Teraz jest 05 wrz 2025, 22:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Zbieg egzekucji administracyjnej i sądowej 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:43

POSTY        252
Chciałem poruszyć problem kosztów egzekucyjnych w przypadku zbiegu egzekucji administracyjnej i sądowej.
Jestem ciekawy jak postępujecie lub postąpilibyście w takim jak niżej przypadku.
Nastąpił zbieg egz. do rachunku bankowego. Sąd postanowieniem wyznacza NUS do prowadzenia łącznej egzekucji pozostawiając dokonane czynności w mocy. Komornik sądowy przekazuje akta do NUS.
NUS prowadzi egz.na podstawie tytułu przekazanego przez komornika i dokonuje ponownie zajęcia rachunku (moim zdaniem bezpodstawnie bo zajęcie komornika sądowego jest skuteczne).
Dłużnik nie posiada jednak żadnego majątku więc w trybie art. 59 § 2 umarza egzekucję i za dokonane zajęcie obciąża wierzyciela kosztami egzekucyjnymi w trybie przepisów art. 64 ustawy egzekucyjnej. Moim zdaniem nie można obciążyć wierzyciela tymi kosztami, gdyż dokonana czynność była bezprawna.  
Proszę o opinię czy się z tym zgadzacie.
I drugie pytanie (ta sama sytuacja prawna) czy w momencie wyegzekwowania pieniędzy od dłużnika dzielicie się z komornikiem wyegzekwowanymi kosztami egzekucyjnymi zgodnie z art. 64c §11 i w jakim trybie. Bowiem
z art. 774 k.p.c. ( w naszej ustawie nie ma odniesienia do tego przepisu) organ, który przejął dalsze łączne prowadzenie egzekucji administracyjnej i sądowej, postanowi, w trybie dla niego właściwym, również o kosztach czynności egzekucyjnych dokonanych przez drugi organ egzekucyjny przed postanowieniem sądu, chociażby te czynności nie zostały utrzymane w mocy.

02 mar 2007, 13:47

REJESTRACJA07 gru 2006, 11:28

POSTY        99

LOKALIZACJAMazowsze
Zajęcia dokonane przez komornika jest jak najbardziej aktualne i po rozstrzygnięciu zbiegu powinno być dalej realizowane tyle, że pieniądze powinny być przekazywane do organu, który wygrał zbieg.
Jeżeli my wygra zbieg to w tedy działamy na podstawie upea: art. 64c § 11, u mnie oznacza to tyle, że koszty, które wskazał komornik sądowy są mu przekazywane z kwot uzyskanych - czy jest to dobrze można by dyskutować.
Zresztą podobnie działają u nas komornicy sądowi, jeżeli wyegzekwują jakieś pieniądze to nam przekazują nasze koszty.

02 mar 2007, 15:25
Amator

REJESTRACJA27 lis 2006, 21:06

POSTY        16

Witam.

NUS prowadzi egz.na podstawie tytułu przekazanego przez komornika i dokonuje ponownie zajęcia rachunku (moim zdaniem bezpodstawnie bo zajęcie komornika sądowego jest skuteczne).
Dłużnik nie posiada jednak żadnego majątku więc w trybie art. 59 § 2 umarza egzekucję i za dokonane zajęcie obciąża wierzyciela kosztami egzekucyjnymi w trybie przepisów art. 64 ustawy egzekucyjnej. Moim zdaniem nie można obciążyć wierzyciela tymi kosztami, gdyż dokonana czynność była bezprawna.  

Co to był za "zbieg" skoro "Dłużnik nie posiada jednak żadnego majątku, więc ..."
Dobrze, że nie zajęli (obaj) Atlantydy i Sąd nie utrzymal w mocy tego zajęcia.
Która czynność była "bezprawna"
Ta która doprowadziła do zbiegu, czy ta po zbiegu.
Jeżeli ta po zbiegu, to nastąpił zbieg do zbiegu - składnika majątku, którego dłużnik jednak nie ma.
:zygi:

I "po drugie", jeżeli "(ta sama sytuacja prawna)", to ma ten dłużnki jednak jakiś majątek czy go nie ma ?

Strasznie to skomplikowane.

A tak przy okazji : Skocz do Archiwum Forum

Ostatnio edytowano 02 mar 2007, 16:18 przez Grosik, łącznie edytowano 1 raz

02 mar 2007, 16:13
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 lut 2007, 13:03

POSTY        8

Odpowiedź WASHI w części dotyczącej aktualności zajęcia komornika sądowego OK!. Nie ma  natomiast mowy o zastosowaniu, przy rozliczeniu koztów, art. 64c par. 11 (jeśli choć w części zostały ściągnięte, mając na uwadze, że umorzono postępowanie w trybie art. 59 par. 2) - ten dotyczy sytuacji , gdy czynność została dokonana przez więcej niż jeden organ egzek. - w tej sytuacji (przy zbiegu) nie ma takiej możliości. Moim zdaniem zastosowanie miałby par. 9 tego art. tj. - jeśli uzyskał je komornik sądowy to są jego, - jeśli nie to ma problem - należą się administracyjnemu o.e.

02 mar 2007, 19:46
Amator

REJESTRACJA27 lis 2006, 21:06

POSTY        16

Sąd powierzając dalsze łączne prowadzenie postępowania egzekucyjnego w trybie egzekucji administracyjnej "nakazuje" nam prowadzenie egzekucji wg. przepisów u.o.p.e.a.

Czy "Twój Sąd" powierza Ci dalsze łączne prowadzenie "postępowania egzekucyjnego" ?

Czy jest różnica pomiedzy "postępowaniem egzekucyjnym", a "egzekucją" ?

Pozdrawiam.

02 mar 2007, 20:52
Zaawansowany

REJESTRACJA26 kwi 2007, 08:06

POSTY        30
Nie znalazłem odpowiedzi w innych tematach, więc odświerzam ten uprzejmie pytając:

Co zrobić, żeby komornik sądowy, który wygrał zbieg do emerytury,  przykazał mi koszty egzekucyjne naliczone dochczas w moim postępowaniu w US? Czy komornikowi wystarczy do tego rozpiska w tytule wykonawczym w części L, czy należy o to specjalnie wnioskować?

29 paź 2007, 09:58
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488

Nie znalazłem odpowiedzi w innych tematach, więc odświerzam ten uprzejmie pytając:

Co zrobić, żeby komornik sądowy, który wygrał zbieg do emerytury,  przykazał mi koszty egzekucyjne naliczone dochczas w moim postępowaniu w US? Czy komornikowi wystarczy do tego rozpiska w tytule wykonawczym w części L, czy należy o to specjalnie wnioskować?

"Mój" komornik sądowy nie robi żadnych problemów. Przekazujemy mu tytuły wykonawcze zgodnie z postanowieniem sądu i w piśmie przewodnim piszemy, że powstałe koszty egzekucyjne w wysokości .... podlegają ściągnięciu od zobowiązanego i należy je przekazać na rachunek Urzędu Skarbowego w .... nr .... .

29 paź 2007, 18:00
Zaawansowany

REJESTRACJA26 kwi 2007, 08:06

POSTY        30

Jeszcze taki problem: po przekazaniu tytułu wykonawczego do komornika sądowego dalej prowadzę egzekucję szukając innego majątku. Niestety, okazuje się, że oprócz tej emerytury, na której był zbieg, nic innego zobowiązany nie posiada i nie mogę zastować żadnych innych środków egzekucyjnych. Jakie mam możliwości manerwu? Czy muszę trzymać te tytuły, dopóki wierzyciel (ZUS) się nie zlituje i ich nie wycofa?

Ostatnio edytowano 30 paź 2007, 10:22 przez Macho, łącznie edytowano 1 raz

30 paź 2007, 10:15

REJESTRACJA07 gru 2006, 11:28

POSTY        99

LOKALIZACJAMazowsze
@macho czemu nie umorzysz postępowania - bezskuteczność egzekucji. :)

30 paź 2007, 15:30
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488

Jeszcze taki problem: po przekazaniu tytułu wykonawczego do komornika sądowego dalej prowadzę egzekucję szukając innego majątku. Niestety, okazuje się, że oprócz tej emerytury, na której był zbieg, nic innego zobowiązany nie posiada i nie mogę zastować żadnych innych środków egzekucyjnych. Jakie mam możliwości manerwu? Czy muszę trzymać te tytuły, dopóki wierzyciel (ZUS) się nie zlituje i ich nie wycofa?

Jeżeli przekazałeś tytuły do komornika, to na podstawie czego szukasz innego majątku?

Chyba że chodzi Ci o tytuły, które wpłynęły po zbiegu. Najprościej w tej sytuacji znowu zająć emeryturę. ZUS odpisze, że jest zbieg (czasami doda sygnaturę postanowienia sądu). Zamykasz tytuły przez E12, wysyłasz do komornika sądowego zgodnie z wcześniej wydanym postanowieniem sądu i zawiadamiasz o tym wierzyciela.
I już nie musisz szukać innego majątku;)

Ostatnio edytowano 30 paź 2007, 17:05 przez mera, łącznie edytowano 1 raz

30 paź 2007, 17:02
Własny awatar
Powoli wyłania się bardzo ciekawy problem: co robicie, gdy zbieg wygra komornik?

Wersja pierwsza, moim zdaniem prawidłowa, to tak jak opisała MERA.

Ale spotkałem się też z innym rozwiązaniem: tytuły zostawiamy otwarte, komornikowi wskazujemy swoje konto depozytowe i rozksięgowujemy tak jakby "nic nie było". Wtedy może pojawić się taki temat jaki wskazał MACHO. Plus takiego rozwiązania jest oczywisty (to na "p"  :D  ). Zwolennicy takiej koncepcji ponadto podnoszą, że:

1) ustawa wprost nie zabrania
2) zbieg występuje do określonego składnika majątkowego zobowiązanego , a nie "w ogóle"
3) szkoda odpuścić zobowiązanemu ewentualny zwrot nadpłaty (jeśli ma tylko tytuły "obce")

pkt 1) OK, ale wydaje się to sprzeczne z samą ideą "rozstrzygnięcia zbiegu"
pkt 3) no trudno (wierzyciel w postępowaniu wg KPC może przecież wskazać do zajęcia nadpłatę)

Natomiast w odniesieniu do pkt 2 to mam spory problem, bo w zasadzie się z tym zgadzam. W tą stronę idzie (szedł) też ustawodawca w uzasadnieniu do projektu zmian w uopea.

A jak Wy robicie?

30 paź 2007, 18:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 87 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona