Teraz jest 09 wrz 2025, 17:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA28 maja 2019, 22:03

POSTY        2
Post Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Sylogizmy na 2 łatwe. Sylogizmy na 3 trudne. Raveny trudne. Analogie trudne za wyjątkiem 2. Wykresy odpowiedzi niejednoznaczne. Tabelki ledwo dotknięte. Co do testu wiedzy była część pytań łatwych a reszta z odpowiedziami szczegółowymi. Nie twierdzę że był łatwy. Pytania są z rozległej wiedzy materiału, a ta część łatwa i oczywista czasami nie wystarcza do zaliczenia.

29 cze 2019, 19:32
Początkujący

REJESTRACJA25 cze 2019, 18:20

POSTY        8
Witam wszystkich po egzaminie. Dla mnie test umiejętności był średnio trudny analogie nie powtórzyły sie z poprzednich lat poza rok:milenium.
Reveny nie takie złe jak się przerobi reveny z książki cityschool to te testowe są w miarę ok.
Tabelki bez nagłówków zrobiły wilki misz masz w głowie przy upływie czasu tabelek było 6 chyba,  (przeliczyłam).
Test z wiedzy moim zdaniem nie był zbyt trudny, trochę pytań powtórzyło się z poprzednich lat. Dominowały pytania ze służby cywilnej, trochę kpa i informacja publiczna, oczywiście konstytucja. Pojawiły się pytania o RODO  :wacko:
Najważniejsze że teraz to już tylko  pije-===[  :rotfl:

29 cze 2019, 19:55
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA23 lut 2016, 11:58

POSTY        22
A z wiedzy pamiętacie jakiś pytania o nowych ministrów, nowe ministerstwa? Może coś z Unii Europejskiej?
Pytania z zarządzania? Jakaś cisza poegzaminacyjna w tym roku...

29 cze 2019, 20:54
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2019, 16:36

POSTY        17
No i po egzaminie.
TU - problemem był oczywiście czas. Tabelki i wykresy za mało czasu aby liczyć, chyba że ktoś robi sylogizmy w max kilkanaście sekund.
TW niby może i nietrudne, ale pytania dla mnie były raczej szczegółowe, te kadencje, powoływania itp.  
Nie chcę za bardzo sprawdzać odp, bo nic to nie da, a tylko może odebrać nadzieję. :D
Miłych wakacji!

29 cze 2019, 20:57
Zaawansowany

REJESTRACJA10 lut 2019, 17:30

POSTY        33
Gorek- to pytanie to: jak jest tworzone ministerstwo? Odp. RM w drodze rozporządzenia

29 cze 2019, 23:13
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2019, 16:36

POSTY        17
Niestety jednak wczoraj zaczęłam sprawdzać sobie część odpowiedzi... Znowu się potwierdziła zasada,  że nie wolno za długo myśleć nad odpowiedzią  na TW.  
pierwsza myśl była dobra,  ale zaznaczyłam tą drugą... Wielokrotnie.

30 cze 2019, 07:11
Zaawansowany

POSTY        33
Alabastera, dlatego twierdzę że test wiedzy był masakrą  :angry2:
Pytania może nie wydawały się na pierwszy rzut oka bardzo wyszukane, ale odpowiedzi były tak skonstruowane żeby zamieszać i zmylić przeciwnika  :wacko:
Mnie niestety też w niektórych zmyliły  :zly1:

30 cze 2019, 07:37
Amator

REJESTRACJA16 cze 2019, 21:39

POSTY        10
Jeśli chodzi o pytania, to sporo było z ustawy o służbie cywilnej, ale nie pamiętam szczegółowo. Na pewno o komisje dyscyplinarne, pracę w porze nocnej, co się dzieje po 2 ocenach pozytywnych na 2 najwyższych poziomach, prawo do wynagrodzenia i innych świadczeń przypadku postępowania dyscyplinarnego, utrata uprawnień niezbędnych na stanowisku - jaki rodzaj rozwiązania stosunku pracy.
Sporo o UE, z tego co pamìetam to: co to jest Coreper, jakie państwo ma status kandydującego (chodziło o Serbię), jaki status prawny ma Karta Praw Podstawowych, w jakim kraju euro nie obowiązuje, reguły konkurencyjności -czyja to kompetencja.
Z innych to: kto powołuje Prezesa UODO, Głównego Inspektora Pracy.

30 cze 2019, 07:58
Zaawansowany

POSTY        33
Było pytanie o work-life balance, o dotacje do posiłków w barze mlecznym, o zlikwidowanie gminy Ostrowice (chyba), o zasady SC, nowelizację konstytucji, PKB per capita - kogo wyprzedziliśmy, kto nie ma kompetencji do wydawania rozporządzeń, kadencja członków rpp, coś o składce emerytalnej - dwa pytania, o wysokość i zasadę naliczania, był indeks Giniego, efekt gapowicza , urząd ds. migracji, Warszawa - frontex, miasto na prawach powiatu, najważniejsze bezrobocie - w którym wojewodztwie... Teraz jak można sprawdzić odpowiedzi to wszystko wydaje się proste  <_<

30 cze 2019, 08:19
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 lip 2009, 17:18

POSTY        16
Zgadzam się z Supermysz, że odpowiedzi miały zamieszać w głowie. I tak się stało w moim przypadku.

Ponadto było: kto organizuje szkolenia centralne w służbie cywilnej, w jakim terminie Senat przyjmuje lub odrzuca ustawę, kto jest twórcą piramidy potrzeb, województwo o najwyższej stopie bezrobocia, kto wydaje rozporządzenia.

Mnie to denerwuje, że ta wiedza, której się od nas wymaga, tak bardzo obszerna i szczegółowa i tak nie jest nam potrzebna w pracy.
Nie mam ochoty już więcej zdawać tego egzaminu.

30 cze 2019, 08:23
Znawca

REJESTRACJA14 mar 2017, 21:24

POSTY        217
Egzamin wiedzy to miał być podobno "test na myślenie a nie na zapamiętywanie liczb" (tak słyszeliśmy na wstępie egzaminu) i co? Jak się ma do tego pytanie o ilość nowelizacji konstytucji?

30 cze 2019, 10:18
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA24 kwi 2019, 19:25

POSTY        2
Wg mnie tam był Europejski Trybunał Praw Człowieka a nie Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (ETS to potoczna nazwa).

30 cze 2019, 11:29
Zaawansowany

POSTY        33
Ale Haga to nie jest prawidłowa odpowiedź do żadnego...
Ets Luksemburg a etpc - Strasburg, takie odpowiedzi też były  :wacko:
Na pewno było przystąpienie do NATO, 100%

30 cze 2019, 11:32
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA15 lut 2018, 14:28

POSTY        10
Supermysz                    

Ale Haga to nie jest prawidłowa odpowiedź do żadnego...
Ets Luksemburg a etpc - Strasburg, takie odpowiedzi też były  :wacko:
Na pewno było przystąpienie do NATO, 100%

W tym pytaniu chyba zaznaczyłam Stasbourg, więc mógł być ETPC.  :blink:
No i jeszcze zasada zdefiniowanej składki

Ostatnio edytowano 30 cze 2019, 11:47 przez leskatka, łącznie edytowano 1 raz

30 cze 2019, 11:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 799, 800, 801, 802, 803, 804, 805 ... 840  Następna strona