Teraz jest 06 wrz 2025, 07:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona
Zdalna praca w Urzędzie Skarbowym? 
Autor Treść postu
Nowicjusz

REJESTRACJA25 mar 2020, 16:37

POSTY        2
Post Re: Zdalna praca w Urzędzie Skarbowym?
U nas jest plan aby przewieźć służbowe komputery do domów. Co w przypadku kiedy nie mamy możliwości przejazdu samochodem? Przecież nie będziemy wozić komputerów autobusem, bo nie jest to zbyt bezpieczne...
I co z pracą zdalną jeśli praca polega na wprowadzaniu dokumentów lub wzywaniu podatników? Niestety większość podatników nie ma podanych telefonów i maili :( Przecież nie można wynosić dokumentów :(

06 kwi 2020, 10:03
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
choinka                    

A jaki problem nadać uprawnienia SKI (np. do otwierania obowiązków) pracownikom SOB ? Kilka kliknięć kierownika i pracownicy SKI już mogą pracować zdalnie w domu. Przecież przed zmianą organizacji pracy w 2011 roku dział wprowadzania danych miał takie uprawnienia.

Napiszę to grzecznie i spokojnie chociaż ciska mną w lewo i prawo:
1. jaki problem? a no taki, że dawanie uprawnień osobie, która nie ma pojęcia o wykonywanym zadaniu zazwyczaj źle się kończy
2. jeżeli argumentacja z punkt 1 nie przemawia to może w Twoim US wszystkie uprawnienia do systemów, które obsługuje SKI nadać Tobie?
3. co do kilku kliknięć kierownika to może poproszę o podpowiedź w jaki sposób to zrobić - skoro zdalna praca SKI jest tak prosta to chętnie skorzystam z Twojego bogatego doświadczenia w tym zakresie. Zapewne nie będę jedynym, który chętnie skorzysta z źródła wiedzy fachowej w zakresie rejestracji.

06 kwi 2020, 16:42
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
choinka                    

A jaki problem nadać uprawnienia SKI (np. do otwierania obowiązków) pracownikom SOB ? Kilka kliknięć kierownika i pracownicy SKI już mogą pracować zdalnie w domu. Przecież przed zmianą organizacji pracy w 2011 roku dział wprowadzania danych miał takie uprawnienia.

Nie wiem jak w innych US, ale w moim nigdy nie łączyło się uprawnień księgowości, wprowadzania danych (Wymiar) i rejestracji. Nawet przed utworzeniem KAS - jak były połączone komórki - odpowiednik SOB i SKI.

06 kwi 2020, 17:00
Amator

REJESTRACJA04 paź 2011, 19:30

POSTY        24
Aonyx                    

U nas jest plan aby przewieźć służbowe komputery do domów. Co w przypadku kiedy nie mamy możliwości przejazdu samochodem? Przecież nie będziemy wozić komputerów autobusem, bo nie jest to zbyt bezpieczne...
I co z pracą zdalną jeśli praca polega na wprowadzaniu dokumentów lub wzywaniu podatników? Niestety większość podatników nie ma podanych telefonów i maili :( Przecież nie można wynosić dokumentów :(

Plan jest dobry, będzie w realizacji pewnie jeszcze co najmniej 2 miesiące, może i dłużej, kto to wie?
Transport komputera włącznie z jego zabezpieczeniem od uszkodzeń i kradzieży
do miejsca pracy zdalnej leży z chwilą przejęcia po stronie użytkownika.
Ruszyły na dobre dostępy przy zdalnej. Nie wszystko, ale dużo już można wg. uprawnień.
"I co z pracą zdalną jeśli praca polega na wprowadzaniu dokumentów lub wzywaniu podatników?"
- wzywanie, w czasie COVID-19, jakim trybem?

06 kwi 2020, 17:21
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:52

POSTY        131
Z tego co kojarzę specustawa z 31.03.2020r. w swoim art. 15zzs nic nie mówi o czynnościach sprawdzających... Z obszernego artykułu w Gazecie Prawnej wynika także, że wzywać w trybie CS możma, tyle, że podatnik może nie odpowiedzieć w zakreślonym terminie...

06 kwi 2020, 19:27
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2009, 17:46

POSTY        119
choinka                    

To ja poproszę wskazówki - bo chyba coś mnie ominęło (NIPy zdalnie, wprowadzanie deklaracji - obsługa SPED i POLTAX zdalnie, wysyłanie zwrotów zdalnie)

08 kwi 2020, 11:47
Amator

POSTY        24
Już kilka informacji o idących dobrych zmianach dających warunki pracy zdalnej na tym Forum napisałem, ale tylko coś z tego wyszło - wyszły w końcu centralne, ale o dziwo - nie mogą zostać udostępnione zdalnie dostępy lokalne - szok IAS Katowice (pozyskanej odpowiedzi tak znaczącej i dobitnej w treści  odpowiedzi nie zacytuję)
Proszę, piszcie, czy też macie takie problemy z dostępem do lokalnych na zdalnej?

08 kwi 2020, 19:11
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2020, 10:39

POSTY        34
Ciampel, zauważ, że jak na tym forum pada konkretne pytanie związane z powierzonymi nam zadaniami to zwykle odpowiedzi brak. I to nie z braku użytkowników, ci udzielają się zazwyczaj w wątkach związanych z roszczeniami finansowymi.
Jestem też ze śląskiej IAS więc mamy ten sam problem, jak dobrze wykonywać zadania jak brak narzędzi?

09 kwi 2020, 14:41
Nowicjusz

REJESTRACJA25 mar 2020, 16:37

POSTY        2
Nie mam nic przeciwko pracy zdalnej (już to robię, odbierając służbowy telefon i udzielając informacji podatnikom), ale żeby ją dobrze wykonać trzeba mieć odpowiednie narzędzia. Pytanie - jak wprowadzać dokumenty, jeśli nie można ich wynieść z urzędu?
Ciampel, a co jeśli ktoś nie ma możliwości żeby przewieźć komputer? Są u nas osoby, które nie mają też odpowiedniego internetu. Co w takim przypadku?

10 kwi 2020, 11:04
Zaawansowany

REJESTRACJA27 cze 2009, 18:33

POSTY        46
W moim urzędzie praca zdalna okazała się całkowitą klapą z braku sprzętu i oprogramowania umożliwiającego realną pracę w domu (nie mówię tu o fikcji szkoleń na atenie), więc pracujemy w urzędzie... na zmiany. Po tygodniu wstawania skoro świt, odbierania telefonów z kilku biurek, szukaniu dokumentów, które miały trafić do mnie, ale albo leżą w kwarantannie dłużej niż powinny, albo trafiły do kogoś, kto pracuje na tej drugiej zmianie i wrzucił do szuflady, bez zmiany rozwiązań pozwalających na wyeliminowanie przepływu papierów między działami (a one same chodzić nie chcą) w piątek padam na twarz. Dodam, że i tak nie jesteśmy w najgorszej sytuacji, bo większość ludzi jednak do pracy chodzi, stosunkowo mało jest na zwolnieniach.
Z wielką radością przeczytałam więc, że w podzięce mogę się spodziewać obniżenia wynagrodzenia lub zwolnienia między innymi z uwagi na postępującą cyfryzację prac w resorcie... No to może ta cyfryzacja zrobi za mnie moją robotę, ja dostosuję tempo pracy do tempa wzrostu mojego wynagrodzenia...

10 kwi 2020, 13:41
Amator

POSTY        24
Szymber                    

Ciampel, zauważ, że jak na tym forum pada konkretne pytanie związane z powierzonymi nam zadaniami to zwykle odpowiedzi brak. I to nie z braku użytkowników, ci udzielają się zazwyczaj w wątkach związanych z roszczeniami finansowymi.
Jestem też ze śląskiej IAS więc mamy ten sam problem, jak dobrze wykonywać zadania jak brak narzędzi?

Tak, oczywiście! Musimy o tym problemie pisać.
Musimy mieć do dyspozycji narzędzia - nawet na zdalnej, żeby dobrze wykonywać zlecone nam zadania, inaczej to półśrodki.

10 kwi 2020, 16:22
Amator

POSTY        24
Aonyx                    

Nie mam nic przeciwko pracy zdalnej (już to robię, odbierając służbowy telefon i udzielając informacji podatnikom), ale żeby ją dobrze wykonać trzeba mieć odpowiednie narzędzia. Pytanie - jak wprowadzać dokumenty, jeśli nie można ich wynieść z urzędu?
Ciampel, a co jeśli ktoś nie ma możliwości żeby przewieźć komputer? Są u nas osoby, które nie mają też odpowiedniego internetu. Co w takim przypadku?

Nie mam nic przeciwko pracy zdalnej (już to robię, odbierając służbowy telefon i udzielając informacji podatnikom
Proszę , nie pomyśl o mnie źle po tym co napiszę.
Narzędzia: komputer z zaszyfrowanym dyskiem + GlobalProcect - konieczne (nie zapominać o potrzebnym osprzęcie)
Transport komputera - wszystko spoczywa na oddelegowanym do pracy zdalnej .
a co jeśli ktoś nie ma możliwości żeby przewieźć komputer? Są u nas osoby, które nie mają też odpowiedniego internetu. Co w takim przypadku?
U nas pierwszy podział na zdalną tak poszedł, teraz warunki przejścia na zdalną zostały wymienione w warunkach (pełny internet i sprzęt do domu wg wymogów MF)
,,, a co jeśli ktoś nie ma możliwości żeby przewieźć komputer? Są u nas osoby, które nie mają też odpowiedniego internetu. Co w takim przypadku?
Albo przewiozą komputer do miejsca zdalnej pracy w bezpieczny sposób, albo - NIE WIEM, nie mam wiedzy, czy możliwe byłoby zlecenie takiego  transportu specjalistycznej firmie zewnętrznej - koszty pewnie duże, a IAS za to nie zapłaci.

10 kwi 2020, 17:09
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 lis 2016, 09:44

POSTY        8
Dziś szefowa KAS powiedziała że jest przygotowywane 10tys stanowisk do pracy zdalnej...

10 kwi 2020, 17:13
Amator

POSTY        24
Tantra                    

W moim urzędzie praca zdalna okazała się całkowitą klapą z braku sprzętu i oprogramowania umożliwiającego realną pracę w domu (nie mówię tu o fikcji szkoleń na atenie), więc pracujemy w urzędzie... na zmiany. Po tygodniu wstawania skoro świt, odbierania telefonów z kilku biurek, szukaniu dokumentów, które miały trafić do mnie, ale albo leżą w kwarantannie dłużej niż powinny, albo trafiły do kogoś, kto pracuje na tej drugiej zmianie i wrzucił do szuflady, bez zmiany rozwiązań pozwalających na wyeliminowanie przepływu papierów między działami (a one same chodzić nie chcą) w piątek padam na twarz. Dodam, że i tak nie jesteśmy w najgorszej sytuacji, bo większość ludzi jednak do pracy chodzi, stosunkowo mało jest na zwolnieniach.
Z wielką radością przeczytałam więc, że w podzięce mogę się spodziewać obniżenia wynagrodzenia lub zwolnienia między innymi z uwagi na postępującą cyfryzację prac w resorcie... No to może ta cyfryzacja zrobi za mnie moją robotę, ja dostosuję tempo pracy do tempa wzrostu mojego wynagrodzenia...

Widać i takie rozwiązanie daje w kość.
Nie pamiętam już źródła z którego  informacja pochodziła, że ten czas zmianowy u Was zazębiał się.
Uważam jednak takie rozwiązanie na przyszłość , w sytuacji jak systemy lokalne w udostępnianiu nie nadążają za udostępnionymi nam centralnymi, w których już na zdalnej i dajemy wyniki, często dobre - przecież chodzi o nasze wspólne dobro.
W końcu COVID-19 zmusił nas do pracy w inny sposób, innych zniechęcił.
W sytuacji, gdy trwa ta niemoc IAS w udostępnieniu aplikacji lokalnych, system zmianowy byłby dobry - warunek w zmienności, co najmniej 30 -45 minut.
Nie jest to mój pomysł - zaciągnięte z innych regionów, też  z COVID-19 (Austria, Niemcy)

10 kwi 2020, 18:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 158 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona