Teraz jest 06 wrz 2025, 23:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1302 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 93  Następna strona
Podwyżki 2020 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 gru 2019, 21:52

POSTY        11
Post Re: Podwyżki 2020
Niestety nie wiem, czy to decyzja Pani dyrektor, czy decyzja pod wpływem związków. Trudno będzie się dowiedzieć chyba, że związki zaprzecza.

18 sty 2020, 12:29
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2009, 07:33

POSTY        72
adrian92                    

Zgodnie z porozumieniem z 2017 roku podwyżkę z ustawy modernizacyjnej powinni dostać wszyscy. Jest to druga część zeszłorocznej podwyżki. Wzrost kwoty bazowej to zupełnie osobna podwyżka. Wiadomo, że pewnie odejmą ten wzrost kwoty bazowej od podwyżki z ustawy modernizacyjnej, jak w zeszłym roku. Mimo to nie oznacza, że ktokolwiek nie dostanie tej podwyżki. Jeśli będzie inaczej to zostanie złamane to porozumienie z 2017 roku. Jeśli natomiast referenci zostaną wykluczeni to dodatkowo zostanie złamane oświadczenie ministerstwa, w którym jest mowa, że podwyżki mają dostać wszyscy pracownicy służby cywilnej.

Moje pytanie jest następujące. Kto lobbuje za wykluczeniem referentów z podwyżki z ustawy modernizacyjnej?

Użytkownicy forum. Skarbowcy niestety mają tą wadę że lubią wymyślać.

18 sty 2020, 14:53
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA26 sty 2016, 15:03

POSTY        113
Skoro porozumienie nie wskazuje, że każdy ma dostać tyle samo (1+1) to możliwe są jakieś wartościowania, ale skoro porozumienie wskazuje o ile ma wzrosnąć średnie wynagrodzenie zatrudnionych w KAS to opcja podwyżek tylko dla określonej grupy (2+0) wydaje się tu jednak nadinterpretacją. Trochę tak jakby prezes firmy zapowiedział 10-osobowej załodze podwyżki średnio po 100 zł, a ostatecznie tylko jeden z pracowników by dostał 1000 zł.
Modernizacja KAS to nie tylko podwyżki dla starych pracowników, ale również dla nowych pracowników - zarówno tych już przyjętych, jak i kandydatów. Doświadczeni pracownicy odchodzą na emerytury, wiemy w jakich proporcjach izby dają za nich etaty, więc każdy przyznany etat musi być dobrze wykorzystany. Każdy kto był w komisji rekrutacyjnej wie jacy teraz się zgłaszają kandydaci - nie ma kogo wybrać, a jak się trafi ktoś inteligentny to po roku przechodzi do lepiej płatnej pracy w sektorze prywatnym. W 2017 roku w wielu województwach (bo chyba nie we wszystkich) minimalne wynagrodzenie w KAS wynosiło około 3000 przy pensji minimalnej 2000, czyli 150%. Nie jest to średnia krajowa, ale w wielu miastach to satysfskcjonujace zarobki. W 2020 roku w wielu województwach minimalne wynagrodzenie w KAS dla nowozatrudnionych wynosi około 3100 przy pensji minimalnej 2600, czyli 120%. Jeżeli za chwilę wynagrodzenie będzie na poziomie płacy minimalnej to czy na prawdę ktoś zdolny będzie chciał iść pracować w KAS?

18 sty 2020, 17:44
Zaawansowany

REJESTRACJA22 paź 2009, 19:03

POSTY        45
Szczerze. Większość ze Skarbowców nie nadaje się do innej pracy. Narzekacie ale w prywatnej firmie by was zjedli.

18 sty 2020, 18:48
Specjalista

REJESTRACJA09 gru 2015, 14:56

POSTY        547
No i Krzyś pozamiatał, łyso Wam? W poniedziałek wracamy do pracy i podpisujemy aneksy do umowy o pracę za najniższą krajową.  czytaj=--===

18 sty 2020, 19:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 06:35

POSTY        64
krzysPan                    

Szczerze. Większość ze Skarbowców nie nadaje się do innej pracy. Narzekacie ale w prywatnej firmie by was zjedli.

W punkt. W zasadzie nic dodać, nic ująć. Wystarczy latami śledzić forum; no i obserwować pracę większości ze skarbowców. Nie powiem, jest trochę dobrych pracowników, ale zasadnicza część to żenada. W moim US dla przykładu od lat 90-tych pracuje była kelnerka - zachowanie i język knajpiany pozostał. Przykładów z rękawa dziesiątki innych. Teraz się spodziewam potoku szamba w moją stronę. A co mi tam, w lustro mogę spokojnie spojrzeć. Pozdrawiam rzadkich już fachowców.

18 sty 2020, 19:26
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2009, 20:32

POSTY        202
Gary                    

krzysPan                    

W punkt. W zasadzie nic dodać, nic ująć. Wystarczy latami śledzić forum; no i obserwować pracę większości ze skarbowców. Nie powiem, jest trochę dobrych pracowników, ale zasadnicza część to żenada. W moim US dla przykładu od lat 90-tych pracuje była kelnerka - zachowanie i język knajpiany pozostał. Przykładów z rękawa dziesiątki innych. Teraz się spodziewam potoku szamba w moją stronę. A co mi tam, w lustro mogę spokojnie spojrzeć. Pozdrawiam rzadkich już fachowców.

Kierownicy nie mogą bardzo dobrze oceniać pracowników w ocenach okresowych bo to by znaczyło że należy ich awansować, a na czyje stanowisko ?
Najlepsi więc odchodzą, jest spora rotacja młodych pracowników. Na początek dają im płacę na zachętę jak innym z kilkunastoletnim stażem, a potem stop.

18 sty 2020, 21:25
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
krzysPan                    

Jakiej firmie? Nie wiem jak ty, ale ja znam kancelarie, w których ze świecą szukać kogoś znającego podatki i myślącego. Ale oczywiście samopoczucie pań (bo one w tym górują) wspaniałe. I pewnie prywatnie opowiadają z jakimi to głąbami mają do czynienia w urzędach. Mam dowody czarno na białym ich "mądrości"

Gary                    

Wystarczy latami śledzić forum; no i obserwować pracę większości ze skarbowców. Nie powiem, jest trochę dobrych pracowników, ale zasadnicza część to żenada. W moim US dla przykładu od lat 90-tych pracuje była kelnerka - zachowanie i język knajpiany pozostał. Przykładów z rękawa dziesiątki innych.

A niby kto teraz przychodzi? Jeszcze 10 lat temu były nabory i trzeba było mieć wyższe wykształcenie i to kierunkowe. Teraz wystarczy "średnie". Średnio czyta, średnio pisze.  :zeby:

Ps. Ty to chyba miętowy jesteś?

19 sty 2020, 20:49
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 06:35

POSTY        64
Pinero, nie jestem miętowy, od niemal 30 lat (o matko) w US. Wracając jeszcze do tematu żądań kasowych - oczekujmy podwyżek proporcjonalnych do wartości naszej pracy, ale nie wydumanej, a faktycznej - ileż to wkładamy, a ile chcielibyśmy wyjąć. W poprzednim poście pisałem o stale wyjmujących...Podpisując umowę o pracę decyduję się na pensję, która mi odpowiada i ze swej strony proponuję odpowiedni poziom świadczonej pracy. Niestety jest tak, że pracodawca ma mały zasób możliwości rezygnacji z naszej pracy, nas natomiast nikt w skarbowości siłą nie trzyma. Chyba to mało popularne stwierdzenie, ale tak zasadniczo jest. Masz o sobie wysokie mniemanie - udowodnij to następnemu pracodawcy - nie było to do Ciebie Pinero, ale ogólnie.

19 sty 2020, 21:09
Nowicjusz

REJESTRACJA29 lut 2008, 10:53

POSTY        1
Przy podziale podwyżek powinny być uwzględnione nowe zasady naliczania stażowego

https://strefabiznesu.pl/rewolucja-w-pr ... 3-14248465

20 sty 2020, 13:24
Specjalista

POSTY        547
Cicho wszędzie, głucho wszędzie, co to będzie? Co to będzie?

21 sty 2020, 21:54
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 gru 2016, 11:41

POSTY        95
Herbatnick                    

Cicho wszędzie, głucho wszędzie, co to będzie? Co to będzie?

Do marca zupełna cisza a potem szok totalny 200 zł wpadnie do wypłaty a gdzie reszta zapytamy? Tego wiedzieć już nie mamy :rotfl:  :zeby:

22 sty 2020, 07:07
Specjalista

POSTY        547
Żal żal serce płacze, godnej wypłaty nie zobaczę  :lol:

Starałem się o kredyt w banku i mam przynieść zaświadczenie o dochodach i ja jak ten łoś czekam na te podwyżki, bo nie potrafię im powiedzieć ile zarabiam, a chcę zanieść do banku zaświadczenie po podwyżkach żeby mieć lepszą zdolność kredytową. I tak gram na czas  :blink:

22 sty 2020, 07:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 sie 2016, 06:38

POSTY        37
Herbatnick                    

Żal żal serce płacze, godnej wypłaty nie zobaczę  :lol:

Starałem się o kredyt w banku i mam przynieść zaświadczenie o dochodach i ja jak ten łoś czekam na te podwyżki, bo nie potrafię im powiedzieć ile zarabiam, a chcę zanieść do banku zaświadczenie po podwyżkach żeby mieć lepszą zdolność kredytową. I tak gram na czas  :blink:

A ja się boję, że przy moich zarobkach nie tylko nie będę mieć zdolności kredytowej, ale też że mnie wyśmieją w banku, że chcę kredyt 50 tys. na 10 lat. Bo większej raty nie dam rady płacić przy takich wzrostach cen, a takiej płacy.

22 sty 2020, 11:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1302 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 93  Następna strona