Teraz jest 05 wrz 2025, 17:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Przywrócenie rejestracji do VAT - art. 96 ust. 9h 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA20 mar 2013, 19:06

POSTY        5
Post Przywrócenie rejestracji do VAT - art. 96 ust. 9h
Witam
nie znalazłem na forum tego tematy, więc zostawię tutaj takie oto pytanie:
Jak w Waszych urzędach obsługujecie pisma/wnioski o przywrócenie rejestracji jako VAT czynnych podatników wcześniej wykreślonych?
Czy ograniczacie się w podejmowanych czynnościach tylko do litery art. 96 ust 9h, tzn. złożył deklaracje, wykazał sprzedaż opodatkowaną i nawiązał kontakt z urzędem - jest przywrócenie? Czy podejmujecie może szersze czynności sprawdzające, tzn. wzywacie o rejestry, faktury, umowy najmu itp.?
Jak w ogóle rozpoznajecie tego typu pisma/wnioski, tj. czy uznajecie, że jest to wniosek strony powodujący wszczęcie postępowania, a tym samym uruchomienie wszystkich terminów procesowych, trybów odwoławczych, konieczność wydania w toku postępowania postanowień i decyzji? Czy tez obsługujecie tego typu wnioski/pisma poza trybem postępowania, tzn. podejmujecie zwykłe czynności analityczne lub sprawdzające, a jak przywrócicie do VAT to jedynym tego dowodem jest wpis do rejestru, a jak nie przywrócicie to... no właśnie co? Wysyłacie pismo z informacją, informujecie telefonicznie, mailowo?

Zadaję te pytania, bo z mojego rozpoznania wynika, ze w zasadzie każdy US robi co innego, przy tym mieszając rożne porządki (np. postępowanie, ale bez decyzji itp.) A niestety oczekiwać IAS i MF wsparcia merytorycznego, to marzenie ściętej głowy.

04 paź 2018, 23:18
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA09 lip 2023, 12:48

POSTY        2
Post Re: Przywrócenie rejestracji do VAT - art. 96 ust. 9h
Witam :)
jestem nowym pracownikiem i chciałabym dopytać czy kwestia przywrócenia do VAT została uregulowana, ponieważ spotykam się z różnymi opiniami i nie wiem jak powinnam postępować.

Prosiłabym o informację jak postępuje się w Państwa Urzędach.

Dziękuje za informacje :)

24 lip 2023, 20:57
Początkujący

REJESTRACJA10 wrz 2022, 20:12

POSTY        5
I jaki tryb postępowania jest w Panstwa urzędach?

02 wrz 2023, 21:25
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA09 lip 2023, 12:48

POSTY        2
Witam,
U nas zajmuje się tym dział SKA. Wystarczy,że wpłynął wniosek i brakujące deklaracje i przywracamy podatnika do VAT-u, nie wysyłamy zawiadomienia.  Jak jest numer telefonu to dzwonimy i informujemy,że dokonaliśmy przywrócenia.

Jeśli wniosek jest nie zasadny to SKA wydaje postanowienie o odmowie.

25 paź 2023, 20:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]