Teraz jest 04 wrz 2025, 16:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Aktulizowanie danych z CEIDG 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA09 gru 2015, 14:56

POSTY        547
Post Aktulizowanie danych z CEIDG
Witam,
jak Wam idzie uzupełnianie, aktualizacja danych z CEIDG oraz co Wasza Izba mówi na temat zmiany (znowu) rejestru na 120000? Gdzie te obiecanki jak wprowadzano CEIDG, że samo to będzie się wgrywało do Serca co podatnik zgłosi? U nas Aktualizacja CEIDG, NIPów 8,7,2 ZAPów, obsługa wniosków z KRS i inne to etat dla 4 osób. Nie mówiąc o ciągle nowych raportach od Izby do wykonania na cito. Nie rozumiem czemu wnioski są przyjmowane w urzędach miast i gmin. W US gdyby były przyjmowane byłoby o wiele mniej błędów na nich i mniej do wzywania i można by dane od razu wprowadzać do serca. W związku z białą listą ludzie masowo zgłaszają rachunki bankowe, a na przełomie miesiąca dochodzi pełno wniosków o wznowienia i zawieszenia działalności. A obsłużyć w sercu mamy to w 3 dni. Jak takie potężne USy jak w Warszawie sobie z tym radzą, bo podejrzewam, że tam wpływają setki wniosków CEIDG. To praca dla robotów nie ludzi. Jak już obsługa wszelkich pism i druków będzie obsługiwana przez ssp to współczuję osobom, które to będą aktualizowały, bo miałem przyjemność pracy na tym programie i więcej tam klikania niż roboty. Chyba, że jakoś to zautomatyzują w co wątpię. Proszę bez zbędnych emocji o wypowiedź w tym temacie co o tym wszystkim sądzicie, a jak gdzieś się pomyliłem to proszę o poprawienie mnie, bo ja to robiłem tylko przez jakiś czas i chcę po prostu wiedzieć jak ludzie to wytrzymują (te ilości) i jak posypał im się wzrok przez lata pracy.  :piwo:

03 gru 2019, 21:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 09:04

POSTY        96
Post Re: Aktulizowanie danych z CEIDG
1) Nie będzie połączenia bazy CEIDG i SERCE tak jak w przypadku KRS bo "nie da się". Oba systemy są niekompatybilne.
2) Obsługa CEIDG w us byłaby katastrofą. Jak teraz macie 4 etaty i tyle zadań to doszłaby jeszcze obsługa wniosków CEIDG-1. No i kolejny program do obsługi. Kilka lat temu był oczywiście taki pomysł, ale upadł z uwagi na to, że ministerstwo nie miało etatów (potrzebnych było ponad 1000, chociaż gminne ewidencje obsługiwało więcej pracowników niż szacunki MF). Zapytaj w urzędzie miejskim ile osób zajmuje się CEIDG i ile czasu im to zajmuje.
3) Sytuacja ze zgłaszaniem kont na białą listę jest tymczasowa. W końcu tych wniosków będzie mniej i powróci normalność pewnie gdzieś w połowie przyszłego roku, ale będzie.
4) Terminy do obsługi dokumentów NIP to jakiś absurd. Ktoś kto to wymyślił nigdy nie był w urzędzie skarbowym nawet jako podatnik.
5) SSP to kretyński program, którego nie będą wspierać więc nie ma co liczyć na automatyzację.

04 gru 2019, 18:52
Specjalista

REJESTRACJA09 gru 2015, 14:56

POSTY        547
1) Szkoda, fajnie by było jakby chociaż te rejestry się zgrywały na aktualne,
2) Mamy 3 osoby, a potrzeba 4 aby te 3 nie wyglądały po 8h jak pęknięte balony. Jak 1 idzie na urlop czy chorobowe to ilość dokumentów dla 2 osób je przerasta, niesamowita ilość jest tego,
3) Konta zostaną zgłoszone to wymyślą kolejna rzecz, która masowo będzie zgłaszana w ceidg czy też na formularzach aktualizacyjnych, praca w US już mnie nauczyła że po burzy nie zawsze wychodzi słońce.
4) zgadzam się w 100%
5) zgadzam się w 100%

04 gru 2019, 22:18
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Obsługa CEIDG w USach to byłby już szczyt montypytonizmu:
1. przychodzi przedsiębiorca i duka swoje;
2. logowanie do CEIDG, bo zawsze zdąży Cię wyrzucić;
3. wpisujemy do CEIDG zatwierdzamy.
4. za chwil parę, czasem parenaście, odczytujemy  w innej zakładce CEIDG - niektórzy drukują, niektórzy mają na biurku dwa monitory;
5. w międzyczasie wywaliło Cię z SeRCa więc się logujesz
5. przepisujemy z CEIDG to co tam wprowadziliśmy do SeRCa i do POLTAX.

To byłoby jeszcze bardziej poronione niż przepisywanie dat zgonu z SeRCa do SeRCa.

10 gru 2019, 01:34
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]