Teraz jest 05 wrz 2025, 19:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Opłata za udostępnienie informacji komornikowi 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2019, 17:35

POSTY        1
Post Opłata za udostępnienie informacji komornikowi
Witam,
mam wątpliwości odnośnie opłaty za udostępnienie informacji komornikom,dlatego proszę o pomoc. Komornik ma pod jednym numerem Km trzech dłużników, przesyła wnioski o udostępnienie informacji, wysyłam 3 osobne odpowiedzi wraz z wezwaniem do zapłaty. Komornik dokonuje wpłaty wyłącznie na jedną odpowiedź, twierdząc, że wnioski dotyczą jednej sprawy. Czy ma rację? Według mnie powinien zapłacić za każdą odpowiedzi oddzielnie. Próbowałam poszukać informacji na ten temat, ale niestety nie znalazłam żadnej interpretacji.
Mam jeszcze pytanie o negatywną odpowiedź. Chodzi o sytuację, kiedy komornik podaje jedynie imię i nazwisko oraz adres osoby. Podatnik o takich danych nie figuruje w naszym US, więc przesyłamy informację, że podatnik nie figuruje w ewidencji naszego Urzędu i nie jest znana właściwość innego US. Czy za taką odpowiedź pobieramy opłatę. Znalazłam interpretację z 2011 roku, która mówi: "Należy wskazać, że z przepisu art. 299 § 6 ustawy Ordynacji podatkowej wynika, iż opłata jest pobierana za udostępnienie informacji. Oznacza to, że odpłatnie będą udostępniane zarówno informacje pozytywne jak i negatywne. Dodać należy, iż pod pojęciem informacji pozytywnej rozumie się informację zawierającą w pełnym zakresie dane żądane przez komornika lub w części, gdy organ podatkowy nie dysponuje wszystkimi żądanymi danymi. Z kolei negatywną będzie informacja, w której właściwy organ podatkowy wskazuje, że nie dysponuje danymi wnioskowanymi przez komornika."

23 maja 2019, 09:25
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA20 lut 2016, 10:26

POSTY        9
Post Re: Opłata za udostępnienie informacji komornikowi

Mam jeszcze pytanie o negatywną odpowiedź. Chodzi o sytuację, kiedy komornik podaje jedynie imię i nazwisko oraz adres osoby. Podatnik o takich danych nie figuruje w naszym US, więc przesyłamy informację, że podatnik nie figuruje w ewidencji naszego Urzędu i nie jest znana właściwość innego US. Czy za taką odpowiedź pobieramy opłatę.

W tym przypadku tak naprawdę to udzielasz informacji z ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników, a nie z akt spraw podatkowych (art. 299 Ordynacji) i tam opłaty nie ma.

23 maja 2019, 12:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]