____________________________________ "jestem jak chiński znak równowagi - trochę głupoty - tyle samo rozwagi..."
08 lut 2017, 14:48
Re: CEIDG
misiekp
elektronicznie
Dzięki ale za pomocą tej zakładki na CEIDG?
08 lut 2017, 15:14
Tak, po jej wysłaniu dostaniesz info na e-maila.
08 lut 2017, 18:54
Przedsiębiorca likwiduje działalność na siebie a rozpoczyna wyłącznie jako wspólnik spółki cywilnej - robi to jednym wnioskiem jako wniosek o zmianę wpisu. A jakie źródło robicie mu w SeRcu? Ewa, Ewi?
09 lut 2017, 09:29
EWA.
12 lut 2017, 01:19
CEIDG po 30.04.2018
Jak wrażenia? Już dostaliście między oczy jakimś idiotyzmem ? Walczę właśnie z z zawieszeniowznowieniem. Jestem po rozmowie z CEIDG z mojego samorządu i dowiedziałem się, że byli na spotkaniach "wdrożeniowych" na których pracownicy ministerstwa nie byli w stanie sensownie odpowiedzieć na żadne pytanie, a na końcu poszedł komunikat w tonie: "czym się przejmujecie, ci w zusach i w skarbówce to dopiero będą mieli rozp..ol" Dzię ku je my!
09 maja 2018, 13:28
Witajcie, mam trzy pytania: 1. Podatnik rozpoczyna działalność gospodarczą w CEIDG i ma już nadany NIP. Jakie wpisujemy źródło informacji EDI-G czy EDA-G? 2. Podatnik wykreśla działalność gospodarczą w CEIDG. Rejestrację zewnętrzną zamykamy z datą ujawnienia wniosku w CEIDG czy z datą likwidacji? 3. Podatnik VAT i VAT UE zawiesza działalność. Zawieszamy okoliczność obowiązku VAT. Czy zawieszamy (zamykamy) obowiązek VAT UE?
15 maja 2018, 18:36
Witajcie, mam trzy pytania: 1. Podatnik rozpoczyna działalność gospodarczą w CEIDG i ma już nadany NIP. Jakie wpisujemy źródło informacji EDI-G czy EDA-G? 2. Podatnik wykreśla działalność gospodarczą w CEIDG. Rejestrację zewnętrzną zamykamy z datą ujawnienia wniosku w CEIDG czy z datą likwidacji? 3. Podatnik VAT i VAT UE zawiesza działalność. Zawieszamy okoliczność obowiązku VAT. Czy zawieszamy (zamykamy) obowiązek VAT UE?
1. EDI-G 2. z datą ujawnienia wniosku 3. nie zamykamy VAT UE; jeśli po 6 m-cach zawieszenia wykreślamy z VAT, to wtedy zamykamy VAT UE
15 maja 2018, 20:54
Czy Wy też dostaliście do ściągnięcia w CEIDG wnioski - Informacje przesłane przez Ministerstwo Rozwoju. U nas mały US w dniu 02.12. (niedziela) wpłynęło ok. 200 wniosków. O co tu chodzi? Jakie zmiany? Mamy ciągle jakieś weryfikacje (boję się otwierać skrzynkę mailową) a tu jeszcze to. Ściągnąć, sprawdzić i jeszcze wprowadzić do CRP KEP. Masakra
03 gru 2018, 18:28
Czy też otrzymaliście taką masę wniosków CEIDG - Informowanie, złożone przez Ministerstwo? Jakich zmian dotyczy?
04 gru 2018, 17:05
W czerwcu ok. 70 - u mnie chodziło o zmiany pisowni ulic w słownikach TERYT.
05 gru 2018, 22:42
Faktycznie chodzi o pisownie ulic.
06 gru 2018, 18:19
Witam, czy przedsiębiorca chcąc zmienić formę opodatkowania musi to zrobić przez CEIDG czy wystarczy jak złoży pisemne oświadczenie?
21 mar 2019, 17:18
Nie musi przez CEIDG.
Przykład z ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne
Art. 9. 1. Pisemne oświadczenie o wyborze opodatkowania przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych na dany rok podatkowy podatnik składa naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu według miejsca zamieszkania podatnika, a w przypadku przedsiębiorstwa w spadku - według ostatniego miejsca zamieszkania zmarłego przedsiębiorcy, do 20. dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym osiągnął pierwszy przychód z tego tytułu w roku podatkowym, albo do końca roku podatkowego, jeżeli pierwszy taki przychód osiągnął w grudniu roku podatkowego. 1a. Podatnik może złożyć oświadczenie, w formie pisemnej, właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego o rezygnacji z opodatkowania ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych lub złożyć oświadczenie o wyborze opodatkowania na zasadach określonych w art. 30c ustawy o podatku dochodowym, przed upływem terminu, o którym mowa w ust. 1, albo złożyć pisemny wniosek o zastosowanie opodatkowania w formie karty podatkowej w terminie, o którym mowa w art. 29 ust. 1. 1b. Dokonany wybór formy opodatkowania, o którym mowa w ust. 1, dotyczy również lat następnych, chyba że w kolejnych latach podatnik w terminie określonym w ust. 1 złoży oświadczenie w formie pisemnej właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego o rezygnacji z tej formy opodatkowania albo w terminie określonym w art. 29 ust. 1 złoży pisemny wniosek o zastosowanie opodatkowania w formie karty podatkowej albo oświadczenie o wyborze opodatkowania dochodów z pozarolniczej działalności gospodarczej na zasadach określonych w art. 30c ustawy o podatku dochodowym, w terminie określonym w art. 9a ust. 2 tej ustawy. 1c. Oświadczenia, o których mowa odpowiednio w ust. 1-1b, podatnik może złożyć na podstawie przepisów ustawy z dnia 6 marca 2018 r. o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy (Dz. U. poz. 647, 1544, 1629 i 2244), zwanej dalej "ustawą o CEIDG".
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
Ostatnio edytowano 21 mar 2019, 18:30 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz