Teraz jest 06 wrz 2025, 23:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1302 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 93  Następna strona
Podwyżki 2020 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 sty 2020, 11:22

POSTY        8
Post Re: Podwyżki 2020
Karomis                    

W mailu z 14.01 dostaliśmy informację, że spotkania będą dwa. Jedno 23.01 na wniosek zespołu ds. ustalania zasad wynagradzania (ustalanie zasad podziału niezależnie od wysokości przeciętnych na etat) i jedno 30.01.
Mnie zeszłoroczne podwyżki nie dotyczyły. Podpowie mi ktoś co oznacza magiczne stwierdzenie, że podwyżki jak w zeszłym roku? Czy dobrze myślę, że chodzi o taki model: podstawa * mnożnik + podwyżka osobno?

Spotkanie w dn 23.01 odwołane.
W zeszłym roku było mniej wiecej tak:
655 zł brutto pomniejszone o:
- 2,3 % kwota bazowa
- 8,5% DWR
- 3 % fundusz nagród
Każdy miał indywidualnie wyliczane. Niektórzy dostali de facto tylko ok 330zł na ręke. Inni trochę więcej. W każdym razie nie bylo do podstawy...

24 sty 2020, 09:12
Znawca

REJESTRACJA26 kwi 2019, 11:21

POSTY        140
W opolskim w 2019 od tej kwoty odliczane było jeszcze 20% i przyznawane w formie dodatku zadaniowego, który będzie malał wraz ze wzrostem stażu.

24 sty 2020, 10:30
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2020, 15:56

POSTY        7
Zobaczycie, że jeszcze nie raz się zaskoczymy, może i pozytywnie w związku z przyrostem dochodowym. Na przestrzeni kilku lat bardzo poszliśmy do przodu. Jeszcze i tak do 10lat ma wzrosnąć minimalna płaca.

24 sty 2020, 11:20
Zobacz profil WWW
Specjalista

REJESTRACJA28 mar 2011, 20:41

POSTY        332
W Śląskim obniżono o 20% stażowego i dodano tyle ile kto ma wysługi lat. Dlatego pierwotne 655 niektórzy otrzymają za np. 15 lat. "Oszczędzone" pieniądze dano starszym stażem pracownikom. Kolejny raz.

24 sty 2020, 11:39
Amator

REJESTRACJA22 maja 2018, 18:32

POSTY        18

LOKALIZACJAthe dark side of the moon
bombel                    

W Śląskim obniżono o 20% stażowego i dodano tyle ile kto ma wysługi lat. Dlatego pierwotne 655 niektórzy otrzymają za np. 15 lat. "Oszczędzone" pieniądze dano starszym stażem pracownikom. Kolejny raz.

Dokładnie tak samo zrobiono w Małopolsce. Osoby bez dodatku stażowego dostały 304 zł netto  :wysmiewacz:  z podwyżki 655 zł brutto. Ciekawa matematyka, czyż nie?

24 sty 2020, 13:26
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 sty 2020, 11:22

POSTY        8
Wysokość podwyżki czy to 790zł czy nawet ta negocjowana 866zł. ładnie wygląda lecz tylko tyle bo na koncie i tak zobaczymy może połowę tego. Powinno się walczyć o to żeby kwota, nawet troszkę mniejsza ale żeby szła w całości do podstawy.

24 sty 2020, 14:11
Specjalista

REJESTRACJA09 gru 2015, 14:56

POSTY        547
I tak będzie tym razem. A niektórzy się na 1200 brutto podwyżki napalili.

24 sty 2020, 14:14
Zaawansowany

REJESTRACJA30 gru 2019, 20:30

POSTY        47
Zastanawia mnie jedna kwestia. I tu pytanie do członków Związków Zawodowych (jakichkolwiek), nie do ich władz. Czy Twój ZZ określił się w jaki sposób widzi podział pieniędzy z podwyżek? Czy obrał już oficjalne stanowisko (logika podpowiada, że skoro jeżdżą na spotkania - negocjują - to jakieś mają)? Czy poinformował Cie o tym? A może przyjęli inną formę działania i spytali Ciebie i Twoich kolegów, na przykład w formie oficjalnej ankiety? Po to by potem forsować zdanie większości. A może najgorsza opcja: nie poinformował jak chce podzielić, ani nie zainteresował się zdaniem swoich członków? Kogo wobec tego taki ZZ reprezentuje?

Tak mnie jakoś naszło  :D

24 sty 2020, 19:15
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
@karuzelaaa nie, nigdy. I nie liczę, że tym razem będzie inaczej.

24 sty 2020, 21:33
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA24 lis 2019, 13:26

POSTY        15
Minimalne wynagrodzenie dla pracownika/-cy KAS powinno być ustalone na stałym poziomie co najmniej ok. 150 % aktualnej najniższej płacy krajowej (kiedyś była mowa o 200 %, ale to raczej nierealne). Tak było w wielu izbach w ostatnich latach - 3000 zł brutto względem płacy minimalnej ok. 2000 / 2100 zł (do 2017 r. i 2018 r.). Bo inaczej okaże się, że po kilku modernizacjach i podwyżkach urzędnicy skarbowi zarabiają i tak na poziomie najniższej krajowej (obecnie jest to - 2600 zł brutto, wg zapowiedzi - od grudnia br. - 3000 zł brutto, a od 2023 r., czyli za 2/3 lata - 4000 zł brutto). I powinno się zwiększyć zatrudnienie co najmniej o 20 / 30 %. Także wskazane byłoby uporządkowanie rozwiązań kadrowych i stopni zaszeregowania, zgodnie z obowiązującymi rozporządzeniami, na poziomie krajowym. Inaczej, zatrudnienie w KAS nie będzie atrakcyjne, mimo takich zapowiedzi. I nie powinno być tak, że w którejkolwiek izbie urzędnicy zarabiają na poziomie takim samym jak personel sprzątający (z całym szacunkiem dla tego personelu). :rotfl:

26 sty 2020, 11:32
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA26 sty 2016, 15:03

POSTY        113
Kwota bazowa lub minimalne wynagrodzenie w KAS powinno być powiązane z płacą minimalną. Bez tego żadne walki o podwyżki nie mają sensu. Dostaniemy po 500 zł żeby po 3 latach bez podwyżek nasze pensje były i tak równe płacy minimalnej. Niby jest plus, bo przez 3 lata zyskujemy, no ale chyba nie o to chodzi żeby co chwilę walczyć o podwyżki, które przegania płaca minimalna. Takie podwyżki miałyby sens przy placy minimalnej rosnącej o 100 zł, a nie o kilkaset zł. Co nam daje wzrost kwoty bazowej o 2,3% czy nawet 6%, jeżeli płaca minimalna rośnie o 15%?

Jeżeli ktoś przy placy minimalnej 2600 zł zarabia 2800 zł to czuje się w jakimś sensie doceniony przez szefa. Jeżeli płaca minimalna rośnie o 400 zł i szef mówi mu, że będzie zarabiał 3000 zl to niby się cieszy, że dostał 200 zł podwyżki, ale jednocześnie wie, że zarabia teraz tyle co jego kolega, który wcześniej zarabiał 2600 zł.

26 sty 2020, 19:39
Znawca

REJESTRACJA05 maja 2016, 08:13

POSTY        164
https://strefabiznesu.pl/gus-26012020-r-podwyzka-cen-wieprzowiny-o-236-procent-cukru-o-207-proc-warzyw-o-123-proc-ekspert-to-dopiero-poczatek-w-2020-r/ar/c3-14717254 - inflacja chyba puściła się poręczy.
Warto aby ZZ w rozmowie z MF mocno podkreślały fakt, że podniesienie kwoty bazowej i podwyżki z uchwały modernizacyjnej zostaną (albo: już zostały) zjedzone przez inflację, więc MF żadnej łaski nam nie robi zachowując tę samą siłę nabywczą pensji.

27 sty 2020, 00:20
Początkujący

REJESTRACJA23 sty 2020, 11:19

POSTY        9
Herbatnick                    

Żal żal serce płacze, godnej wypłaty nie zobaczę  :lol:

Starałem się o kredyt w banku i mam przynieść zaświadczenie o dochodach i ja jak ten łoś czekam na te podwyżki, bo nie potrafię im powiedzieć ile zarabiam, a chcę zanieść do banku zaświadczenie po podwyżkach żeby mieć lepszą zdolność kredytową. I tak gram na czas  :blink:

Nie chciałbym się czepiać, ale bank wylicza Twój dochód na podstawie tego co otrzymałeś w ostatnich 3, 6 lub 12 miesiącach - w zależności od banku, a nie na podstawie tego ile ewentualnie będziesz zarabiał.  Tak na marginesie i tak najlepszym okresem do wzięcia kredytu jest czas po 13 wypłacie.

27 sty 2020, 08:59
Zaawansowany

REJESTRACJA25 paź 2006, 19:11

POSTY        69

LOKALIZACJABiałystok
karuzelaaa                    

Zastanawia mnie jedna kwestia. I tu pytanie do członków Związków Zawodowych (jakichkolwiek), nie do ich władz. Czy Twój ZZ określił się w jaki sposób widzi podział pieniędzy z podwyżek? Czy obrał już oficjalne stanowisko (logika podpowiada, że skoro jeżdżą na spotkania - negocjują - to jakieś mają)? Czy poinformował Cie o tym? A może przyjęli inną formę działania i spytali Ciebie i Twoich kolegów, na przykład w formie oficjalnej ankiety? Po to by potem forsować zdanie większości. A może najgorsza opcja: nie poinformował jak chce podzielić, ani nie zainteresował się zdaniem swoich członków? Kogo wobec tego taki ZZ reprezentuje?

Tak mnie jakoś naszło  :D

Hmm...Ja preferuję inne podejście: To mi zależy na wiedzy, którą chcę uzyskac i ja staram się dowiedzieć w ZZ jak podział, co, gdzie, kiedy itp. Czemu wszyscy piszą, że: "związki nie wywalczyły", "należy nam się 150%" itp itd? Czasy komuny, czyli od Państwa (albo w miejsce słowa Państwo wstaw: kierownik, ZZ, dyrektor itp.) coś nam się należy sie już skończyły, teraz jest dziki kapitalizm: co sam wywalczysz to twoje. Czy w pracy też czekacie, kiedy kiero da wam awans albo nagrodę? Ja tam chodzę i rozmawiam z przełożonymi, pokazuję im co dobrze albo bardzo dobrze zrobiłem czyli tzw. dobry PR (public relations czyli pijar). Znam ludzi, którzy ocenę okresową przyjmują z pokorą uważając, że jest za niska i nic z tym nie robą oprócz wiecznego narzekania i obsrywania przełożonych. Ja ze swoimi ocenami jak się nie zgadzam to wykłócam się, z jedną oceną to 3 dni non-stop chodziłem do kiera i przekonywałem, on wyrzucał mnie za drzwi, a ja znowu z powrotem i co: stanęło na moim. Nie wiem z jakiego powodu, może miał mnie dość, może z innego, ale ważny jest efekt. Tak więc przestańcie w końcu liczyć, że ktoś za was coś zrobi a zwłaszcza da coś wam dobrego za free (oczywiście nie dotyczy to tzw. przydupasów). A do ZZ nie wystarczy się zapisać, płacić składkę i narzekać. Parę lat temu miałem swój związek, przeze mnie założony i wiem od drugiej strony jak to wygląda. Związkowiec musi się postawić, narazić, żeby coś wywalczyć, więc jeżeli wasze związki nie są na to przygotowane, zmieńcie zarząd albo załóżcie swój związek (sam nieraz dostawałem po tyłku, np. zabierano mi premie czy wszczynano postępowania dyscyplinarne). Wg mnie nie do pogodzenia jest fakt, że związkiem mogą kierować osoby mające stanowiska funkcyjne, taka osoba raczej nie nadstawi się przełożonym za pracownika, by samej nie stracić stołeczka. Sory za takie rozpisanie się, ale szlag mnie trafia jak każdy narzeka i chce, by mu manna z nieba spadła bez grama zaangażowania, to nie te lata co kiedyś kochani. Tak jak w pracy, kiedy trzeba to trzeba zasuwać, kiedy jest luz to można się wyluzować, ale robotę sam musisz zrobić. Z walką o kasę czy awanse dokładnie tak samo jest, trzeba samemu o to walczyć, prawnie dozwolonymi środkami i oczywiście nieformalną drogą też. Albo jest się lwem albo jego pokarmem. Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 27 sty 2020, 12:51 przez Wschodnicelnik, łącznie edytowano 5 razy

27 sty 2020, 12:36
Zobacz profil ICQ
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1302 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 93  Następna strona