Teraz jest 05 wrz 2025, 15:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Niezgłoszone pożyczki - czynny żal 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA24 lis 2020, 16:56

POSTY        5
Post Niezgłoszone pożyczki - czynny żal
Drodzy Skarbowcy,

dziękuję za przyjęcie na forum. Chciałbym się Was poradzić odnośnie procedury złożenia czynnego żalu.

Załóżmy taki scenariusz. Konkubina robi w przeciągu 2019 r. kilka (ale mniej niż 10) przelewów na konto konkubenta celem inwestycji środków w akcje (sumarycznie kilkadziesiąt tysięcy zł). Środki te były traktowane jako pożyczka. Konkubent inwestuje wspomniane środki, oczywiście rozlicza się ze skarbówką z osiągniętego dochodu (PIT), następnie zwraca pieniądze konkubinie zgodnie z ustalonym terminem.

Niestety pożyczki nie zostały zgłoszone na czas do US, tym samym nie został zapłacony od nich podatek od czynności cywilnoprawnych (sumarycznie mniej niż 200 zł, więc mówimy o wykroczeniu). Pytanie brzmi: czy w czynnym żalu należy powołać się na popełnienie czynu ciągłego (art. 6 § 2 kks), a następnie od każdego przelewu złożyć PCC3?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

01 gru 2020, 11:06
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5
Post Re: Niezgłoszone pożyczki - czynny żal
Co radzicie?

05 gru 2020, 17:45
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 cze 2020, 10:38

POSTY        487
Bellick                    

Co radzicie?

Poczekaj na przedawnienie...(ostatniego, zakładam, że był w grudniu 2019) ;)

05 gru 2020, 19:41
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5
Ukasek, ale z tego co zrozumiałem czytając przepisy, jak urząd mi zrobi w kolejnych latach np. kontrolę i zapyta co to za przelewy, a ja powołam się na umowę pożyczki, to zobowiązanie podatkowe powstaje na nowo i wchodzi sankcyjny 20% - mam rację?

05 gru 2020, 20:34
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2007, 07:51

POSTY        117
Złożyć deklaracje z czynnym żalem, zapłacić podatek i mieć spokój. Najlepiej dokładnie opisać w czynnym żalu wszystkie umowy, by nie było wątpliwości czy obejmuje wszystkie umowy.

07 gru 2020, 07:26
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 cze 2020, 10:38

POSTY        487
Bellick                    

Ukasek, ale z tego co zrozumiałem czytając przepisy, jak urząd mi zrobi w kolejnych latach np. kontrolę i zapyta co to za przelewy, a ja powołam się na umowę pożyczki, to zobowiązanie podatkowe powstaje na nowo i wchodzi sankcyjny 20% - mam rację?

Oczywiście, dlatego pisałem o ostatnim, piszemy o karalności (już się pewnie przedawniło) :nonono: , nie zobowiązaniu.....
a jak składałeś PIT to co ?? z sufitu... o reszcie czytaj co napisał paoloss 3mmsie--

07 gru 2020, 15:23
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5
Ukasek, Paoloss dziękuję Wam za odpowiedzi.

Ukasek ostatnie 3 przelewy były na początku 2020 r., więc te nie przedawnią się z końcem 2020 r., a dopiero z końcem 2021 r.

Rozumiem, że po złożeniu czynnego żalu, deklaracji i zapłaceniu należnego podatku wraz z odsetkami US nie powinien dążyć do ukarania?

08 gru 2020, 15:43
Początkujący
Własny awatar

POSTY        5
Czy po złożeniu czynnego żalu praktyką jest, że US robi jakieś dodatkowe kontrole?

22 gru 2020, 21:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]