Teraz jest 06 wrz 2025, 00:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Remont obcego lokalu a VAT 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2017, 16:42

POSTY        2
Post Remont obcego lokalu a VAT
Witam
  Wynajem pomieszczenia na cele działalności a vat od remontu.

Mam w planach wynająć lokal od osoby prywatnej znajomej (na min 5 lat za niski czynsz bo rudera).
Żeby go przystosować do prowadzenia działalności zatrudniania pracowników wymaga dużych nakładów instalacja elektryczna / łazienka/ piec CO ...  opłaci się bo czynsz w umowie na 5 lat 200zł/miesiąc. Oczywiście po zakończeniu najmu wszystko(poza rzeczami które łatwo wynieść ) zostanie instalacja / kafelki toaleta pomieszczenie socjalne itd...

Czy przy ponoszeniu kosztów mogę odliczyć vat ? Tu jestem na 99% pewien że tak.
Czy koniec najmu rodzi jakieś obowiązki vat a jeśli tak to jakie ?

Co jeśli wynajmujący zerwie umowę wcześniej i zapłaci karę umowną (z koszty tego remontu) on nie jest vatowcem. Tu chyba po prostu wystawię f.vat 23% z tytułem kara umowa i problem z głowy ?

O czym pamiętać  w takim przypadku żeby chcąc zaoszczędzić parę tysi na wynajmie nie narobić sobie kłopotów podatkowych. Szacowany koszt remontu to około 30 000zł netto.

Nie wiem czy to ma znaczenie ale amortyzacja wyjdzie 3 lata :
dla budynków (lokali) i budowli trwale związanych z gruntem budynków handlowo-usługowych oraz trwale związanych z gruntem oraz kiosków towarowych o kubaturze poniżej 500 m3, domków kempingowych i budynków zastępczych - 3 lata.

21 lut 2019, 12:32
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Post Re: Remont obcego lokalu a VAT
Wystąp do MF o interpretację pisemną, gdyż odpowiedź na tym forum możesz dostać " w następnym odcinku ".

22 lut 2019, 11:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]