Cirilla, A ja to widzę tak, że skoro wszyscy politycy są miłosierni (wykreślamy część oznaczającą, że nie są), a niektórzy święci są politykami (zakreślamy część wspólną), to jedyna możliwa odpowiedź wychodzi nam "z plusem", czyli że niektórzy święci są miłosierni.
Ja nie do końca łapię tą metodę z diagramami... :/ Próbowałam się do niej przekonać przy sylogizmach, ale chyba jednak metoda 5 warunków bardzie mi pasuje, generalnie po prostu nie mam nikogo kto mógłby mi łopatologicznie diagramy przełożyć. :/
14 cze 2019, 07:15
Re: Gimnastyka umysłu
To teraz pytania ode mnie: 1. Ile obecnie wynosi stopa lombardowa? a. 1,5% b. 2,5% c. 0,5%
2. Ile spółek jest obecnie notowanych na GPW w Warszawie? a. 461 b. 4061 c. 40610
3. Który z indeksów nie jest już publikowany na GPW? a. WIG30 b. mWIG40 c. WIG50
4. Poręczenie wekslowe to inaczej: a. awal b. akredytywa c. warrant
14 cze 2019, 09:37
1a, 2a, 3c, 4a
____________________________________ 2015 - U 18 W 50 2017 - U 35 W 57 2018 - U 35 W 51 2019- U 35 W 62
14 cze 2019, 10:36
Zozolek, prawie dobrze
14 cze 2019, 12:21
Odpowiedzi do pytań SuperMysz
1b, 2a, 3c, 4a
15 cze 2019, 08:10
Metis
Zadanko, do którego znam odpowiedź ale nie wiem dlaczego tak jest. Pomóżcie A<D, B≥C, A≥C a. C<A b. A≤B c. C>D d. C<D e. A=B
Alabastera, Madizka, Pandora i dziękuję Prawidłowa odpowiedź to:
d
I następne do rozwiązania:
1. Niektóre S są P. Pewne M są P. Nie ma takiego M, który byłby zarazem R. a. Nie wiadomo, czy pewne S są M. b. Jest takie R, które nie jest P. c. Warunkiem wystarczającym bycia S jest bycie P. d. Niektóre S nie są R. e. Nieprawda, że nie wiadomo, czy każdy S jest M.
2. Niektóre S są P. Pewne P nie są M. Każde M jest R. a. Wszystkie S są R. b. Nieprawda, że nie wiadomo, czy żaden S nie jest M. c. Bycie M nie jest warunkiem wystarczającym bycia P. d. Nie wiadomo, czy nieprawda, że tylko R są P. e. Nie istnieją S niebędące M.
3. Zdarzają się S niebędące P. Wszystkie - bez wyjątku - M są R. Niektóre P są M. a. Każde R jest P. b. Niektóre M nie są S. c. Nie jest prawdą, że nie ma takiego P, który byłby R. d. Nieprawda, że tylko S są R. e. Niektóre S nie są R.
15 cze 2019, 15:12
1. Niektóre S są P. Pewne M są P. Nie ma takiego M, który byłby zarazem R. a. Nie wiadomo, czy pewne S są M. b. Jest takie R, które nie jest P. c. Warunkiem wystarczającym bycia S jest bycie P. d. Niektóre S nie są R. e. Nieprawda, że nie wiadomo, czy każdy S jest M.
2. Niektóre S są P. Pewne P nie są M. Każde M jest R. a. Wszystkie S są R. b. Nieprawda, że nie wiadomo, czy żaden S nie jest M. c. Bycie M nie jest warunkiem wystarczającym bycia P. d. Nie wiadomo, czy nieprawda, że tylko R są P. e. Nie istnieją S niebędące M.
3. Zdarzają się S niebędące P. Wszystkie - bez wyjątku - M są R. Niektóre P są M. a. Każde R jest P. b. Niektóre M nie są S. c. Nie jest prawdą, że nie ma takiego P, który byłby R. d. Nieprawda, że tylko S są R. e. Niektóre S nie są R.
Wg mnie odpowiedzi to:
1D, 2B, 3B
15 cze 2019, 16:25
ulasmarkula
Wg mnie odpowiedzi to:
1D, 2B, 3B
Mogę prosić o rozwinięcie na przykład odpowiedzi do pierwszego z zadań? Sylogizmy na dwie przesłanki ogarniam a na 3 ... :-O Jak najlepiej podejść do 3 przesłanek? W pierwszym przykładzie: Niektóre S są P. Pewne M są P. Nie ma takiego M, który byłby zarazem R - nie ma terminu średniego dla wszystkich przesłanek, jak to ogarniacie?
15 cze 2019, 17:07
Ja do 3 przesłanek podchodzę tak samo jak do dwóch nie wiem czy dobrze czy źle, ale ja to rozwiązuję metoda pięciu warunków. Diagramów nie ogarniam, więc dałam sobie z nimi spokój. Szkoda czasu skora ta metoda mi nie leży. W trzech przesłankach zauważyłam, że tylko jeden termin średni (powtarzający się) rozkłada się. Ten drugi się nie rozkłada. Potem patrzę czy wniosek musi być przeczący i eliminuję wszystkie twierdzące. Albo eliminuję przeczące jeśli musi być twierdzący. Patrzę czy terminy rozłożone we wnioskach rozkładają się w przesłankach. Zakładając, że przesłanki były poprawne tzn., że przynajmniej jedna była ogólna i choć jedna twierdząca. Tyle inaczej nie potrafię
15 cze 2019, 18:18
Wnioski: a. Nie wiadomo, czy pewne S są M. b. Jest takie R, które nie jest P. c. Warunkiem wystarczającym bycia S jest bycie P. d. Niektóre S nie są R. e. Nieprawda, że nie wiadomo, czy każdy S jest M. Co do P to pełna zgoda (też nie docierają do mnie diagramy, więc zdecydowanie wolę 5 warunków), ale czy przesłanki Pewne M są P nie powinniśmy Odczytać jako niektóre M są P? W takim przypadku nic się tutaj nie rozkłada, czy ja coś mieszam? ;p Na egzaminie są jakieś proste sylogizmy z dwiema przesłankami? ;_;
Ostatnio edytowano 15 cze 2019, 19:14 przez Cirilla1986, łącznie edytowano 1 raz
15 cze 2019, 19:13
W pewnej wsi przeprowadzono referendum w sprawie budowy elektrowni wiatrowej. Za budową opowiedziało się dwa razy więcej kobiet niż mężczyzn. Ostatecznie odrzucono projekt budowy, a różnica w liczbie głosów za i przeciw wyniosła jedynie 7 głosów. Wiedząc, że połowa głosujących kobiet była przeciwna budowie, a wśród niezdecydowanych głosy kobiet stanowiły 20% - podaj, ilu mieszkańców wsi nie miało zdania w tej sprawie.
Kobiety Mężczyźni Razem Za 68 Przeciw 36 Nie mam zdania
Kobiety za - 68 Mężczyźni przeciw - 36
Kto wie jakie jest rozwiązanie?
15 cze 2019, 20:00
Oczywiście w tej przesłance, która można zapisać niektóre M są P nic się nie rozkłada. Jedna przesłanka, gdzie cokolwiek się rozkłada to przesłanka trzecia I to moim skromnym zdaniem wystarczy.
15 cze 2019, 20:26
Cirilla1986
W pewnej wsi przeprowadzono referendum w sprawie budowy elektrowni wiatrowej. Za budową opowiedziało się dwa razy więcej kobiet niż mężczyzn. Ostatecznie odrzucono projekt budowy, a różnica w liczbie głosów za i przeciw wyniosła jedynie 7 głosów. Wiedząc, że połowa głosujących kobiet była przeciwna budowie, a wśród niezdecydowanych głosy kobiet stanowiły 20% - podaj, ilu mieszkańców wsi nie miało zdania w tej sprawie.
Kobiety Mężczyźni Razem Za 68 Przeciw 36 Nie mam zdania
Kobiety za - 68 Mężczyźni przeciw - 36
Kto wie jakie jest rozwiązanie?
kobiet za 68 mężczyzn za 34 razem 102
kobiet przeciw 73 mężczyzn przeciw 36 razem przeciw 109
kobiet nie wiem 5 mężczyzn nie wiem 25 razem nie wiem 30
odpowiedź 30
16 cze 2019, 11:36
Metis, takie hardcorowe te Twoje zadania. Moje odpowiedzi to
1D, 2C, 3D
Nie trzymaj nas w niepewności zbyt długo Cirilla, moje rozwiązanie to
25 mieszkańców wsi nie miało zdania
Dobrze?
____________________________________ 2017 - U44, W48, o 2 za mało do szczęścia... 2018 - U38, W44, o 8 za mało do szczęścia... 2019 - U44, W62, wystarczyło...