Teraz jest 05 wrz 2025, 21:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Określenie nadpłaty w decyzji wymiarowej 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA08 wrz 2010, 07:40

POSTY        2
Post Określenie nadpłaty w decyzji wymiarowej
Witam
Czy w sytuacji wydania decyzji wymiarowej określającej zobowiązanie podatkowe niższe niż zadeklarowane (a zarazem zapłacone) należy bezwzględnie w takiej decyzji określić  nadpłatę na podstawie art. 74a OP?
Stan faktyczny:
Podatnik wystawił fikcyjną fakturę, z której podatek rozliczył w deklaracji VAT-7 i zapłacił zobowiązanie z niej wynikające. W decyzji podatek VAT z deklaracji jest wyrzucany w wyniku czego zobowiązanie ulega zmniejszeniu. Jednocześnie podatek z tej faktury będzie podatkiem do zapłaty na podstawie 108 ust. 1 VAT.
Przyjmując że podatnik odwoła się w związku z czym decyzji nie będzie ostateczna, a więc nie będzie podlegała wykonaniu. Brak jest możliwości nadania rygoru natychmiastowej wykonalności dla decyzji. Jednocześnie określając w tej decyzji nadpłatę będzie ona podlegała zwrotowi w terminie 30 dni od dnia jej wydania (art. 77 par 1 pkt 2 OP).  
Czy ktoś z forumowiczów zajmował się już takim tematem?

18 paź 2018, 13:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:52

POSTY        131
Post Re: Określenie nadpłaty w decyzji wymiarowej
Wydawałam takie decyzje- nawet kilka- tzn. kwota zobowiązania w podatku VAT określona w decyzji była mniejsza niż kwota zobowiązania wynikająca z deklaracji VAT (którą podatnik oczywiście zapłacił) - reszta to art.108- czyli VAT z nierzetelnej faktury do zapłaty. W żadnej z decyzji nie określałam nadpłaty na podstawie art. 74a Ordynacji. Decyzje przeszły przez DIAS, WSA i NSA i się utrzymały. Przypisywałam decyzję do POLTAX, stornowałam deklaracje- powstawała nadpłata, która czekała z zarachowaniem na zobowiązanie ze 108 aż decyzja się uprawomocni. I tyle. Poza tym- jak się odwoła- to cała decyzja jest nieostateczna i nie możesz egzekwować ani zobowiązania ze 108 ani przerachowywać nadpłaty.

19 paź 2018, 18:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]