Czekać ? Do kiedy? Masakra, wszystko ceny w górę, praca cały czas - bez postoju, spraw bardzo dużo, a tu guru mówi to nie czas na podwyżki i premie. Zabezpieczyliśmy osoby pracujące na 1 froncie - policja. My nie mamy rodzin, dzieci, zobowiązań finansowych? Czekaliśmy tyle lat i nadal czekamy !
Żenada praca dla narodu, jak szmatą w pysk ...
24 kwi 2020, 09:47
Re: Podwyżki 2020
Chyba na money.pl jest dziś wywiad z min. Fin. Mówi o nowelizacji budżetu na przełomie 7/8. To jest po terminie wypłat 6%! Jak oni to zamierzają odkręcić żeby nie zapłacić ? Te magiczne przepisy 15zzzzzxxxxyyyyy i ewentualne rozporządzenie nie bardzo się do tego nadają. Na ich podstawie owszem można każdemu uciąć 6% ale po pierwsze od "teraz", a nie od 01.01, a po drugie to musiałoby zostać połączone z 6% redukcją etatów. A oni owszem, chcieliby mniej płacić ale nie wierzę, że znajdzie się dureń, który chciałby żeby cała służba cywilna pracowała mniej.
24 kwi 2020, 13:00
Jak zabiorą dodatki do wynagrodzeń i zostawią każdemu tylko podstawowa pensje, zaoszczędzą. Potem w razie potrzeby będą ciąć pensje.
24 kwi 2020, 13:23
CiotkaKlotka
A wiecie,że funkcjonariusze w naszej administracji celno skarbowej dostali spore premie?
A skąd taka wiedza? Nie ma to jak napuszczać jednych na drugich. Nie dostali!!!
24 kwi 2020, 16:43
Zastanawiam się, czy ta cała dezinformacja o zwolnieniach i redukcjach to nie podpucha aby ludzie sami się pozwalniali , emeryci odeszli na emerytury, młodzi i prężni zmienili pracę. Ludzie sami odejdą a od stycznia 2021 jedyna słuszna partia wprowadzi swoich ludzi i to bez konkursów ale z nadania. Podwyżki nam w ubiegłym roku obiecali, przyznali ustawą w tym roku a aby podwyżek nie wypłacać zastraszają nas redukcją 20%. Koronawirus tylko pomógł rządzącym nas oszukać - od początku to planowali a dzięki pandemii mają wytłumaczenie. Przysłowiowa marchewka znów się oddaliła.
24 kwi 2020, 17:37
Weksel
Zastanawiam się, czy ta cała dezinformacja o zwolnieniach i redukcjach to nie podpucha aby ludzie sami się pozwalniali , emeryci odeszli na emerytury, młodzi i prężni zmienili pracę. Ludzie sami odejdą a od stycznia 2021 jedyna słuszna partia wprowadzi swoich ludzi i to bez konkursów ale z nadania. Podwyżki nam w ubiegłym roku obiecali, przyznali ustawą w tym roku a aby podwyżek nie wypłacać zastraszają nas redukcją 20%. Koronawirus tylko pomógł rządzącym nas oszukać - od początku to planowali a dzięki pandemii mają wytłumaczenie. Przysłowiowa marchewka znów się oddaliła.
Widać niektórzy lubią podcinać gałąź na której siedzą, bo to, że całe ich programy w tym socjalne się sypną bez naszego wkładu, chyba tajemnicą nie jest.
Mimo wszystko do 30 czerwca jest jeszcze czas, więc malutką szczyptę zaufania jeszcze do nich mam, że obiecane kwoty dostaniemy. Koniec końców, czy poza medialną szopką, ktokolwiek wydał jakieś wiążące pismo, że podwyżek nie będzie? Nadal jestem zdania, że to tylko PR wyborczy.
A odnośnie nagród dla funkcjonariuszy to z tego co mi wiadomo, nic nie otrzymali, a za sianie ziarna niezgody to bym banował, bo już wystarczająco topór zakrwawiony w tej wojence między celnikami, a skarbowcami.
Powiem szczerze osobiście, uważam, że gdyby nie te całe dąsanie się związków między sobą, to może otrzymalibyśmy nasze podwyżki zaraz po podpisaniu ustawy budżetowej, a tak oni atakują nas my atakujemy ich, MF się cieszy, że skłóconymi łatwiej rządzić i w zasadzie nic z tego nie wynika. No ale co ja tam wiem, jestem tylko szarakiem
24 kwi 2020, 17:50
CiotkaKlotka
A wiecie,że funkcjonariusze w naszej administracji celno skarbowej dostali spore premie?
Mało wiarygodne, widać po dacie rejestracji użytkownika.
24 kwi 2020, 18:52
Czy któryś DIAS wydał oficjalny komunikat, że te nasze podwyżki są wstrzymane lub zawieszone?
24 kwi 2020, 22:31
CiotkaKlotka
Izi
A skąd taka wiedza? Nie ma to jak napuszczać jednych na drugich. Nie dostali!!!
niesmialy22
Mało wiarygodne, widać po dacie rejestracji użytkownika.
Następnym razem będę ostrożniejsza przy akceptowaniu (lub nie) postów Pani CiotkiKlotki...
____________________________________ Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy. Marylin Monroe.
24 kwi 2020, 22:49
Weksel
Ale odniosła sukces wszyscy masowo na bardzo dużą skalę składają wnioski o emeryturę - mnie zostało jeszcze dwa dni i nie wiem co robić, chciałam pracować do końca roku i jeszcze nie mogę się mentalnie przestawić.A jak Wasze decyzje?
25 kwi 2020, 08:25
BeataRoszkowska
Następnym razem będę ostrożniejsza przy akceptowaniu (lub nie) postów Pani CiotkiKlotki...
Pani Beato Informację taką otrzymałam od osoby, której wierzę i która jako cywil pracuje z funkcjonariuszami. Jeśli Pani zechce, na priv prześlę informację o tym, z którego urzędu taka informacja do mnie dotarła. Wierzę, że jest Pani w stanie to zweryfikować, Moja data rejestracji nic Wam nie powie. Od wielu lat czytam Skarbowców, ale nie zgadzałam się z Waszym postępowaniem i z reguły z tym co tu piszecie. Szczególnie z romansowaniem z władzą, które jak poucza nas historia, zawsze kończy się kopniakiem w tyłek. Tak jak teraz. Teraz się zarejestrowałam, gdyż uważam, że mamy wspólny cel i wszyscy powinniśmy się zjednoczyć i działać ramie w ramię. W jedności siła. Uznałam, że jest to miejsce wolne i każdy z nas ma prawo się wypowiedzieć. Co nie zmienia faktu, że musimy działać wspólnie i zdecydowanie, wszyscy skarbowcy. Inaczej nic nie osiągniemy
25 kwi 2020, 08:41
kurkarol
Czy któryś DIAS wydał oficjalny komunikat, że te nasze podwyżki są wstrzymane lub zawieszone?
Jedynie były informacje w niektórych IAS, o wstrzymaniu nagród. Jednocześnie kwota na te nagrody ma być nadal w izbach, a nie zwracana do MF, czyli jak cała akcja się uspokoi, to możemy otrzymać zaległe nagrody.
Z tego co mi wiadomo, w żadnej izbie, żaden DIAS nie informował o tym, że nie będzie podwyżek, ba, z góry płyną informacje, że takowe nie są zagrożone. Termin na nie jest do końca czerwca.
No ale wiadomo, że sytuacja jest dynamiczna i wszystko może się zmienić, warto jednak zauważyć, że podwyżki już otrzymaliśmy. Prawo nie działa wstecz, ustawa budżetowa jest klepnięta, więc nie można nam ich zabrać. W najgorszym wypadku, działając w granicach prawa, otrzymamy wyrównanie od stycznia, a przy nowelizacji ustawy budżetowej w 3 kwartale, zostaną nam obniżone wynagrodzenia. Nie ma jednak z tego co się orientuję możliwości zabrania nam tego, co zostało już opublikowane w dzienniku ustaw.
Na tę chwile fakty są jednak takie, że podwyżki mają być, za to nagrody są wstrzymane.
25 kwi 2020, 09:16
Czy ktoś sądzi, że jak wstrzymano nagrody, że je wypłatą? To będą spore kwoty z oszczędności choćby. Dużo osób poszło na opiekę nad dzieckiem, na L4. Drugie czy mozna wierzyć w zapewnienia, że nie będzie redukcji i obniżek? Czy MF da zapewnienie, że ich nie będzie wogóle , chociaż w tym roku? Jest tylko mowa, że na ten moment podwyżki będą, nie będzie redukcji i obniżek wynagrodzeń. Musieliby zdać gwarancję, że ich wogole nie będzie. Inaczej za miesiąc czy dwa okaże się, że wcale nie jest tak różowo. Wtedy zacznie się sezon urlopowy, wakacyjny, zeznania będą obrobione, więc protesty nie będą aż tak istotne.
25 kwi 2020, 10:55
Wydaje mi się, że temat podwyżek jest prosty - podwyżka wynikająca ze wzrostu kwoty bazowej i ustawy modernizacyjnej na rachunkach bankowych najpóźniej 30.06.2020 roku. W przeciwnym wypadku należy uznać, że strona rządowa nie wywiązała się z zawartego porozumienia, którego realizacja była warunkiem braku strajku w KAS.