Teraz jest 05 wrz 2025, 21:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Inne cele mieszkaniowe 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2014, 16:29

POSTY        40
Post Inne cele mieszkaniowe
Witam,
w związku z planowaną sprzedażą mieszkania, które dostałem jako darowizna przed upływem 5 lat, mam kilka pytań:
- czy pieniądze otrzymane ze sprzedaży mieszkania mogę przeznaczyć na budowę domu na działce budowlanej żony? Działka jest odrębną częścią majątku małżonki, czy muszę być współwłaścicielem?
- czy wszelkie usługi i materiały budowlane wchodzące w budowę domu dolicza  się do wydatków? Czy są jakieś wyjątki?
- czy takie rzeczy jak: meble pod wymiar, sprzed AGD, RTV, monitoring, fotowoltika można doliczyć do wydatków?
- jeśli mieszkanie otrzymałem jako darowizna mój koszt dochodu wynosił 0 zł. Jeśli sprzedam mieszkanie za 300 tys. zł, to czy muszę uzbierać kosztów na tą sumę żeby nie zapłacić podatku?

20 sty 2019, 09:47
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2017, 10:32

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Post Re: Inne cele mieszkaniowe
pawcio86                    

Witam,
w związku z planowaną sprzedażą mieszkania, które dostałem jako darowizna przed upływem 5 lat, mam kilka pytań:
- czy pieniądze otrzymane ze sprzedaży mieszkania mogę przeznaczyć na budowę domu na działce budowlanej żony? Działka jest odrębną częścią majątku małżonki, czy muszę być współwłaścicielem?
- czy wszelkie usługi i materiały budowlane wchodzące w budowę domu dolicza  się do wydatków? Czy są jakieś wyjątki?
- czy takie rzeczy jak: meble pod wymiar, sprzed AGD, RTV, monitoring, fotowoltika można doliczyć do wydatków?
- jeśli mieszkanie otrzymałem jako darowizna mój koszt dochodu wynosił 0 zł. Jeśli sprzedam mieszkanie za 300 tys. zł, to czy muszę uzbierać kosztów na tą sumę żeby nie zapłacić podatku?

Podejdź lepiej do US który będzie Cie rozliczać dlaczego:
- interpretacje są różne mianowicie wskazuje się, że budynek jest trwale związany z gruntem więc budujesz dom małżonce ;-) dla odmiany są wyroki sądowe mówiące, że skoro realizujesz własne cele mieszkaniowe nawet na gruncie małżonka to zwolnieni przysługuje i z tą 2 opcją się zgadzam.
- musiałbyś podać konkretnie materiał. Cegły, drzwi, panele, płytki, zaprawa itd. Tak wszystkie materiały do budowy domu. Żadnego polbruku w postaci ścieżki do domu czy ogrodzenia. Wałki, pędzle itd. też odpadają.
- tak jeśli nie chcesz zapłacić ani 1 zł podatku, musisz na budowę przeznaczyć 300 tys. zł

20 sty 2019, 14:31
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        40
A co jeśli chodzi o szafy i kuchnie pod zabudowę? Niby też część stała budynku.

Jak rozumiem sprzęt agd,rtv pewnie nie? Jak do tego mają się panele słoneczne?

21 sty 2019, 08:53
Znawca
Własny awatar

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Z tymi meblami pod wymiar jedyną różnice między nimi a meblami jest to, że są "pod wymiar" co nie oznacza, że tego typu mebli nie można wykorzystać w innej nieruchomości.
Fajna bo obszerna interpretacja na temat różnych rzeczy i z 2018 roku - 3063-ILPB1-2.4511.206.2016.8.TR. W zasadzie w kwestii rzeczy pod zabudowę były wyroki,że coś było uznane jako wydatek ale to sporadycznie. Linia KAS była jednolita w zakresie interpretacji, które dane było mi czytać :)

Sprzęt rtv, agd nie podlega odliczeniu, tu wyroki i interpretacje mają 100% zgodności bo zakup telewizora w myśl ustawy prawo budowlane nie ma nic wspólnego z remontem :)

Panele, jak będą na stałe zamontowane na dachu to tak np. 0114-KDIP3-2.4011.76.2017.2.MG , 0113-KDIPT3.4011.278.2018.1.ASZ

21 sty 2019, 21:29
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        40
A czy prawdą jest, że termin rozliczenia z US zmienił się z 2lat na 3?

22 sty 2019, 19:17
Zaawansowany

REJESTRACJA29 wrz 2018, 15:40

POSTY        52
Nie. Przeznaczenie całości ma nastąpić w 2 lata od zbycia (art.16 ust.8 SD).

22 sty 2019, 21:10
Znawca
Własny awatar

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Tak zmienił się na 3 lata uopdof art 21 ust. 1 pkt 131 ->
"131)
dochody z odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych, o których mowa w art. 30e stawka podatkowa od dochodu z odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych, w wysokości, która odpowiada iloczynowi tego dochodu i udziału wydatków poniesionych na własne cele mieszkaniowe w przychodzie z odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych, jeżeli począwszy od dnia odpłatnego zbycia, nie później niż w okresie trzech lat od końca roku podatkowego, w którym nastąpiło odpłatne zbycie, przychód uzyskany ze zbycia tej nieruchomości lub tego prawa majątkowego został wydatkowany na własne cele mieszkaniowe; udokumentowane wydatki poniesione na te cele uwzględnia się do wysokości przychodu z odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych;".

22 sty 2019, 22:23
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        40
Dla mojego Urzędu Skarbowego muszę być współwłaścicielem nieruchomości, na której powstałby ewentualny dom.
Natomiast szafy pod wymiar przejdą, a kuchnia nie.

30 sty 2019, 16:29
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 mar 2017, 21:31

POSTY        34
Jeżeli chodzi o zmianę przepisów to takowa nastąpiła i wydłużony został czas na wydatkowania środków z 2 na 3 lata. Ale jeśli dobrze pamiętam ustawa zmieniająca wskazuje, iż dotyczy to przychodów z odpłatnego zbycia uzyskanych od dnia 01.01.2019.

30 sty 2019, 19:14
Znawca
Własny awatar

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
pawcio86                    

Dla mojego Urzędu Skarbowego muszę być współwłaścicielem nieruchomości, na której powstałby ewentualny dom.
Natomiast szafy pod wymiar przejdą, a kuchnia nie.

Dlatego lepiej być właścicielem niż później po sądach latać :) Z czasem niektóre elementy z wyroków sądowych przechodzą do ustawy tak jak w tym roku ale to trwa.

Z szafami powiedzieli Ci, że każda szafa na wymiar czy tylko wnękowa ;>

30 sty 2019, 22:07
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA11 mar 2016, 17:15

POSTY        3
U mnie w urzędzie żadnych mebli na zabudowe/na wymiar nie uznajemy.
Odnośnie nieruchomości należny być właścicielem/współwłaścicielem nieruchomości w przypadku nabycia danej nieruchomości do majątku odrębnego, to można tzw umową małżeńską poszerzyć majątek wspólny i tym samym każdy z małżonków jej jej współwłaścicielem.

31 sty 2019, 07:34
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        40

Dlatego lepiej być właścicielem niż później po sądach latać :) Z czasem niektóre elementy z wyroków sądowych przechodzą do ustawy tak jak w tym roku ale to trwa.

Z szafami powiedzieli Ci, że każda szafa na wymiar czy tylko wnękowa ;>

Powiedzieli że szafa ale jaka to już nie. Dla mnie osobiście to bezsens, z tego względu, że każdy mebel pod wymiar nie będzie pasował w innym mieszkaniu przecież one są robione pod wymiar co do cm.

31 sty 2019, 19:11
Znawca
Własny awatar

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Dlatego warto uzgadniać wszystko w swoim US. Idąc tym tokiem myślenia szafa a meble kuchenne też powinny być zwolnione w końcu też na wymiar jak większość mebli teraz. Wyroki na które natrafiłem mówiły o szafach wnękowych do stałej zabudowy. Bo meble na ogół można przenieść jeśli pomieszczenie nie jest niższe a jak coś wygląda na nowym mieszkaniu to odrębna kwestia  :)

05 lut 2019, 19:31
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        40
Wracając do tematu... bo znalazł się chętny na mieszkanie.
Jeśli sprzedam mieszkanie w kwietniu tego roku, to mam trzy lata liczyć od końca 2019 r?
Czyli do 2023?
Czy Pit trzeba zgłaszać w tym czy przyszłym roku rozliczeniowym?

Ostatnio edytowano 27 mar 2019, 20:41 przez pawcio86, łącznie edytowano 3 razy

27 mar 2019, 20:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona