Podchodziłam w tym roku do egzaminu po raz pierwszy ale spodziewałam się trudniejszego testu na umiejętności. Wydaje mi się, że robiłam go bardzo szybko, zrobiłam całą drugą część, wszystkie wykresy i niedużo tabelek. Zrobienie wszystkich tabelek jest dla mnie niewykonalne, chyba, że ktoś zaczyna rozwiązywanie testu od początku albo jest wybitnie uzdolniony
Spisałam pytania z testu wiedzy, bardzo hasłowo ale na tyle pozwala mi moja pamięć. Bardzo Was proszę o korygowanie i uzupełnianie pytań
1. Obywatelstwo polskie- rok pobytu, Karta Polaka/Obywatelstwo ?
2. Podatek od gier - 50%
3. Miękkie prawo- rezolucja Unii Europejskiej?
4. Akty delegowane i wykonawcze - Komisja
5. Do jakiej organizacji Polska przystąpiła najwcześniej: OECD
6. Budżet obywatelski - miasta na prawach powiatu
7. Definicja prosumpcji: konsument- producent
8. Decentralizacja rzeczowa : ministrowie?
9. Język polski - językiem urzędowym w Konstytucji
10. Do kompetencji wyłącznych Unii nie należy: rynek wewnętrzny
11. Kraj który przyjął euro nie będąc w Unii: Czarnogóra?
12. Ilość tworzonych stanowisk sekretarzy i podsekretarzy w Ministerstwie: nie pamiętam odpowiedzi
13. Osoba ubezwłasnowolniona częściowo -kuratela?
14. Udział powiatu we wpływach ze sprzedaży nieruchomości- 25%
15. Sondaże, sprawy polityczne - zamiennik 1000 osób
16. Przetarg nieograniczony lub ograniczony definicja
17. Który z wymienionych nie jest trybem udzielania zamówień publicznych (dialog, konkurs, aukcja internetowa wynikają z ustawy),
18. Jakie usługi podlegają wyłączeniu spod wyłączony usług prawnych - usługi związane z wykonywaniem władzy publicznej
19. Krajowa Izba Odwoławcza - odwołania
20. Pytanie o spór między wykonawcą a zamawiającym - zamówienia publiczne
21. Który podmiot podlega pod ustawę o zamówieniach publicznych - nie pamiętam odpowiedzi
22. Konstytucja przewiduje wolność organizowania pokojowych zgromadzeń i uczestniczenia w nich. Ograniczenie tej wolności może określać ustawa
23. Najwyższe prawo Rzeczypospolitej Polskiej: Konstytucja
24. Konstytucja w swej treści nie wymienia: składu Zarządu NBP
25. NIK powoływany jest przez Sejm
26. Ogół mieszkańców jednostek zasadniczego podziału terytorialnego stanowi wspólnotę samorządową: z mocy prawa
27. W Konstytucji przewidziano, że członek Rady Ministrów nie może prowadzić działalności sprzecznej z jego obowiązkami publicznymi
28. Jednolity tekst ustawy ogłasza Marszałek Sejmu
29. Korpus służby cywilnej działa w urzędach administracji rządowej działa w celu zapewnienia zawodowego, rzetelnego, bezstronnego i politycznie neutralnego wykonywania zadań państwa,
30. Jednostka samorządu terytorialnego wykonuje jako zadania własne - zadania służące zaspokajaniu potrzeb wspólnoty samorządowej
31. Centralne organy administracji rządowej - kto powołuje Prezesów itp: Prezes Rady Ministrów
32. Głosowanie nad wotum nieufności - większość ustawowa liczby posłów
33. Jednostka budżetowa nie może przeznaczyć osiągniętych dochodów na własne wydatki
34. Bon skarbowy nie jest oferowany na rynku zagranicznym
35. Przychody i rozchody państwa obejmują: dochody, wydatki, środki pochodzące z budżetu UE
36. Korpus służby cywilnej tworzy m.in członek gabinetu politycznego ministra- zatrudniony na podstawie mianowania
37. W s.c. dyscyplinarnie odpowiada członek korpusu służby cywilnej
38. Podczas zawieszenia stosunku pracy (...) urzędnikowi służby cywilnej - przysługuje wynagrodzenie w pełnej wysokości
39. Urzędnik- praca w niedziele- przysługuje wolny dzień w tygodniu (było takie pytanie czy to moja wyobraźnia?)
40. Nadawanie klauzuli tajności - osoba uprawniona do podpisania dokumentu lub oznaczenia innego niż dokument materiału.
41. NUTS2- podział na 2 jednostki statystyczne: mazowieckie
42. Administracyjne kary porządkowe - uregulowane są w KPA
43. Rozpatrywanie projektów dokumentów rządowych: Stały Komitet Rady Ministrów
44. Specjalna Strefa Ekonomiczna - tworzona przez Rade Ministrów na podstawie rozporządzenia.
45. Liczba urzędów wg raportu Szefa Służby Cywilnej - 1844 czy jakoś tak
46. Niezespolonym organem nie jest ... Wojewódzki Komendant Policji
47. Centralne organy państwa powołuje Prezes Rady Ministrów
48. Prawo do informacji publicznej podlega ograniczeniu ze względu na prywatność osoby fizycznej
49. Polakiem jest aktualnie przewodniczący Rady Europejskiej
50. Dyrektywa UE wiąże co do celu
51. Organ o kompetencji ogólnej -wojewoda
52. Cło wchodzi w dochody budżetu państwa i środki UE
53. Kompetencje unii: Traktat o funkcjonowaniu Unii wśród kategorii kompetencji Unii nie wyróżnia kompetencji warunkowych, wykonywanych w zakresie, w jakim państwa członkowskie nie wykonały swoich kompetencji
54. Siedzibą Frontex jest: Warszawa
55. Jednym z państw, które założyły UE były Niemcy
56. Traktat z Lizbony wszedł w życie w 2009r.
57. Osoba fizyczna może się powołać przed sądem krajowym na dyrektywę UE, o ile dyrektywa została transponowana do przepisów krajowych
58. Kodeks spółek handlowych nie traktuje o spółce cywilnej
59. Regulamin Rady Ministrów ma aktualnie formę uchwały
60. Posiedzenia Rady Ministrów przygotowuje sekretarz Rady Ministrów
61. Nowe państwo na mapie Afryki: Sudan Południowy
62. Mediana z liczb: 1,5 (odpowiedź).
63. Ministerstwa są tworzone przez Radę Ministrów.
64. Największe źródło dochodów jedn.sam. teryt. -podatek dochodowy od osób fizycznych
65. Prawo do głosowania w Polsce dla kobiet - od 2018r.
Inne pytania, których szczegółów już dokładnie nie pamiętam:
- o wywłaszczenie
- status uchodźcy/azyl
- jakieś o inkaso
- unia walutowa a celna - różnice
- rada legislacyjna - przedmiot działalności
- dyscyplina naruszenia finansów publicznych