Teraz jest 05 wrz 2025, 17:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Trener 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA26 sty 2016, 15:03

POSTY        113
Post Trener
Witajcie :)

Czy ktoś z was jest trenerem wewnętrznym KAS / KSS lub zna taką osobę? Zastanawiam się jak wygląda rekrutacja takich osób - jakieś nabory czy typowanie przez kierownictwo? Jakieś wymogi formalne (staż pracy, wykształcenie)? Trenerami są tylko osoby z izb czy też z urzędów?

Pozdrawiam :)

16 wrz 2019, 19:29
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA16 lip 2019, 06:06

POSTY        10
Post Re: Trener
skarbnik17                    

Witajcie :)

Czy ktoś z was jest trenerem wewnętrznym KAS / KSS lub zna taką osobę? Zastanawiam się jak wygląda rekrutacja takich osób - jakieś nabory czy typowanie przez kierownictwo? Jakieś wymogi formalne (staż pracy, wykształcenie)? Trenerami są tylko osoby z izb czy też z urzędów?

Pozdrawiam :)

Wiem że ostatnio w mojej IAS (śląskie) był nabór - dostaliśmy maila że jak ktoś ma chęć być trenerem to może się zgłosić. Wymagań nie pamiętam.Wiem też że zgłośiła się co najmniej jedna osoba z mojego US i niedługo mają mieć pierwsze spotkanie.

16 wrz 2019, 20:05
Znawca

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Ja jestem trenerem. Nie ma jakichś formalnych cyklicznych naborów, ale raz na jakiś czas (jak w danej grupie trenerów brakuje ludzi) to ogłaszany jest nabór. ostatnio był nabór na trenerów SW. Grup trenerów jest wiele - od merytorycznych podzielonych na zagadnienia (Op, SW, PIT, CIT itd) po informatycznych (np. do SZD), a także od tzw. szkoleń miękkich. Wymogi dla trenerów były opisane w planie szkoleń (podpisanym jeszcze przez Parafianowicza) - nie kojarzę żeby potem powstał jakiś nowszy dokument.

Trenerem może być dowolna osoba z US, IAS, UCS czy MF jeśli zna się na tym z czego ma szkolić. Warunkiem jest pozytywna ocena okresowa oraz rekomendacja przełożonych na trenera. Wymogów stażowych chyba nie ma. Jak chcesz zostać trenerem to spróbuj najpierw skontaktować się z KSS, bo oni się opiekują trenerami.

17 wrz 2019, 06:27
Zaawansowany

REJESTRACJA16 gru 2015, 20:24

POSTY        72
Jak wygląda taka praca w praktyce? Czy w ramach godzin pracy wykonywane są te zadania, czy dodatek finansowy z tytułu wykonywania tych zadań jest przyznany. Jak zapatrują się pozostali pracownicy z działu na nieobecność pracownika, który wykonuje zadania trenera. Czy normalnie w dziale dzielona jest praca. Dziękuje z góry za odpowiedź.

17 wrz 2019, 12:15
Znawca

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Sonia7878                    

Jak wygląda taka praca w praktyce? Czy w ramach godzin pracy wykonywane są te zadania, czy dodatek finansowy z tytułu wykonywania tych zadań jest przyznany. Jak zapatrują się pozostali pracownicy z działu na nieobecność pracownika, który wykonuje zadania trenera. Czy normalnie w dziale dzielona jest praca. Dziękuje z góry za odpowiedź.

W praktyce to jest tak: spotkania grupy trenerskiej ze dwa razy w roku. W czasie spotkań omawiamy co nowego się pojawiło i co trzeba zmienić, a potem robimy to w czasie wolnym, bo w pracy nie ma na to czasu. Szkolenia można poprowadzić odpłatnie (umowa zlecenia z KSS) i wtedy trzeba wziąć urlop i opłacić sobie dojazd, nocleg i wyżywienie. Można też "ku chwale ojczyzny" i wtedy jest zwykłe oddelegowanie, bez żadnej dodatkowej kasy.
Co do współpracowników to różnie bywa. Część osób spotyka się z zawiścią i stwierdzeniami typu "trenerzy tylko wódkę piją w tych ośrodkach i jeszcze im za to płacą". Generalnie wpływ na współpracowników jest niewielki, bo dwa trzydniowe wyjazdy w roku nie robią większej różnicy, a same szkolenia z reguły robi się w trakcie urlopu, który i tak trzeba by było wykorzystać.
Mam wrażenie, że jestem jedną z nielicznych osób które nie miały jakichś większych nieprzyjemności z racji bycia trenerem. Widocznie mam szczęście :)

18 wrz 2019, 06:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]