Teraz jest 05 wrz 2025, 17:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Wierzytelności 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA25 paź 2017, 11:57

POSTY        2
Post Wierzytelności
Cześć. Jestem nowa na forum, ale podczytuję od jakiegoś czasu i korzystam z waszej wiedzy. Tym razem potrzebuje pomocy w postępowaniu które prowadzę.
Podatnik w ramach prowadzenia działalności gospodarczej po stronie przychodów ma tylko wpływy od wierzycieli wg zestawienia. Wpływy pochodzą od komornika. Działalność gospodarcza to pozostałe formy udzielania kredytów (PKD 64.92.Z). Od podatnika za wiele się nie dowiem, nie wiem w jaki sposób stał się wierzycielem osób. Mam numery tytułów i sygnatury wyroków.
Na jakiej podstawie prawnej mogę wystąpić do sądu i/lub komornika o wyroki zobowiązujące do zapłaty, tytuły wykonawcze, klauzule wykonalności i czy w ogóle jest taka szansa?

26 paź 2017, 10:57
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:01

POSTY        396
Post Re: Wierzytelności
Jeśli chodzi o sądy to doszedł niedawno art. 82b Ordynacji podatkowej, który umożliwia poproszenie o więcej niż to, co sądy muszą przekazywać na podstawie art. 84 Op i rozp. Ministra Sprawiedliwości wydanego na podstawie art. 84 par. 2 Op - http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDe ... 0041561640.

Co do komorników i notariuszy to zastanowiłbym się czy nie można próbować na podstawie art. 84 par. 1 Op. Wiem, że jest ww. rozp. MS, ale jego zakres nie wyczerpuje możliwych informacji, które mogą być przydatne.

Mam wrażenie, że zarówno art. 82b jak i art. 84 Op powinny być nieco zmienione, by było jasne, że organy podatkowe mogą prosić o przekazanie różnych informacji i dokumentów.

13 lis 2017, 08:38
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA25 paź 2017, 11:57

POSTY        2
No niestety na podstawie 82b nie udało mi  się uzyskać odpowiedzi.

20 lis 2017, 12:45
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
rymika                    

No niestety na podstawie 82b nie udało mi  się uzyskać odpowiedzi.

Dlaczego się nie udało? Jeśli odmówił to można by się zastanowić nad ewentualnym zastosowaniem KKS (nieudzielenie informacji podatkowej), aczkolwiek mam co do tego pewne wątpliwości.

21 lis 2017, 10:17
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Gerald Birgfellner wystawił fakturę spółce Srebrna

Obrazek
Skan dokumentu opublikowała w czwartek "michnikowy szmatławiec".

Gazeta opublikowała jedną z faktur, które Gerald Birgfellner miał wystawić spółce Srebrna za poczynione przez siebie opracowania potrzebne do budowy 190-metrowych bliźniaczych wież w Warszawie.

"Po zapoznaniu się z opublikowaną w mediach fakturą nr FA/4/2018 z dnia 14 czerwca 2018 r. uprzejmie informuję, że nie została ona doręczona spółce i nie była przedmiotem księgowania"
- napisała w oświadczeniu przesłanym PAP prezes Srebrnej Małgorzata Kujda.

Kujda oceniła, że treść opublikowanej faktury "wskazuje na próbę sfiskalizowania kosztów, które dotąd nie były przedmiotem sprawozdania ze strony osoby podającej się za zleceniobiorcę".

"Spółka kwestionuje jakiejkolwiek roszczenia ze strony pana Birgfellnera, który w dniu 26.07.2018 r. złożył rezygnację z zarządu Nuneaton Sp. z o.o. Do dalszego wyjaśnienia pozostawiamy kwestię odprowadzenia podatku od towarów i usług do właściwego urzędu skarbowego w Warszawie"
- napisała prezes Srebrnej.

Rzeczniczka PiS Beata Mazurek powiedziała w czwartek, że faktura, którą ujawniła "michnikowy szmatławiec", nie jest podstawą do dokonania płatności, "bo w niej nie wiadomo, o co chodzi".

- Taką fakturę każdy może wystawić każdemu
- oceniła.

Posłowie Platformy Obywatelskiej poinformowali w czwartek, że zwrócili się do Izby Administracji Skarbowej w Warszawie z wnioskiem o przeprowadzenie kontroli skarbowej w spółce Srebrna. Marta Golbik i Zbigniew Konwiński wyjaśnili, że ich wniosek jest oparty o art. 282 Ordynacji podatkowej.
Roman Giertych wezwał w czwartek spółkę Srebrna oraz Jarosława Kaczyńskiego do uregulowania należności wobec swojego klienta. Giertych reprezentuje Geralda Birgfellnera, niedoszłego wykonawcę inwestycji w wieżowiec znany jako K-Tower.

"Uprzejmie prosimy spółkę Srebrna oraz p. Jarosława Kaczyńskiego o uregulowanie zaległych faktur w związku z pracami nad projektem budowy dwóch wież na działce należącej do spółki" - napisał na Twitterze.

Przypomnijmy, że w ujawnionej pod koniec stycznia rozmowie w siedzibie PiS przy ul. Nowogrodzkiej Jarosław Kaczyński deklarował zamiar uregulowania rachunków Austriaka.
- Realia są takie: albo będą jakieś te dodatkowe rachunki, bo my po prostu ich potrzebujemy, albo jest druga droga, i tu nie traktujcie jej jako wojenną. To znaczy, że wy wysuniecie roszczenia o charakterze sądowym - wyjaśnił prezes PiS. - Jestem gotów w tym sądzie zeznać, że ta robota była robiona dla nas, znaczy dla Srebrnej - mówi Jarosław Kaczyński.

"michnikowy szmatławiec" wprost określiła swą najnowszą publikację jako odpowiedź na słowa Mateusza Morawieckiego z wtorkowej konferencji prasowej. Premier stwierdził wówczas, że Austriak nie przedstawił żadnej faktury na poparcie swych roszczeń finansowych wobec Srebrnej.

- Przecież każdy z nas, jak płaci za remont łazienki, budowę płotu czy cokolwiek innego, to chce paragon fiskalny albo fakturę - argumentował premier.
- Idź do sądu, człowieku i w sądzie uzgodnimy, na jakim poziomie ta zapłata powinna zostać uiszczona - dodał.

Morawiecki mówił też, że z nagranej rozmowy Birgfellnera z Kazimierzem Kujdą wynika, że Austriak "nakłania prezesa NFOŚ do jakichś dziwnych wypowiedzi i padają nietypowe, mówiąc delikatnie, dziwne propozycje". - Należy się zastanowić, czy obrońcy austriackiego biznesmena przypadkiem nie działają na jego szkodę - powiedział szef rządu.

Ze skanu w "Wyborczej" wynika, że spółka Nuneaton wystawiła fakturę, korzystając z oprogramowania Comarch ERP Optima. Rzecznik Comarchu poinformował w czwartek PAP, że że spółka Nuneaton "nie jest klientem Comarch i nie zakupiła systemu Comarch ERP Optima ani bezpośrednio, ani pośrednio".

Nuneaton Sp. z o.o. została powołana przez Srebrną do realizacji budowy wieżowca na działce na warszawskiej Woli. Na jej czele stanął Gerald Birgfellner, skoligacony z Jarosławem Kaczyńskim austriacki deweloper.

Źródło: https://www.money.pl/gospodarka/tasmy-k ... 6465a.html

A Wy zapłacilibyście za taką fakturę?

A za tę:
Załącznik:
Faktura Horały.jpg

?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

07 lut 2019, 18:26
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Ani nie chce mi się teoretyzować a i czasu mi szkoda, więc posłużę się niezawodnym Matką Kurką:

Faktura „Kup Pan cegłę”
czyli
komedia filmowa „Dług Kaczyńskiego”

Obrazek

Muszę zacząć od gorących podziękowań dla funkcjonariuszy z Czerskiej, bo od wielu lat nie mogę się doprosić faktur od Owsiaka i zarządzanych przez niego podmiotów zlecających usługi firmom rodzinnym. Tymczasem GW nie cacka się z austriackim „biznesmenem” i zaprzyjaźnionymi z redakcją pełnomocnikami: Giertychem i Dubois. Po tym, jak brukowiec opublikował taśmy z ofertą korupcyjną dla prezesa NFOŚ Kazimierza Kujdy, przyszedł czas na publikację słynnej faktury i tu się zaczynają dziać prawdziwe i klasyczne dla „biznesmenów” III RP.

Po pierwsze nie ma żadnej faktury od austriackiego „biznesmena”, ale jest refaktura
Obrazek

Powyższy „dokument”, z którego jeszcze się pośmiejemy, wystawiła firma
NUNEATON SPÓŁKA Z OGRANICZONA ODPOWIEDZIALNOSCIA
ul. GRZYBOWSKA, nr 2, lok. 29
00-131 WARSZAWA
KRS: 0000655036
REGON: 366168687
NIP: 5252690805

Firma ta jest spółką celową spółki "Srebrna", a zarządzał nią „biznesmen” Gerald Birgfellner. Sam fakt, że spółka celowa wystawia refakturę spółce "Srebrna", to jest ekonomiczne i fiskalne kuriozum, ale bez tego kuriozum dla Geralda Birgfellnera cały „biznes” nie miał sensu. Pan Gerald Birgfellner nie był w stanie w żaden sposób udokumentować usług wykonanych na rzecz spółki „Srebrna”, czego domagał się Jarosław Kaczyński, no to wystawili refakturę, bo co mu zależy i kto mu, co zrobi? Poza Geraldem Birgfellnerem nikt nie wie, gdzie jest pierwotna faktura, kto ją wystawił i za jakie usługi.

Powstaje dokładnie taka sama sytuacja, jak w filmie „Dług”. Paru gości gada sobie luźno o jakiejś inwestycji. Jeden mówi, zobaczę co się da zrobić i po paru dniach wraca z rachunkiem za swoje "usługi", gdzie widnieje tylko jedna pozycja: „Poniosłem koszty”. Przekładając to na życie zwykłego śmiertelnika, sytuacja jest analogiczna do takiej oto codzienności. Wchodzimy do sklepu i od progu atakuje nas sprzedawczyni: „W czym mogę pomóc”. Coś tam nam wciska, coś proponuje, w końcu wychodzimy ze sklepu bez zakupu. Za dwa dni przychodzi „refaktura” i to nawet nie ze sklepu, ale od firmy X za „umowę ustną” zawartą w sklepie. Taki poziom idiotyzmu i desperacji włączył najgorszy sort. Przy czym mówimy o świstku papieru na 1 580 058 zł, a tak wygląda refaktura na 143,69 zł.

Obrazek

Według tego sytemu „świadczenia usług”, firma należąca do mojej Żony, w której jestem notarialnym pełnomocnikiem i mam zawartą umowę od dzieło, może Jarosławowi Kaczyńskiemu, jako prezesowi PiS wystawić refakturę, powiedzmy na 3 000 000 zł, za „Świadczenie usług PR-owych na rzecz PiS”. Niestety ludzie się w takich ordynarnych sztuczkach gubią i PiS musi rzeczywiście wystawić komuś rozgarniętemu fakturę za solidny PR, bo wiemy jakie są zdolności PiS w tym zakresie i jak to się tragicznie wiele razy kończyło. „Faktura” opublikowana przez GW zostałaby wyśmiana przez każdą księgową, ale ludzie nie rozumieją na czym polega prymitywna manipulacja i to jest problem.

https://www.kontrowersje.net/faktura_ku ... czy_skiego

Zastanawiam się tylko czy VAT należny został odprowadzony do urzędu skarbowego?  
To prawie 300000 PLN, a faktura wystawiona w czerwcu 2018 roku! :wysmiewacz:

07 lut 2019, 21:40
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Nadir                    

Gerald Birgfellner wystawił fakturę spółce Srebrna

"Po zapoznaniu się z opublikowaną w mediach fakturą nr FA/4/2018 z dnia 14 czerwca 2018 r. uprzejmie informuję, że nie została ona doręczona spółce i nie była przedmiotem księgowania"- napisała w oświadczeniu przesłanym PAP prezes Srebrnej Małgorzata Kujda.
(...)

Rzeczniczka PiS Beata Mazurek powiedziała w czwartek, że faktura, którą ujawniła "G.Wyborcza", nie jest podstawą do dokonania płatności, "bo w niej nie wiadomo, o co chodzi". - Taką fakturę każdy może wystawić każdemu - oceniła.

Posłowie Platformy Obywatelskiej poinformowali w czwartek, że zwrócili się do Izby Administracji Skarbowej w Warszawie z wnioskiem o przeprowadzenie kontroli skarbowej w spółce Srebrna. Marta Golbik i Zbigniew Konwiński wyjaśnili, że ich wniosek jest oparty o art. 282 Ordynacji podatkowej.
Roman Giertych wezwał w czwartek spółkę Srebrna oraz Jarosława Kaczyńskiego do uregulowania należności wobec swojego klienta. Giertych reprezentuje Geralda Birgfellnera, niedoszłego wykonawcę inwestycji w wieżowiec znany jako K-Tower.
"Uprzejmie prosimy spółkę Srebrna oraz p. Jarosława Kaczyńskiego o uregulowanie zaległych faktur w związku z pracami nad projektem budowy dwóch wież na działce należącej do spółki" - napisał na Twitterze.
(...)
- Przecież każdy z nas, jak płaci za remont łazienki, budowę płotu czy cokolwiek innego, to chce paragon fiskalny albo fakturę - argumentował premier.
- Idź do sądu, człowieku i w sądzie uzgodnimy, na jakim poziomie ta zapłata powinna zostać uiszczona - dodał.
(...)

A Wy zapłacilibyście za taką fakturę?

Szczerze?
Jestem bardzo rozczarowany brakiem reakcji.
I nie chodzi mi o wątek polityczny sprawy, tylko podatkowy.

Nawet na portalach społecznościowych (TT, FB) toczą się dyskusje osób nieznanych i o znanych nazwiskach,
bardzo różnie podchodzących do tego zagadnienia. Niekoniecznie profesjonalnie.

Ale jeśli skarbówka zacznie domagać się od Birgfellnera podatku VAT od tej faktury,
to tym samym potwierdzi, że dokument ten potwierdza wykonanie usługi?
To chyba nie będzie za korzystne dla Kaczyńskiego i Srebrnej, prawda?
Bo Ci kwestionują to roszczenie.

Skarbówka w to nie wnika. Jest faktura, ma być odprowadzony VAT.
Od rozważania zasadności wystawienia faktury, tego czy usługa została wykonana, czy zgodnie z umową (której póki co nie ma) itp jest sąd.

Wystarczy, że Austriak skorzysta z ulgi na złe długi i pozamiatane.

Niby tak, ale wcześniej miał obowiązek VAT odprowadzić.
A jeżeli prawdą jest, że faktury nie było w JPK to ma jeszcze większe kłopoty

Nabywca może nigdy nie zapłacić, ale faktura wystawiona=VAT należny. To nie urząd legalizuje wykonanie usługi, to wynika z ustawowego obowiązku podatkowego. Gdyby wpłacił VAT potwierdziłby wyk. usługi i miałby prawo do żądania zapłaty. Oczywiście zgodnie z umową! Której nie ma :P

Wystawiam fakturę, odprowadzam VAT, niezależnie od tego, czy ktoś mi zapłacił czy nie. Mija termin zapłaty, wysyłam ponaglenie.
Jak mi ktoś nie zapłacił, mam umowę, idę do sądu. To elementarz. Tego Birgfellner nie dopełnił. Reszta to wrzucenie granatu do szamba i tyle.
Norbert Maliszewski@nmaliszewski

A na http://www.skarbowcy.pl cisza...

Proszę więc o powstrzymanie się od zarzutów w rodzaju "forum powinno być związkowe, a jest polityczne
i nie da się go czytać i nie można niczego pisać na tematy jakie powinny być na nim poruszane czyli podatkowe i związkowe".

25 lut 2019, 17:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]