Teraz jest 05 wrz 2025, 19:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Oświadczenia majątkowe skarbowców 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA07 sty 2016, 19:54

POSTY        41
Post Re: Oświadczenia majątkowe skarbowców
O którym "przepisie odsyłającym" mowa?

25 lut 2018, 20:32
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA09 gru 2015, 11:16

POSTY        29
Makumba                    

Art. 56 odsyła do art. 49 ust. 1. Tyle że art. 49 nie ma ustępów. Odwołanie powinno być do art. 46 ust. 1.

Wówczas oświadczenia osób wymienionych w art. 46 ust. 1 pkt 61 (członek korpusu służby cywilnej zatrudniony w urzędzie obsługującym ministra właściwego do spraw finansów publicznych lub w jednostkach organizacyjnych KAS) nie byłyby jawne.

Natomiast oświadczenia osób wymienionych w art. 46 ust. 1 pkt  87 (m. in. naczelnik US i UCS, dyrektor IAS) byłyby jawne.

Ostatnio edytowano 26 lut 2018, 05:05 przez uslug, łącznie edytowano 1 raz

26 lut 2018, 05:04
Zaawansowany

REJESTRACJA07 sty 2016, 19:54

POSTY        41
uslug                    

Makumba                    

Art. 56 odsyła do art. 49 ust. 1. Tyle że art. 49 nie ma ustępów. Odwołanie powinno być do art. 46 ust. 1.

Wówczas oświadczenia osób wymienionych w art. 46 ust. 1 pkt 61 (członek korpusu służby cywilnej zatrudniony w urzędzie obsługującym ministra właściwego do spraw finansów publicznych lub w jednostkach organizacyjnych KAS) nie byłyby jawne.

Natomiast oświadczenia osób wymienionych w art. 46 ust. 1 pkt  87 (m. in. naczelnik US i UCS, dyrektor IAS) byłyby jawne.

W art. 46 też nie ma ustępów...
W poprzedniej wersji tego projektu odpowiednikiem obecnego art. 46 był właśnie art. 49 (tyle że nim też nie było ustępów) i być może stąd odwołanie do art. 49.
Ogólnie legislacja obecnie zalicza kolejne doły.
Zobaczymy w jakim kształcie przepchną to dalej.

26 lut 2018, 17:31
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Już od marca...

Załącznik:
Już od marca..jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

03 mar 2018, 12:47
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 sty 2018, 12:08

POSTY        12
Mam pytanko: na jakiej podstawie prawnej musimy w wykazywać w części dotyczącej Inne dodatkowe dane o stanie majątkowym - wysokość swojego wynagrodzenia. Patrzyłem oświadczenia Prokuratorów i żadne nie wykazuje swojego wynagrodzenia. Oni składają jakieś inne oświadczenia?

14 mar 2018, 15:15
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2015, 13:47

POSTY        157
accusator                    

Mam pytanko: na jakiej podstawie prawnej musimy w wykazywać w części dotyczącej Inne dodatkowe dane o stanie majątkowym - wysokość swojego wynagrodzenia.

Niech ci powie ten, kto cię wkręca, że musisz.

14 mar 2018, 19:47
Zaawansowany

REJESTRACJA14 lip 2009, 15:46

POSTY        79
Od 10 lat składam oświadczenia, nigdy nie podawałam wynagrodzenia. Ani swojego, ani współmałżonka.

14 mar 2018, 20:11
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA04 lis 2018, 19:30

POSTY        429
Dworczyk zrobił błąd w swoim oświadczeniu majątkowym.

Kilkanaście razy nie wpisał do swego oświadczenia majątkowego faktu posiadania udziałów w jednej ze spółek.
"To jest sytuacja, która nigdy nie powinna się wydarzyć. Mogę tylko powiedzieć - przepraszam. 0,18 proc. udziałów spółki non profit - powiedział minister.
"Wiem, że to jest dosyć kompromitujące dla mnie, ale 11 lat temu dokonując wpłaty wpisowego po prostu nie pamiętałem, że jest to objęciem udziałów, później składając oświadczenia, bo nigdy z tego tytułu nie otrzymałem żadnego przychodu, nie brałem udziału w żadnych spotkaniach ani działaniach organów tej organizacji pożytku publicznego" - zaznaczył Dworczyk.
"Złożyłem wszystkie stosowne sprostowania, korekty oświadczeń - wbrew temu, co pisały niektóre media - mogę tylko powiedzieć, że bardzo mi przykro" - powiedział szef KPRM.
https://www.gazetaprawna.pl/artykuly/14 ... kowym.html

Uniknięcie błędów w oświadczeniu majątkowym jest trudne
Według Krzysztofa Izdebskiego, prawnika, dyrektora programowego Fundacji ePaństwo uniknięcie błędów w oświadczeniu majątkowym jest bardzo trudne. - Samorządowcy wskazują, że nie wszystkie rubryki są jasne, a najbardziej problematyczna jest zawsze kwestia oszacowania wartości majątku - dodał.
https://www.prawo.pl/samorzad/uniknieci ... 14722.html

Według Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, błędem jest pozostawienie pustych rubryk, które powinny być uzupełnione zwrotem "nie dotyczy". "Należy pamiętać, aby każdy podpunkt, który Państwa nie dotyczy wypełnić właśnie tym zwrotem. Błędne jest wypełnienie oświadczenia poprzez zwroty takie jak np. +nie posiadam+, +nie jestem+ czy +nie prowadzę+" – napisano w instrukcji.
Jak podano, błędem jest również niedookreślenie przynależności składników majątkowych (zasobów pieniężnych, nieruchomości, mienia ruchomego, zobowiązań pieniężnych) do majątku objętego małżeńską wspólnością majątkową lub do majątku odrębnego.
"Należy pamiętać, aby część A pkt I, II, IX, X oświadczenia majątkowego opatrzyć zapisem +małżeńska wspólność majątkowa+ lub +majątek odrębny+" – zauważa urząd marszałkowski.
Kolejną pomyłką, na którą wskazuje urząd, jest brak podkreślenia na pierwszej stronie oświadczenia majątkowego zapisu dotyczącego składników małżeńskiej wspólności majątkowej lub majątku odrębnego. "Zaznaczenie odpowiedniego zapisu jest źródłem informacji dla organu weryfikującego (dot. części A) " – podkreślono w instrukcji.
Ponadto należy pamiętać, że jeśli od ostatniego momentu, w którym było składane oświadczenie majątkowe, wartość, np. samochodu spadła poniżej 10 000 zł, również należy go wykazać, opisując fakt spadku ceny.
http://samorzad.pap.pl/depesze/wiadomos ... ajatkowego

Powinny być uzupełnione zwrotem "nie dotyczy"?
A nam mówiono żeby nie używać tego zwrotu tylko w pustych rubrykach pisać "nie posiadam".

Jeśli od ostatniego momentu wartość samochodu spadła poniżej 10000 zł, również należy go wykazać, opisując fakt spadku ceny?
Dziwne! Przecież wykazuje się wartości ponad 10000 zł wg stanu na 31 grudnia.

Oświadczenia majątkowe - najczęstsze błędy.
https://samorzad.infor.pl/sektor/organi ... bledy.html

I nadal nie wiem: czy te wartości w oświadczeniu to jest łączony majątek małżonków nie posiadających rozdzielności majątkowej?
Na przykład oszczędności na wspólnym rachunku bankowym 15 tys. zł albo kredyt 15 tys. zł?
Wpisać 15000 w ogóle wtedy nie wykazywać jako kwoty dzielonej na pół czyli 7500?
Ponieważ będę składał jeszcze wiele razy oświadczenia majątkowe to chciałbym sie upewnić czy ja nie popełniłem błędu.

31 maja 2019, 17:31
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Zaznaczyć, że majątek wchodzi w skład małżeńskiej wspólności majątkowej albo stanowi majątek osobisty.

Lepiej podać za dużo niż za mało.
No chyba, że ktoś nie może doliczyć się ilości samochodów albo mieszkań... ;)

02 cze 2019, 09:11
Znawca

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
aspa                    

Od 10 lat składam oświadczenia, nigdy nie podawałam wynagrodzenia. Ani swojego, ani współmałżonka.

Ja podawałem tylko i wyłącznie swoje z poprzedniego miejsca pracy.

03 cze 2019, 10:02
Amator

REJESTRACJA03 maja 2019, 23:19

POSTY        13
Od przeszło 20 lat zawsze składam, podając raczej więcej, wraz z dochodami współmałżonka. Nie mam nic do ukrycia i nie wydziwiam jak niektórzy. Uczciwy nie obawia się podać prawdę, bez kombinacji.

03 cze 2019, 16:20
Znawca

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
Agataf                    

Od przeszło 20 lat zawsze składam, podając raczej więcej, wraz z dochodami współmałżonka. Nie mam nic do ukrycia i nie wydziwiam jak niektórzy. Uczciwy nie obawia się podać prawdę, bez kombinacji.

Popieram. Jestem zwolennikiem pomysłu skandynawskiego - żeby każdy PIT był dostępny dla każdego. Nie mam się czego wstydzić - do wszystkiego doszedłem własną ciężką pracą (no i trochę na start dostałem od rodziców).

04 cze 2019, 06:26
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2009, 07:33

POSTY        72
W Polsce to tragiczny pomysł. Chyba że każdy urząd by dostał parę dodatkowych etatów na rozpatrywanie donosów. "Bo sąsiad ma rocznie 50000 zł a kupił samochód za 60000"

04 cze 2019, 16:12
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA04 lis 2018, 19:30

POSTY        429
pkuzmiak                    

Nie mam się czego wstydzić - do wszystkiego doszedłem własną ciężką pracą (no i trochę na start dostałem od rodziców).

To tak jak śp. prezydent Gdańska Adamowicz który doszedł do wszystkiego ciężką pracą dzięki czemu dorobił się około 6 (słownie: około siedmiu) mieszkań. Około bo sam nie wiedział ile wpisać do oświadczenia majątkowego.
Poza ciężką pracą również własną zaradnością.

04 cze 2019, 18:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 56 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4