Teraz jest 06 wrz 2025, 17:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 598 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 43  Następna strona
Podwyżki w KAS w 2019 roku 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA02 kwi 2017, 00:50

POSTY        86
Post Re: Podwyżki w KAS w 2019 roku
armani01                    

Szczecin tak się dogadał, że podpis organizacji związkowej został wymuszony.

Pod jakimi ostatecznymi ustaleniami? Czy wszyscy dostaną te podwyżki (osoby na zastępstwo, nowozatrudnione w 2019 r.)? Czy po równo? (655 zł brutto na każdego czy będzie jakieś rozróżnienie? jakie?) Wiadomo już ile w netto wyjdzie?

08 lut 2019, 17:51
Specjalista

REJESTRACJA09 gru 2015, 14:56

POSTY        547
Biedronka123                    

IAS Olsztyn wiadomo coś?

Tylko tyle, że będą do czerwca. Tyle chwilowo wiadomo.

09 lut 2019, 02:01
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 06:33

POSTY        49
Czy ktoś może napisać konkrety dotyczące Szczecina?

10 lut 2019, 11:26
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 mar 2010, 11:41

POSTY        8
Dawanie wszystkim po równo to zwykły rozbój i komuna. Toż to w normalnej komercyjnej firmie nie do pomyslenia. Młody, niedoświadczony pracownik ma dostać to, na co starszy pracował przez 20 lat. Motywacja dla starszych , doświadczonych ogromna. Gratuluje toku rozumowania - wszystkim po równo, a staremu g...no.

12 lut 2019, 09:45
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 kwi 2017, 14:37

POSTY        44
Starszy pracownik ma za to dodatek stażowy.

12 lut 2019, 10:10
Zaawansowany

REJESTRACJA20 maja 2013, 16:13

POSTY        34
Przestańmy skakać sobie do gardeł „młody nic, starszy wszystko”. Są skrajne przypadki, np. stary nie panuje nad techniczną częścią pracy, wiec młody za niego wklepuje zeznania. Równie dobrze młody ma 2 dzieci na utrzymaniu, stary już te dzieci odchowała... ludzie, opanujcie nienawiść, bo karma wraca ze zdwojoną siłą. Skupmy się na konkretach podwyżek. Jak komuś coś się nie podoba, to niech idzie szukac lepiej płatnej pracy.

12 lut 2019, 10:20
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 gru 2017, 19:32

POSTY        132
Ludzie, ale się zagalopowaliście, "ci starzy" to głównie osoby po 30-tce lub koło 40-tki, gdzie ani tempo pracy ani obsługa techniczna nie jest problemem, zaś wielokrotnie można zauważyć pracę "tych młodych" na poziomie dużo niższym, więc krew zalewa że ten stary ciągle musi być w tyle finansowo.

12 lut 2019, 10:29
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA01 mar 2010, 11:41

POSTY        8
No właśnie. Ja jestem po 40, mam 18 lat stażu. Mojemu dziecięciu jeszcze do 18 sporo brakuje. Mam wyższe wykształcenie, studia podyplomowe, kursy , doświadczenie w postępowaniach, kontroli , obsłudze bezpośredniej, ulgach, nieujawnionych źródłach i mam otrzymać podwyżkę taką samą, a właściwie niższa niż młody , niedoświadczony człowiek dopiero po np.  szkole średniej? I taka uwaga. "Starzy" nie chcą więcej, jedynie podwyżkę pensji zasadniczej w takiej samej wysokości jak wszyscy inni. A dodatek stażowy to jak sama nazwa wskazuje jest za staż pracy,  to dlaczego mam go nie dostawać. Przecież młody też go w końcu dostanie, jak przepracuje odpowiednią ilość lat. To chyba uczciwe?

12 lut 2019, 11:41
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Powiem tak, i młody i stary ma swoje racje. Ważne, by je rozważyć i wyważyć rozsądnie, a z tym jest coraz gorzej. Ponadto należy zauważyć, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Zależy więc głównie, kto jest decydentem siedzącym, młody czy stary. Tak było, jest i będzie! Koniec i kropka.

12 lut 2019, 11:55
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 gru 2018, 11:07

POSTY        16
Toya                    

No właśnie. Ja jestem po 40, mam 18 lat stażu. Mojemu dziecięciu jeszcze do 18 sporo brakuje. Mam wyższe wykształcenie, studia podyplomowe, kursy , doświadczenie w postępowaniach, kontroli , obsłudze bezpośredniej, ulgach, nieujawnionych źródłach i mam otrzymać podwyżkę taką samą, a właściwie niższa niż młody , niedoświadczony człowiek dopiero po np.  szkole średniej? I taka uwaga. "Starzy" nie chcą więcej, jedynie podwyżkę pensji zasadniczej w takiej samej wysokości jak wszyscy inni. A dodatek stażowy to jak sama nazwa wskazuje jest za staż pracy,  to dlaczego mam go nie dostawać. Przecież młody też go w końcu dostanie, jak przepracuje odpowiednią ilość lat. To chyba uczciwe?

Czy Wy nie możecie tego zrozumieć, że w podejściu rynkowym (sektorze prywatnym), nikogo (pracodawcy) nie obchodzi twoje doświadczenie, staż itp, ale zadania jakie wykonujesz. Inaczej, za sam staż, doświadczenie nie otrzymuje się dodatkowych środków, niż inni wykonujący dokładnie to samo.
Oczywiście czym większe doświadczenie tym bardziej złożone zadania i wyższa płaca, ale to już nie jest ta sama praca. Osoby wykonujące taką samą pracę pod względem ilościowym i jakościowym powinny mieć taką samą płacę. Ciekawe czy podstawy macie równe. W skarbówce jest ta patologia, że często zarówno np. młody- referent robi to samo co ekspert, za zupełnie inne pieniądze. Co innego gdyby zadania były rozdzielane pod względem trudności, ekspert najtrudniejsze, młody najłatwiejsze lub analogicznie ilości, wtedy można mówić o zróżnicowaniu płac. Zresztą jak ktoś napisał doświadczenie jest "nagradzane" przez stażowe, premia za wyniki. Ale podstawa powinna być równa dla wszystkich, powtarzam wykonujących idealnie jakościowo i ilościowo te same zadania.

Ostatnio edytowano 12 lut 2019, 16:41 przez buahaa, łącznie edytowano 1 raz

12 lut 2019, 16:40
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Od dawna powtarzam i pytam: dlaczego nie przeprowadzono jeszcze wartościowania stanowisk?

Może się mylę, może nie mam racji, może to nie jest panaceum na te bolączki, na te nierówności, na poczucie niesprawiedliwości, ale może uzdrowiłoby to atmosferę?

12 lut 2019, 17:47
Znawca

REJESTRACJA22 paź 2006, 13:29

POSTY        156
buahaa                    

Czy Wy nie możecie tego zrozumieć, że w podejściu rynkowym (sektorze prywatnym), nikogo (pracodawcy) nie obchodzi twoje doświadczenie, staż itp, ale zadania jakie wykonujesz.
To podejdź sobie "rynkowo" do pracodawcy w sektorze prywatnym i tam pracuj, skoro tam masz odpowiadające Ci reguły. Póki co pracujesz tutaj, więc stosuj się do zasad od lat tu panujących.

Niezależnie od tego pięknie i w sposób niebudzący wątpliwości wyłożyłeś nam, że podwyżki tegoroczne powinny uwzględniać dodatek stażowy.

buahaa                    

Oczywiście czym większe doświadczenie tym bardziej złożone zadania i wyższa płaca, ale to już nie jest ta sama praca. Osoby wykonujące taką samą pracę pod względem ilościowym i jakościowym powinny mieć taką samą płacę...
Od tego jest wartościowanie, które trzeba w końcu zrobić rzetelnie. To jednak ani nie czas ani pieniądze na to. Charakter tych podwyżek jest inny i inne przeznaczenie.

buahaa                    

Zresztą jak ktoś napisał doświadczenie jest "nagradzane" przez stażowe, premia za wyniki. Ale podstawa powinna być równa dla wszystkich, powtarzam wykonujących idealnie jakościowo i ilościowo te same zadania.
I tu jest sedno całej sprawy. Jeżeli - jak napisałem wyżej - nie są to podwyżki na awanse, niwelowanie różnic, itp., to znaczy, że pomijamy parametr "te same zadania". Porozumienie zakłada niejako, że wszyscy wykonują "te same" zadania, gdyż wszyscy mają dostać po równo. Gdzie ma być to "po równo" w podwyżkach? Również napisałeś jasno i jednoznacznie: "podstawa powinna być równa dla wszystkich". I o to właśnie chodzi! Zacytuję jeszcze raz:
"podstawa powinna być równa dla wszystkich",
a
"doświadczenie jest "nagradzane" przez stażowe".
:brawa:

12 lut 2019, 17:56
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA11 gru 2018, 11:07

POSTY        16
Porozumienie zakłada dla każdego, z uwzględnieniem wszystkich składników wynagrodzenia po 655 zł. Aby jednym dać innym trzeba odebrać. I sam widzisz piszesz, że podwyżka nie ma za zadanie niwelować różnic - nie ma o tym nic w porozumieniu i masz rację ale tak samo nie ma nic o wyłączeniu stażowego z tych wszystkich składników, który wpływa na zróżnicowanie tych 655 zł.

12 lut 2019, 19:13
Znawca

REJESTRACJA22 paź 2006, 13:29

POSTY        156
:wacko:
O czym w końcu piszesz: o Porozumieniu, którego "sztywność" mylnie interpretujesz, zapominając zupełnie o obowiązujących przepisach i orzecznictwie (albo udając, że ich nie ma), czy o własnej wizji kształtowania wynagrodzeń na bazie obowiązujących przepisów? :blink:

12 lut 2019, 19:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 598 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 43  Następna strona