Teraz jest 06 wrz 2025, 18:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 598 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 43  Następna strona
Podwyżki w KAS w 2019 roku 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA29 wrz 2018, 15:40

POSTY        52
Post Re: Podwyżki w KAS w 2019 roku
To może się ten zespół "rąbnął" po prostu? Z tym, że to nadal tylko poziom IAS.

13 mar 2019, 18:07
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2006, 18:02

POSTY        136
To może niech ktoś ze związków łaskawie zajmie się tematem. W końcu to nasze od dawna niewidziane podwyżki więc powinniśmy walczyć by były jak najwyższe. Dziwi mnie że Mf nie dało jawnych wytycznych jak to zrobić. Wszyscy pracujemy w jednym resorcie i powinniśmy dostać takie same podwyżki. Szkoda że kwoty tej nie wciągnięto do kwoty bazowej. Wówczas nie byłoby potrzeby uzgadniania ze związkami i rożnego interpretowania tej kwoty. Z drugiej strony zz mają nas bronić ale ja niestety mam inne odczucia. Jak dyro ma dojść do porozumienia z powiedzmy 30 organizacjami związkowymi ?! To jakaś paranoja. Każdy zz chce zapewnić jak najlepsze uzgodnienia dla siebie a nie dla wszystkich. Szkoda. Bo po tylu latach bez podwyżek nie obchodzi mnie czy będzie w tym dodatek stażowy czy nie. Chce w końcu te podwyżkę zobaczyć na koncie. Już i tak w tamtym roku pensja została skutecznie rozjechana jak walcem kiedy każdy na danym stanowisku dostał określony mnożnik bez względu na to ile lat był na danym stanowisku i ile podwyżek poziomych w tym czasie dostał. I tak, mi jako „staremu” pracownikowi rence (sic) i nogi opadają. Ustalcie już coś w końcu a nie szczujmy się niepotrzebnie. Tego Wam i sobie życzę.

13 mar 2019, 18:34
Zaawansowany

REJESTRACJA29 wrz 2018, 15:40

POSTY        52
Kwestia dodatku stażowego jest rozstrzygana jeszcze w IASach (niektórych). Siłą rzeczy w żadnej izbie nie będzie 100% załogi zadowolona, bo dla jednych korzystniej jest ze stażowym, dla innych nie. Taka ZZ rola, reprezentują członków. Same z siebie raczej takiej czy innej opcji nie wskazują, tylko na podstawie głosów swoich członków. Trzeba się z tym pogodzić.
Natomiast co do liczby podwyżek, to nie wiem czemu piszesz, że "zz mają nas bronić ale ja niestety mam inne odczucia". Na głównej wisi dzisiejsze pismo ZZ w tej sprawie.

13 mar 2019, 19:24
Zaawansowany

REJESTRACJA17 mar 2009, 10:19

POSTY        58
Co słychać na Podkarpaciu, czy uzgodniono stanowisko z DIAS, jakie mają być zasady, co ze stażowym, co ze wzrostem mnożnika kwoty bazowej w 2019r.0 2,3% ?

13 mar 2019, 19:28
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
david                    

Co słychać na Podkarpaciu, czy uzgodniono stanowisko z DIAS... jakie mają być zasady, co ze stażowym, co ze wzrostem mnożnika kwoty bazowej w 2019r.0 2,3% ?

Na Podkarpaciu znane jest tylko oficjalne stanowisko zz celników. Zostało ono opublikowane na internecie. Dziś sprawdzałam na internecie zakładki pozostałych zz - nic tam nie ma. Nie ma także opublikowanego oficjalnego stanowiska dyrektora. Plotek powtarzać nie będę, bo nie wiem ile w nich prawdy.

13 mar 2019, 19:40
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2006, 18:02

POSTY        136
Czy to forum jest czytane przez kogoś z MF (ajed)? Jeżeli tak to proszę o chwile refleksji dokąd to wszystko zmierza. Przecież wszyscy powinniśmy cieszyć się z tak dawno niewidzianych podwyżek, a tym czasem co izba to inne ustalenia. Czy tak naprawdę trudno wytyczyć jakiś cel i sposób postępowania dla 16 izb? Żyjemy w końcu w jednej Polsce i w naszej Ojczyźnie powinny obowiązywać wszystkich jednakowe reguły. Dziwi mnie to milczenie MF w wielu kwestiach, które były do rozwiązania z poziomu centralnego (no może nie MF ale rządu, który mógł wysłuchać ich wskazówek). Takie moje pobożne modlitwy ;)

13 mar 2019, 21:00
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
DOAL - pracodawcą zdaje się jest Dyrektor IAS. Dlatego każdy z DIAS uzgadnia ze związkami zasady szczegółowe podziału podwyżek. I rola ministerstwa jakby się kończy przed drzwiami IAS. Ale mogę się mylić...

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

13 mar 2019, 21:33
Zaawansowany

REJESTRACJA21 wrz 2009, 15:43

POSTY        73
Po lekturze mojej poczty związkowej, dochodzę do wniosku, że czas się z nich wypisać, bo nie reprezentują moich interesów. Tak samo jak nie reprezentują interesów ludzi młodych. Może czas założyć ZZ Młodych i Starych? Bo konflikt interesów i tak jest, więc trudno mowić o reprezentacji przez ZZ kogokolwiek. A składki mają płacić młodzi, żeby związki "biły" się o to, żeby im zabrać? Totalna paranoja.

13 mar 2019, 21:59
Zaawansowany

REJESTRACJA16 gru 2015, 20:24

POSTY        72
Marek Kuchciński
Marszałek Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej

Szanowny Panie Marszałku,
W odpowiedzi na interpelację Posłów na Sejm RP Pana Tomasza Piotra Nowaka, Pawła Bańkowskiego, Krzysztofa Gadowskiego z dnia 10 stycznia 2019 r. nr 28585 dotyczącą wynagrodzeń pracowników Krajowej Administracji Skarbowej, uprzejmie przedkładam Panu Marszałkowi odpowiedź na pytania postawione w tej interpelacji:
Ad 1. Ile wynosi kwota bazowa w 2019 r. dla pracowników Krajowej Administracji Skarbowej Kwota bazowa na 2019 rok, zgodnie z projektem ustawy budżetowej na 2019 r., dla pracowników zatrudnionych w korpusie służby cywilnej wynosi 1 916,94 zł, natomiast dla funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej wynosi 1 701,09 zł.
Różnica jest wynikiem niepobierania od 2018 r. składek na ubezpieczenie społeczne (emerytalnych i rentowych) od uposażeń funkcjonariuszy
Ad 2. O ile średnio wzrośnie wynagrodzenie pracowników KAS w 2019 r.
Zgodnie z przedstawionym projektem ustawy budżetowej na 2019 r., na bieżący rok został zaplanowany wzrost wynagrodzeń o 2,3 %.
Planowana jest również (wytł. własne) podwyżka wynagrodzeń o 655,- zł brutto miesięcznie dla każdego zatrudnionego lub pełniącego służbę w jednostkach Krajowej Administracji Skarbowej, wynikająca z podpisanego w dniu 21 listopada 2018 r. Porozumienia
Z tego co wiem w kilku izbach, w których jest podpisane porozumienie i w KIS jest ustalone, że kwotę 655 zł pomniejsza się o 3% fundusz nagród, dodatkowe wynagrodzenie roczne i 2,3% podwyżki wynikającej z wzrostu kwoty bazowej. Czyli ktoś nas robi w jajo, albo będa musieli teraz szybko szukać kasy na te 2,3%, w związku z odpowiedzią na interpelację. Ktoś chyba beknie za tę odpowiedź ;) To post aspy ale może odnieść się tez do Izby w Gdańsku

13 mar 2019, 22:13
Zaawansowany

REJESTRACJA04 maja 2016, 10:06

POSTY        36
mam82                    

Po lekturze mojej poczty związkowej, dochodzę do wniosku, że czas się z nich wypisać, bo nie reprezentują moich interesów. Tak samo jak nie reprezentują interesów ludzi młodych. Może czas założyć ZZ Młodych i Starych? Bo konflikt interesów i tak jest, więc trudno mowić o reprezentacji przez ZZ kogokolwiek. A składki mają płacić młodzi, żeby związki "biły" się o to, żeby im zabrać? Totalna paranoja.

Zgadzam się w 100%. np. to co związki robią teraz na Śląsku to paranoja. Przedstawiciele zapomnieli że mają w swoich szeregach wielu młodych pracowników. Oj zdziwią się ile osób się wypisze. I te informacje że nie możemy teraz odpuścić bo DIAS rozdysponuje wszystko dla młodych i funkcjonariuszy. Haloooooo reprezentujecie też młodych i to co im teraz proponujecie to skandal. Teraz wychodzi na to że DIAS bardziej dba o nasze interesy (a ja płace składkę do ZZ) - świat oszalał :D

14 mar 2019, 08:38
Znawca

REJESTRACJA22 paź 2006, 13:29

POSTY        156
zygzak1980                    

Zgadzam się w 100%. np. to co związki robią teraz na Śląsku to paranoja. Przedstawiciele zapomnieli że mają w swoich szeregach wielu młodych pracowników. Oj zdziwią się ile osób się wypisze. I te informacje że nie możemy teraz odpuścić bo DIAS rozdysponuje wszystko dla młodych i funkcjonariuszy. Haloooooo reprezentujecie też młodych i to co im teraz proponujecie to skandal. Teraz wychodzi na to że DIAS bardziej dba o nasze interesy (a ja płace składkę do ZZ) - świat oszalał :D

Spójrz łaskawie trochę dalej, niż czubek własnego nosa. Przypomnisz może wszystkim, o ile wzrosło Twoje wynagrodzenie od wejścia KAS?  :P
Ale JA płacę składkę do zz, więc JA domagam się dla SIEBIE. Bo: JA, JA, JA, nikt inny tylko JA...  :(

14 mar 2019, 08:50
Zaawansowany

POSTY        36
Kolego "Radny" no powiem brutalnie  - takie mamy czasy. Nikt za mnie rachunków nie zapłaci a rata kredytu sama się nie ureguluje. Więc na kogo czubek nosa mam patrzeć. :P
I żeby nie było, że mam 20 lat i jestem młodym gniewnym - ja rozumiem doskonale racje i starych i młodych ale wszyscy za mało zarabiamy i nie ma czasu na komplikowanie i walkę o parę złotych.
Podwyżka, która miała pełnić funkcje motywacyjną, po tym wszystkim co się dzieje, po tych wszystkich pretensjach rożnych grup (modnych, starych itp.) nie będzie tej funkcji spełniać.

14 mar 2019, 09:31
Znawca

REJESTRACJA22 paź 2006, 13:29

POSTY        156
zygzak1980                    

Nikt za mnie rachunków nie zapłaci a rata kredytu sama się nie ureguluje. Więc na kogo czubek nosa mam patrzeć. :P
Nie spodziewałem się, że jesteś aż tak wyjątkowy. Rachunki i rata kredytu - to coś tak niespotykanego, że musi dotyczyć naprawdę nielicznych.
zygzak1980                    

I żeby nie było, że mam 20 lat i jestem młodym gniewnym - ja rozumiem doskonale racje i starych i młodych ale wszyscy za mało zarabiamy i nie ma czasu na komplikowanie i walkę o parę złotych.
zygzak1980                    

Wszyscy za mało zarabiamy
ale
zygzak1980                    

na kogo czubek nosa mam patrzeć.
 :brawa:
Nie masz już czasu na walkę o parę złotych? To może czas uznać zasady proponowane konsekwentnie przez "S" jeszcze przed wejściem KAS? Do tej pory jakoś Ci chyba odpowiadały... :P
zygzak1980                    

Podwyżka, która miała pełnić funkcje motywacyjną, po tym wszystkim co się dzieje, po tych wszystkich pretensjach rożnych grup (modnych, starych itp.) nie będzie tej funkcji spełniać.
1. Nie odpowiedziałeś na pytanie - to też odpowiedź.
2. Od kiedy to dyskusja, przedstawianie racji i spieranie się demotywują podwyżkę?

14 mar 2019, 09:47
Zaawansowany

POSTY        36
Od wejścia w KAS nie za wiele. Bo w 2017 dostałem kilka groszy z uwagi na fakt, że podwyżki otrzymali ci z wysługą lat. Tak było na Śląsku.
Więc rozmowy, że wcześniej młodzi dostali a starzy nie uważam za nietrafione.

A demotywuje nie przedstawianie swoich racji tylko czas i fakt, że nie potrafią się dogadać.

PS. Mam wrażenie, że związki na Śląsku uważają swoje pomysły za "nieskazitelnie idealne" a tak nie jest. Ale każdy kto myśli inaczej to jest już zły.
Życie to zweryfikuje :) najlepiej niech negocjacje będą do końca III kwartału. Ułatwi to wielu osobom pewne decyzje :)

Pozdrawiam

14 mar 2019, 10:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 598 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 43  Następna strona