źle spojrzałam na moje wyliczanki jak tak zrobię na egzaminie to i po mianowaniu. Łapie się na głupich pomyłkach
16 cze 2019, 13:00
Re: Gimnastyka umysłu
madizka
Metis, takie hardcorowe te Twoje zadania. Moje odpowiedzi to
1D, 2C, 3D
. Nie trzymaj nas w niepewności zbyt długo :wacko: Cirilla, moje rozwiązanie to
25 mieszkańców wsi nie miało zdania
Dobrze?
Tak tak, 25. Ja tabelki położę na egzaminie na pewno, xD najbardziej boję się tych zadań z tabelkami.
16 cze 2019, 13:21
One zabierają za dużo czasu. Nie są trudne bardzo, ale wymagają czasu. Mnie na tych umiejętnościach brakuje czasu nie wiedzy. Jak mogę sobie spokojnie popatrzeć, policzyć, pomyśleć i sprawdzić to nie jest tak źle. Ta presja czasu może wyłożyć nawet najlepszego jak pozwoli, żeby stres wygrał. Wtedy dziura w głowie zamiast wiedzy i świadomość, że nie ma czasu na zastanawianie się. Tym pokonują ludzi heh.
16 cze 2019, 13:32
Moje odpowiedzi do zadań Metis:
1. a 2. d 3. c
17 cze 2019, 06:47
Metis
1. Niektóre S są P. Pewne M są P. Nie ma takiego M, który byłby zarazem R. a. Nie wiadomo, czy pewne S są M. b. Jest takie R, które nie jest P. c. Warunkiem wystarczającym bycia S jest bycie P. d. Niektóre S nie są R. e. Nieprawda, że nie wiadomo, czy każdy S jest M.
2. Niektóre S są P. Pewne P nie są M. Każde M jest R. a. Wszystkie S są R. b. Nieprawda, że nie wiadomo, czy żaden S nie jest M. c. Bycie M nie jest warunkiem wystarczającym bycia P. d. Nie wiadomo, czy nieprawda, że tylko R są P. e. Nie istnieją S niebędące M.
3. Zdarzają się S niebędące P. Wszystkie - bez wyjątku - M są R. Niektóre P są M. a. Każde R jest P. b. Niektóre M nie są S. c. Nie jest prawdą, że nie ma takiego P, który byłby R. d. Nieprawda, że tylko S są R. e. Niektóre S nie są R.
Prawidłowe odpowiedzi to
1-a, 2-d, 3-c
Supermysz WIELKIE BRAWA
18 cze 2019, 06:34
Metis, czy egzamin masz już za sobą? Były zadania mniej więcej na takim poziomie? Trochę czasu zajmuje żeby je rozwiązać, na pewno mi nie zajęło to mniej niż miutę
18 cze 2019, 07:45
Tak. Mam za sobą, niestety bez mianowania. Wg mnie na egzaminie są łatwiejsze sylogizmy i głownie na dwie przesłanki. Na trzy przesłanki były może dwa sylogizmy, jesli dobrze pamiętam.
18 cze 2019, 10:21
Metis
Tak. Mam za sobą, niestety bez mianowania. Wg mnie na egzaminie są łatwiejsze sylogizmy i głownie na dwie przesłanki. Na trzy przesłanki były może dwa sylogizmy, jesli dobrze pamiętam.
A czy ktoś mi może wytłumaczyć jak robi sylogizmy na 3 przesłanki? Poczytałem trochę i generalnie coś takiego jak na 3 przesłanki nie występuje. Więc trzeba najpierw rozwiązać 1 i 2 przesłankę, a dopiero wtedy zestawić z trzecią i szukać rozwiązania? Niech ktoś mnie nakieruje pls... Dodam, że korzystam z 5 reguł...
18 cze 2019, 16:39
To teraz coś ode mnie
Wskaż wniosek wynikający z przesłanek: pięciu pracowników pewnej firmy pracuje osiem godzin dziennie od poniedziałku do piątku. Piotr przyszedł do pracy przed Tadeuszem, który nie wyszedł z pracy przed Maciejem. Piotr został w pracy dłużej niż Michał, choć ten nie przyszedł do pracy po Weronice.
1. Piotr przychodząc do pracy zastał już pracującego przed komputerem Macieja. 2. Michał nie skończył pracy jednocześnie z Tadeuszem. 3. Weronika przyszła do pracy przed Tadeuszem. 4. Michał i Weronika nie wyszli razem z pracy. 5. Tadeusz nie został pracy dłużej niż Michał.
18 cze 2019, 17:28
Ulasmarkula, stawiam na odpowiedź
3
____________________________________ 2017 - U44, W48, o 2 za mało do szczęścia... 2018 - U38, W44, o 8 za mało do szczęścia... 2019 - U44, W62, wystarczyło...