Teraz jest 05 wrz 2025, 22:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 177 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona
VAT w samorządach i jednostkach państwowych 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA14 mar 2017, 11:17

POSTY        118
Post Re: VAT w samorządach i jednostkach państwowych
A jakie ja mogę mieć niby zarzuty do twórcy aksjomatu, czy do osób, które pełniły akurat wtedy funkcje państwowe i podpisywały ustawy czy rozporządzenia?

Ja mam zarzut do Ciebie, gdyż błędne tezy skutkują błędnymi wnioskami.

Aby Wrocław mógł być miastem na prawach powiatu musi realizować zadania gminy i zadania powiatu.

Nowa sprawa jaka trafiła do TSUE ws. opłaty przekształceniowej to kolejny przykład kompromitacji KAS w sytuacji, gdy spraw opłat uregulował już dawno temu nasz Trybunał Konstytucyjny :czytaj: .

26 sie 2019, 08:46
Znawca

REJESTRACJA22 paź 2006, 13:29

POSTY        156
Twoj                    

A jakie ja mogę mieć niby zarzuty do twórcy aksjomatu, czy do osób, które pełniły akurat wtedy funkcje państwowe i podpisywały ustawy czy rozporządzenia?

Ja mam zarzut do Ciebie, gdyż błędne tezy skutkują błędnymi wnioskami.

To przyjmij wreszcie do wiadomości, że tak skutkuje zastosowanie aksjomatu w stosunku do tych konkretnych zapisów ustawy i rozporządzenia. Tak po prostu jest i daremne Twoje wygibasy pseudo-prawno-logiczno-literacko-publicystyczne. :P
To jest mniej więcej tak, jakbyś nie kwestionował, że dwa i 2 to taka sama wartość, 2 i II to też taka sama wartość, ale już negował, że dwa i II to jednakowe wartości.

Chyba że jednak kwestionujesz założenia (lub co najmniej jedno), składające się na tezę końcową (Wrocław jest gminą), przypomnę:
1) "Wrocław jest miastem na prawach powiatu",
2) "Miasto na prawach powiatu jest gminą".

Pora w końcu na jasną decyzję: kwestionujesz obydwa założenia, czy jedno - które?  :dokuczacz:

26 sie 2019, 10:26
Znawca
Własny awatar

POSTY        118
Błędy w założeniach dają błędne wnioski. :stop:

Błędnie wystawione faktury VAT we Wrocławiu i błędne założenie do centralizacji rozliczeń VAT też dały błędne wnioski.

Masz realizować projekt WITRAŻ . Jak chcesz to zrobić jeśli w jednej sprawie przed TSUE ten sam podmiot raz nazywa się gmina Wrocław, a raz Wrocław-miasto na prawach powiatu? Przecież zamówienia publiczne są ściśle powiązane z systemem VAT.

Jak niby mają funkcjonować wirtualne rachunki jeśli polskie samorządy, po błędnie przeprowadzonej centralizacji VAT posługują się więcej niż jednym numerem NIP?

Ta twoja logika uniemożliwia cyfryzację systemu podatkowego w Polsce :stop:

26 sie 2019, 11:35
Znawca

POSTY        156
Twoj                    

Błędy w założeniach dają błędne wnioski.

Przypominam więc jeszcze raz założenia:

1) "Wrocław jest miastem na prawach powiatu",
2) "Miasto na prawach powiatu jest gminą".

I ponawiam pytanie:

Pora w końcu na jasną decyzję: kwestionujesz obydwa założenia, czy jedno - które? :dokuczacz:

Dasz w końcu radę odpowiedzieć, wskazując konkretnie błędy w założeniach, czy dalej będziesz ściemniał i odbiegał od istoty problemu, czyli tezy, którą podważasz "Wrocław jest gminą"?  :dokuczacz:

Może tak dasz radę? Test jednokrotnego wyboru. :P

Błędy są w założeniu:
A) pierwszym,  palka--==
B) drugim,  :o
C) obu,  :rolleyes:
D) nie ma w żadnym,  :blink:
E) nie ma w żadnym, ale i tak są błędy w założeniach, bo tak uważam ja, Tomasz Wojtania. :wacko:

Na razie wybrałeś (wniosek na podstawie twoich wcześniejszych wpisów) odp. E). Zmieniasz? :wysmiewacz:

Twoj                    

Ta twoja logika uniemożliwia cyfryzację systemu podatkowego w Polsce.
Ponownie uprzejmie informuję, że autorem logiki jest twórca aksjomatu przechodniości William W. Armstrong - jak widać, jednocześnie słynny bloker cyfryzacji systemu podatkowego w Polsce.  :rotfl:

26 sie 2019, 12:50
Znawca
Własny awatar

POSTY        118
Ile razy mam pisać  o Twoich błędnych założeniach, gdyż zgubiłeś powiat, co było sednem (plus województwa) reformy ustrojowej rządu Premiera Buzka. Od 1999 roku wprowadzono bowiem powiaty (i województwa samorządowe). Sam robiłem przekształcenie urzędu rejonowego w starostwo w pewnym powiecie i dlatego jak widzę te twoje logiczne z pozoru wypowiedzi to aż krew mi się burzy.

Raz jeszcze jak dziecku wytłumaczę:

Jeśli WROCŁAW JEST POWIATEM
Jeśli WROCŁAW JEST GMINĄ
TO WROCŁAW JEST MIASTEM NA PRAWACH POWIATU

I tak stanowią przepisy rozdziału 9 ustawy z 5 czerwca 1998 roku o samorządzie powiatowym.

26 sie 2019, 14:14
Znawca

POSTY        156
Twoj                    

Ile razy mam pisać o Twoich błędnych założeniach...
Wygląda na to, że już niedługo, czyli do czasu, aż ośmieszysz się do końca. :P

Twoj                    

Sam robiłem przekształcenie urzędu rejonowego w starostwo w pewnym powiecie i dlatego jak widzę te twoje logiczne z pozoru wypowiedzi to aż krew mi się burzy.
Aż się boję o efekty, po tym, co tu wypisujesz. Przetrwała po Tobie jakaś gmina w tym powiecie? ;)

Twoj                    

Raz jeszcze jak dziecku wytłumaczę:
Biedne te Twoje dzieci... :lol:

Twoj                    

Jeśli WROCŁAW JEST POWIATEM
Jeśli WROCŁAW JEST GMINĄ
TO WROCŁAW JEST MIASTEM NA PRAWACH POWIATU
Robi się coraz bardziej interesująco i intrygująco. Drugi warunek "jeśli" nie jest spełniony, gdyż przecież od początku twierdzisz tutaj i bronisz jak niepodległości albo cnoty twierdzenia, że "Wrocław nie jest gminą".
A skoro tak, to wobec niespełnienia obu warunków, iloczyn logiczny również nie jest spełniony, co oznacza, że - UWAGA! "Wrocław nie jest miastem na prawach powiatu"!
Robi się sensacyjnie, ale to jeszcze nie wszystko. Zgodnie z art. 91 przywołanej ustawy 31 grudnia 1998, wg Ciebie i Twoich "wesołych twierdzeń", Wrocław liczył nie więcej niż 100 tys. mieszkańców lub przestał być siedzibą wojewody.
Na razie tyle rewelacji po latach, ale liczę, że jeszcze nas czymś niebanalnym zaskoczysz. :brawa:

Twoj                    

I tak stanowią przepisy rozdziału 9 ustawy z 5 czerwca 1998 roku o samorządzie powiatowym.
Na pewno? :wysmiewacz:

26 sie 2019, 15:23
Znawca
Własny awatar

POSTY        118
Nie ja się człowieku ośmieszam lecz Ty i wrocławska skarbówka.  strzel===]

W toczonej przed TSUE sprawie C-406/14 wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym złożony przez Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie.

W sprawach m.in: C-665/16, C-276/14, C-72/13 wniosek o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym złożony przez Naczelny Sąd Administracyjny i dotyczyły one podatku VAT.

A dla celów VAT skarbnik miasta (formalnie Prezydent) na zgłoszeniu rejestracyjnym do VAT zgłosił gminę Wrocław. Nikt z wrocławskiej skarbówki nie sprawdził, czy zrobił to prawidłowo, tj. z prawidłową nazwą. A nazwa nie jest prawidłowa, gdyż Wrocław nie jest tylko gminą. A nie jest tylko gminą bo realizuje też zadania powiatu. A skoro realizuje zadania i gminy i powiatu to jest z mocy prawa miastem na prawach powiatu.

W Polsce ma znaczenie nazwa. Przykładowo Bolesławiec.

Inną jednostką samorządu jest powiat bolesławiecki, inną miasto Bolesławiec, a inną gmina Bolesławiec. Mamy tu tzw. gminy "obwarzankowe" ale Ty pewnie pojęcia nie masz o czy ja tu piszę.

A skoro nazwa ma znaczenie, to te nazwy stosownie do swych kompetencji nadaje Rada Ministrów. Tak jak też poszczególne rodzaje jednostek samorządu tworzy też Rada Ministrów. Nie rada miasta jako organ stanowiący danej JST, lecz Rada Ministrów.

I jak wyżej opisuję Wrocław ma nazwę urzędową: Wrocław -miasto na prawach powiatu.

A zatem wszystkie faktury VAT we Wrocławiu są błędne i pewnie jak 30 sierpnia poznamy nowego szefa NIK, to w związku z planowaną kontrolą centralizacji we Wrocławiu ten temat wyjdzie.

A musi wyjść bo w efekcie przed TSUE, przed polskimi sądami administracyjnymi (patrz zapytania prejudacyjne) Wrocław występuje jak dwa podmioty a osobowość prawną i zdolność sądowoadministracyjną ma tylko miasto na prawach powiatu. Podobny problem dotyczy projektu WITRAŻ, gdyż w życiu nie uda się go zrealizować przy takim bajzlu jaki ma miejsce z VAT w JST.

Piszesz człowieku głupoty kompromitując siebie i to co się dzieje z VAT w samorządach. Nadal nie słowem nie potrafisz merytorycznie odnieść się do sprawy opłaty przekształceniowej a robisz personalne wycieczki pod moim adresem :nonono:  :sex:  :zygi:

26 sie 2019, 16:32
Znawca

POSTY        156
Prześledźmy, jak ewoluuje Twoje stanowisko:

1. Nie ma i nie będzie:
"W Polsce nie ma takiej gminy jak gmina Wrocław",
"Wrocław to nie gmina lecz miasto na prawach powiatu".

2. Zaczyna pojawiać się bardzo nieśmiało:
"Gmina miejska Wrocław to jednostka podziału statystycznego... wychodzi na to, że dzielnica reprezentowała miasto w postępowaniu sądowoadministracyjnym".

3. BIP wiąże. Ale nie we wszystkim:
Bo notka ("Wrocław (miasto na prawach powiatu) jest stolicą województwa dolnośląskiego") - ma wartość wiążącą, ale Statut - już nie (Miasto lub Wrocław oznacza Gminę Wrocław).

"Nie ma takiej jednostki samorządu terytorialnego jak gmina Wrocław a co widać ze statutu choćby osobowość prawną ma miasto". Czyli ten sam Statut jest trochę ważny, trochę nie. Ważny jest wtedy, jak jest zgodny z poglądami czytającego.

4. Im więcej Ciebie tym mniej:
"gmina Wrocław i Wrocław miasto na prawach powiatu to ciągle ta sama jednostka samorządu terytorialnego". Ta sama, ale przecież gmina nie istnieje. Coś czego nie ma to jest to samo, jak coś co jest.

5. Jesteś dla mnie wszystkim:

"Wrocław jest powiatem i Wrocław jest gminą to Wrocław jest miastem na prawach powiatu".
"Wrocław nie jest tylko gminą. A nie jest tylko gminą bo realizuje też zadania powiatu. A skoro realizuje zadania i gminy i powiatu to jest z mocy prawa miastem na prawach powiatu".

"Prościej" to jest mniej więcej tak:
Wrocław jest gminą, ale nie tylko, gdyż Wrocław nie jest tylko gminą, bo realizuje zadania gminy i powiatu, więc jest z mocy prawa miastem na prawach powiatu, czyli nie jest gminą"

Krócej:
"Wrocław jest gminą (...) czyli nie jest gminą".  :brawa:

I w ten oto prosty sposób doszliśmy wreszcie do porozumienia! :piwo:  3mmsie--

26 sie 2019, 18:45
Znawca
Własny awatar

POSTY        118
Znów człowieku głupoty wypisujesz. :mur:

Nie ma w Polsce takiej gminy jak gmina Wrocław bo nie mogło być. I nigdy nie została utworzona.

Widzę, ze pojęcia nie masz o tym co piszesz. Przecież w pierwotnej wersji, czyli w momencie tworzenia powiatów, ów artykuł 92 ustęp 2 UOSP miał inne brzmienie. Zerknij sobie do tekstu pierwotnego, który jest w: Dz.U.1998.91.578  :czytaj: .

Brzmienie art 92 ustęp 2 było takie:

Miasta na prawach powiatu wykonują zadania powiatu na zasadach określonych w tej ustawie.

Owo brzmienie zostało zmienione ustawą z dnia 11 kwietnia 2001 r. o zmianie ustaw: o samorządzie gminnym, o samorządzie powiatowym, o samorządzie województwa, o administracji rządowej w województwie oraz o zmianie niektórych innych ustaw, która była opublikowana w Dz.U.2001.45.497 z p.zm..

W art 2 owej ustawy w punkcie 42 pierwotny art. 92 ust. 2 i 3 UOSP otrzymały nowe brzmienie dopiero z dniem 30 maja 2001 roku.

2. Miasto na prawach powiatu jest gminą wykonującą zadania powiatu na zasadach określonych w tej ustawie.
3. Ustrój i działanie organów miasta na prawach powiatu, w tym nazwę, skład, liczebność oraz ich powoływanie i odwoływanie, a także zasady sprawowania nadzoru określa ustawa o samorządzie gminnym.

Chodziło o zadania miasta na prawach powiatu i o ustrój i kompetencje organów miasta. I to było celem ustawy a nie nadanie miastu na prawach powiatu nazwy gmina lub utworzenie gminy Wrocław i osobno miasta Wrocław. Bo takiej do dziś nie ma.  :mur: Piszę przecież wyraźnie, że zgubiłeś człowieku powiat.

Czyli ustawodawcy chodziło o to, aby było wiadomo, że miasto na prawach powiatu wykonuje zadania gminy i zadania powiatu.

I jeśli tak się dziele to mamy do czynienia z miastem na prawach powiatu. Wrocław jest takim miastem :piwo: . I Kraków  :piwo: . I Częstochowa :piwo: . I inne.

Każde z nich ma błędnie wystawione faktury VAT. Wystarczy bowiem sięgnąć do wyżej opisanego rozporządzenia Rady Ministrów aby zobaczyć ich nazwę.

26 sie 2019, 19:52
Znawca

POSTY        156
Twoj                    

Znów człowieku głupoty wypisujesz. :mur:
W zdecydowanej większości cytowałem Ciebie, więc nie mogę nie zgodzić się z taką Twoją krytyczną samooceną. :dokuczacz: Pewnie nie tylko ja... ;)
Twoj                    

Nie ma w Polsce takiej gminy jak gmina Wrocław bo nie mogło być. I nigdy nie została utworzona.
Wróciłeś do pkt. 1 mojego poprzedniego wpisu. Ale pozostałe etapy zaliczaj sobie ponownie sam. :P

Ja mogę tylko powtórzyć Twoją mantrę: nie ma gminy Wrocław, nie ma gminy Wrocław, nie ma gminy Wrocław,...

Na mnie jeszcze nie działa, ale może kiedyś, na kogoś... :rolleyes:

26 sie 2019, 20:59
Znawca
Własny awatar

POSTY        118
To nie moja mantra człowieku.

Lecz fakty i akty. czytaj=--===

Ściągnij sobie plan pracy NIK na 2019, jest tu: https://www.nik.gov.pl/kontrole/plan-pracy-nik/

Otwórz na stronie 40.

Pytanie definiujące cel główny kontroli wrocławskiej delegatury NIK jest takie:

Czy jednostki samorządu terytorialnego prawidłowo realizują zadania związane z centralizacją rozliczeń w VAT?

Odpowiedź jest oczywista. No NIE. Bo nie potrafią w miastach na prawach powiatu wystawić nawet prawidłowo faktury VAT <_<  w pozycji nabywca/sprzedawca.

28 sie 2019, 13:53
Znawca

POSTY        156
Twoj                    

To nie moja mantra człowieku.
Na razie tylko Twoja. Ale może już niedługo... ;)  

Twoj                    

Ściągnij sobie plan pracy NIK na 2019, jest tu: https://www.nik.gov.pl/kontrole/plan-pracy-nik/

Czy jednostki samorządu terytorialnego prawidłowo realizują zadania związane z centralizacją rozliczeń w VAT?
Odpowiedź jest oczywista. No NIE. Bo nie potrafią w miastach na prawach powiatu wystawić nawet prawidłowo faktury VAT <_<  w pozycji nabywca/sprzedawca
Widzę, że znasz już wyniki kontroli NIK na podstawie jednego pytania z planu pracy. Mam nadzieję, że się nie rozczarujesz rzeczywistością pokontrolną. A może nawet doczekasz się postawienia pytania nadrzędnego, definiującego fundamentalnie cel kontroli NIK: "Czy jest w Polsce gmina Wrocław?". :wysmiewacz:  
I że w protokole pokontrolnym NIK znajdziesz słowa mantry: "Nie ma gminy Wrocław", "nie ma gminy Wrocław", "nie ma gminy Wrocław",...  :dokuczacz:

Twoj                    

Wrocław jest takim miastem. I Kraków. I Częstochowa.
Wrocław jest "Twój". Spójrz zatem na Kraków:
Załącznik:
Baza Internetowa Regon - Kraków.pdf

I na Częstochowę:
Załącznik:
Baza Internetowa Regon - Częstochowa.pdf

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

28 sie 2019, 15:53
Znawca
Własny awatar

POSTY        118
Sam widzisz, że nawet w systemie Regon nazwa Wrocławia, Krakowa i Częstochowy jest inna niż mają to na swoich fakturach. A co więcej nazwa ta odbiega od nazwy nadanej w opisanych wyżej przeze mnie przepisach.

Wejdź sobie do rejestru TERYT. Tu masz link :

http://eteryt.stat.gov.pl/eTeryt/rejest ... st=default

I zobacz jaką jednostką jest Wrocław (Wrocław (0264) miasto na prawach powiatu).

No ale skoro wymieniłeś tu Kraków.

Bo widzę, że znów pojęcia nie masz o czym piszesz i pewnie nie wiesz skąd na fakturach, deklaracjach itp. pojawiła się nazwa GMINA KRAKÓW.

W załączniku nr 3 do zarządzenia Prezydenta Miasta Krakowa określono Zasady planowania, dokumentowania, ewidencjonowania (wraz ze schematami księgowań) i sprawozdawczości w zakresie podatku VAT w GMK oraz przepływy finansowe.

Wynika z nich, że przy wystawianiu dokumentów sprzedaży należy wskazać dane:

Gmina Miejska Kraków
Pl. Wszystkich Świętych 3-4
31-004 Kraków
NIP: 676 101 37 17

A zatem i w tym przypadku nazwa podatnika jest błędna, gdyż urzędowa nazwa to:

Kraków        - miasto na prawach powiatu

Podobny los spotkał Częstochowę. Też Prezydent wydał zarządzenie z błędną nazwą. A urzędowa nazwa to:

Częstochowa        - miasto na prawach powiatu

Już chyba wiesz gdzie i kto popełnił błąd.

Ani jedna faktura VAT nie jest zatem w tych miastach prawidłowo wystawiona w pozycji nabywca/sprzedawca :czytaj: .

Sprawdź pozostałe jednostki :piwo:

28 sie 2019, 19:17
Znawca

POSTY        156
Twoj                    

Sam widzisz, że nawet w systemie Regon nazwa Wrocławia, Krakowa i Częstochowy jest inna niż mają to na swoich fakturach. A co więcej nazwa ta odbiega od nazwy nadanej w opisanych wyżej przeze mnie przepisach.

Wejdź sobie do rejestru TERYT. Tu masz link :

http://eteryt.stat.gov.pl/eTeryt/rejest ... st=default

I zobacz jaką jednostką jest Wrocław (Wrocław (0264) miasto na prawach powiatu).

Po wpisaniu w polu nazwa rzekomo urzędowej nazwy, czyli "Wrocław miasto na prawach powiatu" jest: "Liczba obiektów spełniających kryteria: 0",  :(
to samo przy "Wrocław - miasto na prawach powiatu": "Liczba obiektów spełniających kryteria: 0",  :unsure:
identycznie przy "Wrocław-miasto na prawach powiatu": "Liczba obiektów spełniających kryteria: 0".  :huh:
Podjąłem jeszcze kilka prób różnych kombinacji spacji i myślnika, ale wciąż to samo: "Liczba obiektów spełniających kryteria: 0".  :angry2:
Zdesperowany wpisałem nawet "Wrocław (0264) miasto na prawach powiatu". Niestety: "Liczba obiektów spełniających kryteria: 0".  :zly1:

Trzeba będzie za to komuś palka--==

Natomiast po wpisaniu "nielegalnej" nazwy (bo "urzędowa" jest przecież inna :wysmiewacz:), czyli słowa "Wrocław" odnalazło jakieś podejrzane i pewnie nieistniejące jednostki:
Jednostka podziału terytorialnego                                Powiat                    Województwo

Wrocław (0264) miasto na prawach powiatu                         -                         DOLNOŚLĄSKIE (02)
Wrocław (0264011) gmina miejska                                  Wrocław (0264)            DOLNOŚLĄSKIE (02)
Wrocław-Fabryczna (0264029) delegatura                           Wrocław (0264)            DOLNOŚLĄSKIE (02)
Wrocław-Krzyki (0264039) delegatura                              Wrocław (0264)            DOLNOŚLĄSKIE (02)
Wrocław-Psie Pole (0264049) delegatura                           Wrocław (0264)            DOLNOŚLĄSKIE (02)
Wrocław-Śródmieście (0264069) delegatura                         Wrocław (0264)            DOLNOŚLĄSKIE (02)
Wrocław-Stare Miasto (0264059) delegatura                        Wrocław (0264)            DOLNOŚLĄSKIE (02)

Twoj                    

No ale skoro wymieniłeś tu Kraków.

Bo widzę, że znów pojęcia nie masz o czym piszesz i pewnie nie wiesz skąd na fakturach, deklaracjach itp pojawiła się nazwa GMINA KRAKÓW.

W załączniku nr 3 do zarządzenia Prezydenta Miasta Krakowa określono Zasady planowania, dokumentowania, ewidencjonowania (wraz ze schematami księgowań) i sprawozdawczości w zakresie podatku VAT w GMK oraz przepływy finansowe.

Wynika z nich, że przy wystawianiu dokumentów sprzedaży należy wskazać dane:

Gmina Miejska Kraków
Pl. Wszystkich Świętych 3-4
31-004 Kraków
NIP: 676 101 37 17

A zatem i w tym przypadku nazwa podatnika jest błędna, gdyż urzędowa nazwa to:

Kraków        - miasto na prawach powiatu

Podobny los spotkał Częstochowę. Też Prezydent wydał zarządzenie z błędną nazwą. A urzędowa nazwa to:

Częstochowa        - miasto na prawach powiatu

Ani jedna faktura VAT nie jest zatem w tych miastach prawidłowo wystawiona w pozycji nabywca/sprzedawca.

Sprawdź pozostałe jednostki.
Ty dalej swoje. Mylą się wszyscy tylko nie Ty. Kraków, Częstochowa to kolejne miasta, gdzie zatrudniają idiotów, nie mających pojęcia, jak się nazywa ich miasto. Statuty miast zawierają bzdury, ustawy i rozporządzenia są z błędami, rejestr REGON to bajzel na kółkach, w którym nie wiadomo, co jest nazwą, faktury to jeden wielki szwindel nazewniczy, NIK depcze wszystkim po piętach i już zwęszył wałki na niespotykaną skalę. Cała Polska w zmowie kręci lody na udawaniu, że jest gminą, a Ty, niestrudzony, jak Don Kichot, walczysz z wiatrakami, przepraszam - z nieistniejącymi gminami, podszywającymi się pod gminy, będącymi miastami na prawach powiatu. :mur: :wacko:

Twoj                    

Już chyba wiesz gdzie i kto popełnił błąd.
Ja wiem to od początku. Było też kilku tutaj myślących podobnie jak ja. Nie znalazł się nikt podzielający Twoje kosmiczne teorie. Zapraszam więc do lustra po ogłoszenie wyników poszukiwań. Ładnie się ukłoń, pogratuluj koledze, pozdrów ode mnie i przekaż słowa mantry: "Wrocław nie jest gminą, Wrocław nie jest gminą, Wrocław nie jest gminą,...". :dokuczacz:

28 sie 2019, 20:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 177 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona