Teraz jest 07 wrz 2025, 00:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 mar 2020, 21:15

POSTY        76
Post Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Moja znajoma rozmawiała dziś z pracownikiem USC. Oficjalnie oczywiście nikt nie mówi jeszcze o odwołaniu egzaminu. Nieoficjalnie zaś najbliższe 3-4 tygodnie zdecydują co dalej z terminem 27 czerwca br. Wszystko będzie zależało jak dalej będzie rozwijała się epidemia koronowirusa w Polsce. A problem w tym, że nikt nie wie co dalej będzie z jego skalą.
Ps. Może zacząć  postulować do USC żeby już w tej chwili ogłoszono przeniesienie tego egzaminu na jesień ?

11 mar 2020, 20:04
Początkujący

REJESTRACJA23 cze 2019, 17:43

POSTY        3
16.03.2020
W ostatnim czasie do Departamentu Służby Cywilnej napływają pytania, czy termin postępowania kwalifikacyjnego w służbie cywilnej zostanie przesunięty.

Obecnie jest za wcześnie na to, aby podjąć decyzję o przesunięciu terminu postępowania.  W tak nadzwyczajnej sytuacji, z którą mamy do czynienia, priorytetem zarówno dla nas jak i dla organizatora - Krajowej Szkoły Administracji Publicznej im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego - pozostaje bezpieczeństwo uczestników egzaminu i osób zaangażowanych w jego przeprowadzenie. Dlatego pod uwagę bierzemy różne scenariusze.

Termin na zgłoszenie się do postępowania kwalifikacyjnego (do 31 maja) – ze względu na ustawowe umocowanie – pozostaje bez zmian.

Proszę śledzić bieżące komunikaty na stronie Krajowej Szkoły i w Serwisie Służby Cywilnej.

Źródło: https://dsc.kprm.gov.pl/aktualnosci/postepowanie-kwalifikacyjne-w-sluzbie-cywilnej-aktualne-informacje

16 mar 2020, 17:19
Początkujący

REJESTRACJA23 cze 2019, 17:43

POSTY        3
Badyl600                    

Moja znajoma rozmawiała dziś z pracownikiem USC. Oficjalnie oczywiście nikt nie mówi jeszcze o odwołaniu egzaminu. Nieoficjalnie zaś najbliższe 3-4 tygodnie zdecydują co dalej z terminem 27 czerwca br. Wszystko będzie zależało jak dalej będzie rozwijała się epidemia koronowirusa w Polsce. A problem w tym, że nikt nie wie co dalej będzie z jego skalą.
Ps. Może zacząć  postulować do USC żeby już w tej chwili ogłoszono przeniesienie tego egzaminu na jesień ?

https://dsc.kprm.gov.pl/aktualnosci/postepowanie-kwalifikacyjne-w-sluzbie-cywilnej-aktualne-informacje

16 mar 2020, 17:21
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76
W obecnej sytuacji proponuję kierowanie do USC pisemnych, emailowych lub telefonicznych próśb o niezwłoczne podjęcie decyzji o przeniesieniu egzaminu z czerwca br. na wrzesień lub październik tego roku. Wszyscy widzimy, że w czerwcu sytuacja nie musi się jakoś poprawić. Co najwyżej będziemy mieli wówczas dodatkowo kilka tysięcy zarażonych w kraju. Chodzi o to, żeby już teraz postulować i to licznie o przeniesienie tego egzaminu na jesień. Wówczas USC będzie miał czas i na wyznaczenie dogodnego terminu jego przeprowadzenia i odpowiedniej lokalizacji. Jeżeli natomiast nie będzie teraz z naszej strony żadnego zainteresowania to należy się liczyć z tym, że egzamin może zostać odwołany 2 lub 3 tygodnie przed jego terminem, a USC ostatecznie stwierdzi, iż jest za mało czasu na wyznaczenie nowego terminu w tym roku. Dodatkowo zapewne dojdą jeszcze powyższe problemy z logistyka, skoro coraz więcej imprez i wydarzeń jest obecnie odwoływanych lub przenoszonych właśnie na jesień. Sami się więc zastanówcie co chcecie robić w tej sprawie bo prawdopodobna alternatywa to albo proponowany przez nas już teraz nowy termin na jesień, albo odwołanie przez USC egzaminu w czerwcu br. i brak tego egzaminu w ogóle w tym roku.

20 mar 2020, 15:43
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2006, 21:39

POSTY        291
Niech zrobią zdalnie egzamin :) każdy będzie w domu rozwiązywał on line :)
A swoją drogą, sądzę że trzeba będzie przełożyć termin.

21 mar 2020, 15:44
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 mar 2020, 10:04

POSTY        15
Zgadzam się z Badyl600. Ja już wysłałem maile o niezwłoczne przełożenie egzaminu do kprm i ksapu.

22 mar 2020, 18:44
Amator
Własny awatar

POSTY        15
Dziś otrzymałem maila z odp. ksapu, trochę kalka z komunikatu hehe :):

"Szanowny Panie,

w odpowiedzi na Pana maila uprzejmie informuję, co następuje:

Zarówno dla Szefa Służby Cywilnej, jak i dla Dyrektora Krajowej Szkoły Administracji Publicznej im. Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Lecha Kaczyńskiego priorytetem jest bezpieczeństwo uczestników postępowania kwalifikacyjnego oraz osób zaangażowanych przy jego przeprowadzeniu. Dlatego też brane są pod uwagę różne scenariusze. Obecnie jednak jest jeszcze za wcześnie na decyzję co do ewentualnej zmiany jego terminu i miejsca przeprowadzenia.

Termin składania zgłoszeń pozostaje natomiast, z uwagi na jego ustawowe uregulowania, bez zmian.

Proszę śledzić bieżące komunikaty na stronach internetowych KSAP (http://www.ksap.gov.pl) i w Serwisie Służby Cywilnej (http://www.dsc.kprm.gov.pl )"

24 mar 2020, 17:17
Amator
Własny awatar

POSTY        15
I również jestem za tym, żeby  kierować do USC pisemne, emailowe lub telefoniczne próśby o niezwłoczne podjęcie decyzji o przeniesieniu egzaminu z czerwca br. na wrzesień lub październik tego roku. :)

25 mar 2020, 14:25
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA30 mar 2020, 09:59

POSTY        3
Witam,
postanowiłam przystąpić do egzaminu na urzędnika mianowanego w 2020 roku. Posiadam 2 letni i 3 mies. staż pracy w służbie cywilnej, certyfikat z języka ang. na poziome B2 oraz spełniam inne wymagania do przystąpienia do tego postępowania. Zwróciłam się z wydrukowanym wnioskiem oraz pisemną prośbą o wyrażenie zgody przez dyrektora izby na przystąpienie do ww. egzaminu, ale niestety nie uzyskałam zgody. . Otrzymałam odpowiedź od DIAS iż nie wyraża zgody powołując się jedynie na art. 40 pkt 2 ustawy o służbie cywilnej, bez podania konkretnego powodu. Co w takiej sytuacji powinnam zrobić. Czy można odwołać się od takiej odpowiedzi? Czy niewyrażenie zgody na ten egzamin to tak naprawdę przywilej DIAS i w każdym przypadku przy 2-letnim stażu pracy może odmówić bez podania przyczyny, przy spełnieniu wszystkich warunków? W KSAP uzyskałam inf., że są osoby, które przystępują do egzaminu z 2-letnim stażem pracy, i po spełnieniu niezbędnych warunków, taka zgoda to tylko formalność. Ale niestety jak widać nie zawsze.

Bardzo proszę o pomoc, co w takiej sytuacji powinnam jeszcze zrobić. Nie ukrywam, że bardzo zależy mi na przystąpieniu w tym roku do egzaminu.

Czy ktoś spotkał się z taka sytuacją u siebie w pracy, u swoich koleżanek/kolegów, którzy mieli podobną sytuację?

30 mar 2020, 10:19
Amator
Własny awatar

POSTY        15
Zgodnie z art. 40 ustawy o SC musisz otrzymać zgodę od dyrektora, a Ty niestety jej nie uzyskałaś z tego co piszesz. Moim zdaniem brak jest pola manewru, chyba że jakaś rozmowa z dyrektorem. Pozdrawiam

31 mar 2020, 09:50
Moderator

REJESTRACJA24 lut 2020, 07:46

POSTY        87
nono2020                    

Posiadam 2 letni i 3 mies. staż pracy w służbie cywilnej,
Zwróciłam się z wydrukowanym wnioskiem oraz pisemną prośbą o wyrażenie zgody przez dyrektora izby na przystąpienie do ww. egzaminu, ale niestety nie uzyskałam zgody. . Otrzymałam odpowiedź od DIAS iż nie wyraża zgody powołując się jedynie na art. 40 pkt 2 ustawy o służbie cywilnej, bez podania konkretnego powodu. Co w takiej sytuacji powinnam zrobić. Czy można odwołać się od takiej odpowiedzi? Czy niewyrażenie zgody na ten egzamin to tak naprawdę przywilej DIAS i w każdym przypadku przy 2-letnim stażu pracy może odmówić bez podania przyczyny, przy spełnieniu wszystkich warunków?
Bardzo proszę o pomoc, co w takiej sytuacji powinnam jeszcze zrobić. Nie ukrywam, że bardzo zależy mi na przystąpieniu w tym roku do egzaminu.

Pozostaje tylko bezpośrednia rozmowa z DIAS.
Art. 40 pkt 2 ustawy nie zobowiązuje DG do uzasadnienia odmowy.

02 kwi 2020, 08:42
Zaawansowany

REJESTRACJA17 mar 2013, 15:19

POSTY        64
Poczekać rok i wtedy dyrektor będzie Cię mógł co najwyżej cmoknąć w  :dupa:

03 kwi 2020, 06:31
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        76
Według nieoficjalnych informacji to egzaminu na urzędnika może w tym roku  nawet nie być (sytuacja budżetu).

09 kwi 2020, 20:01
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 lip 2009, 20:30

POSTY        12
A ta nieoficjalna informacja to ze sprawdzonego źródła?

10 kwi 2020, 10:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 811, 812, 813, 814, 815, 816, 817 ... 840  Następna strona