Teraz jest 05 wrz 2025, 21:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Pomoc de minimis w rolnictwie 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Post Re: Pomoc de minimis w rolnictwie
Rolandino sprawdź, czy aby na pewno notariusz zwolnił z PCC na takiej podstawie, jak piszesz w swoim przed ostatnim zdaniu postu.

14 lis 2017, 12:02
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 maja 2010, 13:46

POSTY        11
Dokładny zapis w akcie dotyczący zwolnienia z pcc  cyt:    Umowa ta wolna jest od podatku od czynności cywilnoprawnych na podstawie art. 26 a ustawy o z dnia 16 października 1991r. o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa w związku z art. 15 ustawy z dnia 9 września 2000r., o podatku od czynności cywilnoprawnych ( DZ.U.2016.223 t.j.).--

14 lis 2017, 13:04
Specjalista

POSTY        307
Hmmm...? Wydaje mi się, że w tym stanie faktycznym zwolnienie z PCC nie stanowi pomocy de minimis.

14 lis 2017, 13:42
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA24 lis 2017, 09:37

POSTY        8
Wczoraj został przekroczony krajowy skumulowany limit pomocy de minimis w sektorze rolnym. Co z ulgami z art. 9 ust. 2, które notariusze zastosowali wcześniej, ale zaświadczenie nie zostało wydane bądź akty notarialne wpłynęły do urzędu już po przekroczeniu limitu ? Oddajecie takie akty na wymiar ? Wysyłacie sprawozdanie o nieudzieleniu pomocy - przed czy po wydaniu decyzji ?

06 lis 2018, 08:14
Amator

REJESTRACJA01 lip 2009, 17:59

POSTY        28
Jak na tę chwilę jest dyskusja. W tej sytuacji organ legislacyjny mógłby "wyprostować" całą sytuację w wyniku tzw. "szybkiej ścieżki legislacyjnej", co w ostatnim czasie doskonale jest widoczne, aby uniknąć sankcji ze strony UE... Tak serio, brak jest sensownego rozwiązania. Limit praktycznie został już przekroczony, biorąc pod uwagę wszystkie US. Info ze strony MRiRW w sprawie wielkości dopuszczalnej pomocy de minimis w rolnictwie mocno spóźnione o co najmniej 3 miesiące. Sygnalizowałem problem już dwa miesiące wcześniej, ale z różnych względów było to tzw. "wołanie na puszczę".

06 lis 2018, 10:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 11:00

POSTY        32
obrazkiplamiste                    

Wczoraj został przekroczony krajowy skumulowany limit pomocy de minimis w sektorze rolnym. Co z ulgami z art. 9 ust. 2, które notariusze zastosowali wcześniej, ale zaświadczenie nie zostało wydane bądź akty notarialne wpłynęły do urzędu już po przekroczeniu limitu ? Oddajecie takie akty na wymiar ? Wysyłacie sprawozdanie o nieudzieleniu pomocy - przed czy po wydaniu decyzji ?

Skąd ta informacja?
Na stronie Ministerstwa można dziś przeczytać:

[i]Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uprzejmie informuje, że zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1408/2013
z dnia 18 grudnia 2013 r. w sprawie stosowania art. 107 i 108 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej do pomocy
de minimis w sektorze rolnym (Dz. Urz. UE L 352 z 24.12.2013, str. 9),
trzyletni krajowy limit skumulowanej kwoty pomocy w rolnictwie wynosi 225 700 000,00 euro.

Aktualne wykorzystanie limitu na dzień 06.11.2018 (08:31) wynosi 225 637 387,96 euro, co stanowi 99,97%.

Uprzejmie prosimy o każdorazowe sprawdzanie przed udzieleniem pomocy stanu wykorzystania krajowego limitu
oraz o wprowadzanie do systemu SRPP danych o udzielonej pomocy de minimis w rolnictwie niezwłocznie po jej udzieleniu.
[/i]

Wydaje mi się, że w przypadku wpłynięcia takich aktów notarialnych już po przekroczeniu limitu trzeba będzie przekazać sprawę do wymiaru celem naliczenia podatku. Chociaż Podatnik jest w tej sytuacji poszkodowany, bo to nie jego wina, że akt dociera do nas po jakimś czasie od podpisania.
Ciekawe co powie na to Sąd w przypadku, gdy ktoś będzie się odwoływał od decyzji wymiarowej.

06 lis 2018, 10:52
Początkujący
Własny awatar

POSTY        8
Tak, na stronie jest taka informacja, wykorzystanie zatrzymało się na 99,97 %, ale system nie wpuszcza już kolejnych decyzji - przy próbie wprowadzenia i zapisania dzisiaj rano wyświetla się informacja, że limit jest już wykorzystany.

06 lis 2018, 11:05
Początkujący
Własny awatar

POSTY        8
trybunakulos                    

Jak na tę chwilę jest dyskusja. W tej sytuacji organ legislacyjny mógłby "wyprostować" całą sytuację w wyniku tzw. "szybkiej ścieżki legislacyjnej", co w ostatnim czasie doskonale jest widoczne, aby uniknąć sankcji ze strony UE... Tak serio, brak jest sensownego rozwiązania. Limit praktycznie został już przekroczony, biorąc pod uwagę wszystkie US. Info ze strony MRiRW w sprawie wielkości dopuszczalnej pomocy de minimis w rolnictwie mocno spóźnione o co najmniej 3 miesiące. Sygnalizowałem problem już dwa miesiące wcześniej, ale z różnych względów było to tzw. "wołanie na puszczę".

Sytuacja jest dosyć oczywista - nie ma limitu, nie ma pomocy. Chyba, że ustawodawca wyciągnie z rękawa ustawę, która wprowadzi zwolnienie nie będące pomocą de minimis tylko Świętym Mikołajem, albo będzie umarzać zobowiązania;)
Czy mogę prosić, jak już się pojawią (o ile się pojawią) jakieś regulacje w tym zakresie o zamieszczenie tutaj ?  Bo na ministerstwo nie zawsze można liczyć - w piątek osoba obsługująca SRPP w naszym US dostała email, że limit jest na wyczerpaniu, wczoraj wypychaliśmy zaświadczenia, z jednym się nie udało;/
Ale wpływają też kolejne akty.

06 lis 2018, 11:26
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 wrz 2011, 16:22

POSTY        25
Mam prośbę: Szukam aktualnego formularza SH1 (edytowalnego) do systemu SHRIMP, w podręczniku jest formularz starej wersji 1.08 a podobno obowiązuje wersja 2.0. Gdzie można go znaleźć?

14 lis 2018, 20:54
Specjalista

POSTY        307
Co robić..., co robić...? A może czekać..., skoro od 10 dni nikt z góry nie wypowiedział się jeszcze w sprawie przekroczenia limitu? Trybunakulos - proszę pogoń kogo trzeba, aby wreszcie coś postanowiono ?!

16 lis 2018, 13:46
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2017, 10:32

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Jestem ciekaw co wymyślą. Mając świadomość udzielonej pomocy w  związku ze suszą nikt nie poinformował US, że momentalnie limit się skończy... Zrobiono to przy 99% (przynajmniej u mnie) jeśli się nie mylę 2 listopada. Akty w zależności od US obrobione lub nie, odesłane do innych US lub nie. 5-go limitu już nie ma ale limit zablokowany na 99,97% więc notariusze nadal nie pobierają podatku. Skąd mają wiedzieć, że w US są nie wydane/nie wprowadzone zaświadczenia. Teraz tylko 10-tki telefonów od rolników, że oni nic nie wykorzystali z pomocy 15 tys euro a notariusz mówi im, że zapłacą podatek. Najbardziej sensowne rozwiązanie to przesunięcie pomocy dla rybołówstwa na rolników. Wprowadzenie wszystkich rzeczy zaległych w US a reszta limitu na susze nadal jeśli coś zostanie to niech rolnicy składają wnioski o stwierdzenie nadpłaty. Dużo spraw Wam zostało (na przyszły tydzień trzeba zrobić sprawozdanie).

16 lis 2018, 20:17
Specjalista

POSTY        307
Czy coś wiadomo  nt. przesunięcia pomocy z rybołówstwa na rolnictwo ?. B17 - ty chyba coś więcej wiesz na ten temat ?

29 lis 2018, 12:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2017, 10:32

POSTY        212

LOKALIZACJAWrocław
Nie nic nie wiem. Czytałem po prostu na stronach dotyczących rolnictwa w czym rzecz, gdy SOB i SKA dowiedziało się od SEW na ostatnią chwile, że pomocy nie ma...Oficjalnie cisza, ludzie tylko przychodzą pytać co 2 dni dlaczego notariusz pobrał podatek, najgorzej jest z tymi co mają pretensje, że z limitu 15k. euro wykorzystali 0. Rady "to niech zwiększą limit" to już norma  :P SEW ma mnie poinformować jak dostaną info bo na bank dostaną w 1 kolejności.

29 lis 2018, 17:49
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 cze 2009, 15:29

POSTY        20
Trochę z innej beczki. W 2017r. podatnik nabył gospodarstwo rolne, notariusz zwolnił go z podatku PCC (skorzystał z pomocy de minimis w rolnictwie). W 2018r. podatnik składa deklarację PCC-3 tytułem "zwrot ulgi w zakresie pcc" wskazując datę dokonania czynności jako datę wypełnienia deklaracji i deklarując podatek pcc. Wydaje mi się, że data powstania obowiązku podatkowego w tym przypadku to data nabycia nieruchomości (aktu notarialnego z 2017r.).  Kojarzycie podobne przypadki?

03 gru 2018, 10:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 114 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona