Teraz jest 01 wrz 2025, 14:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Tytuł wykonawczy na małżonków 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
Post Tytuł wykonawczy na małżonków
Mam małżonków o różnych adresach zamieszkania: mąż - Poznań, żona - Łódź. Obowiązek podatkowy ciąży tylko na żonie jako właścicielce nieruchomości, maż odpowiada za ten podatek tylko na podstawie art. 29 Ordynacji podatkowej (blok B tytułu wykonawczego). Do którego Urzędu Skarbowego wysłać taki tytuł - do Łodzi? Oczywiście mógłbym pominąć odpowiedzialność męża z art. 29 i wystawić tytuł tylko na żonę, ale doświadczenie pokazuje, że będzie nieściągalność.

29 sty 2020, 10:16
Specjalista
Własny awatar

POSTY        310
Post Re: Tytuł wykonawczy na małżonków
Naprawdę nikt z was nie miał takiego przypadku w praktyce? - gdzie, dla małżonków właściwe są różne organy egzekucyjne.

No cóż... Uważam, że dzielić zobowiązania nie mogę; do dwóch US jednocześnie tytułów też nie wyślę – czyli jeden do US dla żony (A), drugi do US właściwego dla męża (B); wystawienie tytułu tylko na żonę (A) mija się z celem, a zatem wystawiam TW na obojga małżonków (wariant A, B) i wysyłam do US właściwego dla „A”…

31 sty 2020, 08:46
Znawca

REJESTRACJA07 mar 2008, 22:01

POSTY        100
Taka sytuacja jest opisana w objaśnieniach dotyczących sporządzania tytułów wykonawczych zawartych w załączniku nr 1 do rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 8 sierpnia 2016 r. w sprawie wzorów tytułów wykonawczych stosowanych w egzekucji administracyjnej (jedn. tekst w Dz.U. z 2018 r., poz. 850). W przypadku gdy małżonkowie odpowiedzialni solidarnie podlegają różnej właściwości miejscowej organów egzekucyjnych, wierzyciel wystawia 2 tytuły wykonawcze wraz z odpisem tytułu wykonawczego przeznaczonym do doręczenia zobowiązanemu w następujący sposób:
- w pierwszym tytule wykonawczym w bloku A.1. wpisuje się zobowiązanego podlegającego właściwości miejscowej organu egzekucyjnego, do którego ten tytuł zostanie przekazany, a w bloku A.2. wpisuje się drugiego małżonka odpowiedzialnego solidarnie,
- w drugim tytule wykonawczym w bloku A.1. wpisuje się zobowiązanego podlegającego właściwości miejscowej organu egzekucyjnego, do którego ten tytuł zostanie przekazany (wpisanego w pierwszym tytule wykonawczym w bloku A.2.), a w bloku A.2. wpisuje się drugiego małżonka odpowiedzialnego solidarnie (wpisanego w pierwszym tytule wykonawczym w bloku A.1.).
Oczywiście trzeba też wysłać razem z tytułem odpowiednie pisma do obydwu organów egzekucyjnych, żeby każdy z nich wiedział, że zostały wystawione dwa tytuły, no i później powiadamiać je odpowiednio o wyegzekwowaniu należności przez drugi organ.

31 sty 2020, 09:12
Specjalista
Własny awatar

POSTY        310
Dziękuję za wskazówkę, aczkolwiek u mnie sytuacja jest nieco inna – nie mam bowiem, tak jak w sytuacji z objaśnienia małżonków odpowiedzialnych za podatek solidarnie (A1, A2), a małżonka „A”, który odpowiada za podatek, i małżonka „B”, który za podatek nie odpowiada solidarnie, a na zasadzie art. 29 Ordynacji podatkowej (tylko majątkiem wspólnym).

Wydaje mi się więc, że wystawiając TW (wariant A,B) i wysyłając ten tytuł tylko do US właściwego dla małżonka „A” postępuję poprawnie?

W tym miejscu nasuwa się jednak jeszcze jedno pytanie -czy mógłbym jednocześnie wysłać TW do US właściwego dla małżonka „B”? Jeśli tak, to oczywiście rozumiem, drugi tytuł będzie dokładnie taki sam jak pierwszy, nie mogę bowiem w nim zamienić miejscami małżonków tak jak to opisano w objaśnieniu, czyli małżonka – podatnika wykazanego w pierwszym tytule w bloku A przenieść do bloku B drugiego tytułu wykonawczego, a małżonka odpowiadającego z art. 29 op. wykazanego w pierwszym tytule w bloku B wykazać w bloku A drugiego tytułu, bo byłoby to niezgodne z przepisami o zakresie odpowiedzialności za podatek poszczególnych małżonków.

31 sty 2020, 10:48
Znawca

POSTY        100
Moim zdaniem nie, a już na pewno nie w sytuacji, gdy nie została jeszcze nawet podjęta zamiennik ściągnięcia należności od zobowiązanego. Jeżeli małżonek odpowiada tylko majątkiem wspólnym, to organ egzekucyjny właściwy dla zobowiązanego może sam przeprowadzić egzekucję z ich wspólnego majątku, znajdującego się na jego terenie działania. Dopiero jak taka egzekucja będzie bezskuteczna, a zostanie ustalony jakiś majątek wspólny pod adresem małżonki, to należy wejść w kontakt z tym pierwotnym organem, jak dalej postąpić. W mojej ocenie wchodziłoby w grę wtedy zlecenie rekwizycyjne wysyłane przez ten organ do drugiego organu, ewentualnie dalszy tytuł wykonawczy wystawiany przez wierzyciela, gdyby była to nieruchomość.

31 sty 2020, 12:36
Specjalista
Własny awatar

POSTY        310
kompstar                    

Wydaje mi się więc, że wystawiając TW (wariant A,B) i wysyłając ten tytuł tylko do US właściwego dla małżonka „A” postępuję poprawnie?

W tym miejscu nasuwa się jednak jeszcze jedno pytanie -czy mógłbym jednocześnie wysłać TW do US właściwego dla małżonka „B”?

Kuleczka                    

Moim zdaniem nie, ...

Rozumiem, że jest to odpowiedź na moje drugie pytanie, bo tutaj myślę tak samo.

Jeśli chodzi o pytanie pierwsze, to uważam że postępuję poprawnie.

31 sty 2020, 13:41
Znawca

POSTY        100
Tak, tytuł wystawiamy na oboje małżonków i wysyłamy do organu właściwego dla małżonka z części A.

31 sty 2020, 14:45
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 paź 2011, 20:33

POSTY        15
Mamy taką sytuację: małżonkowie złożyli wspólne zeznanie za 2020 r. z wykazanym podatkiem do zapłaty. Nie wpłacili w terminie, więc wysłaliśmy im upomnienie (na imię obojga małżonków). Następnie został wystawiony TW na małżonków jako osoby solidarnie zobowiązane i skierowany do egzekucji. Już po wystawieniu TW i dokonaniu zajęć wynagrodzenia męża i rachunków bankowych żony i męża, otrzymaliśmy informację, że dwa tygodnie przed wystawieniem TW została ogłoszona upadłość konsumencka męża. Koperta zawierająca odpis TW na małżonków i zawiadomienia o zajęciach została zaadresowana wyłącznie na męża i zgodnie z prawem upadłościowym odebrał ją syndyk. Po doręczeniu odpisu TW i zawiadomień została złożona korekta zeznania za 2020 r., w której małżonkowie zrezygnowali ze wspólnego rozliczenia. W wyniku tego zwiększyło się zobowiązanie do zapłaty i jest ono aktualnie u męża. Żona nie miała żadnych dochodów, więc złożyła zeznanie zerowe. W dniu złożenia korekt żona wniosła też zarzut, w którym wskazała nieistnienie obowiązku.
Wątpliwości:
- czy w przypadku, gdy w momencie wystawienia TW mąż miał już ogłoszoną upadłość można było wystawić TW na małżonków jako podmioty solidarnie zobowiązane i czy na jego podstawie można było prowadzić egzekucję, czy też np. TW powinien być wystawiony tylko na żonę?
- czy fakt wycofania się przez małżonków ze wspólnego rozliczenia, pozwala uznać zarzut nieistnienia obowiązku za zasadny w całości?
- co z kosztami egzekucyjnymi, które powstały do momentu złożenia korekty zeznania?

Jeżeli ktoś miałby podobny przypadek, to proszę o jakieś podpowiedzi ;)

19 sty 2022, 22:49
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA15 lis 2022, 11:52

POSTY        1
witam, czy posiada ktoś aktualny podręcznik do Egapoltax ?

04 sty 2023, 09:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]