Teraz jest 07 wrz 2025, 23:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Re: Gimnastyka umysłu
jawis86                    

Na moim teście umiejętności szybko zorientowałem się że zaczynanie od tabelek jest złym pomysłem.
Po zrobieniu 2 czy 3 zadań okazało się że minęło już 8 minut.
Wówczas stwierdziłem, że ruszam do pozostałych części.

Bardzo cenna uwaga. Ta teoria była już parokrotnie potwierdzana. Kiedy zdawałem w 2009 roku panowała teoria, że za tabelki jest najwięcej punktów. Ja robiłem wszystko po kolei, tabelki na końcu, siłą rzeczy zostało na nie mało czasu i zrobiłem je na ok. 50%. Stąd miałem obawy, że może zabraknąć mi punktów. Na szczęście wystarczyło :D
Faktem jest, że wtedy obowiązywały trochę inne zasady oceny całego postępowania.
Dodatkowo był też trzeci test z tzw. "kompetencji kierowniczych".

11 wrz 2018, 09:37
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 lip 2018, 16:28

POSTY        11
O kolejności, o której pisałem dowiedziałem się z postu osoby zdającej w latach 2013/2014 (post umieszczony był chyba na forum michnikowego szmatławca). Udało jej się zdać za drugim razem, ponieważ zastosowała "strategię na konia wyścigowego". Najpierw bardzo szybko sylogizmy, matryce, zbiory, analogie potem tabele i wykresy.
Mam jeszcze jedną refleksję. Oczywiście wszystkie zagadnienia do sprawdzianu wiedzy są wymienione w rozporządzeniu, ale odniosłem wrażenie, że przynajmniej w tym roku bazowano na części prawo materialne podręcznika Prawo administracyjne pod redakcją prof. Marka Wierzbowskiego. Po teście sięgnąłem do tej książki i odniosłem takie wrażenie, jakby ktoś układał pytania prawne z zagadnień, które tam się pojawiały. Oczywiście to jest tylko jeden z podręczników, ale być może to jest dobry trop, lepszy niż nauka samych ustaw.

11 wrz 2018, 11:19
Zaawansowany

REJESTRACJA29 sie 2017, 16:06

POSTY        77
Kasia 32- jesteśmy w takiej samej sytuacji! Mam nadzieję, że wspólnie będziemy się motywować i dużo ćwiczyć. Też mam wrażenie, że  poległam na zadaniach z tabelkami. Myślałam, że tabelki będą puste boje--== - pozostałe zadania były przyzwoite i raveny i sylogizmy.

11 wrz 2018, 13:18
Zaawansowany

REJESTRACJA18 sty 2010, 19:20

POSTY        46
jawis86                    

O kolejności, o której pisałem dowiedziałem się z postu osoby zdającej w latach 2013/2014 (post umieszczony był chyba na forum michnikowego szmatławca) Udało jej się zdać za drugim razem, ponieważ zastosowała "strategię na konia wyścigowego". Najpierw bardzo szybko sylogizmy, matryce, zbiory, analogie potem tabele i wykresy.
Mam jeszcze jedną refleksję. Oczywiście wszystkie zagadnienia do sprawdzianu wiedzy są wymienione w rozporządzeniu, ale odniosłem wrażenie, że przynajmniej w tym roku bazowano na części prawo materialne podręcznika Prawo administracyjne pod redakcją prof. Marka Wierzbowskiego. Po teście sięgnąłem do tej książki i odniosłem takie wrażenie, jakby ktoś układał pytania prawne z zagadnień, które tam się pojawiały. Oczywiście to jest tylko jeden z podręczników, ale być może to jest dobry trop, lepszy niż nauka samych ustaw.

Mógłbyś doprecyzować o jakie wydawnictwo i rok wydania chodzi? Znalazłam w przeglądarce kilka pozycji

11 wrz 2018, 13:50
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA17 mar 2017, 13:38

POSTY        5
pandora                    

Kasia 32- jesteśmy w takiej samej sytuacji! Mam nadzieję, że wspólnie będziemy się motywować i dużo ćwiczyć. Też mam wrażenie, że  poległam na zadaniach z tabelkami. Myślałam, że tabelki będą puste boje--== - pozostałe zadania były przyzwoite i raveny i sylogizmy.

Dokładnie tak. W zeszłym roku zabrakło mi 6 punktów, w tym już tylko 2. Więc jest szansa na przyszły rok  ;)  a motywować będziemy się na pewno

12 wrz 2018, 07:33
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 lip 2018, 16:28

POSTY        11
Prawo administracyjne,
Marek Wierzbowski (redaktor naukowy),
Wydawnictwo Wolters Kluwer Polska.
Najnowsze wydanie jest z 2017 r., ja korzystałem z wydania z 2015 r. lub 2016 r.

12 wrz 2018, 09:31
Specjalista

REJESTRACJA25 paź 2014, 17:59

POSTY        481
Pierwsze zadanie ze strony CITYSCHOOL:

Wskaż wniosek wynikający z przesłanek:
Żadna komoda dębowa nie jest szafą zaszkloną.
Niektóre szafy zaszklone nie są regałami na kółkach.

1. Pewne regały na kółkach są jednocześnie komodami dębowymi.
2. Nie ma takiego regału na kółkach, który byłby szafą zaszkloną.
3. Istnieje regał na kółkach będący jednocześnie komodą dębową oraz szafą zaszkloną.
4. Jedynie komody dębowe są regałami na kółkach.
5. Nieprawda, że nie ma takiej szafy zaszklonej, która nie byłaby komodą dębową.

Jutro ma być podana odpowiedź.
Ja stawiam na
5

2019-  U 35   W 62

01 lut 2019, 10:29
Amator

REJESTRACJA11 maja 2018, 12:06

POSTY        29
Obstawiam tak jak Ty Zozolku i będę bardzo mocno trzymać kciuki za Ciebie w tym roku (do teraz nie mogę uwierzyć że nie uzyskałaś mianowania - w zeszłym roku byłaś moim motywatorem żeby zacząć się mierzyć z testem umiejętności). Wszystkiego najlepszego i  3mmsie-- dla Ciebie.

01 lut 2019, 13:10
Zaawansowany

POSTY        77
Ja też stawiam na odpowiedź 5.

01 lut 2019, 15:07
Specjalista

POSTY        481
minkamaj                    

Obstawiam tak jak Ty Zozolku i będę bardzo mocno trzymać kciuki za Ciebie w tym roku (do teraz nie mogę uwierzyć że nie uzyskałaś mianowania - w zeszłym roku byłaś moim motywatorem żeby zacząć się mierzyć z testem umiejętności). Wszystkiego najlepszego i  3mmsie-- dla Ciebie.

Dzięki, ale tak czasami bywa. Mam nadzieję, że kiedyś się uda zdać, do emerytury jeszcze trochę czasu mam :lol:

2019-  U 35   W 62

01 lut 2019, 16:12
Zaawansowany

REJESTRACJA14 lip 2009, 15:46

POSTY        79
zozolek2013                    

Pierwsze zadanie ze strony CITYSCHOOL:

Wskaż wniosek wynikający z przesłanek:
Żadna komoda dębowa nie jest szafą zaszkloną.
Niektóre szafy zaszklone nie są regałami na kółkach.

1. Pewne regały na kółkach są jednocześnie komodami dębowymi.
2. Nie ma takiego regału na kółkach, który byłby szafą zaszkloną.
3. Istnieje regał na kółkach będący jednocześnie komodą dębową oraz szafą zaszkloną.
4. Jedynie komody dębowe są regałami na kółkach.
5. Nieprawda, że nie ma takiej szafy zaszklonej, która nie byłaby komodą dębową.

Ja też stawiam na
5
:)
Wyjaśnienie moim zdaniem
Po pierwsze obie przesłanki są negatywne, więc już wiadomo, że nie możemy wnioskować nic z komodami i regałami, na zasadzie "nie wiadomo". (Gdyby była w odpowiedziach możliwość np. "Nie wiadomo czy wszystkie komody dębowe są regałami", to byłaby to odpowiedź prawidłowa.) Odrzucami więc odpowiedź 1,3,4.
Odpowiedź 2 to po przekształceniu: żaden regał nie jest szafą - tego nie wiemy z drugiej przesłanki.
Odpowiedź 5 też trzeba przekształcić, najpierw: nie ma takiej szafy zaszklonej, która nie byłaby komodą dębową, co oznacza Każda szafa jest komodą, a z przedrostkiem nieprawda, że daje nam to niektóre szafy nie są komodami, a to wynika z 1 przesłanki :)

Tak mi się wydaje, ale mogę się mylić. Powodzenia w nauce, jak będę miała cza, to coś Wam czasem podrzucę :)

01 lut 2019, 17:35
Specjalista

POSTY        481
Prawidłowa odpowiedź do zadania z piątku to 5.
Kolejne zadanko:
Wybierz wniosek, który na pewno wynika z przesłanek:
Żaden kręgowiec kręgousty nie jest jeleniem królewskim.
Niektóre parzystokopytne są jeleniami królewskimi.
Każdy struś pędziwiatr jest parzystokopytny.

1.Występują takie parzystokopytne, które nie są zarazem kręgowcami kręgoustymi.
2.Nie jest tak, że każdy jeleń królewski jest strusiem pędziwiatrem.
3.Warunkiem koniecznym bycia kręgowcem kręgoustym jest bycie strusiem pędziwiatrem.
4.Nie sposób ustalić, czy nie ma takiego parzystokopytnego, który nie byłby kręgowcem kręgoustym.
5.Istnieją strusie pędziwiatry nie są kręgowcami kręgoustymi.
Moja odpowiedź
1

2019-  U 35   W 62

04 lut 2019, 10:32
Zaawansowany

POSTY        77
Ja zastanawiam się nad odpowiedzią 1 A 5. Zozolek czemu wykluczyłaś odpowiedź 5?

04 lut 2019, 16:07
Specjalista

POSTY        481
Przyjęłam, że prawidłowa odpowiedź jest tylko jedna, a skoro wyszło mi, że pierwsza jest prawidłowa to reszty nie sprawdzałam. Jutro będzie prawidłowa odpowiedź podana.

2019-  U 35   W 62

04 lut 2019, 17:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 768, 769, 770, 771, 772, 773, 774 ... 793  Następna strona