Teraz jest 05 wrz 2025, 22:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Ulga termomodernizacyjna u małżonków 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2020, 12:21

POSTY        2
Post Ulga termomodernizacyjna u małżonków
Cześć,

jezeli FV za wykonanie termomodernizacji domu jest na małżeństwo, które rozlicza się razem z PIT to w jakiś sposób korzystają z ulgi? Całość faktury odpisywana jest od wspólnego dochodu? Czy 50% FV odpisuje małżonek a 50% małżonka? Szczególnie interesuje mnie sytuacja kiedy jedna ze stron nie ma żadnego dochodu a FV za termomodernizacje jest na obojga? Czy przy rozliczeniu korzystają wtedy z dochodu małżonka i od niego odpisują całość FV czy tylko 50% FV ?

10 maja 2020, 21:08
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2017, 07:40

POSTY        177
Post Re: Ulga termomodernizacyjna u małżonków
Ulga nie należy się li i jedynie w związku z wystawioną fakturą.  Pytanie najważniejsze - kto jest właścicielem nieruchomości,  czy jest to współwłasność małżeńska,  własność odrębna,  czy jakiś inny udział %%.

11 maja 2020, 12:19
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2020, 12:21

POSTY        2
Rozpatrzmy 2 przypadki:

1. Właścicielem nieruchomości jest i małżonek i żona po 50%.
2. Właścicielem jest strona nieposiadająca dochodu ale jest wspolnota majatkowa.

11 maja 2020, 13:44
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 wrz 2011, 16:22

POSTY        25
Zadałam zapytanie KISowi:
Razem z mężem jesteśmy właścicielami budynku mieszkalnego, w 2019 roku zamontowaliśmy instalację fotowoltaniczną w budynku, panele są usadowione na gruncie (dach budynku nie spełniał wymogów technicznych).
Chcieliśmy skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej, faktura za usługę została wystawiona na nas oboje na kwotę 35000zł, mąż ma wysokie dochody 150000 zł, natomiast ja mam niskie tylko 1000 zł, mamy wspólność majątkową.
1) Czy ja mogę odliczyć tylko 1000 zł do wysokości dochodu, a mąż resztę kwoty 34000 zł. ?
2) Czy ja mogę odliczyć tylko 1000 zł do wysokości dochodu, a mąż tylko połowę kwoty z faktury 17500 zł. Kwote mojej nieodliczonej ulgi 16500zł mogę odliczyć w ciągu następnych 6 lat.?
W 2020 roku dostaniemy zwrot z programu MOJ PRAD, czy ten zwrot po połowie mamy opodatkować jako osiągnięty dochód w 2020 r. ?
Otrzymałam odpowiedź:
Informujemy, że jeżeli wydatki związane z realizowanym przez małżeństwo przedsięwzięciem termomodernizacyjnym zostały udokumentowane fakturami wystawionymi na imię i nazwisko obojga małżonków – wówczas każdy z małżonków ma prawo do odliczenia połowy kwoty wynikającej z faktury - do wysokości przysługującego mu limitu (53.000 zł).
Odnosząc powyższe do przedstawionego w pytaniu stanu faktycznego – przy założeniu, że spełnione są pozostałe warunki uprawniające do odliczenia -  wyjaśniamy, że w rozliczeniu za 2019 r. rok ma Pani prawo do odliczenia ulgi termomodernizacyjnej tylko do wysokości Pani dochodu (1.000 zł), natomiast mąż ma prawo do odliczenia połowy kwoty z faktury (17.500 zł).
Natomiast jeżeli kwota przysługującego Pani odliczenia nie znajdzie pokrycia w Pani rocznym dochodzie, wówczas  podlega odliczeniu w kolejnych latach, nie dłużej jednak niż przez 6 lat, licząc od końca roku podatkowego, w którym poniesiono pierwszy wydatek.
Odliczeniu nie podlegają jednak wydatki w części, w jakiej zostały sfinansowane (dofinansowane) ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej lub wojewódzkich funduszy ochrony środowiska lub gospodarki wodnej lub zwrócone podatnikowi w jakiejkolwiek formie.
Jeżeli zatem w 2019 r. dokonają Państwo odliczenia poniesionych wydatków na realizację przedsięwzięcia termomodernizacyjnego, a w kolejnym roku (latach) otrzymają Państwo zwrot tych wydatków, wówczas będą mieli Państwo obowiązek doliczenia do dochodu po połowie kwoty otrzymanego dofinansowania, nie więcej jednak niż do wysokości kwoty odliczonej w 2019 r.
Jeśli natomiast - w związku z brakiem wystarczającego dochodu za 2019 r. - będzie Pani odliczać wydatki poniesione w 2019 r. w następnych latach podatkowych - wówczas składając rozliczenie roczne powinna Pani wykazać różnicę pomiędzy poniesionymi wydatkami (pomniejszonymi o wydatki odliczone w 2019 r.), a kwotą otrzymanego dofinansowania.
W powyższym zakresie przydatne mogą się okazać objaśnienia podatkowe w sprawie ulgi termomodernizacyjnej.

12 maja 2020, 21:48
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 gru 2017, 23:50

POSTY        13
To, że faktura jest na oboje małżonków nie znaczy, że każdy z nich poniósł połowę wydatków. To nie jest współwłasność ułamkowa. Faktura ma zawierać dane nabywcy a nie tego kto poniósł wydatek. Jest wspólność majątkowa - odliczenie w całości.

12 maja 2020, 23:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]