Podatnik złożył korektę deklaracji PIT-37 za 2015 r. z której wynika podatek do zapłaty, w pierwotnej deklaracji był do zwrotu. Zwrotu dokonano 02.05.2015 r. Czy terminem płatności podatku będzie dzień 02.05 czy 01.05 ?
Wiem że może pytanie nie powinno być zadane w tym miejscu, ale może ktoś będzie wiedział.
Pozdrawiam
28 lut 2018, 11:26
Re: Pomoc publiczna - odroczenia, raty, umorzenia
01.05.2016 nie może być terminem zapłaty, bo jest to dzień wolny, więc termin przesuwa się na 02.05.2016 (zresztą tylko dlatego, że termin ustawowy - 30.04.2016r. to była sobota). Od 02.05.2016r. (rozumiem, że pomyliłaś się w terminie dokonanego zwrotu - rok 2016 a nie 2015) do dnia zapłaty liczone będą odsetki od dokonanego zwrotu z zeznania.
28 lut 2018, 17:36
Witam. Mam do obliczenia przy rozłożeniu na raty zaległości podatkowej wraz z odsetkami pomoc publiczną. Stopę referencyją już ustaliłam. Problem mam ze stopą dyskontową. Jak ją wyliczyć? Proszę o pomoc.
19 lip 2019, 07:35
Stopa bazowa plus 100 punktów. Co tu chcesz liczyć?
W listopadzie 2018 r. została wydana decyzja o rozłożeniu na 12 rat zapłaty zaległości podatkowej w podatku od towarów i usług za III kwartał 2018 r. Natomiast w lipcu 2019 r. Podatnik złożył korektę deklaracji VAT-7K za powyższy okres z mniejszą kwotą podatku, który miał pokrycie w ratach I – X. Co zrobić w tej sytuacji z wymagalnymi ratami XI i XII, których termin płatności upływa odpowiednio dopiero we wrześniu i październiku 2019 r.? Będę wdzięczna z podpowiedź ;-)
21 sie 2019, 09:13
Soltimerka
W listopadzie 2018 r. została wydana decyzja o rozłożeniu na 12 rat zapłaty zaległości podatkowej w podatku od towarów i usług za III kwartał 2018 r. Natomiast w lipcu 2019 r. Podatnik złożył korektę deklaracji VAT-7K za powyższy okres z mniejszą kwotą podatku, który miał pokrycie w ratach I – X. Co zrobić w tej sytuacji z wymagalnymi ratami XI i XII, których termin płatności upływa odpowiednio dopiero we wrześniu i październiku 2019 r.? Będę wdzięczna z podpowiedź ;-)
Zmieniłam decyzję, ale podatnik sam napisał wniosek, gdyż przed wydaniem dec. egzekucja ściągnęła część kwot i zaksięgowała dopiero po wydaniu decyzji. Ale to były zaległości objęte ostatnia ratą. A może uchylić decyzję w części rat. Tylko czy są do tego przesłanki?
21 sie 2019, 09:24
Dziękuję za podpowiedzi do mojego ostatniego pytania. Ostatecznie, w formie decyzji, wygasiłam decyzję ratalną w części dotyczącej dwóch ostatnich rat.
Mam też kolejną prośbę - jakie jest Wasze zdanie w następującej kwestii ?
Parę miesięcy temu została wydana decyzja odraczająca zapłatę zaległości podatkowych i jak dobrze pamiętam do 25 listopada. Teraz podatnik chce wystąpić o rozłożenie tych zaległości na raty. Czy rozpatrzenie będzie mogło nastąpić w oparciu o art. 253a Ordynacji podatkowej? Jak uważacie? Z góry dziękuję za opinie w tej sprawie :)
27 paź 2019, 20:19
Jeżeli wydasz decyzję ratalną do 25 listopada br. zastosowanie będzie miał art. 253a. Jeżeli wydasz po tym terminie nie możesz zastosować tego przepisu, gdyż decyzja wygaśnie i nie można jej zmienić.
28 paź 2019, 22:09
Suziewong
Jeżeli wydasz decyzję ratalną do 25 listopada br. zastosowanie będzie miał art. 253a. Jeżeli wydasz po tym terminie nie możesz zastosować tego przepisu, gdyż decyzja wygaśnie i nie można jej zmienić.
A co z odsetkami w takiej decyzji ratalnej w trybie art.253a ? w jakiej wysokości je uwzględnić? Jak liczyć? Czy od terminu płatności z deklaracji? Czy jeszcze inaczej?
26 lis 2020, 13:48
Moim zdaniem aby zmienić decyzję w trybie Art. 253a strona musi wyraźnie wystąpić z wnioskiem o zmianę w trybie Art. 253. Jeżeli wniesie o rozłożenie na raty zobowiązania zgodnie z Art.67a O.P. , które jest odroczone i termin odroczenia nie minął, należy odmówić wszczęcia postępowania gdyż w obiegu jest decyzja wydana na podstawie art.67. Co do odsetek, jeżeli wydajemy decyzję zmieniającą to bierzemy stan zaległości i odsetek na dzień wniosku z pierwszej decyzji.
27 lis 2020, 20:49
Czy w przypadku jeżeli były jakieś wpłaty ze strony podatnika po wydaniu decyzji o odroczeniu a przed złożeniem wniosku o rozłożenie na raty, to można zmienić decyzję i rozłożyć resztę zaległości na raty. Czy ktoś już miał taki przypadek?
01 gru 2020, 14:55
leklerk
Czy w przypadku jeżeli były jakieś wpłaty ze strony podatnika po wydaniu decyzji o odroczeniu a przed złożeniem wniosku o rozłożenie na raty, to można zmienić decyzję i rozłożyć resztę zaległości na raty. Czy ktoś już miał taki przypadek?
Jesteś na pracy "zdalnej", odpracowujesz, czy wyrabiasz "nadgodziny" ku chwale ojczyzny ??? ODPOCZYWAJ. I sugestie [potraktuj poważnie. Jak umysł wypoczęty, to i sprawniej funkcjonuje. Odpowiedzi spodziewaj się około 20 grudnia.
01 gru 2020, 18:26
leklerk
Zmieniać decyzję można tylko w tym samym zakresie tj. decyzję o odroczenie można zmienić poprzez dalsze odroczenie. Nie można zmieniać decyzji z odroczenia na raty. Ewentualne wpłaty można zaliczyć na poczet dalszego odroczenia.