dochód szacuje się metodą: a) gospodarczą b) porównawczą c) rozsądnej marży ("koszt plus") 9. Decyzję ostateczną wydaną przez US lub US organ kontroli skarbowej: a) uchyla i wydaje nową decyzję b) wydaje wynik kontroli i przesyła do UC lub US c) nie może uchylić 10. Rezerwę na przyszły podatek dochodowy tworzy się w wysokości odpowiadającej: a) wysokości podatku obliczonego wg skali podatku z roku tworzenia rezerwy b) wysokości podatku wg skali z roku poprzedniego c) w wysokości skali z roku w którym podatek będzie wymagalny
ciąg dalszy później
07 lis 2007, 20:10
Pytania 2, 3, 5, 10 były również w zestawie nr 5 godz.10 z dn. 6.11.2007 r.
07 lis 2007, 20:34
poczytałem, pomyślałem i stwierdziłem, że tak źle ze mną nie jest, skoro bez nauki rozwalam większość podanych pytań. Obawiam sie tylko, że tych bardzie pop... nikt nie zapamiętał. :czytaj:
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
07 lis 2007, 20:41
supersaper
poczytałem, pomyślałem i stwierdziłem, że tak źle ze mną nie jest, skoro bez nauki rozwalam większość podanych pytań. Obawiam sie tylko, że tych bardzie pop... nikt nie zapamiętał. :czytaj:
Weż pod uwagę jeszcze czas, który jakoś na egzaminie cholera szybciej ucieka. Zgadzam się, że pytania nie były trudne tylko co z tego jak odpowiesz dobrze na 22, a na te bardziej pop... udzielisz złej odpowiedzi.
07 lis 2007, 21:13
Też wydawało mi się, że test był w miarę prosty, po przerobieniu takiej ilości ustaw zwłaszcza tych, z którymi ma się niewiele wspólnego, ale ograniczony czas powoduje, że łatwo o błąd albo prostą pomyłkę w zaznaczeniu odpowiedzi i brak punktu lub dwóch do zdania egzaminu.
07 lis 2007, 21:40
Macie może informacje ilu ludzi podchodziło do listopadowego egzaminu ?
____________________________________ always look on the bright side of life
07 lis 2007, 23:16
ciąg dalszy, wielce poszarpany lukami w pamięci. Więcej z szarych komórek nie uzyskam.
11. Prywatnym samochodem można wwieżć: a) 200 litrów paliwa b) 100 c) ? 12. Darowizna na rzecz kultu religijnego w pod.doch. od osób fiz. Może być odliczona do wysok. a) 10% b) bez limitu c) 6% 13. Towary w składzie celnym przechowuje się: a) 5 lat b) 2 lata c) bezterminowo 14. Za całość gospodarki finansowej jednostki samorządu terytorialnego odpowiada: a) burmistrz b) skarbnik c) zarząd 15. brak ewidencjonowania za pomocą kasy fiskalnej …?? a) 22% ??? b) 50% ??? c) ???? 16. `Przychody w walutach obcych przelicza się wg średniego kursu NBP: a) z dnia zaksięgowania przychodu b) z dnia poprzedzającego zaksięgowanie przychodu c) z dnia faktycznego otrzymania przychodu 17. Aktywa netto w bilansie wykazuje się po umniejszeniu o: a) należności b) ??? c) ??? 18. Wyrobem akcyzowym zharmonizowanym jest: a) papierosy b) kosmetyki c) ??? 19. Nie ulega przedawnieniu zobowiązanie podatkowe …??? a) ??? b) ??? c) ??? hipoteką na nieruchomości lub zastawie? 20. Ujęte w budżecie jednostki samorządu terytorialnego wydatki ???: a) stanowią nieprzekraczalny limit b) ustala się w prognozowanej wielkości?? c) ??
07 lis 2007, 23:19
Widzę, że rzeczywiście trochę pytań się powtarza. Oczywiście, część jest zerżniętych z egzaminu na doradcę. Mam pytanie, czy jesteś pewien tego pytania o dzień przeliczenia kursu? Ja coś kojarzę, że była kwestia z dniami roboczymi ale z tego wszystkiego zgubiłem wątek, a odpowiedź może być KLUCZOWA, rozumiesz
08 lis 2007, 06:55
mid
<!--quoteo(post=17886:date=07. 11. 2007 g. 19:41:name=supersaper)--><div class='quotetop'>(supersaper @ 07. 11. 2007 g. 19:41) [snapback]17886[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> poczytałem, pomyślałem i stwierdziłem, że tak źle ze mną nie jest, skoro bez nauki rozwalam większość podanych pytań. Obawiam sie tylko, że tych bardzie pop... nikt nie zapamiętał. :czytaj:
Weż pod uwagę jeszcze czas, który jakoś na egzaminie cholera szybciej ucieka. Zgadzam się, że pytania nie były trudne tylko co z tego jak odpowiesz dobrze na 22, a na te bardziej pop... udzielisz złej odpowiedzi. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Biorę to pod uwagę i podziwiam odwagę i determinację zdających.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
08 lis 2007, 07:34
majani
hm. nie przygotowywałem się do tego egzaminu i nigdy do niego nie podchodziłem Znam jedynie opinie z tego forum, że jest bardzo trudny. I pewnie tak jest sugerując się statystykami, ale jak patrzę na podane we wcześniejszym poście pytania, no to raczej hardcore to to nie był. Co tu dużo kryć - to były podstawy. Odpowiedzi na pytania co nie podlega vat albo co to jest inwestycja, szczytem wiedzy o podatkach nie są....
A skoro następnego dnia było już dużo trudniej, to wnioskuję, że TEN konkretny test miał być prosty.
Słuchaj MAJANI, skoro nigdy nie podchodziłeś do testu, to chyba nie jest on dla Ciebie taką prościzną! Łatwo czyta się pytania z komputera "na spokojnie", bez tupiącej za plecami komisji i pędzącego czasu, szczególnie, gdy jest podana tylko 1 odpowiedź. Wykrzykujesz "ale łatwe" (tak miałam w poniedziałek, a gdy zdawałam we wtorek to nie miałam w ciągu tych 30 min. czasu nawet na oddech). Owszem można oceniać, że są podstawy, ale jednak przygotowania zajmują zdającym co najmniej kilka tygodni tzn. że nikt nie jedzie tam zupełnie "na wariata". Przeczytanie obowiązujązych 20-25 ustaw to już dużo, a musisz przy tym mieć pamięć fotograficzną, bo wiele pytań bywa bardzo szczegółowych i tak sformułowanych, że musisz zwracać uwagę na niuanse. Piszesz "to były podstawy" - owszem, ale gdy trzęsą ci się ręce, masz dwie podobne odowiedzi i facet mówi "proszę Państawa czas mija", to wtedy przestałbyś się wymądrzać. Pojedź, zobacz, przekonaj się na własnej skórze jakim jesteś "hardcorowcem", i wtedy dopiero zacznij oceniać innych.
08 lis 2007, 09:05
A ja miałem takie: Krajowe koszty transportu towaru importowanego (np. z Hrebenne do Poznania)" 1/ zwiększają wartość celną, 2/ zwiększają podstawę opodatkowania ptu, 3/ nie zwiększają wartości celnej towaru ani podstawy opodatkowania ptu.
I już na egzaminie zacząłem się zastanawiać. Po chol*** podali tę "podpowiedź" w nawiasie? Czy ten importowany towar został rozładowany w Hrebennem, a list przewozowy miał tę wieś jako punkt docelowy w PL (pierwsze miejsce przeznaczenia)? Jak zwiększyć wartość celną /odp a/ nie zwiększając podstawy opodatkowania ptu /odp b/?
A w uzupełnieniu postu Ziuty dodam, że rzeczywiście łatwo jest odpowiadać przy piwku przed ekranem. Jak czytałem pytania i odpowiedzi Saladina, to wszystko wydawało się proste. No i jeszcze te ujemne punkty, przy bardzo podobnych odpowiedziach. Gdzie np. pytanie o dotacje celowe posiada odpowiedź rzeczywiście definiującą te dotacje oraz świadczenia na rzecz osób fizycznych. Definicje te sąsiadują ze sobą w ustawie. Gdy ktoś siedzi przed ekranem i dodatkowo zerka w ustawę, to wszystko jest prostsze.
Pozdrawiam odważnych zdających.
08 lis 2007, 09:55
Droga Ziutko. Widzę, że trochę ścięła Ciebie moja wypowiedź, więc spieszę z wyjaśnieniem treści mojego postu, gdyż może jest on niezrozumiały. Zauważ, że w jego treści NIE DOKONAŁEM oceny zdających i ich poziomu - co raczyłaś mi zarzucić. Moj post NIE ODNOSI się do warunków panujących na egzaminie, stresu, czasu, punktacji i innych czynników wpływających na wyniki piszących. Nie odnosi się, bo nie byłem na takim egzaminie więc nie wiem jak wygląda. Jak kiedyś pojadę, to podyskutujemy. Dodam tylko, że podziwiam ludzi, którzy decydują się poznać wszystkie ustawy obowiązujące na tym egzaminie w stopniu wymaganym do jego zdania i którzy poświęcają wiele czasu żeby tego dokonać. I nie wątpię, że jadą tam przygotowani maksymalnie, a nie "na żywca". Mając natomiast na względzie wiedzę zdających (ich przygotowanie), jak i poziom zdawalności w poprzedniej edycji byłem przygotowany na pytania znacznie trudniejsze niż te, które pojawiają się w poprzednich postach. Skoro bowiem tak przygotowana ekipa, odpadała w takiej ilości, to musiało to świadczyć o stopniu trudności.. Nie twierdzę, że egzamin jest prosty do zdania - bo pewnie nie jest. Jednak według mnie część pytań jest - obiektywnie patrząc - o średnim stopniu trudności (szczegółowości). I nie piszę tego jako osoba siedząca przed ekranem z ustawami, lexem i piwkiem w domku. Pytania z testu na iksa odnoszę do pytań na egzaminie na doradcę podatkowego, które (szczególnie opisowe) - według mnie -są trudniejsze Nie twierdze również, że było wiele pytań trudnych a które nie zostały wskazane na forum.(dla mnie jest ich wiele spośród podanych tutaj, np. dlatego, że nie zajmuję się daną dziedziną), Tak czy inaczej życzę powodzenia wszystkim zdającym i trzymam za nich kciuki.